Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16SZR metaliczne stukanie z okolic głowicy

Featured Replies

Napisano

Kiedyś słyszalne tylko na zimnym silniku, obecnie na rozgrzanym też słychać, lecz o mniejszym nasileniu.

Stukanie najbardziej słychać w przedziale niskich obrotów, podczas nawet delikatnego przyspieszania lub ruszania z miejsca. Po odjęciu nogi z gazu zanika. Na luzie, przy tzw, przegazowaniu nic nie słychać.

Diagnozy postawione dotychczas przez kilku mechaników:

- panewki - w mojej ocenie raczej nie, ponieważ hałas byłby słyszalny z dołu kadłuba silnika (przerobiłem temat w 126p)

- wytarte krzywki wałka rozrządu - ściągnołem pokrywę, na moje oko nie widać śladów zużycia, każda krzywka wygląda mniej więcej tak samo

- za słabe ciśnienie oleju - fakt, po porannym odpaleniu po 2,3 sekundach gaśnie kontrolka, ale po ponownym uruchomieniu od razu gaśnie. Podczas jazdy nigdy sie nie zapala, nawet na biegu jałowym podczas gwaltownego zakręcania w prawo lub w lewo - (jeden z mechaników tak mi kazał sprawdzić )

- zostają kompensatory luzu zaworowego i tu pytanie do WAS, czy one moga być przyczyną opisanego stukania. Dodam, że przy porannym uruchomieniu ich nie słychać, kiedyś przy -20 na moment się odezwały.

Napisano

na pocieszenie odpiszę Ci że mam podobnie sick.gif

IMHO szklanki czyli hydrauliczne kasatory luzu zaworów ok.gif

Jak olej zimny i gęsty to cisza najgorzej od 2 tyś obr wzwyż

Napisano
  • Autor

U mnie słychać te stukanie tylko w dolnym przedziale obrotów, pod minimalnym obciążeniem, do 2 tyś obrotów,........

Napisano
  • Autor

Wkurza mnie twierdzenie "fachwców", że Ten Typ Tak ma ...... i jeździć dalej i nie zwracać uwagi....

Problem się nasila, nie chę zakończyć żywotu silnika, gdzieś na trasie..... dlatego dociekam....

Napisano

zdjąć pokrywę głowicy - naciskać na kompensator - jak się trochę wsunie lub ruszy to znaczy że to on stuka (powinien być bez luzu), przy większych obrotach ciśnienie oleju może wzrastać i wówczas nie stukają.

----------------

astra F x16sz lpg

astra G x16xel

Napisano
  • Autor

daleko nie mam, więc mogę podjechać na osłuchanie silnika ?.

Trochę "fachowców" w naszym mieście objeździłem, każdy mówi co innego.

Napisano

> Ten Typ Tak ma ....

Tak ma, ze powinien pracowac cicho i bez stukania...

Proponuje postapic jak radzi kolega tynium, bo zrobilbym to samo. Zwroc jeszcze uwage na dzwigienki i "pastylki" na zaworach, pod katem wytarc. Warto sprawdzic cisnienie oleju, ale raczej dla spokoju ducha.

Jako ciekawostke podam, ze silnik mojego wozu pracowal cicho przed demontazem glowicy (co wiazalo sie z wyjeciem kompletnego napedu rozrzadu, rowniez kompensatorow), po montazu 2 sztuki zaczely postukiwac, nieznacznie, ale slysze...

Pozdrawiam

Napisano

Mi stuka tylko na zimnym chwilkę po odpaleniu, jakieś 10 sekund i cichnie. na razie nic z tym nie robię - stan się nie pogorsza.

W mini-manualu Tosh'a masz trochę fotek, może pomogą

• 3 lata później...
Napisano

Witam,

To odgrzałem kotleta smile.gif

Poradził sobie z tym problemem?

Ja tak mam od 5lat a 2lata temu był robiony remont silnika z powodu uszkodzenia dźwigni zaworowej a przy okazji - pierścienie z kompletną głowicą (popychacze też) i poklepuje dalej na wolnych obrotach czy to zimny czy ciepły. Mechanik który robił silnik powiedział, że wszystko jest ok, sugerowałem mu wałek ale powiedział, że go sprawdzał i był w dobrym stanie. Byłem u dwóch mechaników siedzących w Oplach i stwierdzili, żeby się nie przejmować bo tak ma ten silnik po większym przebiegu a powodem jest wytarty wałek. Dwóch znajomych W Astrze G ma tak samo. Ale jeżdżę też Astrą F z tym silnikiem z org. przebiegiem 80kkm i cyka jak zegareczek.

Jak się wytrze ten wałek do końca to jaki będzie objaw? Auto straci całkowicie moc?

Napisano

> Jak się wytrze ten wałek do końca to jaki będzie objaw? Auto straci całkowicie moc?

Zawory będą stopniowo otwierać się coraz mniej i autko straci na mocy.

Mnie też wkurzało to terkotanie. Występowało zawsze rano w chłodnie dni.

Wymieniłem wpierw wałek i krzywki. Na pierwszym cylindrze od rozrządu wałek utracił około 1mm. Przez pewien czas było dobrze, stukanie ucichło.

Gdy powróciło z nastaniem jesieni mechanicy zgodnie twierdzili że TTTM. Zanim konpensator się napełni to MUSI stukać. Tylko dlaczego prze poprzednie 5 lat nie stukał ??

Wymieniłem kompensatory luzu i problem porannego klekotu minął smile.gif.

pzdr

Napisano

> Zawory będą stopniowo otwierać się coraz mniej i autko straci na mocy.

> Mnie też wkurzało to terkotanie. Występowało zawsze rano w chłodnie dni.

> Wymieniłem wpierw wałek i krzywki. Na pierwszym cylindrze od rozrządu wałek utracił około 1mm.

> Przez pewien czas było dobrze, stukanie ucichło.

> Gdy powróciło z nastaniem jesieni mechanicy zgodnie twierdzili że TTTM. Zanim konpensator się

> napełni to MUSI stukać. Tylko dlaczego prze poprzednie 5 lat nie stukał ??

> Wymieniłem kompensatory luzu i problem porannego klekotu minął .

> pzdr

Może być jeszcze wtryskiwacz. On daje taki charakterystyczny dziwny dźwięk.

Napisano

> Może być jeszcze wtryskiwacz. On daje taki charakterystyczny dziwny dźwięk.

To sugerował sąsiad smile.gif ale gdy podjechałem do mechanika to " na ucho" stwierdził że to wałek lub krzywka.