Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ET felgi, pomóżcie.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mowa o aluminiowych. Pacjent Skoda Fabia, felga 16".

Felga 17" ma mieć oryginalnie ET41.

Jeśli oryginalnie felga powinna mieć ET 43, to jeśli inna ma ET 38 to jest to duża różnica ??

Ewentualnie ET 35 ?

Obawiam się ewentualnego obcierania o zacisk lub innych przygód nieplanowanych 270751858-jezyk.gif

Czy mniejsza ET oznacza że opona chowa się głębięj w nadkole czy na zewnątrz bardziej wystaje ??

Ktoś coś podpowie? zlosnik.gif

Napisano

> Czy mniejsza ET oznacza że opona chowa się głębięj w nadkole czy na zewnątrz bardziej wystaje ??

> Ktoś coś podpowie?

Im wieksze ET tym glebiej felga wchodzi, niwelujesz to "dystansami". Rozne samochody maja rozne tolerancje.

Napisano
  • Autor

> Im wieksze ET tym glebiej felga wchodzi, niwelujesz to "dystansami"

Czyli w przypadku opisanym powyżej, przy ET mniejszym o ok. 4-5 felga będzie bardziej na zewnątrz?

A tak +/- ile to będzie w mm ?? zlosnik.gif

EDIT:

Doczytałem: ET wyrażone jest właśnie w milimetrach ok.gif

Czyli w moim przypadku będzie wystawać na zewnątrz i chyba kłopotu nie będzie ok.gif

Napisano

> ET jest w mm, więc 5 mm to chyba nie robi różnicy

Zalezy od samochodu i tolerancji. Powiedzmy ze ogolnie przyjete do zaakceptowania jest +- 10% ale ..... lepiej sie upewnic.

Jezeli bedzie bardziiej wystawalo powiedzmy 5mm, kolejne pytanie czy zmieniasz szerokosc felgi. Jezeli felga bedzie szersza to moze ocierac o nadkole. W drobnym stopniu z kolei mozna to zniwelowac profilem ale to juz nie jest bezpieczna zabawa (przeklamuje licznik, moze cos se stac z zawieszeniem a w najgorszym przypadku w przypadku kolizji ubezpieczyciel moze sie chwycic argumentu ze kola zamontowane nie odpowiadaja zapisom w homologacji)

Napisano

> Witam!

> Mowa o aluminiowych. Pacjent Skoda Fabia, felga 16".

> Felga 17" ma mieć oryginalnie ET41.

> Jeśli oryginalnie felga powinna mieć ET 43, to jeśli inna ma ET 38 to jest to duża różnica ??

> Ewentualnie ET 35 ?

> Obawiam się ewentualnego obcierania o zacisk lub innych przygód nieplanowanych

> Czy mniejsza ET oznacza że opona chowa się głębięj w nadkole czy na zewnątrz bardziej wystaje ??

> Ktoś coś podpowie?

To jak wróżenie z fusów. Wszystko zależy od kształtu felgi. Miałem przypadek w jednym ze swoich aut, gdzie fabrycznie siedziały blaszanki 5,5x14 ET49 a ja kupiłem 7,5x17 ET 36 i sądziłem, że jeżeli wystąpi problem to tylko i wyłącznie z rantami błotników (felga szersza, ET sporo na zewnątrz). Jakże się zdziwiłem, gdy przednie felgi po założeniu ocierały o zacisk!! (fabrycznie były 14", więc tarcze też malutkie zlosnik.gif). Powodem ocierania był kształt felgi (AEZ Radon) - ramiona mocno schodziły do wewnątrz przy rancie...

W Twoim przypadku teoretycznie nie powinno być problemów, ale ... właśnie z powodu tego ale, ja bym przymierzył zlosnik.gif.

U mnie co prawda problem rozwiązał dystans 6mm, ale z kolei z jego powodu nie mogłem już dalej zejść na dół z zawieszeniem zlosnik.gif - kolejne obniżenie o choćby 5mm spowodowałoby oparcie się rantu błotnika na oponie zlosnik.gif

Napisano

> Chcę zamienić 205/40/17 ET 41 na 205/50/16 ET 38.

> Chyba podejdzie

szerokosc felgi a nie opony

Napisano

> Witam!

> Mowa o aluminiowych. Pacjent Skoda Fabia, felga 16".

