Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzK] do 45tys oraz Okres oczekiwania na samochod

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam nietypowa sytuacji - wracam do kraju i mam max poltora tygodnia na kupienie samochodu hehe.gif

Pytanko - czy jest realne ze przy zakupie nowego dealer ogarnie to? Pewnie tylko z tego co maja na stocku.

Drugie pytanie - co polecacie dla rodziny 2+2 z czego jeden maluch wiec wozki trzeba wozic. Ma byc bezpieczny, wygodny, niezawodny i dawac frajde z jazdy - wiem take rzeczy to w Erze hehe.gif

Rozwazalem rozne opcje o roznych budzetach ale nieprzekraczalny budzet to 50 tys.

1) Mondeo MKIV w kombi - cos takiego sie miesci

2) Avensis - tu bedzie jest "stara" buda - slyszalem ze prowadzi sie jak taczka, a nowa jest za krotko na rynku zeby wyhaczyc sensowny egzemplarz w dobrej cenie.

3) C5 - problem ze nie widze uzywek po delearach, osoby prywatne sprzedaja tylko nowki nie smigane po dziadkach z Niemiec no.gif

4) C4 Picasso badz Cmax - kusza mnie minivany - moga byc wygodne przy dwojce dzieci - zawsze jezdzilem klasa srednia wiec nie wiem czy funkcjonalnosc jest tu warta wiekszej powierzchni bocznej, czolowej co pociagnie za soba podatnosc na podmuchy wiatru i spalanie.

5) Qashqai badz Sportage - czy one pomieszcza 4 osobowa rodzine z bagazami i wozkiem? Ostatni wypust Sportage to raczej malo uzywek - a nowy golas z FWD to ponad 65 tys z dychawicznym silnikiem.

Jako ze samochod musze miec szybko wiec nie usmiecha mi sie jezdzic po handlarzach, ofert osob prywatnych jest malo z krajowymi autami: pytanko czy duzo przeplacam kupujac 3-4 latka od dealera?

pozdrawiam,

rafus

Napisano

W Polsce w półtora tygodnia znalezienie używki w dobrym stanie, to jak trafienie szóstki w totka.

Jak nie masz czegoś takiego od znajomego/rodziny, to odpuść temat/

W tej cenie proponowałbym Ci nową Octavie Tour. Jedyne czego nie da, to frajdy z jazdy, ale auto będzie solidne, bezpieczne i rodzinę 2+2 pomieści. Za 50 k spoko kupisz, a szczegóły zamówienia pewnie i przez neta załatwisz.

Napisano

> duster.

Ale on chce w 2 tygodnie, nie w 2 kwartały, a ponoć na dustera czeka się pół roku.

Napisano

Jeżeli te 1,5 tygodnia masz tylko na kupno auta to raczej problemu nie będzie. Są też firmy, którym możesz zlecić poszukiwanie auta.

Ci co mają problem z kupieniem auta, to ludzie szukający "okazji" czyli tanio, mały przebieg, bezwypadkowy.

Jeżeli nie masz czasu poleciłbym ci rozglądanie się za autami droższymi w swoim roczniku. Są też komisy, w których można znaleźć dobre auto, niestety ceny atrakcyjne tam nie będą, podobnie jak i w komisach przy dealerach.

Napisano
  • Autor

> W Polsce w półtora tygodnia znalezienie używki w dobrym stanie, to jak trafienie szóstki w totka.

> Jak nie masz czegoś takiego od znajomego/rodziny, to odpuść temat/

> W tej cenie proponowałbym Ci nową Octavie Tour. Jedyne czego nie da, to frajdy z jazdy, ale auto

> będzie solidne, bezpieczne i rodzinę 2+2 pomieści. Za 50 k spoko kupisz, a szczegóły

> zamówienia pewnie i przez neta załatwisz.

