Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdejmowanie kół po zimie

Featured Replies

Napisano

> a dokręcałeś kiedykolwiek koła kluczem dynamometrycznym z momentem ~100Nm ? polecam: dokręć i

> później weź fabryczny klucz do kół i odkręć koło - zobaczysz, jak niewiele potrzeba, by

> prawidłowo dokręcić koła, no chyba że jesteś czterdziestokilogramowym anorektykiem...

hehe.gif wiem wiem tylko widzisz z garażu do szafy w której leży klucz daleka droga grinser006.gif

Napisano

> Duży młot na długim trzonku ma na AK niemało zwolenników. Przyłożyć można zdrowo, felga moze i

> zejdzie, ale co na to łożyska?

Przy uderzeniu w lekko zapadniętą studzienkę kanalizacyjną w jezdni masz znacznie większe tąpnięcie po łożyskach. A takich tąpnięć dziennie masz setki, jeżeli nie tysiące.

Przy okazji przypomniał mi się drugi bardzo stary sposób sprzed ponad 30 lat (tak, już wtedy się takie problemy zdarzały), gdy "pod ręką była masa ulic z kocimi łbami. Luzowało się na pół obrotu do obrotu wszystkie śruby koła i przejeżdżało kawałeczek po takich kocich łbach. Nie było siły, żeby felga nie zlazła z czopa. A ponieważ śruby się odpuszczało minimalnie, to gwintów im nie kaleczyła. A dokładniej gwintów na szpilkach, bo wtedy śrub jeszcze prawie nie było.

Napisano

> Rok temu przy zmianie kol, wulkanizator posmarowal mi jakims smarem ceramicznym, podobno "odpryski"

> smaru miedzianego moga namieszac cos we wskazaniach ABS, twierdzil, ze takie dostali

> zalecenie, zeby nie uzywac juz miedzianego na piaste i tarcze.

smaruję już kolejny sezon, kolejne auto mam z ABSem i nie widzę problemu. Poza tym nie walę tego na paukę na całą tarczę tylko na ten felc centrujący na piaście i ewentualnie cieniutką warstwę na element tarczy stykający się z felgą po montażu.

Ja tam nie wiem, ale swojego czasu wszyscy zalecali takie smarowanie, smarowali zarówno pierścień na piaście jak i otwór centrujący felgi (głównie alu). Być może Twój gumiarz miał po prostu taki pod ręką i starał się dorobić do tego jakąś ideologię wink.gif

Napisano

> ...a ten smar przypadkiem nie "reaguje" z "alufelgami"? Zalecał bym ostrożność.

w jaki sposób miałby reagować, bo ja osobiście nie zauważyłem żadnym efektów ubocznych. Nawet jak czasem złapię za zewnętrzną stronę felgi ręką ubrudzoną smarem to nic się nie dzieje niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Przy uderzeniu w lekko zapadniętą studzienkę kanalizacyjną w jezdni masz znacznie większe tąpnięcie

> po łożyskach. A takich tąpnięć dziennie masz setki, jeżeli nie tysiące.

Tak, tylko że kierunek siły działającej na łożysko jest trochę inny.

> Przy okazji przypomniał mi się drugi bardzo stary sposób sprzed ponad 30 lat (tak, już wtedy się

> takie problemy zdarzały), gdy "pod ręką była masa ulic z kocimi łbami. Luzowało się na pół

> obrotu do obrotu wszystkie śruby koła i przejeżdżało kawałeczek po takich kocich łbach. Nie

> było siły, żeby felga nie zlazła z czopa. A ponieważ śruby się odpuszczało minimalnie, to

> gwintów im nie kaleczyła.

Jak już pisałem, zastosowałem i ten stary sposób. Pomógł tylko przy 2 kołach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.