Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] X18XE1- blad P0505 - przepustnica wymieniona i bez zmian

Featured Replies

Napisano

Witam,

szukalem i nie potrafie nic znalezc,

co moglo by byc przyczyna bledu P0505 (Za wysokie napięcie regulacji biegu jałowego)

pacjent to X18XE1 i przebieg 245tkm

wymienilem przepustnice na nowa i bez zmian,

stara przepustnica po wyczyszczeniu smiga dobrze, (lekutko faluje na wyzszych obrotach)

silnik na nowej jak i na starej trzymie obroty, tak cieply jak i zimny (wtedy podwyzszone),

po przegazowce na obu przepustnicach zadlawia sie, zeby po chwili ustabilizowac obroty,

blad po skasowaniu wyskakuje dopiero po przegazowce,

co moze byc jeszcze przyczyna takiego stanu rzeczy ??

crazy.gif

Napisano

> co moglo by byc przyczyna bledu P0505

Za chwilę przyjdzie Maro76 i rozjaśni Ci sprawę wink.gif Wczoraj i dziś walczył z tym samym. Z pozytywnym skutkiem smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Za chwilę przyjdzie Maro76 i rozjaśni Ci sprawę Wczoraj i dziś walczył z tym samym. Z pozytywnym

> skutkiem

> Pozdroofka

na elektrodzie przed chwila znalazlem, ze to moze byc sterownik silnika (simtec70)

Code:

wina samego sterownika silnika-brak napięcia na jednej z 2 ścieżek na potencjometrze gazu  

ciekawe ile taki interes hmm.gif

i ile roboty i wiedzy potrzeba jezeli by samemu (op-com na stanie) ?

Napisano

błąd P0505 to dokładnie dotyczy "usterka biegu jałowego"

Kolego, a czy po zmianie przepustnicy na druga przypadkiem na zimnym silniku wszystko działa ok, a schody się zaczynają jak silnik się nagrzewa i obroty schodzą do normalnego poziomu biegu jałowego np 900/min , u Ciebie pewnie nie spadają i stoją na ok 1500/min ?

Podejrzewam że błąd występuje na postoju po ok 30sek od zatrzymania auta wink.gif

Na forach nic za specjalnie nie znajdziesz, spotkałem się z pomysłami że do wymiany sterownik silnika.

Montowana przepustnica jest nowa ?

zakładam że jest wyczyszczona , sprawna i krokowy działa jak należy wink.gif

Teraz do rzeczy, zdejmij rurę łącząca filtr z przepustnicą i na uruchomionym silniku spróbuj zaślepić na chwile palcem dziurkę grinser006.gif którą silniczek krokowy łapie powietrze, silnik powinien się zadławić, jeśli tak się nie stanie, a podejrzewam że nie , to oznacza że nowa przepustnica nie zamyka się do końca i przepuszcza powietrze.

Powinieneś mieć gdzieś mała śrubkę regulującą skok domykania, wykręć ją deko z 3 obroty, jeśli wszystko jest szczelne i nie łapie innymi miejscami lewego powietrza to załatwi sprawę swiety.gif

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z postępów.

Napisano

> Wczoraj i dziś walczył z tym samym.

I to wszystko moja wina oslabiony.gif

Ale nie... to Ty ją przywiozłeś... to Twoja wina hmm.gif

hahaha.gif

Napisano

> Ale nie... to Ty ją przywiozłeś... to Twoja wina

No chyba dobrej bym nie przywiózł...

grinser006.gifhahaha.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> błąd P0505 to dokładnie dotyczy "usterka biegu jałowego"

op-com wypluwa doslownie: Za wysokie napięcie regulacji biegu jałowego

> schody się zaczynają jak silnik się nagrzewa i obroty schodzą do normalnego poziomu biegu

> jałowego np 900/min , u Ciebie pewnie nie spadają i stoją na ok 1500/min ?

spadaja do 900 i sie trzymaja, po przegazowce dlawi sie do 500 i sie normuje na 900-1000

> Podejrzewam że błąd występuje na postoju po ok 30sek od zatrzymania auta

> Na forach nic za specjalnie nie znajdziesz, spotkałem się z pomysłami że do wymiany sterownik

> silnika.

> Montowana przepustnica jest nowa ?

nowiutenka - prosto ze sklepu

> zakładam że jest wyczyszczona , sprawna i krokowy działa jak należy

stara jest wyczyszczona

> Teraz do rzeczy, zdejmij rurę łącząca filtr z przepustnicą i na uruchomionym silniku spróbuj

> zaślepić na chwile palcem dziurkę którą silniczek krokowy łapie powietrze, silnik

> powinien się zadławić, jeśli tak się nie stanie, a podejrzewam że nie , to oznacza że nowa

> przepustnica nie zamyka się do końca i przepuszcza powietrze.

> Powinieneś mieć gdzieś mała śrubkę regulującą skok domykania, wykręć ją nie co z 3 obroty, jeśli

> wszystko jest szczelne i nie łapie innymi miejscami lewego powietrza to załatwi sprawę

> pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z postępów.

ok.gif

powalcze jeszcze raz jutro na spokojnie

post-52075-14352512048302_thumb.jpg

Napisano

> No chyba dobrej bym nie przywiózł...