Myslalem powaznie o Octavii - w sumie nawet o zwyklej (nie Tour) z 1.4 TSI - tylko tu za okolo 55 kzl bedzie wersja Mint czyli bieda. Tak czy siak auto solidne, tylko czemu w pierwszej dziesiatce kradzionych aut w Polsce frown.gif Z mojego parkingu osiedlowego (Gdansk) co chwila cos kradna - a to Pasek a to Fabia, a to Octavia no.gif

Czy w Skodzie sie czeka dlugo na auto? Podejrzewam ze na 1.4 TSI to tak - przynajmnie z dyslusji na autokaciku tak wygladao. Ile realnie mozna utargowac?

pozdrawiam,

rafus

Napisano
  • Autor

Licze sie z tym ze zeby cos dobrego kupic to raczej nalezy zaplacic gorny zakres cen. Zainteresowales mnie tymi komisami z tymi dobrymi acz drozszymi autami - mozesz podac przyklady? To uczciwe komisy w PL istnieja? yikes.gif

Komisy przy dealerach monitoruje - ale na przykladzie Mondeo do ktorego linka wkleilem w oryginalnym poscie sa to 2-4 latki z przebiegami oscylujacymi okolo 150 tys wiec raczej sporo zwlaszcza ze ceny jeszcze konrketne sobie spiewaja.

Slyszalem o portalu uzywanejaknowe - u nich sa auta z malymi przebiegami - ale ceny faktycznie konkretne - i do tego w Euro.

> Jeżeli te 1,5 tygodnia masz tylko na kupno auta to raczej problemu nie będzie. Są też firmy, którym

> możesz zlecić poszukiwanie auta.

> Ci co mają problem z kupieniem auta, to ludzie szukający "okazji" czyli tanio, mały przebieg,

> bezwypadkowy.

> Jeżeli nie masz czasu poleciłbym ci rozglądanie się za autami droższymi w swoim roczniku. Są też

> komisy, w których można znaleźć dobre auto, niestety ceny atrakcyjne tam nie będą, podobnie

> jak i w komisach przy dealerach.

Napisano
  • Autor

> A może nowy:

> Octavia Tour 1.4 muł edyszyn

> Octa Tour vigor edyszyn

> Octa Tour z LPG wypas edyszyn

> Jedynie ostatni punkt Twojej wyliczanki może być nie do końca spełniony

> BTW: Używki w PL to ciężki temat.

Dzieki za linki ok.gif

Faktycznie Octavia to taki solidny kon roboczy - bez jakis fajerwerkow ale tez solidna - na pewno mozna dograc z delearem zdalnie transakcje wczesniej- tyle ze zdalnie to z rabatami pewnie bedzie gorzej niz face 2 face.

Napisano

> Ale on chce w 2 tygodnie, nie w 2 kwartały, a ponoć na dustera czeka się pół roku.

to niech kupi od dealera z placu.

Napisano

> Dzieki za linki

> Faktycznie Octavia to taki solidny kon roboczy - bez jakis fajerwerkow ale tez solidna - na pewno

> mozna dograc z delearem zdalnie transakcje wczesniej- tyle ze zdalnie to z rabatami pewnie

> bedzie gorzej niz face 2 face.

Ja wszystkie upusty rabaty załatwiałem zdalnie (mail, telefon), także to nie jest przeszkodą.

Napisano

> Czy w Skodzie sie czeka dlugo na auto?

To zależy. Może konkretny salon mieć na stanie to co chcesz.

Auto zamówione do produkcji - 4-6 tygodni.

> Ile realnie mozna utargowac?

Z octavii niewiele, to jednak bardzo popularne auto, ale kilka procent jak najbardziej.

Popatrz na oferty dealerów na allegro/otomoto.

