Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie EGR

Featured Replies

Napisano

W sobotę zabrałem się za czyszczenie EGR-u, skorzystałem z instrukcji z naszej strony i mam pytanie - jak powinna zachowywać się wskazana na zdjęciu ośka tj. ma kręcić lekko czy z pewnym oporem? Czy w ogóle ma się kręcić bo jestem laikiem w tej kwestii. Jak generalnie powinna się zachowywać?

284893940-Zdj%EAcie0188.jpg

CZYTAMY

Napisano

> - jak powinna zachowywać się wskazana na zdjęciu ośka tj. ma kręcić lekko czy z pewnym

> oporem? Czy w ogóle ma się kręcić bo jestem laikiem w tej kwestii. Jak generalnie powinna się

> zachowywać?

Powinna po naciśnięciu swobodnie chować się do środka i wychodzić bez najmniejszych zacięć. Kręcenie nie jest ważne, ponieważ ten bolec sterowany jest cewką elektromagnetyczną i otwiera, lub zamyka zawór.

Napisano
  • Autor

u mnie nie chce nawet drgnąć - kręcić się kręci ale nie idzie jej wcisnąć - czym ją potraktować?

Napisano

> u mnie nie chce nawet drgnąć - kręcić się kręci ale nie idzie jej wcisnąć - czym ją potraktować?

ja czyściłem tym:

284894094-super-x-srodek-do-czyszczenia-gaznikow.jpg

post-133246-14352512383772_thumb.jpg

Napisano

> u mnie nie chce nawet drgnąć - kręcić się kręci ale nie idzie jej wcisnąć - czym ją potraktować?

W środku ma pełno nagaru. Spróbuj ja po trochę wciskać i stukając o jakieś drewno będzie wychodzić i będzie sypała sie sadza. To na sucho. jeśli nie pomoże to WD-40, lub jakiś inny środek penetrujący i też pryskać, wciskać i stukać aż zacznie się lekko przesuwać. Proces jest raczej długi, ale skuteczny.

Napisano
  • Autor

> ja czyściłem tym:

czy chować się ma się cała ośka czy tylko tarczka na ośce?

Napisano

> czy chować się ma się cała ośka czy tylko tarczka na ośce?

To nie ta część. Czyścić należy bolec cewki, a to co pokazujesz to zawór i jego okolice też trzeba przeczyścić, ale głównie bolec który ten zawór zamyka, lub otwiera.

Napisano
  • Autor

> To nie ta część. Czyścić należy bolec cewki.

czyli tą część zostawiamy w spokoju? Tu nic nie powinno się "przemieszczać"? A bolec cewki już wyczyszczony i chodzi jak należy.

Napisano

> czyli tą część zostawiamy w spokoju? Tu nic nie powinno się "przemieszczać"? A bolec cewki już

> wyczyszczony i chodzi jak należy.

Ten zawór też musi c hodzić, ale do niego jest dostęp i można poskrobać i umyć. Zobacz trochę wyżej w temacie "zrób to sam" manual kol. Kustosika.

Napisano
  • Autor

> Ten zawór też musi c hodzić, ale do niego jest dostęp i można poskrobać i umyć. Zobacz trochę wyżej

> w temacie "zrób to sam" manual kol. Kustosika.

dzięki

Napisano

A czy do czyszczenia, egr trzeba całkowicie odkręcić od głowicy, bo z tego co widziełem to dostęp do śrub cewki jest trudny (zwłaszcza dwóch dolnych).

Napisano

> A czy do czyszczenia, egr trzeba całkowicie odkręcić od głowicy, bo z tego co widziełem to dostęp

> do śrub cewki jest trudny (zwłaszcza dwóch dolnych).

Trzeba odkręcić. Dostęp trudny, ale się da.

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie czy zawór w położeniu ze zdjęcia jest otwarty czy zamknięty? Dodam, że jak odkręcałem cewkę to bolec w niej był całkowicie schowany tj. odpychał się od ośki.

Napisano

> jeszcze jedno pytanie czy zawór w położeniu ze zdjęcia jest otwarty czy zamknięty?

Tego nie można stwierdzić po tym zdjęciu.... może być zamknięty lub niedomknięty...

> Dodam, że jak

> odkręcałem cewkę to bolec w niej był całkowicie schowany tj. odpychał się od ośki.

