Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampy z Anglika - jak rozpoznać nie podłączając?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie prawa lampa z taką naklejką jak poniżej:

DSCF1133.JPG

Będzie ona z anglika, czy normalna europejska?

Napisano

To nie do końca tak bo E świadczy o kraju dopuszczczającym reflektory i światła tylnie

48b7018ee1bc440f.jpg

Napisano

Przeglądam teraz neta i wszędzie poza tą tabelką co wstawiłeś podają, że strzałka w prawo oznacza reflektor do ruchu lewostronnego a brak strzałki do prawostronnego hmm.gif.

Napisano
  • Autor

No to wstawię jeszcze dwa zdjęcia, mam nadzieję że wszystko wyjaśnią. hmm.gif

DSCF1138.JPG

I z przesuniętą przesłoną:

DSCF1139.JPG

Światła soczewkowe. ok.gif

Napisano

> Przeglądam teraz neta i wszędzie poza tą tabelką co wstawiłeś podają, że strzałka w prawo oznacza

> reflektor do ruchu lewostronnego a brak strzałki do prawostronnego .

Ostatnio też wyczytałem, że tak jest ale może być też tak, że na lewej lampie będzie strzałka w lewo a na prawej w prawo i niby wskazuje to stronę montażu screwy.gif

Napisano

Moim zdaniem jest to lampa homologowana na Luksemburg, do ruchu prawostronnego. Zauważyłem, że strzałka określa położenie kierownicy. W maździe wyprodukowanej w Japonii mam strzałkę na szkle w prawo i znaczek e1 (homologacja na Niemcy). Jakbym miał oznaczenie na klapce to zapewne strzałka byłaby w lewo, jak u ciebie. W astrze mam strzałkę od góry reflektora, która także wskazuje położenie kierownicy.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem jest to lampa homologowana na Luksemburg, do ruchu prawostronnego. Zauważyłem, że

> strzałka określa położenie kierownicy. W maździe wyprodukowanej w Japonii mam strzałkę na

> szkle w prawo i znaczek e1 (homologacja na Niemcy). Jakbym miał oznaczenie na klapce to

> zapewne strzałka byłaby w lewo, jak u ciebie. W astrze mam strzałkę od góry reflektora, która

> także wskazuje położenie kierownicy.

Stara lampa ma taką naklejkę:

DSCF1141.JPG

i świeci jak angielska. Aktualnie mam przestawioną przesłonę żeby świeciła symetrycznie. Wygląda więc na to że ta o której mowa w tym temacie jest zwykła europejska. hmm.gif

Napisano

> Ostatnio też wyczytałem, że tak jest ale może być też tak, że na lewej lampie będzie strzałka w

> lewo a na prawej w prawo i niby wskazuje to stronę montażu

Może być. W sumie mam do dyspozycji tylko lewe lampy zeby.GIF. Więc to co pisałem o położeniu kierownicy może być bzdurą. Ale jeżeli jest E13 to homologacje lampa dostała w Luksemburgu. Lampa, którą mam przed sobą jest to lampa z mazdy (robiona w Japonii na Niemcy), wyprodukowana przez koito w Japonii i ma znaczek E1 (niemcy).

Napisano
  • Autor

> Może być. W sumie mam do dyspozycji tylko lewe lampy . Więc to co pisałem o położeniu kierownicy

> może być bzdurą. Ale jeżeli jest E13 to homologacje lampa dostała w Luksemburgu. Lampa, którą

> mam przed sobą jest to lampa z japońskiej mazdy wyprodukowana w przez koito w Japonii a ma

> znaczek E1 (niemcy).

Wolałbym wiedzieć na pewno zanim rozkleję lampę. zlosnik.gif

Stara lampa świeci symetrycznie i nie oświetla pobocza.

Ta o której mowa jest uszkodzona, ale cała soczewka jest sprawna i mam zamiar ją przełożyć do swojej. ok.gif

edit: zobacz sobie na tą białą naklejkę którą wstawiłem. Też jest E13, strzałki trochę inne, a nie oświetla pobocza = wygląda mi na anglika.

Napisano

Rozbieraj. Będzie banglać zeby.GIF. Przypomniałem sobie optykę z liceum, przesłona w nowej lampie da ci prawidłowy rozkład światła.

Napisano
  • Autor

> Rozbieraj. Będzie banglać . Przypomniałem sobie optykę z liceum, przesłona w nowej lampie da ci

> prawidłowy rozkład światła.

Długie są takie same, czy też przełożyć?

Długie też są na soczewkach. zlosnik.gif

Napisano

> Wolałbym wiedzieć na pewno zanim rozkleję lampę.

Wsadź do środka latarkę, stań przy ścianie i zgaś światło.

Napisano

> Moim zdaniem jest to lampa homologowana na Luksemburg, do ruchu prawostronnego. Zauważyłem, że

> strzałka określa położenie kierownicy. W maździe wyprodukowanej w Japonii mam strzałkę na

> szkle w prawo i znaczek e1 (homologacja na Niemcy).

.

Oznaczenia E1, E13 itp nie świadczą o przeznaczeniu lampy na jakiś kraj, ruch prawo- czy lewostronny.

Mówią tylko, gdzie zostały zrobione badania homologacyjne.

Angielskie laboratorium może udzielić homologacji na lampę "kontynentalną" a np. polskie lub niemieckie na przeznaczoną do jazdy w Anglii.

Napisano
  • Autor

> Wsadź do środka latarkę, stań przy ścianie i zgaś światło.

Nie wpadłem na to. zlosnik.gif

Działa, nowa na bank jest europejska. zlosnik.gif

Zabieram się za rozklejanie tej którą miałem w aucie i podmienię soczewki. zlosnik.gif

Dzięki wszystkim za pomoc. bow.gif20.GIF20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.