Napisano

Może do końca z tą uczciwością różowo nie jest ale jeżeli nie ma czasu to można kupić auto krajowe po leasingu w autoauto.pl czy car4you. Po leasingowe z zagranicy można całkiem dobre wyrwać od handlarza z Nasielska. To są lokalizacje z mazowieckiego, dalej po auta się nie wypuszczam. U prywatnych właścicieli lub ukrytych handlarzy to loteria. Przebiegi w oferowanych autach będą spore ale auta serwisowane i można niezniszczone znaleźć. Oczywiście będą to w większości auta klasy średniej, kombi, diesel.

W przypadku autoauto.pl i car4you bezwypadkowe znaczy, że nie było poważniejszych napraw (zdarzają się podwójne warstwy lakieru, wymieniane elementy). W autoauto.pl ściemniali mi odnośnie stanu technicznego auta. Na palącą się kontrolkę od filtra cząstek stałych sprzedawca powiedział: "Jak będzie decyzja to problem usuniemy. Filtr cząstek stałych trzeba oczyścić". W ASO niedaleko poinformowano nas, że komis często przyjeżdża do nich z tym autem i wypalanie nic nie daje.

I w autoauto.pl i car4you ceny do atrakcyjnych nie należą (dużo taniej odkupić coś bezpośrednio od banku itp. ale trzeba mieć czas).

W Nasielsku dwa auta były całkiem ładne, ale nic nie pohandlowaliśmy bo jedno było trochę za stare a drugiemu do ideału trochę brakowało ze względu na poniszczone plastiki (jak to w autach po leasingu).

Napisano

Popatrz jeszcze TU

Jest to komis podobny do car4you, dużo polesingowych aut i spore ceny.

Z moich obserwacji wynika że mają sporą rotację a przejeżdżam koło nich codziennie, lub relokują auta miedzy inne komisy.

Napisano

Tour jest OK. Sam zamówiłem. Niestety przy zamówieniu w dniu jutrzejszym odbiór na przełomie czerwa i lipca.

Niestety.

Ale polecam Golfa VI z loterri PLUSA, jeśli Cię silnik1,4 80KM nie przeraża to za 48 tys jesteś w stanie wyciągnąć nowiutki samochód z salonu.

http://allegro.pl/listing.php/search?str...&view=gtext

Napisano

> Czy w Skodzie sie czeka dlugo na auto?

Znajomy 2 tyg temu zamówił Skodę Octavie Tour 1.6 + LPG bez większych bajerów. Do odbioru w czerwcu zlosnik.gif

Napisano

Ale te, które np. są na allegro to stoją w salonach i są do odbioru. Zresztą tego Toura chyba każdy salon ma na stanie, bynajmniej przez chwilę wink.gif

Napisano

> Ale te, które np. są na allegro to stoją w salonach i są do odbioru. Zresztą tego Toura chyba każdy

> salon ma na stanie, bynajmniej przez chwilę

Nie ma. Na Allegro są do zamówienia.

Na Octavie trzeba czekać.

Napisano

jak z plichty bys chcial cos brac w oliwie to sobie odpusc jakas z silnikiem 1,4 tsi ktora bedzie-jak kupwalem auto ostatnio to ciagle jej nie bylo do jazdy probnej bo cos tam w transporcie poszla i na blacharni byla-albo sie targuj i sprawdz lakier czujnikiem

generalnie w 3citi to raczej nie potargujesz jesli chodzi o skodzianke- napisz maila do Inter-Auto do silera krakowskiego (ale jak cos ma byc na szybko to od razu pytaj co na stocku jest)- jak ludzie w Plichcie/HADM/Postek itp okolicznych trojmiejskich dilerach zobaczyli oferte to kazdy odpuszczal lub co najwyzej mogli wyrownac cene i to z bolem

btw ja ostatecznie skusilem sie na opla w Konocarze/ w carterze tez jakies demowki mieli + jakies mondziaki niedobite z Bigu staly, ale wszystko poza zalozony przez Ciebie budzet

podany mondeo jesli dobrze pamietam w gdyni mial jakies przygody (na bank cytuje "z centrali forda z niemiec"-ale szczegolow juz nie pamietam)

