Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - kąt pochylenia koła

Featured Replies

Napisano

Mam źle ustawiony. Scina mi lekko opone od wewnatrz. Czy jak pojade na zbieznosc to ustawia mi ten kat, czy bede musial placic dodatkowo za ustawienie kata?

Opony mi nie zal, bo zjechana juz i nadaje sie na smieci, ale musze zrobic zeby przesiasc sie wkoncu na letnie.

Zastanawiam sie bo w zwiazku z akcja opla dotyczaca wymiany ramy pod silnikiem chce do nich podjechac i beda robic zbieznosc. Tylko czy mi nie policza dodatkowo za ustawienie kata ??

Ew ile to kosztuje??

Napisano

kat nachylenia koła zależny także od stanu zawieszenia, więc gdy są jakiekolwiek zużyte elementy to nic to nie da, więc najpierw trzeba sprawdzić zawieszenie najlepiej na stacji diagnostycznej.

Kąty ustawienia koła

Napisano
  • Autor

Sprawdzone na stacji. Brak zastrzezen. Tylko pytanie czy przy zbieznosci ustawia mi prawidlowy kat pochylenia kola, czy bede musial robic inne rzeczy ( geometria kol )?

Napisano

> Sprawdzone na stacji. Brak zastrzezen. Tylko pytanie czy przy zbieznosci ustawia mi prawidlowy kat

> pochylenia kola, czy bede musial robic inne rzeczy ( geometria kol )?

tego nie wiem niestety, ale nie we wszystkich autach da się to ustawić, wg mojej oceny na kąt pochylenia koła mają wpływ takie elementy jak amortyzator, kolumna macpersona.... ale poczekaj niech mądrzejsi się wypowiedzą..

Napisano

> Tylko pytanie czy przy zbieznosci ustawia mi prawidlowy kat

> pochylenia kola, czy bede musial robic inne rzeczy ( geometria kol )?

jak zamówisz ustawienie zbieżności to ustawia ci tylko zbieznośc i zapłacisz za zbiezność

a jak zamówisz ustawienie zbiezności i sprawdzenie pochylenie koła to ci to zrobia i za te 2 rzeczy zapłacisz

Napisano

> jak zamówisz ustawienie zbieżności to ustawia ci tylko zbieznośc i zapłacisz za zbiezność

> a jak zamówisz ustawienie zbiezności i sprawdzenie pochylenie koła to ci to zrobia i za te 2 rzeczy

> zapłacisz

nie, tak nie ma w zależności gdzie się robi, ja w swoim miejscu zamieszkania śmigam do dużego zakładu i tam zawsze robią zbieżność z pomiarem kątów nachylenia kół i wydruk w kolorze do ręki i płacę tylko 50 zł.

Napisano

wydaje mi sie za u mnie nie ma srub do kata pochylenia?

Napisano

> wydaje mi sie za u mnie nie ma srub do kata pochylenia?

mam też AII i wiem że nie ma

Napisano

> Ew ile to kosztuje??

kąty i zbieżność ok 80zł na konstantynowskiej dobrze robią. Zanim zaczną ustawiać przetrzepią zawieszenie na szarpakach.

Napisano

> mam też AII i wiem że nie ma

Teoretycznie nie ma, ale praktycznie są: jest możliwość niewielkiej korekcji pochylenia koła poprzez poluzowanie 2 śrub skręcających kolumnę MCP ze zwrotnicą i zmianę położenia zwrotnicy w stosunku do kolumny.

284872895-KolumnaMcPersona11.jpg

W celu większej korekty należy rozpiłować na fasolkę otwory w kolumnie MCP na te śruby. Taka rzeźba tylko we własnym zakresie, bo serwisy, a tym bardziej ASO nie bawią się w takie akcje.

Pozdr.

post-65098-14352512278611_thumb.jpg

Napisano

> Teoretycznie nie ma, ale praktycznie są: jest możliwość niewielkiej korekcji pochylenia koła

> poprzez poluzowanie 2 śrub skręcających kolumnę MCP ze zwrotnicą i zmianę położenia zwrotnicy

> w stosunku do kolumny.

a wszystko przez nasze dziury i kielichy się schodzą frown.gif

Napisano

> Teoretycznie nie ma, ale praktycznie są

Otóż to. Ale - z tego co mi wiadomo - tylko do 2003r. Potem dali pasowane śruby i ta możliwość zniknęła.

Napisano

> tylko do 2003r.

Od 2008 roku EPC podaje inny numer tych śrub, więc może o to chodzi... Ale mimo tego nic nie stoi na przeszkodzie rozpiłować otwory. Pozdr.

Napisano

> nie, tak nie ma w zależności gdzie się robi, ja w swoim miejscu zamieszkania śmigam do dużego

> zakładu i tam zawsze robią zbieżność z pomiarem kątów nachylenia kół i wydruk w kolorze do

> ręki i płacę tylko 50 zł.

ale sam piszesz, że robią pomiar pochylenia a ja pisałem o ustawieniu ideia.gifwink.gif

Napisano

> Czyżby?

o to zwracam honor, przeczytałem post poniżej i wszystko jasne ;-)

Napisano

> Od 2008 roku EPC podaje inny numer tych śrub

Moje podaje 2002r.

> Ale mimo tego nic nie stoi na przeszkodzie rozpiłować otwory.

Byle dokładnie i tylko tyle ile trzeba waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

To jak jest wkoncu regulowany kat pochylenia czy nie? Bo juz nic nie wiem zlosnik.gif

Napisano

Jest możliwa lekka korekta w - że tak powiem - wczesnych latach produkcji 275123014-zielony.gif. Oficjalnie, bo szlif otworów amortyzatora może sobie zrobić każdy.

Napisano

> Moje 2008, chyba, że źle odczytuję...

Pewnie, że dobrze, ale co ja na to poradzę wink.gif

284875282-sruba.gif

post-53490-14352512286235_thumb.gif

Napisano

Z Twojego screenu wynika, że te 11100071 od 2002 roku są już nie stosowane (JNS) i wrócili do tych starych sprzed 2002 roku, czyli obecnie są stosowane od 1998-. A z mojego screenu wynika, że te stare 11100072 są stosowane do 2007 włącznie, bo od 2008 sa już całkiem inne. Cały EPC, bałagan i tyle, sami się gubią w tych numerkach. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.