Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana zaworu wlewowego.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam zawor w zderzaku, ktory ostatnio zaczal puszczac. Nie tankowalem LPG juz od dawna, butla powinna byc pusta, a jednak troche smierdzi gazem za samochodem.

Pytanko mam takie: czy dam rade sam wymienic ten zawor, czy lepiej jechac z tym do warsztatu? Chcialbym przy okazji przerzucic sobie wlew pod klapke wlewu paliwa. Raczej powinno sie udac, bo jest dostep od spodu, wiec kwestia wywiercenia otworu oraz podlaczenia przewodu.

Sprawdzalem ceny zaworow na allegro = 30pln. Gazownik za wymiane + zawor chce 120pln. A za montaz pod klapka 180pln.

Napisano

Wielozawór ma zawór zwrotny, który uniemożliwia wypływ LPG przez nieszczelny wlew. Powinno uciec tyle, co z rurki.

Taka przekładka, to nie jest jakieś większe halo, trochę zabawy pod autem. Kup odpowiedni wlew, kawałek rurki 8 mm i złączkę 8-8 mm. Chyba, że od zbiornika jest na tyle blisko, ze wymienisz ją sobie całą.

Przy gięciu ryrki uważaj tylko, aby jej nie połamać.

Napisano
  • Autor

> Wielozawór ma zawór zwrotny, który uniemożliwia wypływ LPG przez nieszczelny wlew. Powinno uciec

> tyle, co z rurki.

> Taka przekładka, to nie jest jakieś większe halo, trochę zabawy pod autem. Kup odpowiedni wlew,

> kawałek rurki 8 mm i złączkę 8-8 mm. Chyba, że od zbiornika jest na tyle blisko, ze wymienisz

> ją sobie całą.

> Przy gięciu ryrki uważaj tylko, aby jej nie połamać.

Czyli wychodzi na to, ze oprocz zaworu wlewowego, uszkodzony jest również wielozawór, skoro przepuszcza? Auto ma pusta butle, nie bylo od jakiegos juz czasu jezdzone na LPG, a mimo to czuc wyraznie LPG z okolic wlewu.

Napisano

> Czyli wychodzi na to, ze oprocz zaworu wlewowego, uszkodzony jest również wielozawór, skoro

> przepuszcza?

Może tak być. U mnie nieszczelność wlewu opróżniała tylko rurkę.

Napisano

Co do wymiany wlewu i przeniesienie go pod klapkę to żaden problem.

Ale zamiast przewodu miedzianego lepiej zastosować przewód z PCV FARO(przykładowa aukcja poniżej)

Przewód jest elastyczny, lepiej się układa i nie złamie się.

Do tego wystarczy zastosować dwie złączki i po kłopocie.

Prszykładowa aukcja

Złączka nr1

lub

Złaczka nr2

Napisano

> Co do wymiany wlewu i przeniesienie go pod klapkę to żaden problem.

> Ale zamiast przewodu miedzianego lepiej zastosować przewód z PCV FARO(przykładowa aukcja poniżej)

> Przewód jest elastyczny, lepiej się układa i nie złamie się.

> Do tego wystarczy zastosować dwie złączki i po kłopocie.

> Prszykładowa aukcja

> Złączka nr1

> lub

> Złaczka nr2

a to jest zgodne z PL przepisami ?

kiedyś czytałem że w PL musi być rurka sztywna (miedziana?), stąd czasem problem przy autach z NL hmm.gif

Napisano

> a to jest zgodne z PL przepisami ?

> kiedyś czytałem że w PL musi być rurka sztywna (miedziana?), stąd czasem problem przy autach z NL

A tego to nie wiem. Nie czytałem przepisów na ten temat.

Wlew przerobiłem sobie jeszcze przed przeglądem i nie miałem żadnych problemów. A trafiłem na diagnostę który dość szczegółowa sprawdzał samochód.

Napisano

> A tego to nie wiem. Nie czytałem przepisów na ten temat.

zakrecony.gif

> Wlew przerobiłem sobie jeszcze przed przeglądem i nie miałem żadnych problemów. A trafiłem na

> diagnostę który dość szczegółowa sprawdzał samochód.

problem istnieje, bo zapis jest niejednoznaczny, wiem że część diagnostów przymyka oko

brat ma właśnie auto z NL i przewód jest elastyczny, a już 2x robił przegląd w PL

jednak jak czytałem przed kupnem to zdarza się że wywalają ze SKP icon_rolleyes.gif

Napisano

Możliwe że problem istnieje.

Ja wybrałem takie rozwiązanie bo jest dużo wygodniejsze.

A wyglądem nie za bardzo odbiega od miedzianej rurki.

Z pod baku do wlewu poszło mi ok 1,5m przewodu, ułożyłem go tak żeby w niczym nie przeszkadzał i w zasadzie widać go na odcinku ok 0,5m

Napisano

> a to jest zgodne z PL przepisami ?

> kiedyś czytałem że w PL musi być rurka sztywna (miedziana?), stąd czasem problem przy autach z NL

Przewody elastyczne posiadają homlogację i są używane w PL.