> Felga 17" ma mieć oryginalnie ET41.

> Jeśli oryginalnie felga powinna mieć ET 43, to jeśli inna ma ET 38 to jest to duża różnica ??

> Ewentualnie ET 35 ?

> Obawiam się ewentualnego obcierania o zacisk lub innych przygód nieplanowanych

> Ktoś coś podpowie?

Zalezy od szerokosci felgi. Ja mialem w Fabii 7,5 ET35.

Przy tej szerokosci wieksze ET moze powodowac ocieranie,

bo felga idzie bardziej do wewnatrz. Przy szerokosci 6-7 ET38 bedzie ok.

Napisano

Opis ET

Ww. linku jest opisany inny samochód ale nie ma to znaczenia wiekszego, na ww. przykladzie sprawdz sobie u siebie, jest tam takze zawarty kalkulatror ET wiec z opisem co dana informacja znaczy i mysle ze powinienes sobie spokojnie poradzic z problemem.

Pozdrawiam

Napisano

> Chcę zamienić 205/40/17 ET 41 na 205/50/16 ET 38.

> Chyba podejdzie

Widzisz. Sobota byla u mnie ciepla wiec byl argument zeby porobic sobie cos przy samochodzie. Pomyslalem zeby odczyscic zaciski i podmalowac je przed sezonem.

Oryginalnie mam podane w instrukcji ze przychodzi do mnie rozmiar kol: Felgi 7,5ET45 a opony 225/55/16

Nie do konca czuje samochod na tych oponach a pozatym wyglada to jak w traktorze. Zgadza sie mam miekko ale jezeli nizszy profil bedzie mi przeszkadzal to po prostu zawieszenie przelacze z NORMAL w tryb COMFORT.

Ludziska zakladaja felgi w ogromnych rozmiarach, wersja RS wystepuje seryjnie z 18 calowymi felgami. Na internecine mozna znalesc nawet fotki gdzie ludzie daja felgi 19-20 na przyklad od Q7. Ja chcialem zmienic przy okazji felgi na czarne ale jak pobawilem sie w Photoshopie to ucieklem od tego pomyslu. Udalo mi sie upolowac w internecine ladne oryginalne felgi, po piaskowaniu i polakierowane na grafitowo. Problem w tym ze to byly felgi od A3 i ET tych felg to ET56 (czyli 11mm glebiej).

Sprawdzilem w internecine i okazalo sie ze obrecze praktycznie niczym sie nie roznia - tylko glebokoscia osadzenia. Stwierdzilem ze jezeli by cos mialo ocierac, lub ramiona felgi byly by za blisko zaciskow to po prostu zapodam dystanse. W sobote mialem okazje przymierzyc bo nadal nie zdecydowalem sie nad oponami. Widze ze od strony felg nic sie nie dzieje, jest sporo luzu( 15mm miedzy rantem felga a kolumna McPhersona, ponad 10mm miedzy ramionami felgi a zaciskiem) Przy okazji spradzilem na obecnych oponach czy siedzac glebiej kolo moze ocierac gdziec przy maksymalnym skrecie lub gdyby zawieszeniu dobilo glebiej gdzies na nierownosciach. Stwierdzilem ze nic takiego raczej nie bedzie mialo miejsca.

Chcac zastosowac ten sam obwod zewnetrzny co w oponie 225/55/16 musialbym uzyc opon 225/50/17 lub 235/45/17

Nie chce szerszych opon bo do szczescia mi to nie potrzebne (wieksze opory toczenia, spalanie, glosnosc, i nieco wieksza podatnosc na koleiny). Stwierdzilem ze zapodam 225/45/17 - bede mial niewielkie przeklamywanie licznika ale 5km/h przy predkosci 150km/h raczej mi nie przeszkadza. Obwod zewnetrzny opony bedzie o 2 cm mniejszy czyli po 1cm z kazdej strony. To z kolei tez mi nie przeszkadza bo jakby kolo miala wizualnie za duza dziure to wciskam przycisk i samochod idzie w dol.

Powiem ci ze kombinuje nad tematem od jakiegos czasu i sam wskaznik ET felgi to ciekawa sprawa!

fel1.jpg

fel2.jpg

fel3.jpgfel4.jpg

fel5.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.