Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dokręcenie amorów z tyłu

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanko.

Czy dolne mocowanie tylnego amortyzatora dokręca się z czuciem, jakimś określonym momentem, czy po prostu "na chama"?

Napisano

na pewno z rozsądkiem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> na pewno z rozsądkiem

dokręcone. klucz do kół wytrzymał, wiec było "z rozsądkiem" wink.gif

Napisano

apropo tyłu tyle, że w stilo kombi, to może ktoś ma jakieś wskazówki co do wymiany amorów i sprężyn tzn na co uwarzać czy jakies odboje i inne części składowe trzeba jeszcze przy okazji wymienić, czy sprężyna musi być jakoś szczególnie ustawiona oraz czym ścisnąć belkę ze śprężynami? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> apropo tyłu tyle, że w stilo kombi, to może ktoś ma jakieś wskazówki co do wymiany amorów i sprężyn

> tzn na co uwarzać czy jakies odboje i inne części składowe trzeba jeszcze przy okazji

> wymienić, czy sprężyna musi być jakoś szczególnie ustawiona oraz czym ścisnąć belkę ze

> śprężynami? Z góry dzięki za pomoc.

Co do wymiany amorków to sprawa jest bajecznie prosta. Odkręcasz koło, wyciągasz nadkole, odkręcasz amorek, potem odkręcasz na dole (albo na odwrót, bez znaczenia), wkładasz nowy i gotowe... co do sprężyn to nie robiłem, ale imo.... podnosisz z obu stron, odkręcasz oba amorki, i podnosisz tak wysoko (z odkręconymi kołami) aż sprężyna dostanie luzy i będzie można ją wymienić. Nie widziałem tam żadnych mocowań.... jak się odkręci amorki to belka się odchyli na tyle żeby wyciągnąć sprężyny.

//edit

Ale jednak jak się pomysli to nie takie proste... jeden amorek ok, ale jak odkręcisz drugi to spręzyna odbije belkę... a więc po odkręceniu jednego amorka trza spowrotem koło załozyc......... hmm.gif

Napisano

to, że z amorami będzie prosto to się domyślałem, bo to tylko dwie śruby, ale właśnie ciekaw byłem jak wytargać sprężyny z belki, ale skoro mówisz, że wystarczy podnieść dostatecznie wysoko to ok. Dzieki za info

> Co do wymiany amorków to sprawa jest bajecznie prosta. Odkręcasz koło, wyciągasz nadkole, odkręcasz

> amorek, potem odkręcasz na dole (albo na odwrót, bez znaczenia), wkładasz nowy i gotowe... co

> do sprężyn to nie robiłem, ale imo.... podnosisz z obu stron, odkręcasz oba amorki, i

> podnosisz tak wysoko (z odkręconymi kołami) aż sprężyna dostanie luzy i będzie można ją

> wymienić. Nie widziałem tam żadnych mocowań.... jak się odkręci amorki to belka się odchyli na

> tyle żeby wyciągnąć sprężyny.

> //edit

> Ale jednak jak się pomysli to nie takie proste... jeden amorek ok, ale jak odkręcisz drugi to

> spręzyna odbije belkę... a więc po odkręceniu jednego amorka trza spowrotem koło

> załozyc.........

• 1 rok później...
Napisano

Odświeżam temat, bo będę wymieniał sprężyny i amortyzatory z tyłu (z przodu już kiedyś wymieniałem i będzie niestety powtórka).

Powiedzcie czy dobrze myślę:

podnoszę samochód i zdejmuję koło, podpieram wahacz, żeby sprężyna nie wystrzeliła wahacza po odkręceniu amora, odkręcam amor góra i dół, delikatnie podnoszę auto, aby wahacz się zluzował i wyjmuję sprężynę.

Napisano

> Odświeżam temat, bo będę wymieniał sprężyny i amortyzatory z tyłu (z przodu już kiedyś wymieniałem

> i będzie niestety powtórka).

> Powiedzcie czy dobrze myślę:

> podnoszę samochód i zdejmuję koło, podpieram wahacz, żeby sprężyna nie wystrzeliła wahacza po

> odkręceniu amora, odkręcam amor góra i dół, delikatnie podnoszę auto, aby wahacz się zluzował

> i wyjmuję sprężynę.

Jeżeli pozwolisz żeby tylna belka swobodnie opadła to sprężyna nie wystrzeli - nie jest ona wstępnie napięta.

Podeprzyj belkę podczas odkręcania amortyzatorów. Jak odkręcisz którąś ze śrub - opuść belkę, sprężyna się rozpręży i będziesz mógł ją ręką wyjąć.

Tak jak kombinujesz jest ok. Czy będziesz podnosił samochód, czy opuszczał belke na już podniesionym samochodzie to wszystko jedno. Aby było Ci wygodniej.

Pozdrawiam