Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umowa KS in blanco

Featured Replies

Napisano

Witam, jako że sprzedaje samochód spotykam się z różnymi dziwnymi pomysłami chętnych na zakup auta. yikes.gif

Dzisiaj na przykład zadzwonił facet, który jest w 100 procentach zdecydowany na samochód pod warunkiem, że wystawie mu umowę podpisaną tylko przeze mnie, bez jego podpisu. On po około miesiącu dosłał by mi uzupełnioną umowę.

Sprawa jest jak najbardziej dla mnie nie do przejścia, bo chce wszystko załatwić w świetle prawa.

Druga sprawa jaka mnie martwi to jaki będę miał pożytek poza oczywiście pieniędzmi, że pozbyłem się samochodu?

Czy istnieje jakiś sposób, który mógłby być dla mnie podporą prawną jeśli czegoś takiego (abstrahując) bym dokonał? zlosnik.gif

Czy jest jakaś możliwość abym ja był zadowolony, bo w sposób formalny nie byłbym już właścicielem auta i miał na to dowód w postaci "jakiejś" umowy innej niż KS i kupujący był zadowolony bo miałby możliwość zarejestrowania auta na dowolnego członka rodziny( bo o to się rozchodzi)?

Sytuacja śmieszna i prawdopodobnie niemożliwa do wykonania, aczkolwiek czy coś takiego może "legalnie" przejść? hehe.gif

Napisano

jakbyś się zgodził ...

to witajcie potencjalne problemy

jak np. udowodnił byś że to nie Ty tankowałeś na stacjach paliw bez płacenia

itp. itd.

oj

Napisano

Sporządź 3 umowy: 2 in blanco i jedną z jego danymi. Jak coś to po miesiącu idziesz ze swoją umową do WK i po sprawie.

Napisano

> Sporządź 3 umowy: 2 in blanco i jedną z jego danymi. Jak coś to po miesiącu idziesz ze swoją umową

> do WK i po sprawie.

nie do końca

bo ktoś pójdzie do swojego WK po dwóch miesiacach zarejestrować auto na umowę gdzie kupującym będzie inna osoba ...

i co wtedy ?

kogo będą pytać o oryginalność podpisów ...

Napisano

> Dzisiaj na przykład zadzwonił facet, który jest w 100 procentach zdecydowany na samochód pod

> warunkiem, że wystawie mu umowę podpisaną tylko przeze mnie, bez jego podpisu.

jedna z pierwszych zasad ukrytych (niezareestrownych, nie płacących podatków) handlarzy: "na pół umowy".

Niezgadzaj się, bo:

a) jeżeli po wydaniu auta handlarzowi samochód będzie narzędziem przestęsptwa, to sie będziesz grubo tłumaczył

b) jak samochód nabędzie osoba trzecia, która udowodni, że handlarz skręcił licznik, coś poprawił albo samochód zdecydowanie zmienił stan od Twojego wydania, to też ponosisz konsekwencje

c) z definicji: jeżeli ktoś chce zarobić, to niech przynajmniej weźnie odpowiedzialność i zapłaci podatek od zysku. To jest oszustwo podatkowe.

Napisano

> nie do końca

no może rzeczywiście hmm.gif

Napisano

> Dzisiaj na przykład zadzwonił facet, który jest w 100 procentach zdecydowany na samochód pod

> warunkiem, że wystawie mu umowę podpisaną tylko przeze mnie, bez jego podpisu. On po około

> miesiącu dosłał by mi uzupełnioną umowę.

> Sprawa jest jak najbardziej dla mnie nie do przejścia, bo chce wszystko załatwić w świetle prawa.

Znam temat z autopsji.

W zeszłym tygodniu przyjechał handlarz po mój samochód. Wszystko fajnie, pięknie, dogadaliśmy się co do ceny i handlarz zaczął spisywać umowę. Po chwili zaczyna swoją dziwną śpiewkę, żebym podpisał umowę in blanco, a on mi prześle kopię z podpisem kupującego w ciągu 60 dni!

Oczywiście zanegowałem taki sposób transakcji.

Ja nie znajduję żadnego plusa w takim rozwiązaniu, także i Tobie odradzam tego typu biznesy 270751858-jezyk.gif

Minusy już koledzy powyżej opisali ok.gif

Napisano

> po około miesiącu dosłał by mi uzupełnioną umowę.

Już nigdy byś go nie zobaczył, a zostałbyś z obowiązkiem płacenia OC za auto które miałeś, bez możliwości rezygnacji i tak do końca życia zlosnik.gif

Napisano

Ale ostro , jak zwykle, najwięcej wiedzą Ci, co nigdy nie doświadczyli.

Dla mnie to był dobry sposób na sprzedaż auta, bez czekania , straty czasu i nerwów.

Wziąłem dane z dowodu i zrobiłem druga umowę zlosnik.gif

W odpowiedznim czasie dostałem umowę z danymi kupującego, jak poszedłem wyrejestrować do WK to okazało się, że samochód już zarejestrowany na nowego właściciela, a ubezpieczyciel likwiduje odpowiedzialność OC zaraz po zgłoszeniu sprzedaży, wiec z tej strony też nic sięnie podziało.

Wiem, trochę szczęścia nie zawadziło...

Teraz o podatku. Otóż, nie ma tu wielkiej straty, handlarz sprzedał drożej samochód, kupujący zapłacił wobec tego większy podatek w US. Każdy dostał swój kawałek tortu.

Napisano

Jedyne sensowne rozwiązanie to sporządzić umowę użyczenia pojazdu, z warunkami niekorzystnymi do zwrotu pojazdu a po pewnym czasie umowa k-s. Z minusów to ryzyko szkody z OC na Twoim koncie.

Napisano

> Wziąłem dane z dowodu i zrobiłem druga umowę

No i to jest najlepsza metoda, aczkolwiek też lekko ryzykowna - bo nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę jakie mógłbyś ponieść konsekwencje, jeżeli Ty straciłbyś cierpliwość i zgłosił sprzedaż na podstawie "drugiej" umowy, a np. dzień wcześniej ktoś zarejestrował samochód na podstawie umowy in blanco?

Napisano

> Witam, jako że sprzedaje samochód spotykam się z różnymi dziwnymi pomysłami chętnych na zakup auta.

> warunkiem, że wystawie mu umowę podpisaną tylko przeze mnie, bez jego podpisu.

Do mnie kiedyś też taki zadzwonił, powiedziałem, że proponowanie takich spraw pracownikowi skarbówki nie jest chyba najlepszym pomysłem, rozłączył się natychmiast, przestał odbierać telefon, nie tylko ten z "mojego" numeru , ale w ogóle nie odbierał telefonu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.