Napisano
  • Autor

> jak z plichty bys chcial cos brac w oliwie to sobie odpusc jakas z silnikiem 1,4 tsi ktora

> bedzie-jak kupwalem auto ostatnio to ciagle jej nie bylo do jazdy probnej bo cos tam w

> transporcie poszla i na blacharni byla-albo sie targuj i sprawdz lakier czujnikiem

> generalnie w 3citi to raczej nie potargujesz jesli chodzi o skodzianke- napisz maila do Inter-Auto

> do silera krakowskiego (ale jak cos ma byc na szybko to od razu pytaj co na stocku jest)- jak

> ludzie w Plichcie/HADM/Postek itp okolicznych trojmiejskich dilerach zobaczyli oferte to kazdy

> odpuszczal lub co najwyzej mogli wyrownac cene i to z bolem

> btw ja ostatecznie skusilem sie na opla w Konocarze/ w carterze tez jakies demowki mieli + jakies

> mondziaki niedobite z Bigu staly, ale wszystko poza zalozony przez Ciebie budzet

> podany mondeo jesli dobrze pamietam w gdyni mial jakies przygody (na bank cytuje "z centrali forda

> z niemiec"-ale szczegolow juz nie pamietam)

Widze ze kolega Filip ostatnio cale Trojmiasto zjezdzil szukajac auta icon_eek.gif

Wiekszosc dealerow o ktorych myslalem juz odwiedziles.

Nic to - dzieki za info - wcale mnie nie pocieszylo - a ja myslalem ze te wszystkie uzywki u dealerow to rodzynki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tour jest OK. Sam zamówiłem. Niestety przy zamówieniu w dniu jutrzejszym odbiór na przełomie czerwa

> i lipca.

> Niestety.

> Ale polecam Golfa VI z loterri PLUSA, jeśli Cię silnik1,4 80KM nie przeraża to za 48 tys jesteś w

> stanie wyciągnąć nowiutki samochód z salonu.

> http://allegro.pl/listing.php/search?str...&view=gtext

No to mi otworzyles oczy - ja wracam z koncem lipca ale widze ze trzeba sie pospieszyc - nie jest to miesiac oczekiwania.

Pogielo ich, na stary model Skody ze starym wolnossacym silnikiem czekac 3 miesiace? hehe.gif

pozdrawiam

Rafus

Napisano
  • Autor

Panowie,

Doradzcie jaki kompakt (za wyjatkiem Skody bo Octavia sie mojej kierowniczce nie podoba) mozna kupic za 50 kilka kPLN. Glowne kryterium - szerokosc samochodu - zona musi sie zmiescic w tylnym rzedzie miedzy dwoma fotelikami.

Bylem zdziwiony ze Octavia ma szerokosc calkowita 1769 podczas gdy Focusa szerkosc to 1839 cool.gif Kto by pomyslal. Jeno ten baganznik w hatchbacku Focusie 400 litrow to nie jest jais super.

Czy ktos uzywa Foce dla rodziny 4 osobowej? W sumie wiekszosc czasu spedza sie w miescie - tak mysle hatchback by sie sprawdzil.

Jezdzielm wynajeta Meganka w Polsce w zeszlym roku i wcale zle nie bylo - wiadomo bagaznik na styk - ale w kabinie bylo OK.

Czekam na wasze typy bo mam metlik w glowie mlotek.gif

Wiem ze najrozsadniej byloby cos z klasy sredniej w tej cenie wziasc 4-5 letniego ale mozna sie na mine wpuscic jako ze auta glownie poflotowe i inwestycje na horyzoncie - zwlaszcza ze 90% ofert to dizelki.

rafus

Napisano

> kupic za 50 kilka kPLN. Glowne kryterium - szerokosc samochodu - zona musi sie zmiescic w

> tylnym rzedzie miedzy dwoma fotelikami.

