Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag i valtek34 do punta II ?

Featured Replies

Napisano

Panowie

Co sadzicie o konfiguracji stag4 i wtryski valtek34 w cenie 2000zl ?

Szczegolnie chodzi mi o wtryski, mialem kiedys zolte valteki i byly ok. Ostatnio slyszalem o Valteku zle opinie ale nie wiem czy przypadkiem 34 nie byly dobrym produktem ?

Napisano

Na pewno te nowe Valteki są dużo lepsze od starych.

Jak masz w aucie wtrysk w pełni sekwencyjny (a w 16V chyba tak jest), to powinno być waytogo.gif

Reduktor jaki?

Napisano
  • Autor

> Na pewno te nowe Valteki są dużo lepsze od starych.

> Jak masz w aucie wtrysk w pełni sekwencyjny (a w 16V chyba tak jest), to powinno być

> Reduktor jaki?

Co do reduktora to nie wiem, musze dopytac. Instalka ma byc do PII 1.2 8v 60KM 2007r

Napisano

> Co do reduktora to nie wiem, musze dopytac. Instalka ma byc do PII 1.2 8v 60KM 2007r

Patrzyłem na auto z Twoich danych.

Jeśli 2007R, to masz na 100% wtrysk sekwencyjny, więc te wtryskiwacze poradzą sobie na pewno.

Przy 60 KM da radę również i Alaska.

Co do kontrolera, to wg mnie wystarczy Stag-4. Nie wydaje mi się, żeby system sterowania silnika był tak subtelny, żeby potrzebne mu było coś więcej niż korekcja czasu wtrysku gazu od temperatury. Tutaj lepiej jednak, żeby wypowiedział się ktoś, kto ma takie auto z LPG, najlepiej ze stagiem.

Napisano

> Co do reduktora to nie wiem, musze dopytac. Instalka ma byc do PII 1.2 8v 60KM 2007r

Mam Staga 4, tomasseto Alaske i Raile w Punto II 1.2 6v 60KM z 2002r. Chodzi dobrze tylko przelaczenie nie jest tak idealne jak w mojej Bravie tzn potrafi lekko szarpnac jak jest zimno i silnik nierozgrzany.

Napisano

> Mam Staga 4, tomasseto Alaske i Raile w Punto II 1.2 6v 60KM z 2002r. Chodzi dobrze tylko przelaczenie nie jest tak idealne jak w mojej Bravie tzn potrafi lekko szarpnac jak jest zimno i silnik nierozgrzany.

Mam prawie to samo, tylko zamiast stag4 mam stag300, wtryski REG, no i nie wiem jak u Ciebie - u mnie reduktor jest podłączony szeregowo w układzie chłodzenia za nagrzewnicą. Ustawiłem przełączenie na 17°C - przełącza idealnie - słychać tylko pyknięcie elektrozaworów - niezależnie czy podczas jazdy czy na wolnych obrotach ...

Napisano
  • Autor

> Mam Staga 4, tomasseto Alaske i Raile w Punto II 1.2 6v 60KM z 2002r. Chodzi dobrze tylko

> przelaczenie nie jest tak idealne jak w mojej Bravie tzn potrafi lekko szarpnac jak jest zimno

> i silnik nierozgrzany.

Sporo kilometrów już zrobiles na takiej konfiguracji ?

Napisano
  • Autor

> Mam prawie to samo, tylko zamiast stag4 mam stag300, wtryski REG, no i nie wiem jak u Ciebie - u

> mnie reduktor jest podłączony szeregowo w układzie chłodzenia za nagrzewnicą. Ustawiłem

> przełączenie na 17°C - przełącza idealnie - słychać tylko pyknięcie elektrozaworów -

> niezależnie czy podczas jazdy czy na wolnych obrotach ...

Nie za niska ta temp ? Z reguly ustawia sie na ok 35 stopni.

Jaki przebieg masz juz na gazie ?

Napisano

> Nie za niska ta temp ? Z reguly ustawia sie na ok 35 stopni.

> Jaki przebieg masz juz na gazie ?

Coś koło 25-30 tys - 2,5 roku. Nie zapisałem przy jakim przebiegu zmieniłem instalacją z 2 na 4 gen. Od około roku mam REGi, bo valteki padły. Ale co ważne, autko używane jest głównie w mieście - odpalane rano i po południu - dojazd do pracy, więc reduktor i wtryski trochę dostają przy tych 17°C. Praktycznie od maja do października autko w garażu przełącza się zaraz po odpaleniu - po pracy tak samo, bo najczęściej też jest coś koło 10-15°C w maju i październiku.

