Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spryskiwacz nie działa

Featured Replies

Napisano

Pompka nie wydaje żadnych dźwięków. Autko jest po wymianie rozrządu (między innymi confused.gif), więc pewnie macher coś zapomniał podłączyć. Po przeszukaniu szukajki sprawdziłem wtyczkę na pompce-jest ok. Bezpiecznik F43-ok. Autko stało całą noc w ogrzewanym garażu, więc ewentualna zmarzlina by puściła.

Jedyne co mnie zastanawia, to wolna wtyczka obok pompki płynu, która wchodzi w wiązkę. Żadnego wiszącego kabelka w okolicy nie stwierdziłem.

Poradźcie gdzie jeszcze mam szukać i wsadzić łapy. Może gdzieś przy aku też jest jakieś podłączenie, bo skrzynia też była wyciągana.

Mam nadzieje, że to nie jest złośliwy zbieg okoliczności, że akurat teraz pompka padła.

Mój macher narazie jest nieosiągalny, a po dwupasie za TIRAMI ciężko jeździć bez spryskiwaczy. HELP niewiem.gif

Napisano

> Pompka nie wydaje żadnych dźwięków. Autko jest po wymianie rozrządu (między innymi ), więc pewnie

> macher coś zapomniał podłączyć. Po przeszukaniu szukajki sprawdziłem wtyczkę na pompce-jest

> ok. Bezpiecznik F43-ok. Autko stało całą noc w ogrzewanym garażu, więc ewentualna zmarzlina by

> puściła.

> Jedyne co mnie zastanawia, to wolna wtyczka obok pompki płynu, która wchodzi w wiązkę. Żadnego

> wiszącego kabelka w okolicy nie stwierdziłem.

> Poradźcie gdzie jeszcze mam szukać i wsadzić łapy. Może gdzieś przy aku też jest jakieś

> podłączenie, bo skrzynia też była wyciągana.

> Mam nadzieje, że to nie jest złośliwy zbieg okoliczności, że akurat teraz pompka padła.

> Mój macher narazie jest nieosiągalny, a po dwupasie za TIRAMI ciężko jeździć bez spryskiwaczy. HELP

Wyciągnij pomkę, podłącz pod 12V i sprawdź czy działa, jak nie to będziesz miał przyczynę a jak działać będzie to będziemy myśleć dalej.

P.S. Pomka jest na wcisk więc bez większego problemu można ją wyciągnąć bez rozbierania niczego. Jedynie trzeba by oddesać płyn, bo jak wyciągniesz pomkę co cały płyn zgubisz.

Napisano
  • Autor

> Wyciągnij pomkę, podłącz pod 12V i sprawdź czy działa,

Sprawdzę jak tylko dotrę do garażu. W robocie na parkingu nie dam rady. waytogo.gif

Kurde. Mam pełny zbiorniczek mlot.gif

Napisano

> Pompka nie wydaje żadnych dźwięków. Autko jest po wymianie rozrządu (między innymi ), więc pewnie

> macher coś zapomniał podłączyć. Po przeszukaniu szukajki sprawdziłem wtyczkę na pompce-jest

> ok. Bezpiecznik F43-ok. Autko stało całą noc w ogrzewanym garażu, więc ewentualna zmarzlina by

> puściła.

> Jedyne co mnie zastanawia, to wolna wtyczka obok pompki płynu, która wchodzi w wiązkę. Żadnego

> Poradźcie gdzie jeszcze mam szukać i wsadzić łapy. Może gdzieś przy aku też jest jakieś

> podłączenie, bo skrzynia też była wyciągana.

> Mam nadzieje, że to nie jest złośliwy zbieg okoliczności, że akurat teraz pompka padła.

> Mój macher narazie jest nieosiągalny, a po dwupasie za TIRAMI ciężko jeździć bez spryskiwaczy. HELP

Sprobuj wyciągnąć wtyczkę od spryskiwacza i włożyć ją ponownie. Znajduje się ona pod zbiorniczkiem. U mnie dwa razy miałem taką przygodę i po tym zabiegu zadziałało.

