Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem samochód. Co z OC?

Featured Replies

Napisano

W pierwszej połowie lutego nabyłem auto. Ma ono ubezpieczenie, opłacone przez poprzedniego właściciela do końca 2011 r. Mnie ubezpieczać go na razie się nie chce, ale wiem, że właściciel może złożyć miesięczne wypowiedzenie polisy.

Pytanie brzmi:

Czy w obecnej sytuacji mogę jeździć ze starą polisą? Czy jeśli nie otrzymałem żadnego pisma, znaczy to, że poprzedni właściciel nie wypowiedział ubezpieczenia?

Napisano

> W pierwszej połowie lutego nabyłem auto. Ma ono ubezpieczenie, opłacone przez poprzedniego

> właściciela do końca 2011 r. Mnie ubezpieczać go na razie się nie chce, ale wiem, że

> właściciel może złożyć miesięczne wypowiedzenie polisy.

> Pytanie brzmi:

> Czy w obecnej sytuacji mogę jeździć ze starą polisą? Czy jeśli nie otrzymałem żadnego pisma, znaczy

> to, że poprzedni właściciel nie wypowiedział ubezpieczenia?

po raz 50 pewnie na forum idziesz do ubezpieczyciela dopłacasz różnice w składkach tj ewentualne różnice cenową między twoimi zniżkami a poprzedniego właściciela i śmigasz jak dotychczas.

Poprzedni właściciel musi złożyć pismo ubezpieczycielowi celem nie naliczania kosztów nowej polisy po wygaśnięciu obecnej.

Tak czy siak obecnego OC nikt Ci nie zabierze dopłacasz różnice w składce tyle.

Napisano

> W pierwszej połowie lutego nabyłem auto. Ma ono ubezpieczenie, opłacone przez poprzedniego

> właściciela do końca 2011 r. Mnie ubezpieczać go na razie się nie chce, ale wiem, że

Nie wiesz grinser006.gif Nie może, polisa już jest twoja

Napisano

> idziesz do ubezpieczyciela dopłacasz różnice w składkach tj ewentualne

> różnice cenową między twoimi zniżkami a poprzedniego właściciela i śmigasz jak dotychczas.

Nie wszyscy stosują rekalkulację

Napisano

> Nie wszyscy stosują rekalkulację

nie napisał w czym ma polise ja w Warcie dopłacałem całe 20zł zlosnik.gif

Napisano

> nie napisał w czym ma polise ja w Warcie dopłacałem całe 20zł

po co?

rekalkulacja nie jest obowiązkowa

a poprzedni właściciel zawiadamia jedynie TU o sprzedaży i podaje dane nowego właściciela.

Ty jako nowy idziesz tylko do TU żeby na polisie nazwisko i nr rejestracyjny zmienili.

Napisano

Mozesz jezdzic na tej polisie do konca trwania (musza byc oplacone raty). Jezeli pojazd przerejestrowany, to obowiazkowo z umowa KS. Jezeli nie przerejestrowany, to leppiej rowniez z umowa.

Pamietaj o wypowiedzeniu (najpozniej przedostatniego dnia trwania polisy) lub wznowieniu (najpozniej rok po zakonczeniu polisy).

Napisano

Aby dostac polise na swoje nazwisko oraz nowe nr rej. nalezy przeprowadzic rekalkulacje.

Napisano

> Aby dostac polise na swoje nazwisko oraz nowe nr rej. nalezy przeprowadzic rekalkulacje.

We wrześniu kupiłem auto i miało ubezpieczenie w PZU. Po wizycie u agenta dostałem aneks na nowe blachy i moje nazwisko. I tyle. Bez żadnej rekalkulacji.

Napisano

> Pytanie brzmi:

> Czy w obecnej sytuacji mogę jeździć ze starą polisą? Czy jeśli nie otrzymałem żadnego pisma, znaczy

> to, że poprzedni właściciel nie wypowiedział ubezpieczenia?

Jak minęło 30 dni od nabycia pojazdu i nie wypowiedziałeś polisy to przeszła automatycznie na Ciebie. ZU może ale nie musi rekalkulowować składki. Miej wiedzę, że jeżeli poprzedni właściciel opłacał polisę w ratach to teraz na Ciebie spadł obowiązek opłacenia pozostałych rat.

Napisano

> Aby dostac polise na swoje nazwisko oraz nowe nr rej. nalezy przeprowadzic rekalkulacje.

gdzie tak jest napisane?

Napisano

ustawa o ubezpieczeniach obowiazkowych, art 31, ust 2.

Napisano

> We wrześniu kupiłem auto i miało ubezpieczenie w PZU. Po wizycie u agenta dostałem aneks na nowe

> blachy i moje nazwisko. I tyle. Bez żadnej rekalkulacji.