To dobrze....

Aby popranie wyczyścić EGR nalezy odkręcić cały zawór od kolektora i umyć od środka.... dodatkowo można sprawdzić, czy jest szczelny dmuchając do otworu....

Co do tego gzybka to powinien się obracać.... po tym, ze się nie obraca można stwierdzić, że jest całokowicie zapchany .... powinien równiez płynnie pracować ale należy pamiętać, że odpycha go dość mocna spręzyna więc opory będzie stawiał.... ważne jest aby się głatko zamykał bez zacięć i można było go palcami obracać.... wtedy jest pewność, że jest wszystko ok. Co do czyszczenia do zalecam przeczyścić cewkę od środka po rozebraniu i przepastować... najczęściej to ona jest winowajcą a potem to już tylko problem narasta na zaworze.

Można wszystko umyć w oleju napędowym ( ropie )

Napisano
  • Autor

obracać się obracał prz pomocy kombinerek smile.gif. Dziś zdemontuję go całkowicie i się nim zajmę. Dzięki IThankYou.gif

Napisano

> obracać się obracał prz pomocy kombinerek . Dziś zdemontuję go całkowicie i się nim zajmę. Dzięki

napisz później czy zauważyłeś różnicę po wyczyszczeniu.

a najlepiej to go zaślep ok.gif

Napisano

> a najlepiej to go zaślep

Wiem że temat wielokrotnie już poruszany. Ale jak zaślepiamy to przed tym należy wyczyścić zawór i cewkę? I na którym króćcu się zaślepia zgodnie ze sztuką?

Napisano

> Wiem że temat wielokrotnie już poruszany. Ale jak zaślepiamy to przed tym należy wyczyścić zawór i

> cewkę? I na którym króćcu się zaślepia zgodnie ze sztuką?

najlepiej wywalić tą rurkę i wstawić dwie zaślepki

Napisano
  • Autor

> napisz później czy zauważyłeś różnicę po wyczyszczeniu.

> a najlepiej to go zaślep

Wywaliłem go całego - dziwne - od strony cewki czysto ani grama sadzy - nic. Z drugiej strony trochę było ale niewiele. Chyba, że poprzedni właściciel coś dłubał - mam samochód od listopada więc mogło się jeszcze nie zabrudzić. Ośkę rozruszałem WD40 - chodzi lekko, dmuchałem w EGR - szczelny - trzyma, ale nie byłbym sobą zgapiłem się i nie miałem benzyny ekstrakcyjnej. Jutro go dokładnie umyję i zamontuję (jak zdążę - praca do 17, garaż pod chmurką smile.gif ). Można przed skręceniem czymś przesmarować tę ośkę? Czym najlepiej?

Zobaczę jeżeli jutro skręcę i nie będzie różnicy to pobawię się jeszcze raz i go zaślepię.

Napisano

kazde smarowidlo to lep na sadze... nie kombinuj bo do soboty nie dojezdzisz

Napisano

Nie smaruj... lub posmaruj lekko pastą miedzianą w sprayu ..... jak wolisz hehe.gif

Jak czysty i sprawny to tylko się cieszyć....

EGR nie zaślepiać.... tylko naprawiać ok.gif

Napisano

W niedzielę wyjąłem EGR ze swojego Bravo, bo znowu wyskoczył komunikat o błedzie. Dodatkowo razem z nim błąd sondy Lambda.

Rozebrałem go całego, wymyłem mocnym środkiem do mycia silników, bo te wszystkie Detersile to się nadają. Samo płukanie korpusu trwało ok. 40 minut, na co zużyłem pół litra środka i ok. 40 litrów bieżącej wody aż przestał wypływać brud.

Sama cewka porusza się na początku z oporem, trzeba mocniej wcisnąć, jednak później wszystko jest w porządku i pracuje lekko, aczkolwiek nie tak, że lekko się wciska.

Na razie jeżdżę drugi dzień i kontrolka nie świeci się po wykasowaniu błędów.

Napisano
  • Autor

> napisz później czy zauważyłeś różnicę po wyczyszczeniu.

Akcja EGR zakończona! Widać a właściwie czuć znaczną różnicę - do tej pory Stilon "wkręcał" się dopiero przy ok.2000 obrotów, teraz właściwie od samego dołu lepiej przyśpiesza.

