Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAk zabezpieczyc cylinderki w bebnie

Featured Replies

Napisano

witam mam zamiar zabrać się za zrobienie hamulca ręcznego i tu pojawia się moje pytanie na naszym wspaniałym forum napisane jest ze można to zrobić drutem ?? tylko w jaki sposób przed zdjęciem szczęk czy jak ?? poza tym chciałem zapytać jaki olej użyć do uno bo nie wiem jaki tam sie znajdudje a silnik ma juz 7 lat nie byl katowany przebieg 100 tys

Napisano

Tak na dobrą sprawę nie musisz zabezpieczać cylinderka w ogóle, musisz pilnować przy zdejmowaniu i zakładaniu szczęk, sprężynek i to zarówno na zabezpieczonym i niezabezpieczonym cylinderku, żeby żaden z tłoczków cylinderka nie wysunął się całkowicie i to tyle.

Przy naciąganiu tej górnej sprężyny najlepiej zablokować szczękę wkładając między szczękę a osłonę np. klucz. Jeżeli chcesz zabezpieczyć cylinderek to możesz to zrobić przed zdjęciem szczęk.

Co do oleju to trudno cokolwiek doradzać- najpierw napisz jaka pojemność.

Napisano

> szczęk czy jak ?? poza tym chciałem zapytać jaki olej użyć do uno bo nie wiem jaki tam sie

> znajdudje a silnik ma juz 7 lat nie byl katowany przebieg 100 tys

A mój ma 14 lat i 144tys przebiegu i lata na 10W40

Wiele jeszcze starszych w latach i przebiegach też skromny.gif

No ale jak ktoś się boi że zamiast uszczelek ma sam nagar to niech daje 15W40 zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> A mój ma 14 lat i 144tys przebiegu i lata na 10W40

> Wiele jeszcze starszych w latach i przebiegach też

> No ale jak ktoś się boi że zamiast uszczelek ma sam nagar to niech daje 15W40

Samochód z 1998 r 1.0 Fire silnik wymieniony w serwisie na nowy uszczelke tez bede wymieniał pod pokrywa zaworów bo juz nie daje rady smile.gif)

Napisano
  • Autor

> nalej 10W/40 i obserwuj czy go nie bierze za dużo, bo brać musi

to dobrze bo akurat mi zostały 2 litry 10w 40 poza tym ile do takiego silnika wchodzi tego oleju ?? a można zabezpieczyć cylinderki opaska plastikowa taka sciąganą??

Napisano

> to dobrze bo akurat mi zostały 2 litry 10w 40 poza tym ile do takiego silnika wchodzi tego oleju ??

> a można zabezpieczyć cylinderki opaska plastikowa taka sciąganą??

około 3,7 litra

można

Napisano
  • Autor

> około 3,7 litra

> można

jak już pisze to w jednym temacie jakich świec i jakich przewodów zapłonowych i czy cena za wachacz bez sworznia 96 zl to duzo?

Napisano
  • Autor

> jak już pisze to w jednym temacie jakich świec i jakich przewodów zapłonowych używacie i czy cena za wachacz

> bez sworznia 96 zl to duzo?

Napisano

> jak już pisze to w jednym temacie jakich świec i jakich przewodów zapłonowych i czy cena za wachacz

jaki silnik 146D.8000?

Napisano

> jak już pisze to w jednym temacie jakich świec i jakich przewodów zapłonowych i czy cena za wachacz

WAHACZ !!! bez sworznia? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> WAHACZ !!! bez sworznia?

Tak chyba chcieli mnie oszukać tak to jest w tej zabitej dechami miescinie

Napisano

75 to kosztuje komplety wahacz ze sworzniem

ps. co do hampli z tyłu, to jak nie posiadasz ręcznego, to wymiana linek, rozpieraków, szczęk, i jeżeli CI nie będzie chodził cylinderek to ich wymianę tez polecam, na pewno Ci się ukręci z przewodem... ps. jak nie wiem co robić to sie nie bierz, hamulce to jednak są bardzo ważne

Napisano

> co do hampli z tyłu, to jak nie posiadasz ręcznego, to wymiana linek, rozpieraków, szczęk , i

i jeżeli wymienisz wszystko to, co jest w/w (jak ja biglaugh.gif), to pomoże już tylko albo wymiana bolidu na inny, albo zapodanie nowych bębnów (u mnie to właśnie spowodowało powrót tylnego hamulca do życia hehe.gif) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> i jeżeli wymienisz wszystko to, co jest w/w (jak ja ), to pomoże już tylko albo wymiana bolidu na

> inny, albo zapodanie nowych bębnów (u mnie to właśnie spowodowało powrót tylnego hamulca do

> życia )

Troche czytałem na naszej stronie w sumie to nie wiem w 100 % ze to rozpierak uno odziedziczyłem a reczny nie działał odkąd pamiętam kompletny bęben to duży wydatek??? samochód ratuje rekami i nogami na jesieni planuje go odmaowac ale wczesniej blacharke wykonac progi wlew i przedni blotnik do zrobienia a samo odmalowanie czyli odnowienie koloru duzo kosztuje ??

