Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przetwornica fazowa

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie, pojawił mi się taki o to błąd:

READING ERROR CODES:

1: P1653 - Przetwornica fazowa

The Variable Camshaft timing system is not sensed to respond correctly to the ECU commands.

- Check the camshaft position sensor, cam timing control solenoid valve and the circuits for opens, shorts and weak connections

- Ensure that the Variable Cam Timing system mechanical parts are not sticking, the oil pressure is sufficient, the passages are not blocked and that the control solenoid valve works correctly.

Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz, ale jest przechowywana w pamięci. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.

Po usunięciu znów wyświetla.(jako krytyczny)

Nie bardzo kojarzę o co chodzi, jakieś pomysły?

Napisano
  • Autor

Jakie są objawy organoleptyczne uszkodzonego wariatora? panic.gif

Napisano

> Jakie są objawy organoleptyczne uszkodzonego wariatora?

hmm.gif to by się musiał wypowiedzieć ktoś kto ma silnik z wariatorem

ale tak na chłopski rozum brak mocy i nierówna praca

Napisano

Spróbuj na @ uderzyć do Pawła... Chwilowo nie ma go z nami..

On miał do sprzedania jakiś sprawny używany no i doktoryzował się tym silnikiem troszku biglaugh.gif

Napisano

Objawy uszkodzonego wariatora to głośniejsza praca. Słychać takie terkotanie, klekotanie. Jeśli terkocze tylko przy odpalaniu na chwilkę to luzik, gorzej jak cały czas.

Napisano
  • Autor

Nie ma żadnej głośniejszej pracy silnika ani utraty mocy, powyżej 3000rpm silnik wkręca się do 6000rpm, że prawie nie widać wskazówki obrotomierza. hmm.gif

Napisano

> Nie ma żadnej głośniejszej pracy silnika ani utraty mocy, powyżej 3000rpm silnik wkręca się do

> 6000rpm, że prawie nie widać wskazówki obrotomierza.

wariator głównie działa przy niższych obrotach

Napisano

> wariator głównie działa przy niższych obrotach

raczej wyższych

Napisano

Wariator odpowiada za skok zaworów - przy wyższych obrotach bardziej otwiera.

Efektem zle działającego wariatora to brak dynamiki na wysokich obrotach i glośniejsza praca choć nie zawsze. Jeśli u Ciebie wszystko gra to bym wykasował błąd i sprawdził stan oleju

Napisano
  • Autor

Olej sprawdzam regularnie, jest ok.

Błąd ten jest od paru miesięcy, po wykasowaniu znowu się pojawia, auto jeździ bez zająknięcia.

Napisano

> Olej sprawdzam regularnie, jest ok.

> Błąd ten jest od paru miesięcy, po wykasowaniu znowu się pojawia, auto jeździ bez zająknięcia.

Niedaleko wariatora jest jeszcze zaworek elektromagnetyczny który powoduje jego przestawianie. Może się zacina albo wtyczka nie kontaktuje.

Usterki mechanicznej wariatora komputer raczej by nie stwierdził zlosnik.gif

Napisano

U mnie to dziwna sprawa z tym wariatorem jest. Na zimnym silniku cisza, nagrzeje się cisza, zgaszę auto i znów odpalę i cisza. Postoi auto z 1 - 1,5 godzinki i na 0,5 - 1 sekundę zaterkocze. Stan oleju na max, wlany Mobil 10w40

Napisano

> Jakie są objawy organoleptyczne uszkodzonego wariatora?

u mnie (1,8) był taki problem, że po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu po odpaleniu zimnego auta silnik nie był w stanie utrzymać obrotów i gasł. mechanik stwierdził, że to wina wariatora. zanim jednak wziąłem się za naprawę zdążyłem sprzedać auto, więc ostatecznie nie jestem pewien czy faktycznie wariator było przyczyną ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.