Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkółka Wróbla

Featured Replies

Napisano

Dziś, z racji pieknej pogody, idealnych warunków na sniegowe "upalanie", zostałem zaproszony na ślizgawkę na rozetkę smile.gif

Było fajnie i po raz kolejny okazało się że nic nie umiem rotfl.gif. Ale fajnie było, bezpiecznie, i jazdy aż do bólu...

no to się pochwalę smile.gif

i jeszcze raz... smile.gif

Napisano

Za gęsto te słupki jak na takie warunki, byłoby dobrze, ale brak prędkości.

Zazdraszam tak dużego pustego placu ok.gif

U nas nie ma słupków, ale są niestety drzewa 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Za gęsto te słupki jak na takie warunki, byłoby dobrze, ale brak prędkości.

> Zazdraszam tak dużego pustego placu

> U nas nie ma słupków, ale są niestety drzewa

Ehhh, taki twardziel, na jazdę miedzy drzewami, to nie jestem. Za mało umiem.

A placyk, to wydzielona część lotniska, na stolicznym bemowie - teraz zimą, ograniczona z powodu śniegu i wydłużonej drogi startowej dla samolotów. Wiosną będzie troszkę więcej.

Najważniejsze, że ma być bezpiecznie a godzina jazdy w takich warunkach to wystarczająca dawka adrenaliny. Młody to już nie jestem a szarpanie źle znoszę biglaugh.gif

Napisano

> Najważniejsze, że ma być bezpiecznie a godzina jazdy w takich warunkach to wystarczająca dawka

> adrenaliny. Młody to już nie jestem a szarpanie źle znoszę

Na naukę rewelacja, u nas niestety nie ma takich "placyków".

Poćwicz jak jest możliwość poślizgi przy prędkości ok. 60-80km/h, na zakrętach takich ok. 15-25* ok.gif Musi być trochę prędkości, żeby koła miały cały czas poślizg, bo wtedy jest najłatwiej i najprzyjemniej zlosnik.gif

Trzeba się trochę przełamać i ogień na tłoki, bo to Evo się dusi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Na naukę rewelacja, u nas niestety nie ma takich "placyków".

> Poćwicz jak jest możliwość poślizgi przy prędkości ok. 60-80km/h, na zakrętach takich ok. 15-25*

> Musi być trochę prędkości, żeby koła miały cały czas poślizg, bo wtedy jest najłatwiej i

> najprzyjemniej

> Trzeba się trochę przełamać i ogień na tłoki, bo to Evo się dusi

Nauczycieli mam dwóch, ludzi z dużą wiedzą i doświadczeniem. Ale bodźców których jeszcze nie ogarniam i odbieram, jadąc bokiem evo, jest zbyt wiele. To wymaga doświadczenia. A ja mam naukę, 30-tu lat kapeluszniczej jazdy i ulicznych szczeniackich ściganek spod czerwonego światł hehe.gifzlosnik.gif Rąk skrzyzowanych na kierownicy i dłoni opartej na lewarku zmiany biegów...

I pomysleć że jeszcze kilka lat temu uważałem się za dobrego kierowcę z dużym doświadczeniem! rotfl.gif

Napisano

> Nauczycieli mam dwóch, ludzi z dużą wiedzą i doświadczeniem. Ale bodźców których jeszcze nie

> ogarniam i odbieram, jadąc bokiem evo, jest zbyt wiele. To wymaga doświadczenia. A ja mam

> naukę, 30-lat lat kapeluszniczej jazdy i ulicznych szczeniackich ściganek spod czerwonego

> światł Rąk skrzyzowanych na kierownicy i dłoni opartej na lewarku zmiany biegów...

> I pomysleć że jeszcze kilka lat temu uważałem się za dobrego kierowcę z dużym doświadczeniem!

W takim razie oglądaj jak najwięcej filmików z rajdów i tego typu pojeżdżawek, analizuj jak to się dzieje, że tak jadą, a nie inaczej, i do roboty grinser006.gif Jak poukładasz sobie wszystko w głowie to potem samo będzie się działo.

Powodzenia i jak największych postępów waytogo.gif

Napisano

ok.gif Mnie sie podoba. Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad jednym. Podobna zabawe zrobilem w grudniu dwukrotnie. Widze z jaka latwoscia zarzucasz tylem. Zastanawiajace ze bo wylaczeniu calej "elektroniki" naprawde bylo mi cezko zarzucic tylem. sprzeglo torsena czyi naped szedl na obie osie a jednak naprawde musialem sie nameczyc zeby zaczal isc bokiem. Ciasno raczej nie udawalo mi sie i slizg szedl po naprawde szerokim okregu. Bagaznik mialem pusty a nie wiem czy to kewstia masy calkowitej?

Dla pokazania o co mi chodzi slizg samochodu w identycznej konfiguracji czyli 4x4 3L kombi (i nawet kolor sie zgadza):

Napisano
  • Autor

Bo w evo, to sztuka zmusić go pełzać bokiem. I co ciekawe to 2 osoby na przednich fotelach i 4 osoby w budzie - to dwa różne zachowania.