Napisano
  • Autor

> Troche czytałem na naszej stronie w sumie to nie wiem w 100 % ze to rozpierak uno odziedziczyłem a

> reczny nie działał odkąd pamiętam kompletny bęben to duży wydatek??? samochód ratuje rekami i

> nogami na jesieni planuje go odmaowac ale wczesniej blacharke wykonac progi wlew i przedni

> blotnik do zrobienia a samo odmalowanie czyli odnowienie koloru duzo kosztuje ??

znalazlem cos takiego?http://moto.allegro.pl/bebny-szczeki-cylin-fiat-cinquecento-seicento-ajh-i1472577213.html

Napisano

> Troche czytałem na naszej stronie w sumie to nie wiem w 100 % ze to rozpierak

rozbierzesz to zobaczysz, co "w bębnie piszczy" biglaugh.gif w moim przypadku ręczny był lepszy, niż przed ingerencją, ale w dalszym ciągu występowała różnica siły hamowania.

> kompletny bęben to duży wydatek???

za Ricambi Originalli dałem 90zł/2 sztuki, pewnie są też tańsze zamienniki

Napisano
  • Autor

> rozbierzesz to zobaczysz, co "w bębnie piszczy" w moim przypadku ręczny był lepszy, niż przed

> ingerencją, ale w dalszym ciągu występowała różnica siły hamowania.

> za Ricambi Originalli dałem 90zł/2 sztuki, pewnie są też tańsze zamienniki

Chodzi tu o komplet ze srezynkami i rozpierakiem itd??

Napisano

komplet szczęk fomara to 70zł, TRW 110 zł, komplet bębnów to około 100 zł, rozpieraki oryginał fiata to 35 zł, linki odpowiednio 12 i 18 zł, cylinderki oryginał to 12 zł sztuka, przewody miedziane 12 i 20 zł... i masz całe nowe tylne hample, sprężyny zostają... czasami będziesz musiał jeszcze kupić zawleczki szczęk, tutaj to około 10 zł

i masz całkowicie nowe tylne hamulce smile.gif

Napisano

> Chodzi tu o komplet ze srezynkami i rozpierakiem itd??

nie, tyle kosztowały same bębny biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie, tyle kosztowały same bębny

z tego co napisaliście to koszt tych hamulców to jakieś 400-500 zł a samochod warty 3000 zl nie ma innego sposobu tylko taki drogi wole dołożyc drugie 500 i mi pomalują auto ten komplet ktory wskazałem wyżej to dobry by był?

Napisano

> z tego co napisaliście to koszt tych hamulców to jakieś 400-500 zł a samochod warty 3000 zl nie ma

> innego sposobu tylko taki drogi wole dołożyc drugie 500 i mi pomalują auto ten komplet ktory

> wskazałem wyżej to dobry by był?

To jest trudno czytelne bez wielkich liter i znaków przestankowych.

Czy dobrze rozumiem, że na hamulce szkoda Ci 400 złotych, a 1000 na malowanie nie ? screwy.gif

Napisano

> Czy dobrze rozumiem, że na hamulce szkoda Ci 400 złotych, a 1000 na malowanie nie ?

Hahaha! bez sprawnych hamulcy raczej i tak zaraz będzie porysowany, chyba że planujesz zatrzymywać się "na grubośc lakieru" przed przeszkodami co przy jego dodatkowej warstwie będzie trudniejsze zakrecony.gif

P.S. Jeśli ręczny łapie tak że koła się kręcą i auto hamuje to przegląd przejdzie, jeśli jednak chcesz zawracać "na raz" no to pewnie coś musisz wymienić. Sprawdź najpierw "dzwigienki" czy się nie zastały bo to nagminne w uno.

Napisano

> znalazlem cos

> takiego?http://moto.allegro.pl/bebny-szczeki-cylin-fiat-cinquecento-seicento-ajh-i1472577213.html

Szału ni ma, działać będzie, ale to jest komplet do starego typu hamulców w Uno ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hahaha! bez sprawnych hamulcy raczej i tak zaraz będzie porysowany, chyba że planujesz zatrzymywać

> się "na grubośc lakieru" przed przeszkodami co przy jego dodatkowej warstwie będzie

> trudniejsze

> P.S. Jeśli ręczny łapie tak że koła się kręcą i auto hamuje to przegląd przejdzie, jeśli jednak

> chcesz zawracać "na raz" no to pewnie coś musisz wymienić. Sprawdź najpierw "dzwigienki" czy

> się nie zastały bo to nagminne w uno.