> Pozdroofka

hmm.gif to teraz już wiem dlaczego trafiła do mnie wink.gif

Napisano

> No chyba dobrej bym nie przywiózł...

> Pozdroofka

Nie inaczej.

Trzeba było pomanipulować... pokręcić...

shhh.gif

Napisano

a masz możliwość podłączyć auto do PC ?

Trzeba by się przyjrzeć pracy silniczka krokowego, na uszkodzenie sterownika wskazywało by sterowanie korkowca tylko w jedną stronę, lub całkowity brak jego pracy.

Watro również przyjrzeć się parametrom czujników temperatury..

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

zapomnialem dodac, ze od 100 kmh zaczyna przerywac, trzeba popuscic gaz i na nowo deptac crazy.gif

ponad to pali jak smok

Napisano
  • Autor

> a masz możliwość podłączyć auto do PC ?

> Trzeba by się przyjrzeć pracy silniczka krokowego, na uszkodzenie sterownika wskazywało by

> sterowanie korkowca tylko w jedną stronę, lub całkowity brak jego pracy.

> Watro również przyjrzeć się parametrom czujników temperatury..

mam mozliwosc, jednak z wiedza ubogo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> mam mozliwosc, jednak z wiedza ubogo

Jeśli korzystał byś np z opel-scanera to podczas pomiarów w programie masz podane wartości w jakich powinien się mieścić badany element

Napisano
  • Autor

> Jeśli korzystał byś np z opel-scanera to podczas pomiarów w programie masz podane wartości w jakich

> powinien się mieścić badany element

posiadam op-com,

co mi sie teraz rzucilo w oczy, to, to, ze ta przepusznica nie ma krokowego (x18xe1 - jest foto w zalaczniku w poscie powyzej) tylko mechaniczny regulator przepustnicy, Ty powyzej pisales o przepustnicy takiej jak kiedys mialem w X16SZ

Napisano

> mam mozliwosc, jednak z wiedza ubogo

Obserwuj pracę lambdy po przekroczeniu 100km/h gdy zaczyna szarpać. Albo weź kogoś do pomocy, Ty patrz na drogę.

To samo sprawdź podczas przegazówki, jak silnik będzie schodził z obrotów aż do ustabilizowania się pracy na luzie.

Napisano

pisałem w zasadzie na swoim przypadku czyli x16xel i tak jak Lelek wspominał, udało się unąć usterkę P0505.

Napisano
  • Autor

> Obserwuj pracę lambdy po przekroczeniu 100km/h gdy zaczyna szarpać. Albo weź kogoś do pomocy, Ty

> patrz na drogę.

> To samo sprawdź podczas przegazówki, jak silnik będzie schodził z obrotów aż do ustabilizowania się

> pracy na luzie.

dzis, po ustabilizowaniu sie bylo 1,2V na innych obrotach nie sprawdzalem

Napisano
  • Autor

znajomy pojechal sobie dzis na warsztat, nie dajac mi wiary, ze to sterownik, a bylismy umowieni na popoludnie, w celu dalszej walki,

i "fachowcy" tym razem potwierdzili, ze to jednak ECU,

poza bledem regulatora biegu jalowego okazalo sie, ze czasami wypadaja zaplony (tak podobno stwierdzili) i leci na 2 gary, a swiece, kabele i cewka nowe - juz wymienili zreszta niedawno

nastepnym razem gdy znow bedzie mi ten znajomy gitare zawracal wysle od razu do warsztatu,

moze uda sie im zdiagnozowac bez wskazywania z gory co jest zepsute,

a ja bede mial spokojne sumienie i swiety spokuj tongue.gif

wiec jakby tak komu jeszcze takie jaja sie dzialy przy tym silniku (x18xe1), warto zwrocic uwage na sterownik

Napisano

bardzo częsta usterka w tych silnikach. sterownik na silniku = temp + drgania+ do tego czesto takie ulozenie kabli od lpg ze leza na wiazce silnika przy kompie i o tragedie nie trudno. czasem da sie naprawic czasem nie. koszt od 450 do 1000 zalezy czy naprawa sterownika czy wymiana. jesli masz dostep do tech2 to zrob aktualizacje softa - jesli nie pomoze sterownik do naprawy. w tym przypadku kupno uzywki to loteria bo one sie sypia

Napisano

Kolego, co miałeś ma myśli pisząc:

"do tego czesto takie ulozenie kabli od lpg ze leza na wiazce silnika przy kompie i o tragedie nie trudno"

Co złego robią kable od LPG?

I o jaką tragedię chodzi?

Ja mam reduktor LPG zamocowany do podstawki akumulatora i obok wiazki do sterownika idą rurki z cieczą chłodzącą, rurka miedziana z LPG.

Może rozwiniesz ten temat, bo chciałbym uniknąc uszkodzenia sterownika i ewentualnie dokonać jakichś zmian.

Napisano

ułożenie czegokolwiek na wiazce idacej do kompa powoduje bardzo czesto uszkodzenie sterownika, silnik pracuje na poduszkach i kable sa blokowane przez weze co powoduje niestety pad sterownika. na kablach nic nie moze lezec - musa byc zamocowanie tak jak w oryginale.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.