Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez tablic i DR - nietypowe

Featured Replies

Napisano

Szykuje mi się bardzo nietypowy problem. Otrzymałem auto służbowe, które jak się okazało przy oględzinach nie ma oryginalnej tablicy rej. z przodu a jedynie taką samoróbkę - wygląda to z daleka nawet dobrze, ale oczywiście naklejki brak, no i wciąż nie jest to tablica. Auto jest leasingowane, a więc nie da się załatwić wtórników tablic w miejscu mojego zamieszkania, a 300 km dalej. Auto MUSI jeździć codziennie (kwestię tego przymusu pomińmy, po prostu nie da się go wyłączyć z eksploatacji na czas załatwienia sprawy). Przedstawiciel firmy leasingowej (tu u mnie na miejscu) wpadł na genialny pomysł, żeby przywieźć mu jedną pozostałą na aucie tablicę, dowód rejestracyjny i on w przeciągu dwóch dni załatwi wtórniki. Jako że auto musi przez ten czas jeździć, zasugerował zrobić xero DR, a z tyłu prowizoryczną tablicę, i przez ten czas na tym jeździć.

I tu pytanie - z czym dokładnie wiąże się taka jazda dla mnie jako kierowcy?

Napisano

> Szykuje mi się bardzo nietypowy problem. Otrzymałem auto służbowe, które jak się okazało przy

> oględzinach nie ma oryginalnej tablicy rej. z przodu a jedynie taką samoróbkę - wygląda to z

> daleka nawet dobrze, ale oczywiście naklejki brak, no i wciąż nie jest to tablica. Auto jest

> leasingowane, a więc nie da się załatwić wtórników tablic w miejscu mojego zamieszkania, a 300

> km dalej. Auto MUSI jeździć codziennie (kwestię tego przymusu pomińmy, po prostu nie da się go

> wyłączyć z eksploatacji na czas załatwienia sprawy). Przedstawiciel firmy leasingowej (tu u

> mnie na miejscu) wpadł na genialny pomysł, żeby przywieźć mu jedną pozostałą na aucie tablicę,

> dowód rejestracyjny i on w przeciągu dwóch dni załatwi wtórniki. Jako że auto musi przez ten

> czas jeździć, zasugerował zrobić xero DR, a z tyłu prowizoryczną tablicę, i przez ten czas na

> tym jeździć.

> I tu pytanie - z czym dokładnie wiąże się taka jazda dla mnie jako kierowcy?

mandatem za brak dokumentów

i to porządnym ...

no i przewertował bym dobrze KD czy przypadkiem nie zakazem dalszej jazdy / odholowaniem wozu ( ale to już tak sobie fantazjuje bo nie wiem czy miałby do tego prawo policjant ... )

Napisano
  • Autor

> mandatem za brak dokumentów

> i to porządnym ...

> no i przewertował bym dobrze KD czy przypadkiem nie zakazem dalszej jazdy / odholowaniem wozu (

> ale to już tak sobie fantazjuje bo nie wiem czy miałby do tego prawo policjant ... )

No i ja też tak sądzę - dodatkowo nie ma co liczyć, że "uda się" bo przecież brak tablic widać z daleka. Muszę poszukać podstawy prawnej, która tego czynić zabrania - pokażę szefowi, może uda się odłożyć wyrobienie tych wtórników "na kiedyś".

Napisano

Za "lewą" jedną tablice też można dostać po tyłku jak się Policjant uprze.

Krawiec

Napisano

> ZTCW 50 zł

w sumie nie ogarniam co znaczy ztcw ...

ale posiadanie "sfałszowanych" tablic rejestracyjnych to już poważna sprawa skromny.gif

Napisano

ZTCW - Z Tego Co Wiem

a gdzie tutaj są tablice sfałszowane??

skoro jest numer taki, jaki ma być, a nie ma hologramu i kilku innych szczegółów to jest fałszestwo?? chyba niedoróbka hmm.gif

Napisano

> fałszestwo?? chyba niedoróbka

Wiesz, jak sobie na drukarce laserowej wydrukuję dowód osobisty i zalaminuję, mimo podania wszystkich poprawnych danych też nazwiesz to niedoróbką?

Napisano

a znaki wodne będą?? zlosnik.gif

Napisano

> a znaki wodne będą??

Nie, w końcu to TYLKO niedoróbka w rozumieniu kolegi, a w moim podrobienie dokumentu.