Najlepsi dociążają przód, lewą nogą na hamulcu. Ale generalnie jak przód już złapie łuk to potem tylko pedałem gazu gnieciesz z kontrą na kierownicy. Kolejne odpuszczenie gazu i buda przekłada się na drugą stronę, znowu kontrujesz a jak złapie przód, gnieciesz.

Sztuka zeby wiedzieć kiedy i ile bo koła płużą a nie jadą.

Ale mnie nie pytaj, bo często jechałem prosto, zamiast wejść bokiem w zakręt. Na szczęście bylo gdzie jechać zlosnik.gif A za karę musiałem jedynie poustawiać słupki które skosiłem rotfl.gif

Napisano

> Mnie sie podoba. Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad jednym. Podobna zabawe zrobilem w grudniu

> dwukrotnie. Widze z jaka latwoscia zarzucasz tylem. Zastanawiajace ze bo wylaczeniu calej

> "elektroniki" naprawde bylo mi cezko zarzucic tylem. sprzeglo torsena czyi naped szedl na obie

> osie a jednak naprawde musialem sie nameczyc zeby zaczal isc bokiem. Ciasno raczej nie udawalo

> mi sie i slizg szedl po naprawde szerokim okregu. Bagaznik mialem pusty a nie wiem czy to

> kewstia masy calkowitej?

> Dla pokazania o co mi chodzi slizg samochodu w identycznej konfiguracji czyli 4x4 3L kombi (i nawet

> kolor sie zgadza):

powody rycia przodem:

1. na 100% CAŁA elektonika wylaczona czy tylko "uspiona" ?

2. bardzo ciezki silnik przed przenia osia

3. fabryczne "bezpieczne" nastawy geometrii

popracuj nad 3 pkt i bedzie duuuuuuuuzo lepiej

Napisano

Początki są trudne, a nie mając zapiętych pasów można wylądować na przedniej szybie hehe.gif

Po "oswojeniu" to naprawdę zaczyna działać, ale jak ze wszystkim trzeba ćwiczyć, ćwiczyć...

Niestety w niektórych cywilnych autach, "odcina zapłon" przy jednoczesnym gazie i hamulcu.

Napisano

> powody rycia przodem:

> 1. na 100% CAŁA elektonika wylaczona czy tylko "uspiona" ?

> 2. bardzo ciezki silnik przed przenia osia

> 3. fabryczne "bezpieczne" nastawy geometrii

> popracuj nad 3 pkt i bedzie duuuuuuuuzo lepiej

Przycisk ESP wcisniety, sprawdzalem i faktycznie jednoczesnie to spina osie na sztywno.

Tak zgadza sie ze bardzo ciezki silnik.

W 28 sekundzie mojego filmiku widac ze kola w lewo a tyl ledwo wyrzuca.

Napisano

> W 28 sekundzie mojego filmiku widac ze kola w lewo a tyl ledwo wyrzuca.

To jest wręcz podręcznikowy przykład, należało użyć w tym momencie hamulca lewą nogą, oczywiście z wyczuciem, "przesuwając" masę na przednie koła, by zwiększyć przyczepność, wtedy tył powinien lekko zarzucić, gaz i banan na twarzy zlosnik.gif

Napisano

> Przycisk ESP wcisniety, sprawdzalem i faktycznie jednoczesnie to spina osie na sztywno.

co to znaczy spina osie na sztywno

torsen to czysto mechaniczny dyfer ktory nie potrzebuje elektonicznych wspomagaczy...

> Tak zgadza sie ze bardzo ciezki silnik.

+ to ze lezy mocno przed przednia osia - najwieksza wada wszytkich audi (poza R8)

> W 28 sekundzie mojego filmiku widac ze kola w lewo a tyl ledwo wyrzuca.

ok.gif

Napisano

> To jest wręcz podręcznikowy przykład, należało użyć w tym momencie hamulca lewą nogą, oczywiście z

> wyczuciem, "przesuwając" masę na przednie koła, by zwiększyć przyczepność, wtedy tył powinien

> lekko zarzucić, gaz i banan na twarzy

to sie nie uda w audi nono.gif

gaz + hamulec zlosnik.gif

Napisano

> Bo w evo, to sztuka zmusić go pełzać bokiem. I co ciekawe to 2 osoby na przednich fotelach i 4

> osoby w budzie - to dwa różne zachowania.

> Najlepsi dociążają przód, lewą nogą na hamulcu. Ale generalnie jak przód już złapie łuk to potem

> tylko pedałem gazu gnieciesz z kontrą na kierownicy. Kolejne odpuszczenie gazu i buda

> przekłada się na drugą stronę, znowu kontrujesz a jak złapie przód, gnieciesz.

> Sztuka zeby wiedzieć kiedy i ile bo koła płużą a nie jadą.

