Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie butli

Featured Replies

Napisano

Witam

Pojechałem wymienić butle gdyż zakończył sie okres 10 lat.Po zamontowaniu zatankowałem ją i sie zdziwiłem .Butla jest 42 l -gazu weszło 22 co z tym fantem zrobić?.Wróciłem do gazownika sprawdził szczelność było wszystko oki.Stwierdził ze przy trzecim tankowaniu bedzie mozna stwierdzic ile faktycznie wejdzie.Coś mi tu nie gra .Moze cos sie stało z wielozaworem??? Jezeli tak to bardzo prosze poradzcie co zrobić

Napisano

Wyjeździć, zatankować do pełna i jeżeli znowu wejdzie tak mało to wyjeździć i do gazownika niech wykręca wielozawór i podgina pływak. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjeździć, zatankować do pełna i jeżeli znowu wejdzie tak mało to wyjeździć i do gazownika niech

> wykręca wielozawór i podgina pływak.

wyjąc wielo zawór to nic trudnego -samemu nie można podgiąc? jezeli tak to w którą strone i ile?

Napisano

> wyjąc wielo zawór to nic trudnego -samemu nie można podgiąc? jezeli tak to w którą strone i ile?

Zrób jak Ci pisał gajoss. Możesz zatankować na innej stacji. Zobaczysz, czy jest różnica. W sumie to gaziarz powinien poprawić, co spitolił. A pływak trzeba podgiąć do góry.

Napisano

ja też będę musiał wymienić butle. Ile będzie kosztowała butla plus montaż mniej więcej?

Napisano

> ja też będę musiał wymienić butle. Ile będzie kosztowała butla plus montaż mniej więcej?

Jeżeli robisz sam, to zobacz ceny na allegro.

Jeżeli nie, to dzwoń po gaziarzach. Wyjdzie o jakieś 150 - 200 więcej.

Napisano
  • Autor

> ja też będę musiał wymienić butle. Ile będzie kosztowała butla plus montaż mniej więcej?

Butla wkole zapasowym z montażem wyniosła 450 zł

Napisano

> Butla wkole zapasowym z montażem wyniosła 450 zł

Napisz jeszcze jaka butla, czy coś jeszcze doszło nowego, np. wielozawór itp. duperele.

Napisano

> Napisz jeszcze jaka butla, czy coś jeszcze doszło nowego, np. wielozawór itp. duperele.

butla w bagażniku nie w kole. To jest mój pierwszy samochód i pierwszy z gazem jestem młody nie znam się czy oprócz butli jeszcze cos się wymienia

Napisano

> butla w bagażniku nie w kole. To jest mój pierwszy samochód i pierwszy z gazem jestem młody nie

> znam się czy oprócz butli jeszcze cos się wymienia

Wydaje mi się teraz, że jednak będzie lepiej jak poszukasz gazownika i jemu zlecisz tę robotę.

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze jaka butla, czy coś jeszcze doszło nowego, np. wielozawór itp. duperele.

Nie nic więcej nie wymieniałem ,wielozawór został przełożony ze starej butli .To była wymiana butli bo się atest skończył który jest tylko na nią

Napisano

> a gdzie mozna kupic butle oprócz allegro?

Sklep internetowy, gaziarz, hurtownia, producent - choć tylko Stako się w to tylko bawi, ale jest drożej u nich niż w necie. shocked.gif

Napisano

> Witam

> Pojechałem wymienić butle gdyż zakończył sie okres 10 lat.

Nie dało się tej starej butli ponownie zalegalizować? Podobno kosztuje to ok. 250zł a więc taniej niż nowa butla.

Napisano
  • Autor

> Nie dało się tej starej butli ponownie zalegalizować? Podobno kosztuje to ok. 250zł a więc taniej

> niż nowa butla.

Owszem dało sie ......Tak jak jak piszesz ale kosztuje to od 300 do 350 zł i kazda legalizowana butla jest tylko na 5 lat ! - Nie interesowała mnie taka opcja

Napisano

> Owszem dało sie ......Tak jak jak piszesz ale kosztuje to od 300 do 350 zł i kazda legalizowana

> butla jest tylko na 5 lat ! - Nie interesowała mnie taka opcja

Jakoś w to nie wierzę, butla ma atest na 20 lat z czego po 10 latach musi przejść rewizję na kolejne 10, a potem już złom.

Napisano

> Jeżeli robisz sam, to zobacz ceny na allegro.

> Jeżeli nie, to dzwoń po gaziarzach. Wyjdzie o jakieś 150 - 200 więcej.

To można samemu butle wymienić ?

Napisano
  • Autor

> Jakoś w to nie wierzę, butla ma atest na 20 lat z czego po 10 latach musi przejść rewizję na

> kolejne 10, a potem już złom.

