Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] zaciski hamucowe tylne - zmiana bosch na lucas.

Featured Replies

Napisano

witam. problem podobno dosc znany z zapiekającymi sie zaciskami hamulcowymi boscha na tylnej osi w astrze g. chce u siebie zmienich boscha na lucasa czy ktoś to już robił???? czy cos trzeba przerabiac czy pasują zamiennie????? pozdrawiam.

Napisano

> witam. problem podobno dosc znany z zapiekającymi sie zaciskami hamulcowymi boscha na tylnej osi w

> astrze g. chce u siebie zmienich boscha na lucasa czy ktoś to już robił???? czy cos trzeba

> przerabiac czy pasują zamiennie????? pozdrawiam.

ja mam bosha i nic się nie dzieje, więc nie wiem czy warto się tym zajmować. Podczas wymiany klocków i tarcz wszystko oczyściłem i nasmarowałem jest ok. Moim zdaniem szkoda, czasu i pieniędzy na takie zabawy.

Napisano
  • Autor

> ja mam bosha i nic się nie dzieje, więc nie wiem czy warto się tym zajmować. Podczas wymiany

> klocków i tarcz wszystko oczyściłem i nasmarowałem jest ok. Moim zdaniem szkoda, czasu i

> pieniędzy na takie zabawy.

a u mnie zapieczone na amen. zrobić i tak muszę wiec chce wymienić na lucasy. tylko czy zaciski są zamienne????

Napisano

> a u mnie zapieczone na amen. zrobić i tak muszę wiec chce wymienić na lucasy. tylko czy zaciski są

> zamienne????

musisz mieć zaciski, jarzma i klocki hamulcowe nowe, odkręcasz stare jarzma, przykręcasz nowe i zakładasz nowe zaciski.

Sam się nad tym zastanawiałem, ale jednak przeczyściłem swoje i na razie jest ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> musisz mieć zaciski, jarzma i klocki hamulcowe nowe, odkręcasz stare jarzma, przykręcasz nowe i

> zakładasz nowe zaciski.

> Sam się nad tym zastanawiałem, ale jednak przeczyściłem swoje i na razie jest ok

wiem ze trzeba wszystko wymienić. zamówiłem uzywane lucasy kompletne zaciski z jarzmami. klocki oczywiscie tez bedą nowe do zacisków lucasa i odrazu tarcze nowe załoze bo stare są już cienkie.

pamiętam ze gdzies na forum był temat o zmianie zacisków boscha na lucasy ale go znalesc niemogę.

Napisano

> ja mam bosha

kolega się nie myli?

biorąc pod uwagę rocznik auta, to chyba powinien być już lucas.

Napisano

> kolega się nie myli?

> biorąc pod uwagę rocznik auta, to chyba powinien być już lucas.

mój jest z 99 roku, jak kupowałem klocki to na paragonie miałem napisane do system bosch więc na tej podstawie tak przyjąłem. Klocki mam z takimi blaszkami od góry i od dołu.

Napisano

też o tym czytałem jakiś czas temu i z tego co pamiętam to zamieniasz zaciski i jarzmo wraz z klockami i to wszystko.

Napisano

> mój jest z 99 roku

Nie wiem czemu ale na myśli miałem twoją zafire.

Napisano

> Nie wiem czemu ale na myśli miałem twoją zafire.

w zafirze mam to samo co w astrze takie same klocki tylko tarcza na 5 śrub.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam. napisze dla potomnych. wczoraj wymieniałem u siebie w astrze tylne zaciski hamulcowe. miałem boscha a zmieniałem na lucasy. wszystko pasuje bez problemu. oczywiscie trzeba wymienic cały zacisk kompletny z jarzmem i do tego klocki ham. do zacisku lucasa. wymieniłem przy okazji tez tarcze. hamulce miodzio, trzymaja jak trzeba i ręczny jest ok. pozdrawiam.

Napisano

Ile kosztowała cała operacja? Zaciski nowe czy używki?

Napisano
  • Autor

> Ile kosztowała cała operacja? Zaciski nowe czy używki?

zaciski uzywane 300zł za 2 sztuki, tarcze 130zł 2 sztuki, kolocki ham. 55zł komplet, własna praca przy wymianie-bezcenna. smile.gif

Napisano

Możesz podać numer klucza trox którym odkręcałeś jarzmo zacisku ?

Napisano
  • Autor

> Możesz podać numer klucza trox którym odkręcałeś jarzmo zacisku ?

nasadka E18

Napisano

> nasadka E18

20.GIF podziękował

• 2 lata później...
Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest już kilka o tych zaciskach.

Mam pytanie czy zaciski z TEJ AUKCJI będą pasować do mojej astry? Obecnie mam zaciski Bosch.

Napisano

> Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest już kilka o tych zaciskach.

> Mam pytanie czy zaciski z TEJ AUKCJI będą pasować do mojej astry? Obecnie mam zaciski Bosch.

Z tego co widzę to będą bo u siebie mam identyczne.

• 1 rok później...
Napisano

TO odgrzeje troche kotlecika!

Czy zaciski Lucas z tyłu Astry H podpaszą do Astry G?

Wyglądają prawie identycznie poza takim gumowym kółkiem na sprężynie.

Rozważam to tylko ze względu na teoretycznie lepszy stan nowszych zacisków z nowszej Astry H niż G.

Tymbardziej że juz wcześniej podmieniłem sobie Bosche na Lucasy i po 3 latach mam powrót do tematu....

Odgrzewaj w wątku o hamulcach.

Link w FAQ.

[Orochimaru]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.