Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Modyfikacja głowicy C16NZ

Featured Replies

Napisano

W związku z rozebraniem silnika na okoliczność cieknącego spod głowicy oleju, postanowiłem w ograniczonym zakresie (ze względu na czas...) zmodyfikować nieco głowicę cylindrów.

Przy okazji wykonałem również inne zabiegi z racji większego pola manewru (po zdjęciu głowicy):

- wymianę uszczelniacza wałka przekładni kierowniczej (załozyłem skromny wątek, który uzupełnię),

- założenie oryginalnej maty wygłuszającej na ścianę grodziową (ogołociłem całą ścianę, wywlokłem wiązki elektryczne, mata założona jak w fabryce, bez przecinania i tp... zlosnik.gif),

Wracam do głowicy. Skromny zakres czasowy nie pozwolił na pełny porting głowicy (czynności są bardzo czasochłonne, nawet przy uzyciu Dremela z giętkim wałkiem...), zdecydowałem się na "poprawianie fabryki", czyli usunięcie niedokładoności wynikających z produkcji masowej poszczególnych elementów.

Pełny porting głowicy obejmuje:

-usunięcie wszystkich progów w układzie dolotowym i wydechowym,

-korekcje kształtu kanałów ssących i wydechowych oraz ich polerowanie,

- korekcję komory spalania i polerowanie,

- polerowanie zaworów .

W moim przypadku czas pozwolił jedynie na likwidację progów w układzie dolotowym i wydechowym.

Modyfikację zacząłem od kanałów wydechowych w głowicy. Fotka prezentuje kanał wydechowy z nałozoną nową uszczelką, ktorej użyłem jako szablonu:

284853733-kanalwydechowyoryginal.jpg

Odstęp krawędzi uszczelki od krawędzi kanału wydechowego to ok. 2mm. Oryginalnie kanał jest chropowaty, co jest wynikiem odlewania ciśnieniowego w masowej produkcji.

Podczas dokrecania kolektora uszczelka zgniata się i zmniejsza przekrój otworu, na co przewidzialem niecały milimetr. Zatem cały kanał wydechowy przeszlifowałem na średnicę większa o 2 mm od oryginału i dopasowałem jego kształt do uszczelki. Kolejna fotka, kanał wydechowy czwartego cylindra jeszcze w oryginalnym rozmiarze, reszta juz po obróbce, ale jeszcze nie wypolerowana.

284853733-kanalwydechowyobrobkaplusoryginal.jpg

Przy blizszym wpatrywaniu się w zdjęcie wyraźnie widać różnicę w średnicy kanału obrobionego i oryginalnego (zarys starej uszczelki).

Fotka kolejna, kanały wydechowe juz wypolerowane.

284853733-kanalwydechowyfinisz.jpg

Kanały zostały wypolerowane na głębokość, na jaką pozwalała koncówka Dremela. Pełna polerka jest możliwa po wymontowaniu zaworów. Kanały w pierwszej częsci kolektora wydechowego zostały spasowane do kanałów wydechowych w głowicy według zarysu uszczelki.

Kolejnym krokiem była modyfikacja kanałów ssących w głowicy. Następna fotka uwidacznia, ze mamy tu duże pole do obróbki...

Po przyłożeniu nowej uszczelki (którą również użyłem jako szablonu po konfrontacji z kolektorem ssacym) widzimy...:

284853733-kanalssacyoryginal.jpg

...że próg pomiędzy kolektorem ssącym a głowicą wynosi ponad 2 mm (na jednym kanale zmierzyłem-było prawie 3 mm). To skutkuje duzym zawirowaniem mieszanki i słabszym napełnianiem cylindra. Po korekcji do kształtu uszczelki kanały ssące w głowicy wyglądają tak:

284853733-kanalssacyfinisz.jpg

Progi zostały zlikwidowane, kanały powiększone na całej powierzchni i wypolerowane zgrubnie (kanały wydechowe mozna polerować na lustro, przy wtrysku jednopunktowym kanały ssące muszą być lekko chropowate, aby nie było problemów z obrotami biegu jałowego; w przypadku wtrysku wielopunktowego kanały ssące mozna wypolerować na lustro...).

Jeszcze jedna fotka kolektora ssacego z nałożona uszczelką: wady wykonania koletora są znacznie mniejsze niż w głowicy:

284853733-kanalkolektorassacegooryginal.jpg

Te nierówności również zlikwidowałem, dopasowując kształt kanału ssącego kolektora do kanału w głowicy.

Z powyższego wynika jasno, że poprawiłem fabrykę usuwając niedoskonałości produkcji. Swego czasu doświadczałem się na silnikach dwusuwowych, gdzie osiągnąłem świetne efekty.

Czas na efekty, które są odczuwalne zlosnik.gif:

- silnik pracuje bardziej miekko na obrotach biegu jałowego,

- można ruszać bez naciskania gazu i toczyć się bez naciskania na pedał (gej) sprzęgła, silnik nie zaprotestuje i nie będzie szarpał,

- wyczuwalny jest przyrost przyspieszenia w zakresie niskich i średnich obrotów,

- najlepsze efekty modyfikacji można zauważyć w zakresie od 2 do 3 krpm (czyli dla mnie najbardziej użyteczny zakres obrotów), czuję wyrażne zwiększenie momentu obrotowego i lepsze przyspieszanie.

- znacznie przyjemniejsza jazda, silnik jest bardziej elastyczny.

