Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jersze raz o oponach do laczka, tym razem 195/60/15

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Jak zapowiadałem - tak zrobiłem. Założyłem właśnie nowo nabyte Uniroyalki Rainexpert w rozmiarze 195/60/15.

Dlaczego takie?

1. Na oryginalnych Hankookach 195/55/15 auto działało jak wytrząsarka do gnoju, gnojem w tym przypadku byli pasażerowie, na zimówkach (185/60/15) było o niebo lepiej i sporo ciszej o dziwo.

2. Chciałem Uniroyalki, a nie jakieś budżetówki, różnica w cenie dość duża: 300zł (55) vs. 234zł (60)

3. Profil 60 jest moim zdaniem idealny pod względem estetycznym - wreszczie auto nie wygląda, jakby miało za małe koła. Profilu 65 nie widziałem, ale na mój gust profil ten może być ciut za wysoki.

Wrażenia? Odczuwalnie większy komfort, niż na zimówkach 185/60/15. Wyobrażam sobie wrażenie po zmianie z letnich oryginałów... Na pewno jest to również kwestia tego, że gumy są nowe i elastyczne, ale wyższy profil pewnie też swoje robi. Co do hałasu - jest cichutko. Nie jechałem wprawdzie na razie więcej niż 100km/h, ale oryginały huczały przy każdej prędkości. Moja żona pytała się nawet kiedyś, czy mi łożysko nie poszło... facepalm.gif

Ogólnie bardzo polecam zmianę profilu, przypominając przy okazji, że Laczek w Polsce ma homologację tylko na rozmiar 195/55/15.

Napisano

> Ogólnie bardzo polecam zmianę profilu, przypominając przy okazji, że Laczek w Polsce ma

> homologację tylko na rozmiar 195/55/15.

Sprawdza to u nas ktoś w ogóle?

Napisano

Też założyłem (na razie na tył) Uniroyal RainExpert 195/60/15 i jest niebo a ziemia w stosunku do profilu 55. Do tego auto wygląda jakoś tak normalnie a nie mała oponka w dużym nadkolu. Pomijam, że wyższy profil z racji popularności jest zdecydowanie tańszy od 55.

Napisano

> Sprawdza to u nas ktoś w ogóle?

Nie. W naszej firmie mamy dział likwidacji szkód i rozmawiałem z szefową działu czy kiedykolwiek była odmowa odszkodowania z powodu złego profilu opony i przez kilka ostatnich lat, któe ona pamięta nigdy nie było takiej sytuacji. Ilość szkód o jakiej pisze to kilkanaście tysięcy pojazdów.

Napisano

> 1. Na oryginalnych Hankookach 195/55/15 auto działało jak wytrząsarka do gnoju, gnojem w tym

> przypadku byli pasażerowie, na zimówkach (185/60/15) było o niebo lepiej i sporo ciszej

A nie chodzi o to, że oryginalne opony są do 240km/h a te co kupiłeś to pewnie do 210? icon_rolleyes.gif

te do 240 powinny mieć m.in twardsze boki smile.gif

Więc dlatego pewnie powiedziałeś, że na 185/60 jeździło się wygodniej - różnica w wysokości opon niewielka, a opony zimowe pewnie masz do 190km/h

Napisano

> Witam wszystkich

> Jak zapowiadałem - tak zrobiłem. Założyłem właśnie nowo nabyte Uniroyalki Rainexpert w rozmiarze

> 195/60/15.

> Dlaczego takie?

> 1. Na oryginalnych Hankookach 195/55/15 auto działało jak wytrząsarka do gnoju, gnojem w tym

> przypadku byli pasażerowie, na zimówkach (185/60/15) było o niebo lepiej i sporo ciszej o

> dziwo.

> 2. Chciałem Uniroyalki, a nie jakieś budżetówki, różnica w cenie dość duża: 300zł (55) vs. 234zł

> (60)

> 3. Profil 60 jest moim zdaniem idealny pod względem estetycznym - wreszczie auto nie wygląda, jakby

> miało za małe koła. Profilu 65 nie widziałem, ale na mój gust profil ten może być ciut za

> wysoki.

> Wrażenia? Odczuwalnie większy komfort, niż na zimówkach 185/60/15. Wyobrażam sobie wrażenie po

> zmianie z letnich oryginałów... Na pewno jest to również kwestia tego, że gumy są nowe i

> elastyczne, ale wyższy profil pewnie też swoje robi. Co do hałasu - jest cichutko. Nie

> jechałem wprawdzie na razie więcej niż 100km/h, ale oryginały huczały przy każdej prędkości.

