Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rózne rozmiary kół na osiach

Featured Replies

Napisano

Czy prawo dopuszcza coś takiego?

W aucie osobowym np. koła na felach 14 cali z przodu, a 15 cali z tyłu.

Napisano

> Czy prawo dopuszcza coś takiego?

> W aucie osobowym np. koła na felach 14 cali z przodu, a 15 cali z tyłu.

a czemuż by nie? Koła mają być takie same na jednej osi (w sensie opony: bieżnik, rozmiar), chyba, że jest to tzw. dojazdówka. Niektóre auta mają tak seryjnie inny rozmiar felg z przodu i z tyłu (również średnica, częściej szerokość)

Napisano

W przepisach raczej nie ma nic co by zabranialo takiej konfiguracji.

Nie wiem jak z homologacja samochodu.

Ale mi przypomniales cos i opowiem jako ciekawostke.

Dobrych kilka lat temu mialem fiata cinquecento tutaj w Irlandii. Mial opony 155/65 R13.

Zlapalem kapcia i to tak niefortunnie, ze nie bardzo szlo to naprawic.

Podjechalem do najblizszego warsztatu i gosc popatrzyl, powiedial ze tego nie da rady naprawic, i powiedzial ze zerknie czy ma taka opone.

Za chwile wrocil z opona i mowi ze 155/65 nie ma, ale zato ma 155/70. I ze to jest minimalnie wieksza, wiec nawet nie bede czul roznicy. Grzecznie podziekowalem i powiedzialem ze raczej poszukam czegos w takim samym rozmiarze, to byl bardzo zdziwiony, bo mowil ze to opona w bardzo dobrej cenie i jeszcze mi znizke dolozy.

Jego zdziwienie jak odmowilem bylo tak duze, ze zastanowilo mnie to czy taka konfiguracja to norma w okolicy. Po jakims czasie okazalo sie, ze tak. Ze ludzie poprostu tak jeszcze, a rozmiar w ta czy w ta nic nie zmienia dla nich. Zaklada sie to co jest.

Napisano

> w okolicy. Po jakims czasie okazalo sie, ze tak. Ze ludzie poprostu tak jeszcze, a rozmiar w

> ta czy w ta nic nie zmienia dla nich. Zaklada sie to co jest.

Niestety ale w UK to samo. Cztery rozne kapcie na kolach.

A tak na powaznie zgodnie z przepisami w UK = LEGALNE

w PL Przod inny tyl inny = LEGALNE ale na osi musi byc ten sam typ.

Niestety w napedzie stalym 4x4 jak zalozysz rozne rozmiary to mozesz rozwalic naped.

Napisano

> Niestety ale w UK to samo. Cztery rozne kapcie na kolach.

To wiesz 4 rozne kapcie na 4 kolach to jeszcze jest do zrozumienia.

Jak kupilem bravo to tak mial i szczerze powiem, prowadzil sie calkiem normalnie. Nawet przy wiekszych predkosciach na mokrym nic nie bylo czuc.

Ale inny rozmiar jednej opony w porowaniu do 3 pozostaly to juz jest dla mnie ostre przegiecie.

Napisano

> To wiesz 4 rozne kapcie na 4 kolach to jeszcze jest do zrozumienia.

> Jak kupilem bravo to tak mial i szczerze powiem, prowadzil sie calkiem normalnie. Nawet przy

> wiekszych predkosciach na mokrym nic nie bylo czuc.

> Ale inny rozmiar jednej opony w porowaniu do 3 pozostaly to juz jest dla mnie ostre przegiecie.

Zwykły użyszkodnik za chiny ludowe tego nie odczuje (cztery różne bieżniki w takim samym rozmiarze i typie). Dopiero w sytuacji podbramkowej może się okazać, że różnice przyczepności spowodują dziwne zachowanie auta.

Napisano

Raczej pytaj o homologację danego modelu - czy zawiera taką opcję.

Teoretycznie nie powinno być problemu, dopóki różnice są jedynie pomiędzy osiami. Ale, rzecz bardzo ważna, dopilnuj tak rozmiarem opon, aby faktyczna średnica kół nie była różna. Przypadek z życia - do Mondeo założyłem kiedyś opony 195/60R15 a na tył 195/65R15 - czyli nie takie znowu różne. Niestety, mocno się zdziwiłem, kiedy hamowałem dość mocno na mokrej jezdni - ABS się włączył, choc nie powinien a samochód zachowywał się, jakbym jechał po mega oblodzonej jezdni. A był środek lata.

Odpowiedź - różne prędkości obrotowe kół zostały rozpoznane przez ABS jako poślizg tylnej osi.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Witam serdecznie.

Tak jest m.in. W Lotusach.

Niektórzy posiadacze takiego autka jak moje, również zmieniają, 17" na 16" z przodu aby zlikwidować podsterowność i przywrócić stan oryginału czyli jak w Elise.

Tylko niestety wtedy występuje różnica prędkości i nie każda centralka ABS ma wystarczającą tolerancję.

Dlatego bywa potrzebna jej wymiana.

Pozdrawiam.

Napisano

> To wiesz 4 rozne kapcie na 4 kolach to jeszcze jest do zrozumienia.

> Jak kupilem bravo to tak mial i szczerze powiem, prowadzil sie calkiem normalnie. Nawet przy

> wiekszych predkosciach na mokrym nic nie bylo czuc.

> Ale inny rozmiar jednej opony w porowaniu do 3 pozostaly to juz jest dla mnie ostre przegiecie.

Mamy tak w 206. Z tym ze rozmiar ten sam ale kompletnie inne opony na kolach. Samochod praktycznie do toczenia sie po miescie i nie widzial 60 mil/h na liczniku to bez sensu ruszac bo opony sa jak nowe zakrecony.gif

Majac swoja wiedze zapytalem na MOTcie czy mam cos z tym zrobic a diagnosta powiedzial ze nie ma takiej potrzeby. Sprawdzaja pasy, spryski, wycieraczki, slady wycieku oleju z amortyzatorow czy przetartego miszka na przegubie a rozne opony na kolach olewaja zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.