Napisano
  • Autor

> Znajduje się ona pod zbiorniczkiem.

icon_eek.gif A nie przypadkiem z boku zbiorniczka, na pompce ?

Może ja o czymś nie wiem ?

Napisano

> Sprobuj wyciągnąć wtyczkę od spryskiwacza i włożyć ją ponownie. Znajduje się ona pod zbiorniczkiem.

> U mnie dwa razy miałem taką przygodę i po tym zabiegu zadziałało.

Wtyczka jest na samej pomce, nigdzie indziej żadnej wtyczki nie widziałem chociaż zbiorniczek wyciągałem swojego czasu cały.

Napisano

> A nie przypadkiem z boku zbiorniczka, na pompce ?

> Może ja o czymś nie wiem ?

Może niedoprecyzowałem. W każdym razie przy zbironiczku, ręką spokojnie można sięgnąć.

Napisano

> Sprobuj wyciągnąć wtyczkę od spryskiwacza i włożyć ją ponownie. Znajduje się ona pod zbiorniczkiem.

> U mnie dwa razy miałem taką przygodę i po tym zabiegu zadziałało.

pewnie masz zardzewiałe styki

Napisano

> pewnie masz zardzewiałe styki

Niestety tak, ale jeszcze działa. W lecie trzeba będzie przeczyścić.

Napisano

> Niestety tak, ale jeszcze działa. W lecie trzeba będzie przeczyścić.

przeczyścić i przesmarować smarem z miedzią

Napisano

> Jedyne co mnie zastanawia, to wolna wtyczka obok pompki płynu,

> która wchodzi w wiązkę. Żadnego

Wygląda tak samo jak wtyczką od pompki? jeśli tak, to jest to instalacja pod pompkę do spryskiwaczy reflektorów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wyciągnij pomkę, podłącz pod 12V i sprawdź czy działa, jak nie to będziesz miał przyczynę a jak

> działać będzie to będziemy myśleć dalej.

Dopiero dzisiaj udało mi się sprawdzić pompkę, bo wczoraj szwagier mi garaż zajął ( pompka do spryskiwaczy mu wysiadła w Punciaku rotfl.gif).

Po podłączeniu na krótko pod 12V chodzi jak marzenie. Czyli gdzieś, coś jest nie podłączone. Na schematach elektr. to już całkiem się nie znam, więc może ktoś mi "palcem" pokaże, gdzie szukac jakiejś wtyczki. niewiem.gif

Aha. Żeby nie było. Styki na pompce i we wtyczce przeczyszczone i dokładnie osadzone.

Ps. Dziwnie na mnie inni kierowcy patrzą, jak co światła otwieram szybę i pryskam na przednią płynem do mycia szyb zlosnik2.gif

Napisano

może kolega ma problem w samej manetce od wycieraczek hmm.gifew posprawdzaj bezpieczniki i przekaźniki może gdzieś jest śniedź busted.gif

Napisano
  • Autor

> może kolega ma problem w samej manetce od wycieraczek ew posprawdzaj bezpieczniki i przekaźniki

> może gdzieś jest śniedź

Bezpiecznik sprawdzony. Manetka nie brała raczej udziału w naprawie auta (przed naprawą spryski działały).

Kwestia: gdzie idą kabelki od pompki do spryskiwaczy? W którym miejscu wyłażą z wiązki i do czego są podłączone ?

Napisano

> Jedyne co mnie zastanawia, to wolna wtyczka obok pompki płynu, która wchodzi w wiązkę.

Spróbuj podłączyć tą wolną wtyczkę

Napisano
  • Autor

> Spróbuj podłączyć tą wolną wtyczkę

Nie da rady. To na pewno nie jest wtyczka od spryskiwaczy szyby. Nie sięgnie do pompki.

Napisano

wsadz miernik w ta wtyczke i niech ci ktos pociagnie za wajche

na 99% da ci napiecie

poprostu masz juz styki mocno nadzarte i ledwo lapia

na szybko kontakt w lapke i lejemy po jednym i po drugim

pozniej "pojedzic" kostka po zlaczach pompki i do wiosny wytrzyma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.