> Ale mnie nie pytaj, bo często jechałem prosto, zamiast wejść bokiem w zakręt. Na szczęście bylo

> gdzie jechać A za karę musiałem jedynie poustawiać słupki które skosiłem

jakie masz ciśnienia ustawione w kołach?

Napisano

Dajesz dajesz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

na rowerku bym tam pośmigał food.giffood.giffood.gif

Napisano

> co to znaczy spina osie na sztywno

> torsen to czysto mechaniczny dyfer ktory nie potrzebuje elektonicznych wspomagaczy...

> + to ze lezy mocno przed przednia osia - najwieksza wada wszytkich audi (poza R8)

No wlasnie dlatego sie pytam jak to dziala. A dlaczego tego nie rozumiem? Jak podniose jedno kolo z przodu to spokojnie nim obracam. Jezeli by to bylo mechanicznie spiete na stale, na sztywno to raczej nie bylbym w stanie obrocic kola (bo ktores tylnie tez by sie chcialo obrocic). Wlasnie chcialbym zeby ktos mi to rozjasnil. Znalazlem informacje ze w A6 jest to kontrolowane elektronicznie. Przyciskiem ESP, wylacza sie wlasnie systemy poslizgowe, ASR i jednoczenie spina to osie na sztywno.

Przedtswia to ten filmik. Nie jestesmy w stanie sprawdzic czy na poczatku tylne prawe kolo mialo poslizg, potem chwycilo przyczepnosci i zaczelo krecic tylne lewe niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Pochwale się jeszcze zlosnik.gif

a tu pochawalili za 29 sek... rotfl.gif

Napisano

> Pochwale się jeszcze

> a tu pochawalili za 29 sek...

Czy Pan Wróbel nie bije Cię po rękach za jechanie 3m od szczytu zakrętu?

Muszę przyznać, że miejscami tor jazdy z d...

Parafrazując słynne powiedzenie: "TOR JAZDY JEST NAJWAŻNIEJSZY!"

Napisano
  • Autor

> Czy Pan Wróbel nie bije Cię po rękach za jechanie 3m od szczytu zakrętu?

> Muszę przyznać, że miejscami tor jazdy z d...

> Parafrazując słynne powiedzenie: "TOR JAZDY JEST NAJWAŻNIEJSZY!"

Przeca pisalem ze nic nie umiem zlosnik.gif

Wróbel, to spokojny bardzo miły człowiek. NIE BIJE. Do czasu... rotfl.gif

Jak dotąd, cierpliwie tłumaczy.

W najbliższą sobotę będzie kolejna część pojeżdżawki - kto chetny?

Napisano

> Przeca pisalem ze nic nie umiem

> Wróbel, to spokojny bardzo miły człowiek. NIE BIJE. Do czasu...

> Jak dotąd, cierpliwie tłumaczy.

> W najbliższą sobotę będzie kolejna część pojeżdżawki - kto chetny?

może ja hmm.gif

o której?

Napisano
  • Autor

> może ja

> o której?

792 625 924 zadzwoń, Kaja powie Ci, czy jest miejsce na torze smile.gif. Żebys pojeździł a nie stał i patrzył.

Napisano

> 792 625 924 zadzwoń, Kaja powie Ci, czy jest miejsce na torze . Żebys pojeździł a nie stał i

> patrzył.

oki, zadzwonię. problem w tym, że najwcześniej o 14tej kończę pracę... to nie będzie za późno? do której można tam jeździć?

Napisano
  • Autor

> oki, zadzwonię. problem w tym, że najwcześniej o 14tej kończę pracę... to nie będzie za późno? do

> której można tam jeździć?

praktycznie cały dzień, w sobotę bedziemy własnie po 14.

Napisano

No i spoko zabawa- ile to kosztuje ?

Napisano

Fajnie Ci jeździ ta Delta-drogie to to w utrzymaniu? palacz.gif

Napisano
  • Autor

> No i spoko zabawa- ile to kosztuje ?

zalezy ile człowieka na torze - od 100, 200 zł.

Napisano

> Fajnie Ci jeździ ta Delta-drogie to to w utrzymaniu?

Najdroższe paliwo, bo w trybie race tak ok. 15-20l zlosnik.gif

Pierwszą miałem ale silnik był już zmęczony i panewki się obróciły na tym kajtku oslabiony.gif

0:26 - sam oklejałem hehe.gif001.gif

Później kupiłem drugą, od pierwszego właściciela i miodzio.

Na razie ok. 10.000km upalania i śmiga.

Opony za grosze bo najtańszy rozmiar 195/50/15.

Ewentualne części, pasują od Fiata.

Tą czerwoną mam na części na razie.

Jak na razie poducha od skrzyni wymieniona i tyle.

Naprawdę świetne auto ok.gif

Napisano

o ku...wa jaki oczoje.........ny kolor na felgach w malarze yikes.gifhehe.gif

ale ściera podoba mnie sie-kurde kupujesz taką za 500 zeta i latasz cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.