Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obniżać czy nie- światła i oślepianie

Featured Replies

Napisano

Mam dylemacik.

Jest sobie starawe auto: citroen xantia. Teoretycznie hydropneumatyczne zawieszenie trzyma stałe położenie nadwozia od podłoża niezależnie od obciążenia auta. Jednak jest to dosyć archaiczna nawet jak na xantię wersja i auto jest dosyć podatne (oczywiście jak na hydrolota) na bujanki przód tył. Szczególnie w trakcie przyspieszania tył siada i mija trochę czasu zanim pompa dobije ciśnienia w układzie, w praktyce dobija jak już kończę przyspieszanie.

Rzecz w tym, że skoro auto teoretycznie trzyma stałe położenie nadwozia od podłoża niezależnie od obciążenia auto nie jest wyposażone w regulację ustawienia świateł. Byłem w zeszłym tygodniu na przeglądzie rejestracyjnym i diagnosta ustawił mi poprawnie światła. I teraz podczas jazdy ze stałą prędkością wszytko jest niby ok, dobrze widzę granicę światła i cienia więc reflektory świecą w dół, zasięg jest przyzwoity (po przeglądzie 10m większy). Problem jest przy ruszaniu ze skrzyżowania i przy wyprzedzaniu, tyłek lekko siada i zaczyna się. Bardzo często jadący z naprzeciwka migają mi długimi itd, itp. Oczywiście zaraz auto wraca mi do prawidłowego położenie i przestaje oślepiać.

I teraz pytanie co z tym fantem zrobić? Co wy byście zrobili?

Jak miałem normalne auto to sobie sam regulowałem wszystko (w dzień mimo nieobciążonego auta zawsze dolne położenie, w nocy zależnie od pożądanych efektów) i nikogo nigdy nie oślepiałem. Teraz mógłbym obniżyć światła, ale często jeżdżę nocą i przy stałej większej prędkości zasięg światełek jednak przydaje się.

Napisano

Nic nie robić. Jak wjedziesz na nierówność to jest to samo. podobnie jak dojeżdżasz do wzniesienia. A mrugającym pajacom odmrugaj.

Napisano

A masz Xenony?

Napisano
  • Autor

No jakbym miał to chyba badania technicznego bym nie dostał.

Napisano

Skoro masz prawidłowo ustawione światła, to nie szukaj niepotrzebnego problemu.

Napisano

> Skoro masz prawidłowo ustawione światła, to nie szukaj niepotrzebnego problemu.

Jak zauważył mruganie jadących z przeciwka, to widocznie ludzie chcą mu jednak coś przekazać zlosnik.gif. Możliwe, że światła są ustawione minimalnie za wysoko i trzeba to skorygować. Często jest tak, że minimalne podniesienie wiązki powoduje, że granica światło-cień jest na wysokości oczu jadących z przeciwka w niskich samochodach grinser006.gif i oni widzą to jak ciągłe miganie światłami.

Napisano

> Jak zauważył mruganie jadących z przeciwka, to widocznie ludzie chcą mu jednak coś przekazać .

> Możliwe, że światła są ustawione minimalnie za wysoko i trzeba to skorygować. Często jest tak,

> że minimalne podniesienie wiązki powoduje, że granica światło-cień jest na wysokości oczu

> jadących z przeciwka w niskich samochodach i oni widzą to jak ciągłe miganie światłami.

Generalnie może tak być.

Przypomniało mi się jak mi jeden diagnosta ustawił światła. Jadąc w dzień nie widziałem, że świece za wysoko, a wracając z pracy po godzinie 22 zauważyłem,że wiązka leci wysoko ponad znaki.

Podjechałem na inną stacje i się mnie spytał czy sam ustawiałem te światła, bo były dużo wyżej niż powinny.

Z seicento jeździłem dwa razy w roku na ustawiania świateł, po każdej zmianie kół z letnich na zimowe i odwrotnie.

Napisano

Ja ogólnie jestem psychiczny i:

1. nie inwestuję w żarówki +50% czy inne zenony

2. jeżdżę cały czas ze światłami mijania obniżonymi maksymalnie w dół, co by innych nie oślepiać (jazda 90% w terenie zabudowanym z oświetleniem ulicznym)

A na dziurach, czy przy ruszaniu, jak Ci całe auto buja, to normalne, że komuś z przeciwka dasz po oczach

Napisano

> Z seicento jeździłem dwa razy w roku na ustawiania świateł, po każdej zmianie kół z letnich na

> zimowe i odwrotnie.

Zmieniałeś też zawieszenie ? bo w innym przypadku nie widzę sensu zmiany ustawienia świateł

Napisano

> Zmieniałeś też zawieszenie ? bo w innym przypadku nie widzę sensu zmiany ustawienia świateł

Nie, ale zmianiałem z 175/50 na 135/80 i odwrotnie, poza tym nic mnie to nie kosztowało

Napisano

> Nie, ale zmianiałem z 175/50 na 135/80 i odwrotnie, poza tym nic mnie to nie kosztowało

Ok, ale i tak nic to nie wnosiło bo dla świateł ustawia się kąt który nie zmienia się po identycznej zmianie wysokości na przedniej i tylnej osi

Napisano

> A mrugającym pajacom odmrugaj.

a po co? zostaw pajaców w pokoju...

ostatnio miałem sytuacje dość niebezpieczną więc zatrąbiłem delikatnie gościowi... co on na to? odtrąbił smile.gif

Napisano

> a po co? zostaw pajaców w pokoju...

> ostatnio miałem sytuacje dość niebezpieczną więc zatrąbiłem delikatnie gościowi... co on na to?

> odtrąbił

Fakt. Masz rację smile.gif

Napisano
  • Autor

To jest hydrolot i z założenia się mniej buja (amplituda mniejsza), regulacji nie ma z premedytacją. Jakby xenon był to nie potrzeba poziomowania bo zawieszenie trzyma poziom i robi robotę.

Pierwszy raz odkąd pamiętam migało mi z 5 samochodów w ciągu tygodnia. Więc musiałem ich oślepiać więcej niż 5s, chyba każdy jest w stanie wyłapać chwilowe oślepianie od dziur.

Napisano
  • Autor

Wczoraj musiałem interweniować, bo gostek myślał, że lecę na długich i sam takie włączył. Wyłączył jak ja włączyłem swoje długie. Nic przyjemnego w ciemnym lesie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.