A co ty myslisz ze ja jak to pisze to w czymś oszukuje ???wez sie zastanów.Kupiłem nowego lanosa z założeniem gazu -butla miała atest na 10 lat i tyle wiec sie nie sprzeczaj wszystkie butle maja na 10 a regenerowane na 5 .A skoro ty masz inaczej to powodzenia-w co wątpie

Napisano

> A co ty myslisz ze ja jak to pisze to w czymś oszukuje ???wez sie zastanów.Kupiłem nowego lanosa z

> założeniem gazu -butla miała atest na 10 lat i tyle wiec sie nie sprzeczaj wszystkie butle

> maja na 10 a regenerowane na 5 .A skoro ty masz inaczej to powodzenia-w co wątpie

Nic się nie muszę sprzeczać, bo informację mam od inspektora TDT, więc jest pewna wink.gif

Butla na LPG jest zdatna przez 20 lat od daty produkcji, przy czym po 10 latach musi przejść rewizję żeby otrzymać legalizację na kolejne 10 lat użytkowania(w szczególnych przypadkach czas ten może zostać skrócony przez inspektora dokonującego rewizji, ale raczej się to nie zdarza).

I może powiesz mi jak się regeneruje zbiorniki lpg ?

Napisano

> To można samemu butle wymienić ?

W sumie myślę że można, ale biorę to na logikę, bo kupisz nową butlę, zamontujesz ją, papier do butli masz od producenta, więc wszystko jest legalnie.

Napisano

> Nic się nie muszę sprzeczać, bo informację mam od inspektora TDT, więc jest pewna

> Butla na LPG jest zdatna przez 20 lat od daty produkcji, przy czym po 10 latach musi przejść

> rewizję żeby otrzymać legalizację na kolejne 10 lat użytkowania(w szczególnych przypadkach

> czas ten może zostać skrócony przez inspektora dokonującego rewizji, ale raczej się to nie

> zdarza).

> I może powiesz mi jak się regeneruje zbiorniki lpg ?

To bardzo dobre info kolego tu oglaszasz, powiedz mi tylko gdzie trzeba sie udac, zeby dostac legalizacje na kolejne 10lat, mam 3-4butle w rodzienie i po znajomych tez by sie znalazlo, ktorym hjomologacja konczy sie w 2012-2013r wiec zamiast wymieniac, przedluzylbym homologacje

Napisano

> To bardzo dobre info kolego tu oglaszasz, powiedz mi tylko gdzie trzeba sie udac, zeby dostac

> legalizacje na kolejne 10lat, mam 3-4butle w rodzienie i po znajomych tez by sie znalazlo,

> ktorym hjomologacja konczy sie w 2012-2013r wiec zamiast wymieniac, przedluzylbym homologacje

Tylko żeby ją przedłużyc trzeba wyciągnąc zbiornik z samochodu i poddac go odpowiednim badaniom, podobno koszt jest praktycznie taki jak zakup nowego zbiornika(ale możesz np zadzwonic do firmy z linka niżej i dowiedziec się o ceny, bo ich nie jestem do końca pewien) hehe.gif

To tak żeby już nie było żadnych niejasności jeśli ktoś nadal się upiera przy swojej wersji facepalm.gif:

Quote:

Maksymalny okres użytkowania zbiorników L.P.G. i CNG liczony od daty ich wyprodukowania wynosi 20 łat, chyba że dokument homologacyjny dla danego typu zbiornika stanowi inaczej.

Wszystkie zbiorniki ciśnieniowe montowane w samochodach są poddawane próbie legalizacyjnej zaraz po wyprodukowaniu,

a także po upłynięciu ważności takiego badania. Ważność badania zbiorników produkcji polskiej upływa po dziesięciu latach,

a ich żywotność całkowita wynosi 20 lat od daty wyprodukowania o ile homologacja zbiornika nie mówi inaczej.

http://www.migaz-s.com.pl/legalizacja_zbiornikow.html

Napisano

> W sumie myślę że można, ale biorę to na logikę, bo kupisz nową butlę, zamontujesz ją, papier do

> butli masz od producenta, więc wszystko jest legalnie.

A to nie dostaje się homologacji nowej na całą instalację ? Bo jeśli tak jest jak mówisz, to wujek zaoszczędzi 250 zł... Masz jakąś podstawę prawną może ?

Napisano

> A to nie dostaje się homologacji nowej na całą instalację ?

Nie. TDT interesuje zbiornik. Reszta np. diagnostę.

Jeśli przegląd na 5 lat kosztuje koło 300 zł, to nie ma on większego sensu dla popularnych zbiorników toroidalnych.