Generalnie do puntka 2 polecam instalację 4 generacji, ale koniecznie pełną sekwencją (stag4, 300+) i podłączenie reduktora szeregowo. Wtryski mogą być valteki, ale według mnie REGi są lepsze, bo jak padną to nie trzeba kalibrować - po prostu się wymienia i jeździ dalej.

Napisano

>nie wiem jak u Ciebie - u

> mnie reduktor jest podłączony szeregowo w układzie chłodzenia za nagrzewnicą. Ustawiłem

> przełączenie na 17°C - przełącza idealnie - słychać tylko pyknięcie elektrozaworów -

> niezależnie czy podczas jazdy czy na wolnych obrotach ...

Niestety nie wem jak u mnie jest podłączony. Ja mam ustawione na 33 stopnie.

Napisano
  • Autor

> Coś koło 25-30 tys - 2,5 roku. Nie zapisałem przy jakim przebiegu zmieniłem instalacją z 2 na 4

> gen. Od około roku mam REGi, bo valteki padły. Ale co ważne, autko używane jest głównie w

> mieście - odpalane rano i po południu - dojazd do pracy, więc reduktor i wtryski trochę

> dostają przy tych 17°C. Praktycznie od maja do października autko w garażu przełącza się zaraz

> po odpaleniu - po pracy tak samo, bo najczęściej też jest coś koło 10-15°C w maju i

> październiku.

> Generalnie do puntka 2 polecam instalację 4 generacji, ale koniecznie pełną sekwencją (stag4, 300+)

> i podłączenie reduktora szeregowo. Wtryski mogą być valteki, ale według mnie REGi są lepsze,

> bo jak padną to nie trzeba kalibrować - po prostu się wymienia i jeździ dalej.

Jakie Valteki miales bo ponoc te valtek34 to calkiem inna klasa wtryskow Valteka.

Napisano

> Jakie Valteki miales bo ponoc te valtek34 to calkiem inna klasa wtryskow Valteka.

Ja miałem korpus z czerwonych i cewki niebieskie ...

Obejrzyj jak wyglądają zwykłe valteki i te 34 - zupełnie inne wtryski.

34 są podobne do keihin i fabrycznych brc, ale cena taka jak matrixów - jak dla mnie to za dużo - osobiście chyba wybrałbym matrixy ...

Napisano

> Ja miałem korpus z czerwonych i cewki niebieskie ...

> Obejrzyj jak wyglądają zwykłe valteki i te 34 - zupełnie inne wtryski.

> 34 są podobne do keihin i fabrycznych brc, ale cena taka jak matrixów - jak dla mnie to za dużo -

> osobiście chyba wybrałbym matrixy ...

A ja wybrałbym Hana H2000 Typ A i na 100 000km+ mamy spokój z wtryskami, do tego oczywiście dobry filtr koniecznie. Cena niewiele wyższa od matrixa a możemy jest zastosować pojedynczo i ładnie wszystko upchać pod maską tak żeby kultura była. Co do reduktora to alaska w Punto II jak najbardziej pasuje, jest trwała a wydajnościowo starczy z zapasem. Polecam.

Napisano

> A ja wybrałbym Hana H2000 Typ A i na 100 000km+ mamy spokój z wtryskami ...

Ale przejechałeś te 100 000 km, czy to na razie życzenie?

Napisano
  • Autor

> Ja miałem korpus z czerwonych i cewki niebieskie ...

> Obejrzyj jak wyglądają zwykłe valteki i te 34 - zupełnie inne wtryski.

> 34 są podobne do keihin i fabrycznych brc, ale cena taka jak matrixów - jak dla mnie to za dużo -

> osobiście chyba wybrałbym matrixy ...

Zastanawia mnie to ze gosciu za 2000 chce wrzucic staga4 i valteki 34. Wydaje mi sie to dosc tanio....a matrixy wydawaly mi sie drozszym rozwiazaniem.

Napisano
  • Autor

> A ja wybrałbym Hana H2000 Typ A i na 100 000km+ mamy spokój z wtryskami, do tego oczywiście dobry

> filtr koniecznie. Cena niewiele wyższa od matrixa a możemy jest zastosować pojedynczo i ładnie

> wszystko upchać pod maską tak żeby kultura była. Co do reduktora to alaska w Punto II jak

> najbardziej pasuje, jest trwała a wydajnościowo starczy z zapasem. Polecam.

Jedyny zaklad co proponowal hana chce 2800 wiec to sporo wiecej.

Napisano

> Ale przejechałeś te 100 000 km, czy to na razie życzenie?

Na razie życzenie bo za krótko są na rynku. Ale to podróbka Keihinów więc jest szansa że będą dobre.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.