Kolego chociaż nie potrzebuje pomocy przy doborze koloru:). Jakiś prostak zwrócił ci uwagę a ty zaraz temat chciałeś zamykać ale to jest forum i twoja rada jest lepsza od żadnej pozdrawiam. Co do tych bębnów zrobię tak jak mówicie w końcu żeby jechać w teren to najlepszy bolid:) smile.gif. Poza tym wymiana wahacza jednego to dobry pomysł takich części nie wymienia sie parami jak amorki itp.?

Napisano

> Poza tym wymiana wahacza jednego to dobry pomysł takich części nie wymienia sie parami jak

> amorki itp.?

A to zależy. Ja mam takie zboczenie, że wszystkie elementy w zawieszeniu/układzie hamulcowym i kierowniczym wymieniam parami/stronami skromny.gif

Napisano

> Poza tym wymiana wahacza jednego to dobry pomysł takich części nie wymienia sie parami jak

> amorki itp.?

wahaczy niekoniecznie, choc zużycie elementów w obu następuje mniej więcej równomiernie(bardziej w prawym bo od pobocza) więc za chwilę trzeba będzie wymienić i drugi, chyba że ten jeden kwalifikujący się do wymiany został zniszczony o jakąś przeszkodę.

P.S. Jeśli chodzi o ten kolor to była taka tam zabawa, niestety pewnie za mało inteligentnie opisałem o co mi chodzi i ludzie niezrozumieli.

Napisano
  • Autor

> wahaczy niekoniecznie, choc zurzycie elementów w obu następuje mniej więcej równomiernie(bardziej w

> prawym bo od pobocza) więc za chwilę trzeba będzie wymienić i drugi, chyba że ten jeden

> kwalifikujący się do wymiany został zniszczony o jakąś przeszkodę.

> P.S. Jeśli chodzi o ten kolor to była taka tam zabawa, niestety pewnie za mało inteligentnie

> opisałem o co mi chodzi i ludzie niezrozumieli.

Wahacz został zniszczony przez ruda samochód dosyć długo stał wiec stało się jak się stało mechanik złapał sworzeń spawami wiec w sumie nie wiem jak wygląda sytuacja w drugim na razie samochód znajduje się w garażu i zmieniam po kolei wszystko olej świece i przewody itd Dlatego pytałem was jakich świec używacie i jakiego akumulatora ??

Proszę poprawić ortografię i interpunkcję - posty będą o wiele czytelniejsze. Na razie zolta.gif

pawel78

Napisano

> was jakich świec używacie i jakiego akumulatora ??

Świece i kable nie pamiętam jakie mam ale akumulator na pewno nie z supermarketu! Wiem z autopsji i od znajomych(których niesłuchałem przed zakupem).

Proponuję starą dobrą markę centra. Przyzwoity, 4-5 lat będzie sprawny, trzyma się dobrze podczas ostatnich mroźnych zim.

Napisano

gdzie CI wyszło 400-500 zł

bębny - 90 zł

szczęki - 70 zł

rozpieraki - 25 zł

linki - 30 zł

cylinderki - 25 zł

przewody hamulcowe 35 zł

jak nic 275 zł, ale to chyba żadna kwota jak za własne i cudze bezpieczeństwo

Napisano

> A to zależy. Ja mam takie zboczenie, że wszystkie elementy w zawieszeniu/układzie hamulcowym i

> kierowniczym wymieniam parami/stronami

A ja ostatnio wymieniłem... jeden tylny amortyzator zlosnik.gif

Był kompletnie zdechły (25%), drugi trzymał jak nowy (70%), a w magazynie ASO mieli tylko jeden. Poduszki mieli dwie, więc wymieniłem obie (były rozbite).

To już drugi raz. Za pierwszym zrobiłem tak w nastoletnim Escorcie, też z tyłu i też za namową diagnosty. Wyszło całkiem dobrze, kilka % różnicy na kołach jednej osi. Stary amortyzator wytrzymał jeszcze 2 lata, do sprzedaży samochodu. ok.gif

Napisano

> Szału ni ma, działać będzie, ale to jest komplet do starego typu hamulców w Uno

A da się złożyć w tarczach kotwicznych nowego typu, czy będzie musiał je jeszcze dokupić ?

Unto sprzedaje złożone komplety starych hamulców, jak ktoś bardzo chce: jakiś tekst

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie i teraz moje pytanie może oglądaliście program fani 4 kolek ?? jesli nie to napisze o co mi chodzi widziałem w tym programie jak wymieniano uszczelkę pokrywy zaworów używał sylikonu i tu moje pytanie jaki sylikon użyć? a po drugie w uno 1.0 są miejsca w które się wpuszcza sylikon przy wymianie w/w uszczelki no i czy można użyć tego sylikonu żeby uszczelkę przykleić niejako w tym programie mechanik tak zrobił dał cieniutki pasek sylikonu i ułożył na nim uszczelkę po czym odwrócił pokrywę i ułożył na niej coś ciężkiego czy można tak zrobić w UNO ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.