Pracuje w Warcie (juz tylko 4 dni zeby.GIF ) Nie mam mozliwosci wystawienia aneksu na nabywce bez rekalkulacji. Moze miales mniejsza skladke niz zbywca i dlatego nie bylo doplaty? Ale wtedy mozesz (nie musisz) dostac zwrot skladki nadplaconej przez poprzedniego wlasciciela.

Napisano

> ustawa o ubezpieczeniach obowiazkowych, art 31, ust 2.

"Art 31

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC

posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład

ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej

ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z

uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających,

w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu

złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład

ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania."

I teraz wskaż mi, w którym miejscu jest napisane, że kupujący zmieniając dane w polisie ma obowiązek dokonać rekalkulacji. Bo że na wniosek kupującego zakład ma obowiązek to i owszem, napisane jest, ale w drugą stronę to nie widzę.

Napisano

> Pracuje w Warcie (juz tylko 4 dni ) Nie mam mozliwosci wystawienia aneksu na nabywce bez

> rekalkulacji. Moze miales mniejsza skladke niz zbywca i dlatego nie bylo doplaty? Ale wtedy

> mozesz (nie musisz) dostac zwrot skladki nadplaconej przez poprzedniego wlasciciela.

Nie masz możliwości, bo Twoja firma wymusza od ludzi dopłaty nie mając podstawy prawnej. Jesli ludzie się zgadzają to płacą, jeśli nie to mogą dalej ze stara polisą jeździć. Jest tam numer VIN pojazdu, który wystarcza do identyfikacji. Dla spokoju można wozić umowę KS

IMO odmowa wystawienia aneksu ze zmienionymi danymi jest bezprawna

Napisano
  • Autor

> Jak minęło 30 dni od nabycia pojazdu i nie wypowiedziałeś polisy to przeszła automatycznie na

> Ciebie. ZU może ale nie musi rekalkulowować składki. Miej wiedzę, że jeżeli poprzedni

> właściciel opłacał polisę w ratach to teraz na Ciebie spadł obowiązek opłacenia pozostałych

> rat.

I zachowuję jego zniżki?

Napisano

> Nie masz możliwości, bo Twoja firma wymusza od ludzi dopłaty nie mając podstawy prawnej. Jesli

> ludzie się zgadzają to płacą, jeśli nie to mogą dalej ze stara polisą jeździć.

Przeczytałeś to co wkleiłeś chwilę wcześniej? zlosnik.gif

Quote:

zakład

ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki

To do TU należy decyzja czy ponownie wyliczać składkę czy nie. Jeśli zechcą wyliczyć to musisz dopłacić.

Jedyny wyjątek to wniosek nabywcy zobowiązujący TU do wyliczenia składki na nowo.

Napisano

> Przeczytałeś to co wkleiłeś chwilę wcześniej?

> Quote:

> zakład

> ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki

> To do TU należy decyzja czy ponownie wyliczać składkę czy nie.

Na pewno do TU? Nastepne zdanie jest takie:

Quote:

W przypadku gdy nabywca pojazdu

złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład

ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Napisano

> Na pewno do TU? Nastepne zdanie jest takie:

Przeczytałeś ostatnie zdanie mojej odpowiedzi? facepalm.gif

Jeśli złożysz wniosek o rekalkulację to musi ona mieć miejsce. Ale dyskutujemy o sytuacji kiedy składka zbywcy jest niższa niż przewidywana stawka nabywcy. Tu nie ma pewności - jeśli TU zażyczy sobie żeby dokonać rekalkulacji to ma do tego prawo.

Napisano

> Przeczytałeś to co wkleiłeś chwilę wcześniej?

> Quote:

> zakład

> ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki

> To do TU należy decyzja czy ponownie wyliczać składkę czy nie. Jeśli zechcą wyliczyć to musisz

> dopłacić.

> Jedyny wyjątek to wniosek nabywcy zobowiązujący TU do wyliczenia składki na nowo.

Oczywiście, że czytałem, wiele razy.

W odróżnieniu od wniosku kupującego, do którego TU musi się dostosować, to w pierwszym przypadku TU może, co nie znaczy, że klient musi się dostosować.

Jak TU będzie próbowało wyrwać kasę to najwyżej klient będzie jeździł ze starą polisą OC i umową zakupu samochodu.

Nie jest napisane, że na wniosek TU klient obowiązany jest opłacić różnicę wynikającą że zwyżki OC

Napisano

> Oczywiście, że czytałem, wiele razy.

To w takim razie brakuje Ci praktyki. wink.gif

> W odróżnieniu od wniosku kupującego, do którego TU musi się dostosować, to w pierwszym przypadku TU

> może, co nie znaczy, że klient musi się dostosować.

> Jak TU będzie próbowało wyrwać kasę to najwyżej klient będzie jeździł ze starą polisą OC i umową

> zakupu samochodu.

Ale dostanie wezwanie do uzupełnienia brakującej części składki po rekalkulacji.

