Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dolot zimnego powietrza a LPG ?

Featured Replies

Napisano

Panowie, instalacja II gen. silnik w sumie chyba nie istotny. Filtr powietrza zostaje fabryczny, tak jak pucha filtra.

I tutaj pytanko: Czy mogę sobie zrobić dolot zimnego powietrza? W sensie dziura w zderzaku i rura doprowadzająca powietrze? Czy mi to w czyms pomoże a może i przeciwnie?

Aha i wolałbym poparte doświadczeniami a nie, że ktoś gdzieś usłyszał wink.gif

Napisano
Zimne jak najbardziej., byle nie w miejscu gdzie będzie nadmuch.
Napisano
  • Autor

> Zimne jak najbardziej., byle nie w miejscu gdzie będzie nadmuch.

Może kolega rozwinąć ? Bo chodzi mi o to że robię dziurę w zderzaku i od zderzaka do puchy filtra robię rurę. Będzie dobrze ? wink.gif

Napisano

Jeśli miałbyś ewentualne problemy z regulacją, to sprawę powinno rozwiązać skompensowanie II stopnia redukcji ćiśnienia w reduktorze ciśnieniem "nadmuchu".

Napisano
  • Autor

> Jeśli miałbyś ewentualne problemy z regulacją, to sprawę powinno rozwiązać skompensowanie II

> stopnia redukcji ćiśnienia w reduktorze ciśnieniem "nadmuchu".

Tylko teraz pytanie czy to wogole ma sens przy LPG ? Moze sie cokolwiek poprawic ?

Napisano

Jak widzę, na cuda chyba nie liczysz i dobrze.

Co konkretnie osiągniesz, zależy pewnie od konkretnego modelu. W moim Lanosie zmiana miejsca zasysanie powietrza coś w dynamice dała.

Napisano
  • Autor

> Jak widzę, na cuda chyba nie liczysz i dobrze.

> Co konkretnie osiągniesz, zależy pewnie od konkretnego modelu. W moim Lanosie zmiana miejsca

> zasysanie powietrza coś w dynamice dała.

Skoro kolega tak mówi to może coś popróbuję wink.gif Jasne że na cuda nie liczę, ale chyba warto się pobawić

Napisano

> Może kolega rozwinąć ? Bo chodzi mi o to że robię dziurę w zderzaku i od zderzaka do puchy filtra

> robię rurę. Będzie dobrze ?

JA brałem zimne rurą elastyczną z nadkola. Nie było dodmuchu więc nie było za ubogo. a zawsze to zimne zlosnik.gif

Ze zderzaka będzie ci ewidentnie wiało prosto w dolot, a w przypadku LPG i II generacji to będzie problem.

Napisano

> Ze zderzaka będzie ci ewidentnie wiało prosto w dolot, a w przypadku LPG i II generacji to będzie

> problem.

chyba że skompensuje nadciśnienie, wtedy nadmuch nie przeszkodzi a nawet dodatkowo pomoże

Napisano

> Jeśli miałbyś ewentualne problemy z regulacją, to sprawę powinno rozwiązać skompensowanie II

> stopnia redukcji ćiśnienia w reduktorze ciśnieniem "nadmuchu".

Prosiłbym o rozwinięcie tego tematu, bo w sumie też o tym teraz myślę, mam pęknięty kolektor będę zakładał inny przy okazji chciałem sobie popracować nad dolotem. U mnie jest sekwencja silnik 1.8

Napisano

Kompensowanie reduktora ciśnieniem z przed filtra powietrza dotyczy tylko instalacji mieszalnikowych.

W instalacjach sekwencyjnych i III generacji na drugą stronę membrany reduktora masz podane ciśnienie kolektora dolotowego tak, aby ciśnienie wtrysku gazu było cały czas takie samo.

W II generacji chodzi np. o pozbycie się problemów z gaśnięciem silnika przy zmianie biegów przy wyższych prędkościach, gdy chwyt powietrza jest umieszczony tak, że pojawia się w nim nadciśnienie wynikające z ruchu samochodu.

Napisano

> . W moim Lanosie zmiana miejsca

> zasysanie powietrza coś w dynamice dała.

A moglbys jakos rozwinac temat? smile.gif

Napisano

> A moglbys jakos rozwinac temat?

Rezonatora w obu wersjach nie było.

W pierwszej powietrze było zasysane normalnie z puszki filtra.

Natomiast w drugiej, niejako dla zabawy, podpiąłem sobie do puszki filtra rurę, która oryginalnie jest wlotem rezonatora. Jej wlot skierowałem ku przodowi auta w kierunku otworu na halogen.

Nie posiada on obecnie zaślepki, więc jakieś nadciśnienie tam może występować.

Na moje marne oko silnik mniej zamula przy wyższych prędkościach jazdy, zwłaszcza z wysoką prędkością obrotową silnika.

Napisano

> Rezonatora w obu wersjach nie było.

> W pierwszej powietrze było zasysane normalnie z puszki filtra.

> Natomiast w drugiej, niejako dla zabawy, podpiąłem sobie do puszki filtra rurę, która oryginalnie

> jest wlotem rezonatora. Jej wlot skierowałem ku przodowi auta w kierunku otworu na halogen.

> Nie posiada on obecnie zaślepki, więc jakieś nadciśnienie tam może występować.

> Na moje marne oko silnik mniej zamula przy wyższych prędkościach jazdy, zwłaszcza z wysoką

> prędkością obrotową silnika.

Hmmm trzeba bedzie sprawdzic ten patent,przy okazji zmiany opon(od razu wykrece rezonator).A czy cos w okolicach 2-3tys zmienilo sie,tzn nie chce pogorszyc elastycznosci w tych granicach.Bo najczesciej z nich korzystam grinser006.gif

Napisano

Jeździłem bez rezonatora, więc trudno mi stwierdzić, co będzie w Twoim przypadku.

Generalnie w ten sposób wiele nie zmienisz. Ani w jedną, ani w drugą stronę. smile.gif

Napisano

> Jeździłem bez rezonatora, więc trudno mi stwierdzić, co będzie w Twoim przypadku.

> Generalnie w ten sposób wiele nie zmienisz. Ani w jedną, ani w drugą stronę.

Posiadam juz blos,wkladke pipercrossa.,zrobiony wydech wiec zastanawiam sie co mozna jeszcze wiecej zrobic.Glownie chodzi mi o obnizenie momentu(wole miec mocniejszy dol niz gore-wiadomo 16v lubi wysoko,ale ja wolalbym,zeby juz na niskich dalo sie jechac sprawnie)

Napisano

> ...Glownie chodzi mi o obnizenie momentu(wole miec mocniejszy dol niz gore-wiadomo 16v

> lubi wysoko,ale ja wolalbym,zeby juz na niskich dalo sie jechac sprawnie)

Możesz pokombinować z dłuższym dolotem, coś w stylu jak CAI do hondy, gdzie filtr siedzi w zderzaku lub błotniku, a rura od filtra do przepustnicy ma ponad 1m. Ewentualnie delikatne przestawienie wałka (wałków?) rozrządu. Nie pamiętam jak to jest przy dwu wałkach, ale przy jednym wałku delikatnie wczesniejsze czasy poprawiały moment na dole obrotów. W tej opcji z wałkami poprawa dołu obrotów może się odbić osłabieniem góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.