Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moc na kołach ,a na silniku

Featured Replies

Napisano

Jak to jest, gdzieś kiedyś czytałem ,że producent podaje moc katalogową jako moc na silniku. Prawda to ?

Hamownia mierzy moc na kołach. A gdzie straty ? Jak to przeliczyć na moc na silniku?

Napisano

> Jak to jest, gdzieś kiedyś czytałem ,że producent podaje moc katalogową jako moc na silniku. Prawda

> to ?

Prawda

> Hamownia mierzy moc na kołach. A gdzie straty ? Jak to przeliczyć na moc na silniku?

Spytaj twórców hamowni, choć pewnie matematycznie się to da wyliczyć.

Napisano
  • Autor

> Spytaj twórców hamowni, choć pewnie matematycznie się to da wyliczyć.

Sądzę ,że to nie jest jakaś super tajemnica ,aby pytać o to inżynierów projektujących hamownie wink.gif

Znalazłem, coś w internecie ale to się kupy nie trzyma, może jednak "miejscowi wyjadacze" są zorientowani wink.gif

I tak dzięki za odpowiedz na pierwsze pytanie 20.GIF

Napisano
  • Autor

O mam coś sensownego:

http://tuning.pl/_tuning_Ile_mocy_ma_twoj_samochod-gid_45_aid_526_.html

"Cinquecento Sporting. Uliczny ścigant, uczestnik wielu pucharów rajdowych i wyścigowych. Moc silnika 55KM - moc na kołach 40KM. Straty - 15KM. Prawie 25%!!!"

25%?

Strasznie dużo !

Teraz pytanie, czy wykres z hamowni jest wykresem mocy na kołach czy już uwzgldnia straty?

Napisano

> Jak to jest, gdzieś kiedyś czytałem ,że producent podaje moc katalogową jako moc na silniku. Prawda

> to ?

> Hamownia mierzy moc na kołach. A gdzie straty ? Jak to przeliczyć na moc na silniku?

może się mylę, ale chyba właśnie tutaj kiedyś czytałem, że straty są mierzone zaraz po pomiarze mocy, tzn. w czasie pomiaru mocy rozpędza się silnik do maksymalnej prędkości obrotowej, na danym biegu i po odpuszczeniu gazu wciska się sprzęgło - wtedy jest mierzona moc tracona w układzie jezdnym, na podstawie tego jak napęd wytraca prędkość. W podobny z resztą sposób mierzyliśmy moment bezwładności silnika elektrycznego na studiach.

Napisano

dobre hamownie podają moc na silniku i na kołach. Standard dla aut fwd to okolice 25% ze szperą 30%

Napisano

W przypadku sc,ccs przy 55hp na silniku 40hp na kołach to marzenie.

Zazwyczaj niewiele przekracza 30km.

42,7hp na kołach mam przy mocy na silniku 67,5hp.

Ps. Hamownia którą przedstawiłeś nie mierzy mocy na kołach,strat napędu tylko średni moment i moc na silniku grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.