Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda z rury?

Featured Replies

Napisano

Po włączeniu samochodu i po ok.1-2 minutach zobaczyłem taki widok za autkiem (foto).

Czy to woda wali z rury? Po wyschnięciu nie zostały tłuste plamy na płytkach, więc olej wykluczam.

284856904-walizrury.jpg

post-48875-14352512217325_thumb.jpg

Napisano

> Po włączeniu samochodu i po ok.1-2 minutach zobaczyłem taki widok za autkiem (foto).

> Czy to woda wali z rury? Po wyschnięciu nie zostały tłuste plamy na płytkach, więc olej wykluczam.

Pewnie się woda skropliła w wydechu. Też tak miałem i nic złego się nie stało ok.gif

Napisano

> to normalny i częsty objaw.

Właśnie tez mi się tak wydaje ok.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie tez mi się tak wydaje

Jeszcze takiego "plucia" u mnie nie widziałem, dlatego troszkę się zdziwiłem grinser006.gif

Napisano

> Jeszcze takiego "plucia" u mnie nie widziałem, dlatego troszkę się zdziwiłem

jak zgasisz silnik to ciepły wydech "zasysa" powietrze i zawartą w nim wilgoć która się skrapla. Czasem tej wody masz w tłumiku więcej czasem mniej, najszybciej leci wydech gdy jeździ się na krotkich dystansach bo cały czas siedzi w nim wilgoć.

Napisano

> Jeszcze takiego "plucia" u mnie nie widziałem, dlatego troszkę się zdziwiłem

Nie ma się czym martwić ok.gif Ja u siebie miałem lepszy numer zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif wyejchałem z garażu i zostawiłem auto z uruchomionym silnikiem i po jakichs 10 minutach stania kostka za rurą zczarniała zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Uroki Diesel`a rotfl.gif

Napisano

> jak zgasisz silnik to ciepły wydech "zasysa" powietrze i zawartą w nim wilgoć która się skrapla.

> Czasem tej wody masz w tłumiku więcej czasem mniej, najszybciej leci wydech gdy jeździ się na

> krotkich dystansach bo cały czas siedzi w nim wilgoć.

teoria kompletnie nieprawdziwa.

polecam sięgnięcie wiedzy z podstawówki - chemii.

w wyniku spalania węglowodorów powstają w dwutlenek węgla i tlenek wodoru oraz inne związki chemiczne (w bardzo małych ilościach).

Ta woda kapiąca z wydechu to nic innego jak skroplony tlenek wodoru zeby.GIF.

pozdr

Napisano

> teoria kompletnie nieprawdziwa.

> polecam sięgnięcie wiedzy z podstawówki - chemii.

> w wyniku spalania węglowodorów powstają w dwutlenek węgla i tlenek wodoru oraz inne związki

> chemiczne (w bardzo małych ilościach).

> Ta woda kapiąca z wydechu to nic innego jak skroplony tlenek wodoru .

> pozdr

Zwany wodą rotfl.gif

Napisano

albo masz gaz i tttm, albo woda się skropliła w wydechu i ją wypluło przez rurę i tttm

Napisano
  • Autor

> albo masz gaz i tttm, albo woda się skropliła w wydechu i ją wypluło przez rurę i tttm

Gazy to ja mam....

...po grochówce grinser006.gif

Napisano

> Gazy to ja mam....

> ...po grochówce

No to masz jeszcze sprawny katalizator. Nie przejmowałbym się tym, jeżeli nie pozostały tłuste plamy.

Napisano

> No to masz jeszcze sprawny katalizator. Nie przejmowałbym się tym, jeżeli nie pozostały tłuste

> plamy.

Jeżeli woda leci nie oznacza to że katalizator jest sprawny. Owsem na katalizatorze wytwarza się również woda ale w małych ilościach.

Napisano

> teoria kompletnie nieprawdziwa.

> polecam sięgnięcie wiedzy z podstawówki - chemii.

> w wyniku spalania węglowodorów powstają w dwutlenek węgla i tlenek wodoru oraz inne związki

> chemiczne (w bardzo małych ilościach).

> Ta woda kapiąca z wydechu to nic innego jak skroplony tlenek wodoru .

> pozdr

Eureka!! zeby.GIF - silnik na zimno produkuje takie ilości tlenków wodoru zwanych też czasami wodą ( rotfl.gif ), że za wylotem rury wydechowej potrafi zrobić się nawet kałuża. Po rozgrzaniu zamiast tych wodorotlenków silnik przechodzi na produkcję CO2 i dlatego już para z rury nie leci vibra.gif.

W celu ochrony środowiska apeluję do wszystkich forumowiczów o wyjęcie termostatów ze swoich samochodów i przestawienie się na produkcję "zimnych spalin" - by żyło się lepiej! zeby.GIFclaps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

> Eureka!! - silnik na zimno produkuje takie ilości tlenków wodoru zwanych też czasami wodą ( ),

> że za wylotem rury wydechowej potrafi zrobić się nawet kałuża. Po rozgrzaniu zamiast tych

> wodorotlenków silnik przechodzi na produkcję CO2 i dlatego już para z rury nie leci .

> W celu ochrony środowiska apeluję do wszystkich forumowiczów o wyjęcie termostatów ze swoich

> samochodów i przestawienie się na produkcję "zimnych spalin" - by żyło się lepiej!

i spalało więcej paliwka tongue.gif

Napisano

> Eureka!! - silnik na zimno produkuje takie ilości tlenków wodoru zwanych też czasami wodą ( ),

> że za wylotem rury wydechowej potrafi zrobić się nawet kałuża. Po rozgrzaniu zamiast tych

> wodorotlenków silnik przechodzi na produkcję CO2 i dlatego już para z rury nie leci .

> W celu ochrony środowiska apeluję do wszystkich forumowiczów o wyjęcie termostatów ze swoich

> samochodów i przestawienie się na produkcję "zimnych spalin" - by żyło się lepiej!

Kolego przekombinowałeś z tą teorią. Ilości tlenków węgla i wody zależy głównie od rodzaju paliwa a nie od temperatury silnika.

Na zimnym woda z gorących spalin, skrapla się w wydechu.

CO2 nie bo ma znacznie (edit:)niższą temp. zamarzania.

Na ciepłym przez cały wydech przelatuje w postaci gazowej ( para wodna))

Napisano

> Kolego przekombinowałeś z tą teorią. Ilości tlenków węgla i wody zależy głównie od rodzaju paliwa a

> nie od temperatury silnika.

> Na zimnym woda z gorących spalin, skrapla się w wydechu.

> CO2 nie bo ma znacznie wyższą temp. zamarzania.

> Na ciepłym przez cały wydech przelatuje w postaci gazowej ( para wodna))

jest dokładnie tak jak piszesz ok.gif

Napisano

To czemu u mnie leci para nadal po przejechaniu 50 km?

Napisano

> To czemu u mnie leci para nadal po przejechaniu 50 km?

jak jest zimno to para będzie widoczna zawsze, w lato nie powinno być nic widać

Napisano

Z lekcji chemii wiadomo, że skutkiem spalania paliwa zawierającego wodór (węglowodoru) jest powstawanie pary wodnej i dwutlenku węgla. Tak więc jest to normalna rzecz i więcej - tak ma być. Para ta się skrapla w zimnym tłumiku i wycieka w postaci wody.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.