Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ORLEN QGAZ - nowa jakość LPG

Featured Replies

Napisano

Ano szkoda.

Przy okazji dowiedziałem się o jednej istotnej rzeczy.

Prężność par własnych nie mniejsza niż 150 kPa w -10 deg C dla okresu zimowego, w +10 deg C dla okresu letniego...

Napisano

> Ciekawe czy rzeczywiście jest tak dobry.

Śmiem twierdzić, że aż tak dobry jak jego wyższa cena to nie będzie, być może będzie to na zdrowie bardziej nowoczesnym i wysilonym zagazowanym silnikom-np.rzeczone wtryski.

Wątpię żeby całej flocie zwykłych starych gazolotów coś to pomogło.

Ale widzę plusy.

- To pierwsza (chyba) tak poważna próba zyskania lub odebrania klientów LPG innym stacjom.Patrz podobne akcje na superhiperfałcośtam ON lub ekstaPb.

- Zmiana w podejściu do paliwa LPG które do tej pory było dodatkiem i złem koniecznym dla załogi stacji.

Napisano

> Info

> Ciekawe czy rzeczywiście jest tak dobry. W Krakowie niestety nie ma.

Powinieneś raczej napisać: Jest dostępny na 4 stacjach Orlenu w Polsce (Płock, Krosno Odrzańskie, Inowrocław i Jaworzno) grinser006.gif

Napisano

> jak dla mnie marketingowy bełkot.

zwłaszcza to stwierdzenie "bardziej spontaniczną reakcję na każde dodanie gazu" facepalm.gif

czyli zmulenie też może być spontaniczne?

Poważnie, to dobrze że zabrali się za jakość LPG. Oby cena nie zabiła.

Napisano

> Poważnie, to dobrze że zabrali się za jakość LPG. Oby cena nie zabiła.

Na razie za wielu nie ma prawa zabić.

Ciekawe, po co o tym piszą, skoro ma być na 4 stacjach w kraju? hmm.gif

Napisano

> Info

> Ciekawe czy rzeczywiście jest tak dobry. W Krakowie niestety nie ma.

Przydałoby się... jak tankuję na orlenie to płaczę.. dzisiaj musiałem... wrrr.gif

Napisano
  • Autor

Chrzanić marketingowy bełkot. Jeśli byłby takiej jakości jak w cywilizowanych krajach to i tak warto.

Napisano
  • Autor

> Na razie za wielu nie ma prawa zabić.

> Ciekawe, po co o tym piszą, skoro ma być na 4 stacjach w kraju?

Myślę że chcą wybadać rynek. Jak będzie popyt to taki gaz dostanie więcej stacji.

Napisano

> Chrzanić marketingowy bełkot. Jeśli byłby takiej jakości jak w cywilizowanych krajach to i tak

> warto.

jakiej ceny sie spodziewac?

Napisano
  • Autor

> jakiej ceny sie spodziewac?

Ktoś z lpg-forum pojedzie to powie.

Napisano

jakoś nie jestem przekonany do orlenu na śląsku

już parę razy mieli wtopę z podrabianiem paliwa

LPG pewnie będzie zwykłe a będzie się płacić jak za ten nowy

Napisano

> Ktoś z lpg-forum pojedzie to powie.

tankowałem to jakies 2 lata temu w Płocku pod petrochemią.

mają dwa dystrybutory normalny i ten podobno lepszy.

ja zadnej różnicy nie odczulem prócz kasy

Napisano
  • Autor

> ja zadnej różnicy nie odczulem prócz kasy

A tankowałeś w lecie czy w zimie?

Napisano

> tankowałem to jakies 2 lata temu w Płocku pod petrochemią.

> mają dwa dystrybutory normalny i ten podobno lepszy.

> ja zadnej różnicy nie odczulem prócz kasy

jak duża była różnica w cenie między tymi dwoma LPG ?