> Nie jest napisane, że na wniosek TU klient obowiązany jest opłacić różnicę wynikającą że zwyżki OC

Klient jest zobowiązany opłacić składkę w pełnej wysokości. Jeśli nastąpi ponowna kalkulacja składki i okaże się, że masz niedopłatę, musisz dopłacić.

Weź pod uwagę, że wg wcześniejszego brzmienia tego przepisu towarzystwa ubezpieczeniowe miały obowiązek dokonywać rekalkulacji. Skutek ten sam co w przypadku, o którym dyskutujemy.

Nowelizacia nie miała na celu udzielania bonusów kupującym od ludzi z pełnymi zniżkami a jedynie ograniczenie obiegu dokumentów w przypadku kiedy nie było potrzeby dopłaty.

Napisano

> To w takim razie brakuje Ci praktyki.

> Ale dostanie wezwanie do uzupełnienia brakującej części składki po rekalkulacji.

> Klient jest zobowiązany opłacić składkę w pełnej wysokości. Jeśli nastąpi ponowna kalkulacja

> składki i okaże się, że masz niedopłatę, musisz dopłacić.

> Weź pod uwagę, że wg wcześniejszego brzmienia tego przepisu towarzystwa ubezpieczeniowe miały

> obowiązek dokonywać rekalkulacji. Skutek ten sam co w przypadku, o którym dyskutujemy.

> Nowelizacia nie miała na celu udzielania bonusów kupującym od ludzi z pełnymi zniżkami a jedynie

> ograniczenie obiegu dokumentów w przypadku kiedy nie było potrzeby dopłaty.

Masz rację

Moja interpretacja była zbyt daleko idąca

Jak się głębiej zastanowić, to pierwszy klient wykupując OC dostał kalkulacje ceny, na którą się zgodził. Drugi właściciel przejmując OC z dobrocią inwentarza przejmuje też zgodę na wysokość składki, a TU faktycznie może ją przekalkulować. Nowy właściciel nie rezynując z obecnego OC w zasadzie zgadza się na warunki.

Czyli pozostaje rezygnacja. Można powiedzieć TU, że jeśli chcą dopłaty po rekalkulacji to rezygnuje i niech oddają niewykorzystaną składkę.

Był by to argument przetargowy gdyby OC było dochodowe, a że nie jest to klient jest na przegranej pozycji.

Odszczekuję niniejszym co wcześniej pisałem

Napisano

> Nie jest napisane, że na wniosek TU klient obowiązany jest opłacić różnicę wynikającą że zwyżki OC

Przeczytaem reszte dyskusji i jeszcze sie wtrace.

Gdzies widzialem zapis, ale nie pamietam gdzie (i bardzo nie chce mi sie go szukac wiec nie bede sie upieral przy swoim), ze zaklad ubezpieczen ma prawo rekalkulowac skladke na koniec ubezpieczenia w przypadku zmian - chodzi o zmiane wlasciciela oraz przynaleznych znizek badz podstawy ubezpieczenia. Wtedy klient jest zobowiazany doplacic roznice. Nie spotkalem sie z wykorzystaniem tego prawa.

Edit:

To juz bylo poruszone: Art.31 ust.2

Napisano

> Towarzystwa ubezpieczeniowe działają tak samo jak warzywniak czy sklep z butami - zarabiają na

> klientach. I tam gdzie zarobić można to zazwyczaj zarobić będą chcieli.

ale przyznasz, że nie wynika to wprost z przytaczanego paragrafu. Zapis "może" jest mylący.

Napisano

> Przeczytaem reszte dyskusji i jeszcze sie wtrace.

> Gdzies widzialem zapis, ale nie pamietam gdzie (i bardzo nie chce mi sie go szukac wiec nie bede

> sie upieral przy swoim), ze zaklad ubezpieczen ma prawo rekalkulowac skladke na koniec

> ubezpieczenia w przypadku zmian - chodzi o zmiane wlasciciela oraz przynaleznych znizek badz

> podstawy ubezpieczenia. Wtedy klient jest zobowiazany doplacic roznice. Nie spotkalem sie z

> wykorzystaniem tego prawa.

> Edit:

> To juz bylo poruszone: Art.31 ust.2

Sprawa jest niejasna. W przytoczonym paragrafie napisane jest, że zakład "może". Nie jest napisane, że klient musi. Jednak tak jak mnie Livek uświadomił, obowiązek ten wynika z innych uwarunkowań. Kupujący przejmuje OC i spdają na niego prawa i obowiązki z niego wynikające. Sprawa jest jasna jeśli chodzi o opłacanie niezapłaconych rat (jesli OC było na raty), konieczność dopłaty wynika niebezpośrednio, co jest mylące. Zmiana skałdek przy odnawianiu ubezpieczenia nie podlega dyskusji bo to zawieranie nowej umowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.