Napisano

> Przewody elastyczne posiadają homlogację i są używane w PL.

ale ja nic nie pisałem o homologacji, wiesz że jest przepis który mówi o przewodach, nie jest jednoznaczny

na forum diagnostów znajdziesz sporo opinii że za takie coś zabierają DR, a na pewno nie podbiją przeglądu

Quote:

Dz. U. 32, zał nr 9

par. 6.1. Przewody metalowe zastosowane w instalacji powinny być bez szwu, stalowe lub miedziane w odniesieniu do gazu płynnego (LPG) oraz wyłącznie stalowe w odniesieniu do gazu ziemnego (CNG); przewody stalowe powinny być ze stali nierdzewnej lub stali z pokryciem antykorozyjnym;
dopuszcza się przewody sztywne wykonane z materiału niemetalowego.

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/prin...b9d1019f57d265a

więc jak widzisz chyba coś jest na rzeczy hmm.gif

ale jak fachowcem nie jestem, jak pisałem, szukałem bo brat ma takie auto

Napisano

> ale ja nic nie pisałem o homologacji, wiesz że jest przepis który mówi o przewodach, nie jest

> jednoznaczny

> na forum diagnostów znajdziesz sporo opinii że za takie coś zabierają DR, a na pewno nie podbiją

> przeglądu

> Quote:

> Dz. U. 32, zał nr 9

> par. 6.1. Przewody metalowe zastosowane w instalacji powinny być bez szwu, stalowe lub miedziane w

> odniesieniu do gazu płynnego (LPG) oraz wyłącznie stalowe w odniesieniu do gazu ziemnego

> (CNG); przewody stalowe powinny być ze stali nierdzewnej lub stali z pokryciem antykorozyjnym;

> dopuszcza się przewody sztywne wykonane z materiału niemetalowego.

> http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/prin...b9d1019f57d265a

> więc jak widzisz chyba coś jest na rzeczy

> ale jak fachowcem nie jestem, jak pisałem, szukałem bo brat ma takie auto

Jak z podpisu wynika pracuję przy konwersji nowych aut na lpg. Peugeoty na rynek PL są montowane na rurkach elastycznych i pojazd otrzymuje homologację dopuszczającą do ruchu. Zgodnie z przepisami, więc nie ma obaw jeśli chodzi o takie rurki.

Napisano

> Jak z podpisu wynika pracuję przy konwersji nowych aut na lpg. Peugeoty na rynek PL są montowane na

> rurkach elastycznych i pojazd otrzymuje homologację dopuszczającą do ruchu. Zgodnie z

> przepisami, więc nie ma obaw jeśli chodzi o takie rurki.

jak widzisz (czytałeś wypowiedzi pod linkiem?) nie jest to takie oczywiste

Quote:

Ogółem chodzi o to, że jest mowa o przewodach wysokiego ciśnienia tylko metalowych (w domyśle niemetalowych sztywnych) i stawiam flachę temu kto pokaże mi zapis o przewodzoe wysokiego ciśnienia elastycznym. To, że coś nie jest wyraźnie zabronione nie znaczy, że jest dozwolone.
Dla mnie elastyczne przewody wys. ciśn. = negatyw i może nawet zabrany dowód za zagrożenie bezp.

trafisz na takiego diagnostę i ?

dodam że są to chyba przepisy dla SKP, a nie dot instalacji LPG hmm.gif

Napisano

> trafisz na takiego diagnostę i ?

Ale tam nie było mowy o Faro, tylko o przewodzie gumowym ("jak do kuchenki").

To są jednak różne rzeczy.

Napisano

> Ale tam nie było mowy o Faro, tylko o przewodzie gumowym ("jak do kuchenki").

> To są jednak różne rzeczy.

gdzie to wyczytałeś ?

bo dyskusja zaczęła się od tego czy musi być miedziany, wyszło że nie musi, ale powinien być sztywny

problem jest inny, bo faktycznie w innych przepisach wymienia się przewody instalacji inne niż sztywne ... wszyscy takie mamy np z reduktora do listwy czy miksera

ale jak widzisz przepis który cytowałem (dot SKP) jest niezbyt precyzyjny spineyes.gif

Napisano

> gdzie to wyczytałeś ?

Było wyżej w tej dyskusji:

Piotr Barczuk - 03-12-2005, 21:02

Napisano

> Było wyżej w tej dyskusji:

> Piotr Barczuk - 03-12-2005, 21:02

hmm.gif

ale czytałeś co dalej gość pisze ?

Quote:

Rozmawiałem dzisiaj z firmą która montowała tą instalke - przewód sprowadzają z włoch,
ma wszystkie atesty do stosowania w LPG w samochodach
, czyli jest bezpieczne. Tyle ze polskie przepisy nie zawsze sankcjonuja to co jest bezpieczne.

Napisano

Skoro ma być sztywny, a podobno nie był...

Przewód typu Faro sztywny niby jest. Zależy jeszcze, jak ta sztywność jest definiowana, bo dla jednego sztywny niemetalowy, to będzie właśnie Faro, a dla drugiego może on być w jakimś sensie elastyczny, bo przecież nie "pamięta" kształtu. No chyba, że ktoś to złamie.

Powinno być jasno określone, że jeśli ma homologację nr/ spełnia normę nr, to może być zastosowany, jeśli nie, to nie wolno go stosować w określonym celu.

Tak, to robi się pole do popisu dla różnej maści filozofów, a czy jest od tego bezpieczniej, to jednak śmiem wątpić.

Napisano

Przewód Faro jest elastyczny ale nie jest giętki.

Ma jakaś swoją sztywność.

A jeżeli posiadają homologację to wszystko jest zgodne z prawem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.