To się uda tylko wtedy, gdy ma figurę zagłodzonej modelki.

Nie lepiej przesadzić 1 dziecko do przodu ?

Przy tym założeniu polecałbym szukanie MPV, ale z budżetem 50 k będzie bardzo ciężko.

Napisano

> Panowie,

> Glowne kryterium - szerokosc samochodu - zona musi sie zmiescic w

> tylnym rzedzie miedzy dwoma fotelikami.

Nie zapytam o wymiary małżonki zlosnik.gif

Szukaj używanej Cromy z silnikiem benzynowym. Poświęcisz 2 dni na wyjazd do Niemiec, ale za 10-12.000 EUR kupisz fajny samochód w normalnym przysalonowym komisie, bez kombinacji licznika/wypadkowości/itp. Ciężko będzie znaleźć fajne now auto, stosunkowo szerokie z tyłu. Może Logan?

Napisano

nowa meganka jaks szeroka mi sie wydaje...-ale poniwaz nowe to pewnie ciezko bedzie z budzetem zejsc

Napisano

> Widze ze kolega Filip ostatnio cale Trojmiasto zjezdzil szukajac auta

> Wiekszosc dealerow o ktorych myslalem juz odwiedziles.

> Nic to - dzieki za info - wcale mnie nie pocieszylo - a ja myslalem ze te wszystkie uzywki u

> dealerow to rodzynki

jakis 1,8 tdci mondeo z Bigu ogladalem cos pod 60kzł już podchodził zdjae się 70kkm ale szarpał niemiłosiernie przy ruszaniu

jakieś sensownie jeżdżace w Zdunku w Gdyni stały Laguny III ale tez pod 60kzł pochodziły

no najeżdziłem się blisko 2 miesiące aż pod elbląg/Starogard/ Słupsk itp a kwota założona wyjściowa jak u Ciebie na początku było w sumie 60kzł z każdym tygodniem rosła-aż w końcu kupiłem nowe

Napisano
  • Autor

> jakis 1,8 tdci mondeo z Bigu ogladalem cos pod 60kzł już podchodził zdjae się 70kkm ale szarpał

> niemiłosiernie przy ruszaniu

> jakieś sensownie jeżdżace w Zdunku w Gdyni stały Laguny III ale tez pod 60kzł pochodziły

> no najeżdziłem się blisko 2 miesiące aż pod elbląg/Starogard/ Słupsk itp a kwota założona wyjściowa

> jak u Ciebie na początku było w sumie 60kzł z każdym tygodniem rosła-aż w końcu kupiłem nowe

I co w koncu kupiles w tym Konocarze? Dostales bardzo korzystna oferte?

pozdrawiam,

rafus

Napisano
  • Autor

> To się uda tylko wtedy, gdy ma figurę zagłodzonej modelki.

> Nie lepiej przesadzić 1 dziecko do przodu ?

> Przy tym założeniu polecałbym szukanie MPV, ale z budżetem 50 k będzie bardzo ciężko.

Moze i lepiej 1 dziecko z przodu. Od jakiego wieku/wzrostu dziecko moze podrozowac na przednim siedzeniu? Moj starszy ma 8 lat i 145cm wzsrostu. A zona ma "standardowa" figure smile.gif

Napisano

> Od jakiego wieku/wzrostu dziecko moze podrozowac na przednim siedzeniu?

We właściwym do wieku/wagi foteliku - od urodzenia.

> A zona ma "standardowa" figure

To w układzie z 2 fotelikami z tyłu w żadnym kompakcie wygodnie jej nie będzie.

Napisano

> I co w koncu kupiles w tym Konocarze? Dostales bardzo korzystna oferte?

> pozdrawiam,

> rafus

tak w konocarze kupilem

dziecko zeby podrozowac z przodu bez fotelika musi miec chyba 140cm i iles tam lat skonczone ale szczegolow jeszcze nie znam (moi jak na razie maja 4 i 2 latka)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.