- spalanie powinno nieznacznie spaść, czego nie doświadczylem jeszcze, na chwile obecna chetniej cisne gaz niz hamulec-fajniej się jeździ cool.gif

Co prawda, do pełnego efektu jeszcze długa droga ( i kilka innych przeróbek...), ale kilka godzin spędzone na rzeźbieniu w alu bezcenne, jest efekt zlosnik.gif

Pozdrawiam

post-94197-14352512205285_thumb.jpg

Napisano

Trzeba przyznać, że sporo miałeś tosh do poprawiania (co pewnie jest normą w innych silnikach również) i odlewy nie są najwyższej dokładności wink.gif Nieważne są godziny bez snu spędzone na modyfikacji, ważny jest banan podczas jazdy grinser006.gif

Świetna robota jak zwykle, a zadowolenie z wykonanej pracy bezcenne ok.gif

Napisano

Jak zwykle wielkie brawo.gif

Dokładność fabrycznego wykonania przypomina mi czasy polonezów grinser006.gif

Napisano

> czasy polonezów

A Astra tosh'a to z jakich czasów...? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> heh, przygadał kocioł garnkowi

hehe.gif

Ty też masz "nówkę_nie_z_czasów_polonezów" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Z czasow, czy nie czasow, u mnie w okolicy wiekszosc uzytkownikow polonezow zmienila je wlasnie na astre, wiec u mnie to taki "polonez" smile.gif

Napisano

Opis świetny brawo.gif

Jakich końcówek użyłeś do szlifowania i polerowania? Pytam bo wczoraj zamówiłem multiszlifierkę FERMa (to nie Dremel, ale...) a głowicę i tak ściągnąć trzeba, więc może się skuszę na poprawki?

Napisano
  • Autor

> Opis świetny

Marny, bo pradu w aparacie było mało i musiałem oszczędzać energię... oslabiony.gif

> Jakich końcówek użyłeś do szlifowania i polerowania?

Polecam hartowane frezy do stali o róznych kształtach, strugają zarówno alu jak i zelastwo-przydatne do nadawania wstępnego zarysu kanału. Do kolejnego etapu obróbki użyłem kamienia z tlenku glinu (zielonych), o kształcie stożkowo-półokragłym, następnie baryłem z papieru ściernego (są odpowiednie gumowe końcówki rozprężne), do polerowania filc stożkowy z pastą. Mam spory zapas końcówek, więc miałem w czym przebierać. Koniecznie wałek giętki, bo samym urządzeniem ciężko operować.

>Pytam bo wczoraj zamówiłem multiszlifierkę

> FERMa (to nie Dremel, ale...)

To dobra i sprawdzona firma, mam strugarkę do drewna, kumpel kilka narzędzi owej firmy-jest zadowolony i uzywa już ze 3 lata... zlosnik.gif

>a głowicę i tak ściągnąć trzeba, więc może się skuszę na poprawki?

Jak masz więcej czasu, a samochód może postać bezużytecznie, możesz pokusić się o więcej, niż zrobiłem. Warto zlosnik.gif. Mogę udzielić wskazówek...

Odnosząc się do Waszych powyższych wypowiedzi: jakość spasowania elementów niewiele się zmieniła od czasów Poloneza-produkcja masowa...

Pozdrawiam

Napisano

> To dobra i sprawdzona firma, mam strugarkę do drewna, kumpel kilka narzędzi owej firmy-jest

> zadowolony i uzywa już ze 3 lata...

Oby smile.gif Przekonam się za kilka dni.

> Jak masz więcej czasu, a samochód może postać bezużytecznie, możesz pokusić się o więcej, niż

> zrobiłem. Warto . Mogę udzielić wskazówek...

Całość zależy od dwóch czynników: tego czy uszczelka wytrzyma (na ucho pęcherzyków jest coraz więcej ale realne objawy są nikłe) oraz czy uda mi się kupić drugie auto (szukam Vectry B 1.8, rocznik 1999-2002, benzyna, najlepiej X18XE1). Jeśli coś wyskoczy znienacka to wymiana uszczelki będzie na szybko i pewnie w warsztacie...

Napisano

> W związku z rozebraniem silnika na okoliczność cieknącego spod głowicy oleju, postanowiłem w

> ograniczonym zakresie (ze względu na czas...) zmodyfikować nieco głowicę cylindrów.

A jak widziałbyś obróbkę głowicy silnika Z18XE?

Napisano
  • Autor

Jesli tylko sa niedokladnosci wykonania, to jak najbardziej. To "poprawianie fabryki", pełna modyfikacja glowicy wymaga nieco wiecej nakladow pracy...

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli tylko sa niedokladnosci wykonania, to jak najbardziej. To "poprawianie fabryki", pełna

> modyfikacja glowicy wymaga nieco wiecej nakladow pracy...

> Pozdrawiam

poważnie się zastanawiam nad zwaleniem głowicy i zrobieniem wszystkiego w granicach rozsądku oczywiście co by poprawiło osiągi tego silnika. Na podjęcie decyzji daje sobie czasu do momentu wymiany rozrządu za jakieś 55tyś grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Pomocy dydaktycznych (porting) w necie jest cale multum (nawet do konkretnych silnikow), zaprezentowalem wersje bardzo zubozona (na podstawie tego, czego nauczylem sie na dwusuwach), w przypadku posiadania drugiego samochodu poszedlbym na calosc. Najwazniejsze jest to, ze praca nie poszla na marne (nawet przy ograniczonym zakresie modyfikacji), zmiany sa wyczuwalne i przyjemne... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.