Kosztują z wysyłką ok. 300 zł. Stary zbiornik do badania i tak trzeba wyjąć, więc...

Jeszcze taniej można trafić np dwuletnie zbiorniki na www.drypa.pl.

Ja zbiornik zmieniałem sam i nikt do tego nie miał żadnego "ale".

Takiej operacji nie musisz mieć potwierdzonej fakturą, ani żadnym świstkiem. Homologacja na sposób montażu instalacji, to inna para kaloszy.

Napisano
  • Autor

> Nic się nie muszę sprzeczać, bo informację mam od inspektora TDT, więc jest pewna

> Butla na LPG jest zdatna przez 20 lat od daty produkcji, przy czym po 10 latach musi przejść

> rewizję żeby otrzymać legalizację na kolejne 10 lat użytkowania(w szczególnych przypadkach

> czas ten może zostać skrócony przez inspektora dokonującego rewizji, ale raczej się to nie

> zdarza).

> I może powiesz mi jak się regeneruje zbiorniki lpg ?

Posłuchaj koleś przestań bzdury wypisywac !!!! Moje informacje są 100 % -wskoczyłes tu po to zeby dymy jakieś robić i nie wiem w jakim celu.Pisz sobie co chcesz ja mam dane pewne a ty wyssane z palca

Napisano

> A to nie dostaje się homologacji nowej na całą instalację ? Bo jeśli tak jest jak mówisz, to wujek

> zaoszczędzi 250 zł... Masz jakąś podstawę prawną może ?

Niestety tutaj nie znam podstaw prawnych a kieruję się wyłącznie logiką, fakturę za montaż przedstawiasz wyłącznie w WK przy wpisie do dowodu.

Świstek na zbiornik pokazujesz na przeglądach, a ten dostaniesz razem z zbiornikiem smile.gif

Napisano

> Posłuchaj koleś przestań bzdury wypisywac !!!! Moje informacje są 100 % -wskoczyłes tu po to zeby

> dymy jakieś robić i nie wiem w jakim celu.Pisz sobie co chcesz ja mam dane pewne a ty wyssane

> z palca

Ech, nawet szkoda tego komentować no.gif

Ja się podparłem odpowiednimi danymi, a Ty ?

Widocznie usłyszałeś że kolega kolegi coś gdzieś słyszał i teraz usilnie starasz się to forsować facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Ech, nawet szkoda tego komentować

> Ja się podparłem odpowiednimi danymi, a Ty ?

> Widocznie usłyszałeś że kolega kolegi coś gdzieś słyszał i teraz usilnie starasz się to forsować

W zeszłym tygodniu zmieniałem butle i dowiadywałem sie wszystkiego na ten temat wiec nie wypisuj tu bzdur ludziom i idotyczne odpowiedzi na to co ja pisze

Napisano

> W zeszłym tygodniu zmieniałem butle i dowiadywałem sie wszystkiego na ten temat wiec nie wypisuj tu

> bzdur ludziom i idotyczne odpowiedzi na to co ja pisze

W takim razie proponuję do edukować siebie oraz osoby u których zaczerpnąłeś tej swojej cudownej wiedzy...

rozporządzenie pdf

Napisano
  • Autor

> W takim razie proponuję do edukować siebie oraz osoby u których zaczerpnąłeś tej swojej cudownej

> wiedzy...

> rozporządzenie pdf

Co za przykry gośc.

Jeszecze raz ci powtarzam że wymieniałem butle w zeszłym tygodniu i zaczerpałem wiadiomości na ten temat nie tylko na forach ,trzech gazowników i byłem również w urzędzie miejskim-to co tam tez chcesz edukować ludzi?? a swoją drogą długo pracowałeś nad tym co zrobiłeś ?

Napisano
  • Autor

> W takim razie proponuję do edukować siebie oraz osoby u których zaczerpnąłeś tej swojej cudownej

> wiedzy...

> rozporządzenie pdf

A tak wygląda link w orginalnej wersji kolegi

przepraszamy

Nie ma w portalu strony:

bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_transport_drogowy/proj_rozp_specj_urz_cisnien/px_projekt_suc_po_kp_____16_03_2011.pdf]rozporzÄdzenie

Napisano

> A tak wygląda link w orginalnej wersji kolegi

> przepraszamy

> Nie ma w portalu strony:

> bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_transport_drogowy/proj_rozp_specj_urz_cisnien/px_projekt_suc_po_kp_____16_03_2011.pdf]rozporzÄdzenie

Eksploatacja zbiornika wynosi max 20 lat. Po 10 latach zbiornik podlega obowiązkowemu badaniu przez TDT, który określa na jaki czas zbiornik będzie mógł być eksploatowany.

Link działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.