Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poduszka na skrzyni (zdjęcie)

Featured Replies

Napisano

zdjcie027j.jpg

Dzisiaj przy okazji wymiany żarówki po lewej stronie, metodą wybebeszenia kosza na aku smile.gif (lubię podłubać w nieznanym) przyjrzałem się także w.w. poduszce. Czy taki wygląd sugeruje jej zużycie? Guma nie jest spękana. Drgania są, na budzie i na kierownicy, ale nie jakieś strasznie wielkie. Tej ściśniętej gumy jest około 5mm. Za to pod uchwytem jest guma i trochę luzu.

A to jeszcze drugie pytanie: Przy okazji zajrzałem do zaworu overboost - nie był zasyfiony. Próbowałem go przymierzyć do bocznej ścianki kosza na aku i nie sięgał tam. Czy należy przedłużyć rurkę od turbiny, czy się ją wymienia na nową i jakiej rurki należy użyć?

Napisano

Co do poduszki to na oko ciężko poznać, ja jak u siebie wymieniałem to poza brudem nie widziałem różnicy między nową a starą..... a efekt powalający wink.gif

Napisano

> Próbowałem go przymierzyć do bocznej ścianki kosza na aku i nie sięgał tam. Czy należy

> przedłużyć rurkę od turbiny, czy się ją wymienia na nową i jakiej rurki należy użyć?

Rurki musi starczyć. Aby zamontować na akumulatorze potrzeba mniej rurki niż na podłużnicy. Musisz ją puścić najkrótszą drogą. Co do poduszki, to Fiat ją zmienił chyba po 2003 na miększą. Starsze pomimo tego,że nie były zniszczone przenosiły więcej drgań.

Napisano
  • Autor

> ktoś orientuje się jaki koszt tej poduszki ?

165zł ( allegro )

Ale to tylko do JTD (chyba).

Kupiłem, czeka na zamontowanie. Potem napiszę co się zmieniło.

Napisano

> Kupiłem, czeka na zamontowanie. Potem napiszę co się zmieniło.

Ja już jakiś czas temu zmieniłem na po zmianową. Efekt powalający. Normalnie nie to auto.

Polecam waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Ja już jakiś czas temu zmieniłem na po zmianową. Efekt powalający. Normalnie nie to auto.

> Polecam

Wymieniłem. Faktycznie, różnica znaczna. Brak drgań karoserii, tzn da się wyczuć lekkie jak się trzyma rękę na desce. Ale buda nie drży na wolnych obrotach i nie ma efektu zadrżenia jak silnik schodził z obrotów i wchodził na jałowe. Nawet klekot silnika się zmienił.

Dla następców: ciężko z dostępem do bocznej śruby od strony grodzi, bo skrzynia przeszkadza. Ja dałem radę grzechotką z przegubem cardana.

Napisano

Mówisz, że znaczna zmiana? Mój jest z końca grudnia 2003, więc zapewne mam przed zmianowe, chyba się zastanowię nad wymianą. A poza ceną poduchy to wiele taka wymiana kosztuje u mechanika i mniej więcej ile to trwa?

Napisano
  • Autor

> Mówisz, że znaczna zmiana? Mój jest z końca grudnia 2003, więc zapewne mam przed zmianowe, chyba

> się zastanowię nad wymianą. A poza ceną poduchy to wiele taka wymiana kosztuje u mechanika i

> mniej więcej ile to trwa?

Nie wiem ile kosztuje, bo robiłem sam. Miałem dostęp do kanału ale i tak zeszło 3h. Uważam, że było warto, mimo że to tylko poprawia komfort jazdy.

Napisano

Kupiłem. W przyszłym tygodniu będzie wymiana, napiszę co i jak się zmieniło lub nie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymieniona. Podjechałem do swojego mechanika, bo miałem jeszcze jeden interes przy okazji. Powiem tak. Stara poducha ma zupełnie inną budowę, jest mniejsza...po wymianie...inny samochód, cisza, nie trzęsie budą...no i przy okazji mechanik zobaczył blaszkę od pewnego zaworu i ją wstawił. Eeeeee no zbiera się genialnie! Wiem! Zło! Ale nic mnie to nie obchodzi. Zapłaciłem za wszystko 50PLN, 180 za poduchę z przesyłką - było warto!!! zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Wymieniona. Podjechałem do swojego mechanika, bo miałem jeszcze jeden interes przy okazji. Powiem

> tak. Stara poducha ma zupełnie inną budowę, jest mniejsza...po wymianie...inny samochód,

> cisza, nie trzęsie budą...no i przy okazji mechanik zobaczył blaszkę od pewnego zaworu i ją

> wstawił. Eeeeee no zbiera się genialnie! Wiem! Zło! Ale nic mnie to nie obchodzi. Zapłaciłem

> za wszystko 50PLN, 180 za poduchę z przesyłką - było warto!!!

Pewnie głupie pytanie, ale czy to samo tyczy się benzyniaków? Rzuca mi autem jak traktorem po polnej drodze, więc możliwe, że szykuje mi się wymiana poduchy icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> Pewnie głupie pytanie, ale czy to samo tyczy się benzyniaków? Rzuca mi autem jak traktorem po

> polnej drodze, więc możliwe, że szykuje mi się wymiana poduchy

tak. benzyna tez jest "zawieszona" na gumowo/metalowych poduszkach. Jesli masz pewnosc ze silnik na wolnych obrotach pracuje prawidlowo ( nie dusi krztusi , obroty nie skacza) , a mimo to silnik skacze nerwowo pod maska to poduchy sie klaniaja. Poduszka ma za zadanie amortyzowac i tlumic wibracje nie przenoszac ich na bude. Jesli buda szarpie, badz czuc na lewarku zmiany biegow (tu z kolei wibracje przenosi skrzynia podczepiona do silnika) nienormalnie duze wibracje to oznaka ze pora sie przyjrzec owym poduszkom

Napisano

> tak. benzyna tez jest "zawieszona" na gumowo/metalowych poduszkach. Jesli masz pewnosc ze silnik na

> wolnych obrotach pracuje prawidlowo ( nie dusi krztusi , obroty nie skacza) , a mimo to silnik

> skacze nerwowo pod maska to poduchy sie klaniaja. Poduszka ma za zadanie amortyzowac i tlumic

> wibracje nie przenoszac ich na bude. Jesli buda szarpie, badz czuc na lewarku zmiany biegow

> (tu z kolei wibracje przenosi skrzynia podczepiona do silnika) nienormalnie duze wibracje to

> oznaka ze pora sie przyjrzec owym poduszkom

Dziekuje ci za wyczerpujaca odpowiedz smile.gif Tak to wlasnie wyglada jak opisales...

Napisano

No to czeka mnie wymiana owych poduszek no.gif Czy mozecie mi wyjasnic jaka jest roznica miedzy starymi a "pozmianowymi" poduchami, ktore sa lepsze, trwalsze... I czy tyczy sie to tez mojego motorku, 103 km smile.gif Bo moj magik nie slyszal o czyms takim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.