> Moja żona pytała się nawet kiedyś, czy mi łożysko nie poszło...

> Ogólnie bardzo polecam zmianę profilu, przypominając przy okazji, że Laczek w Polsce ma

> homologację tylko na rozmiar 195/55/15.

Ten rozmiar oryginalny, rzeczywiście jest egzotyczny - przez to droższy w zakupie. Trochę też można się domyślać, że samochód był sztucznie przechrzszczony z 14-stek na 15-stki - może wymogi rynku compact w roku sprzedaży wymusiły to na producencie.

Powiem tak, jeśli chodzi o komfort- to po przesiadce ze sztywnego forda i tak czuje się luksusowo - chociaż traci trochę na tym precyzja prowadzenia. Zakładając większy profil, miej świadomość o przekłamywaniu licznika - w twoim przypadku będzie zaniżał smile.gif

Mniejszy profil również lepiej się prezentuje na alusach.

Napisano

> Ten rozmiar oryginalny, rzeczywiście jest egzotyczny - przez to droższy w zakupie. Trochę też można

> się domyślać, że samochód był sztucznie przechrzszczony z 14-stek na 15-stki - może wymogi

> rynku compact w roku sprzedaży wymusiły to na producencie.

> Powiem tak, jeśli chodzi o komfort- to po przesiadce ze sztywnego forda i tak czuje się luksusowo -

Zgadzam się całkowicie jeździłem mondeo 2 i mondeo 3 (aktualnym). Może prowadzenie jest super, ale trzęsie niemiłosiernie. Dla mnie to typowy samochód autostradowy, a nie samochód na nasze miasta.:(

> chociaż traci trochę na tym precyzja prowadzenia. Zakładając większy profil, miej świadomość o

> przekłamywaniu licznika - w twoim przypadku będzie zaniżał

> Mniejszy profil również lepiej się prezentuje na alusach.

ta wysokość opony na alusach wygląda ok, natomiast 195/60 wygląda już źle.

Wtedy to tylko przesiadka na 205/50R16 (sam o tym myślałem do puki nie kupiłem oryginalnych felg 15stek)opony trochę wyższe niż standard, ale ładnie się będą prezentowały (natomiast niższe niż 195/60R15)

Nie zapominajcie że na 195/60 auto będzie wyższe wink.gif

Napisano
  • Autor

> A nie chodzi o to, że oryginalne opony są do 240km/h a te co kupiłeś to pewnie do 210?

Mają indeks "H", a więc do 210 km/h - być może masz rację. Tylko po co montowali V-ki, do auta z Vmax= 195 w najmocniejszej wersji?

Napisano

> Mają indeks "H", a więc do 210 km/h - być może masz rację. Tylko po co montowali V-ki, do auta z

> Vmax= 195 w najmocniejszej wersji?

hmm.gif

A 126p miał opony do 180km/h smile.gif

Napisano

> Mają indeks "H", a więc do 210 km/h - być może masz rację. Tylko po co montowali V-ki, do auta z

Jakie 195 km/h, 210 km/h jechałem bez większego problemu. zlosnik.gif Choć teraz sam kupiłem z indeksem H, ale ja już jestem tatuś, więc szybka jazda się skończyła, maks 160 km/h

Napisano

Nikt tego nie wie. Budżetowe auto z najdroższymi "15" o szerokości 195. Absurd po całości. hehe.gif

Napisano

Bo z indeksem nośności 85 częściej występują w tym rozmiarze indeksy V niż H.

Napisano

> Jakie 195 km/h, 210 km/h jechałem bez większego problemu.

Licznikowe, czy GPS-owe ?

Bo licznikowe 210 nie ma nic wspólnego z realnym 210.

Napisano

> Licznikowe, czy GPS-owe ?

> Bo licznikowe 210 nie ma nic wspólnego z realnym 210.

Licznikowe 210 będzie realnie własnie jakieś 195.

Napisano

> Licznikowe, czy GPS-owe ?

> Bo licznikowe 210 nie ma nic wspólnego z realnym 210.

Licznikowe, GPS pokazywał około 202 czy jakoś tak, ale na pewno powyżej 200.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.