Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bus pas "czasowy"

Featured Replies

Napisano

Taki jak np. na w-wskiej ulicy Kasprzaka - obowiązuje od-do rano i potem po południu.

I teraz - prawy skrajny pas jest na kilku krzyzówkach do jazdy w prawo/dla BUSów. Rodzi się pytanie - czy w godzinach NIEobowiązywania bus pasa można pojechac prosto prawym? hmm.gif

Dziś odstawiłem taką akcję przed funkcjonariuszami stojącymi w kijance na podrzędnej i mnie nie pogonili, więc może miałem rację? niewiem.gif

Napisano

> Taki jak np. na w-wskiej ulicy Kasprzaka - obowiązuje od-do rano i potem po południu.

> I teraz - prawy skrajny pas jest na kilku krzyzówkach do jazdy w prawo/dla BUSów. Rodzi się pytanie

> - czy w godzinach NIEobowiązywania bus pasa można pojechac prosto prawym?

A co mówią znaki? W godzinach, w których nie obowiazuje "bus pas" ten pas jest normalnym pasem ruchu i należy jeździc nim wg ogólnych zasad. Jeśli z tego pasa wolno skrecać tylko w prawo (gdyz tak stanowia znaki), to bez wzgledu na pore dnia inaczej nie wolno. Nie wiem, jak to jest rozwiazane w tym konkretnym przypadku.

> Dziś odstawiłem taką akcję przed funkcjonariuszami stojącymi w kijance na podrzędnej i mnie nie

> pogonili, więc może miałem rację?

Życie nie raz pokazywało, że przepisy i wiedza policjanta nie zawsze sa zbieżne, więc to nie jest zbyt wiarygodne kryterium.

Napisano

> Taki jak np. na w-wskiej ulicy Kasprzaka - obowiązuje od-do rano i potem po południu.

> I teraz - prawy skrajny pas jest na kilku krzyzówkach do jazdy w prawo/dla BUSów. Rodzi się pytanie

Moim zdaniem nie - w godzinach, w których pas nie jest zarezerwowany dla BUSów, obowiązują strzałki w prawo.

Napisano

> Dziś odstawiłem taką akcję przed funkcjonariuszami stojącymi w kijance na podrzędnej i mnie nie

Zauważ ,że zawsze, ale to zawsze buspas kończy sie troszkę przed skrzyżowaniem i zawsze, ale to zawsze masz miejsce by wjechać na buspas - choć by był całodobowy i wykonać skręt w prawo.

Napisano

A co stanowi oznakowanie poziome?

Napisano

W UK to jest standard. Powiedzmy ze 75% BUS PASOW sa czasowe.

W godzinach obowiazywania jest to pas specjalny i nie wilno na niego wjezdzac, jak masz skrecac to z wlaczonym kierunkiem WOLNO ci na niego wjechac pomimo ze jest ciagla linia.

Poza godzinami obowiazywania jest to pas dla wszystkich z ktorego WOLNO jechac prost i skrecac

Foto1 - Poczatek BUS PASA GOOGLE1

Foto2 - Koniec bus pasa. Oznaczenie narysowane z nakazem skretu z tego pasa obowiazuje tylko w godzinach obowiazywania. Poza godzinami mozna skrecac lub jechac sobie prosto. GOOGLE2

Kolejny przyklad 1 GOOGLE3

Kolejny przyklad 2 GOOGLE4

Mozesz sobie poobracac czy pochodzic dookola i zobaczyc jak to wyglada. Jezeli z tego nie kozystales to chwytasz myszka punkt i obracasz / lub klikasz na strzalke i idziesz dalej

Napisano

A taki znak tam widział?

284891166-Kasprzaka-Karolkowa.jpg

On oznacza, że tylko bus może jechać prosto, osobowe nie, niezależnie od godziny. Natomiast jest to piekielnie niebezpieczne rozwiązanie, bo wysuwający się z Karolkowej widzi z lewej namalowaną strzałkę sugerującą mu, że jest to pas do bezwzględnego skrętu w lewo i może dostać strzał od autobusu, jadącego zgodnie z oznakowaniem na Kasprzaka.

post-9287-14352512369465_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem nie - w godzinach, w których pas nie jest zarezerwowany dla BUSów, obowiązują strzałki

> w prawo.

W godzianch zarezerwowanych dla BUSów też. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Zauważ ,że zawsze, ale to zawsze buspas kończy sie troszkę przed skrzyżowaniem i zawsze, ale to

> zawsze masz miejsce by wjechać na buspas - choć by był całodobowy i wykonać skręt w prawo.

Ale mi chodzi o sytuację zgoła odwrotną - lecę "poza godzinami" BUSpasem (bo wolno), dojeżdżam do krzyżówki i co? Mam zjechać na środkowy na 20 metrów skrzyżowania, po czym mogę wrócić na BUSpas? "Bez sęsu". biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.