Napisano

no to kiepski ten "dowód"

Napisano

> ZTCW - Z Tego Co Wiem

> a gdzie tutaj są tablice sfałszowane??

> skoro jest numer taki, jaki ma być, a nie ma hologramu i kilku innych szczegółów to jest

Jeżeli robisz bardzo podobną replikę tablic, to jest to podstawa.

Z tego pkt widzenia lepiej - w sensie bezpieczniej - "na chama" wypisać nr rej z palca markerem na papierku.

Napisano

> ZTCW - Z Tego Co Wiem

> a gdzie tutaj są tablice sfałszowane??

> skoro jest numer taki, jaki ma być, a nie ma hologramu i kilku innych szczegółów to jest

Ale dla policjanta takie tablice mogą oznaczać podejrzenie fałszerstwa. W dodatku kierowca nie ma nie tylko oryginalnych tablic ale i oryginalnego dowodu rejestracyjnego.

Napisano

> Ale dla policjanta takie tablice mogą oznaczać podejrzenie fałszerstwa. W dodatku kierowca nie ma

> nie tylko oryginalnych tablic ale i oryginalnego dowodu rejestracyjnego.

i na miejscu stróża prawa wcale bym się nie zastanawiał tylko zamawiał lawete i zabierał auto na sprawdzenie czy reszta auta jest " prawdziwa" hehe.gif

przecież prawie pewne było by przypuszczenie że oryginalne tablice i dowód jeżdżą z innym samochodem screwy.gif

Napisano

> Z tego pkt widzenia lepiej - w sensie bezpieczniej - "na chama" > wypisać nr rej z palca markerem na papierku.

pewnie tak. zawsze mnie zastanawia, co busted.gif na takie "tablice"

Napisano

> Ale dla policjanta takie tablice mogą oznaczać podejrzenie

> fałszerstwa. W dodatku kierowca nie ma nie tylko oryginalnych

> tablic ale i oryginalnego dowodu rejestracyjnego.

pewnie tak. zważywszy, że cała ta sytuacja jest do bani oslabiony.gif

Napisano

Ależ oczywiście, że się da wyłączyć z jazdy na 2 dni, możliwości jest mnóstwo - np. używasz swojego prywatnego auta a szef da Ci na paliwo, możecie wypożyczyć samochód z wypożyczalni, pożyczyć od kogoś... tylko szef dziaduje na kasie. No, chyba że to auto specjalistyczne.

Ale ja osobiście nie narażałbym się na karę w imię firmy.

Napisano

Przedstawiciel firmy leasingowej w związku ze swoją pracą ma pewnie "układy" w WK więc niech załatwi brakującą tablicę, nowe naklejki do tablic i dowodu a następnie niech Ci wyśle to sam sobie ponaklejasz

Napisano

Co to za badziewna firma leasingowa lub umowa, która na czas pzrymusowego wyłączenia samochodu z ruchu nie daje zastępczego?

Proponuję sprawdzić jak jest to auto ubezpieczone, co jest w pakiecie, bo moze auto zastępcze być w pakiecie ubezpieczyciela.

Napisano

> pewnie tak. zawsze mnie zastanawia, co na takie "tablice"

teoretycznie mogą Cię strzyknąć za brak tablic (skaleczyć na dowód + jakiś mandat), praktycznie - to też są ludzie i dopóki się nie plujesz, to mogą wyrazić zrozumienie dla sytuacji cokolwiek przymusowej.

Napisano

> Co to za badziewna firma leasingowa lub umowa, która na czas pzrymusowego wyłączenia samochodu z

> ruchu nie daje zastępczego?

Taka, jaka jest w umowie.

A co do wyłączenia - a czy to wyłączenie wynika z winy:

a) leasingodawcy

czy

b) korzystającego ?

Napisano

> Taka, jaka jest w umowie.

> A co do wyłączenia - a czy to wyłączenie wynika z winy:

> a) leasingodawcy

> czy

> b) korzystającego ?

W tym przypadku leasingodawcy, skoro dostarczył samochód bez prawidłowej tablicy.

Napisano

> W tym przypadku leasingodawcy, skoro dostarczył samochód bez prawidłowej tablicy.

Chyba dopowiedziałem sobie wink.gif - kolega przejął samochód po kimś, czyli pewnie jak nie ma zgłoszenia na policję kradziezy tablicy to w żaden sposób nie podpada pod ubieganie sięo samochód zastępczy gratis

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.