Napisano

Podejrzewam, że orlen chce urozmaicić swoją ofertę wzorem innych sieci, które sprzedają na swoich stacjach super hiper v-coś tam coś tam plus (oczywiście niemal wszystko uprzednio kupując z lotosu lub orlenu zlosnik.gif)

Może to być gaz o zwiększonej zawartości propanu. Na początku będziemy się może zachwycać, później nastanie szara rzeczywistość: superjakość Q jak kupa za wysoką cenę.

Takie jest niestety zadanie marketingowców: sprzedać g***o pod piękną nazwą, w pięknym opakowaniu za dobrą (nie dla nas) cenę. Obym się jednak mylił, ale pożyjemy - zobaczymy.

Napisano

to ściema, tankowałem ten gaz i zero różnicy w spalaniu jak i w osiągach w/g kompa pokładowego i moich subiektywnych odczuć.

Jak ostatnio jechałem i tankowałem w Austrii to auto zrobiło 80 km więcej na zbiorniku i miało znacznie lepsze osiągi - po prostu wieksza zawartość propanu i rygorystyczne normy.

Napisano

> to ściema, tankowałem ten gaz i zero różnicy w spalaniu jak i w osiągach w/g kompa pokładowego i

> moich subiektywnych odczuć.

> Jak ostatnio jechałem i tankowałem w Austrii to auto zrobiło 80 km więcej na zbiorniku i miało

> znacznie lepsze osiągi - po prostu wieksza zawartość propanu i rygorystyczne normy.

U nas przecież nikt nikogo nie ściga. Ostatnio zatankowałem gaz na stacji, na której tankuję od lat. Samochodem przejechałem na pełnym baku 140 km (zwykle robię koło 300). Myślałem, że mam w butli jakiś syf, więc zatankowałem na innej (BP) do pełna. I okazało się, że jednak było pusto! Następne tankowanie w normie.

Na marginesie dodam, że BP przy kasach rozdaje ulotki, że ich gaz też jest lepszy.

Napisano

Tankowałem go w Płocku 2 lata temu i też różnicy najmniejszej poza ceną. Samochód jechał tak samo i przejechał dokładnie tyle samo, wbrew zapewnieniom pana tankującego. nono.gif

Napisano

Quote:

Na marginesie dodam, że BP przy kasach rozdaje ulotki, że ich gaz też jest lepszy.

jakos im nie wierzę, kilka razy tankowałem na jednej i tej samej stacji do nich należąceji stwierdziłem, że za każdym razem na pełnym zbiorniku o ok. 30-40 km mniej przejeżdżałem, spaliny śmierdzące siarką, a i "rzeczone" osiagi w porownaniu ze stacjami no name, orlenowskimi, lukoilami, statoilami czy shelami gorsze. Odczuwalne gorsza reakcja na wcisnięty pedał gazu.

Stacja na terenie Gdańska, od ok. roku do nich nie zajeżdżam.

Napisano

> Stacja na terenie Gdańska, od ok. roku do nich nie zajeżdżam.

Z mojego doświadczenia najlepszy gaz jaki tankowałem to na stacjach Lotosu w Trójmieście. Może to tylko złudzenie, ale po zatankowaniu na Lotosie jadąc z Gdańska do Warszawy spalanie często jest niższe (może jest bezpośrednio z rafinerii a nie imortowany ze Wschodu?)

Napisano
  • Autor

Napiszę tak - wiem jakie miałem filtry po 15 kkm. Kwalifikowały się do wymiany. Jeśli ten gaz będzie na tyle czysty że te filtry będą czyste to warto dopłacić. Bo to gwarantuje lata bezproblemowej pracy.

Napisano

> Przydałoby się... jak tankuję na orlenie to płaczę.. dzisiaj musiałem...

A gaz na innej stacji lepiej Twojemu samochodowi smakuje ? Ja nie odczuwam żadnej różnicy, a twierdze, że jak się ma mało KM to najprędzej wyczujesz "niemoc".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.