Dzięki wszystkim za pomoc. IThankYou.gif

Napisano

> Sama cewka porusza się na początku z oporem, trzeba mocniej wcisnąć, jednak później wszystko jest w

> porządku i pracuje lekko, aczkolwiek nie tak, że lekko się wciska.

Kiszka.... rozebrać i wyczyść od środka cewkę ok.gif

284905907-egr.JPG

post-15502-14352512446199_thumb.jpg

Napisano

Cewka była już w imadle, ale bałem się cokolwiek robić, aby jej nie uszkodzić. Są tam dwa czy trzy kołki, na których to wszystko trzyma się razem. Próbowałem odkręcić od strony złącza, bo musi to być jakoś włożone. Ale nie dało rady, więc złożyłem i zamontowałem z powrotem na aucie. Wyczyściłem co się dało smile.gif

Napisano

> Cewka była już w imadle, ale bałem się cokolwiek robić, aby jej nie uszkodzić. Są tam dwa czy trzy

> kołki, na których to wszystko trzyma się razem. Próbowałem odkręcić od strony złącza,

Musisz wywiercić otwór od strony wtyczki i wybić środek.... a nastpnie wszystko wyczścic i umyc oraz przepolerować pastą lub/i paperkiem ściernym..

Jeśli tego nie zrobisz to i tak sie EGR rozspie zablokuje

Napisano

To ja ponowię moje wątpliwości. Jeśli chciałbym zaślepić egr dwoma zaślepkami (zdemontować zupełnie rurkę karbowaną) to czy należy i tak przed zaślepieniem wyczyścić egr?

Napisano

> To ja ponowię moje wątpliwości. Jeśli chciałbym zaślepić egr dwoma zaślepkami (zdemontować zupełnie

> rurkę karbowaną) to czy należy i tak przed zaślepieniem wyczyścić egr?

Czyścić nie musisz, tylko on będzie sobie dalej pracował i jak będzie bardzo zasyfiony to większe prawdopodobieństwo, że się zepsuje w taki sposób, że komputer będzie Ci zgłaszał błąd. Tak to widzę.

Napisano

> Masz może to zdjęcie w większej rozdzielczości?

Zdjęcia można znaleźć tu czyszczenie EGR (linki na końcu strony) lub tu czyszczenie EGR 2

Linki ze strony opla, ale zawory te same.

Napisano

> Czyścić nie musisz, tylko on będzie sobie dalej pracował i jak będzie bardzo zasyfiony to większe

> prawdopodobieństwo, że się zepsuje w taki sposób, że komputer będzie Ci zgłaszał błąd. Tak to

> widzę.

Bardzo dobrze to widzisz, bo tak właśnie będzie. Przerabiane u siebie smile.gif

Napisano

> Zdjęcia można znaleźć tu czyszczenie EGR (linki na końcu strony) lub tu czyszczenie EGR 2

> Linki ze strony opla, ale zawory te same.

Dzięki wielkie. Najbardziej chodziło mi o ten otwór wink.gif.

Napisano

> Dzięki wielkie. Najbardziej chodziło mi o ten otwór .

Wiertło 4 mm lub 4,5 mm .... i do dzieła....

jesli tego nie zrobisz to gwarantuje, że problem z EGR-em bedzie WIECZNY old.gif

Napisano

> najlepiej wywalić tą rurkę i wstawić dwie zaślepki

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy zamiast wywalać wspomnianą rurkę i wstawiać dwie zaślepki, nie lepiej zaślepić na wejściu spalin do egra, tzn. na dolnej rurce zaworu wtedy egr nawet ja będzie pracował to spalin nie uświadczy. Co o tym sądzicie?

Napisano

> Wiertło 4 mm lub 4,5 mm .... i do dzieła....

> jesli tego nie zrobisz to gwarantuje, że problem z EGR-em bedzie WIECZNY

To jest oczywiste, skoro tam się blokuje od nagaru, to trzeba wyczyścić. Ten otwór po wierceniu zaślepiać czy można go pozostawić? W sumie to jak dmuchałem kompresorem, to szczelna ta obudowa nie jest, więc otwór chyba nie będzie problemem?.

Napisano

> Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy zamiast wywalać wspomnianą rurkę i wstawiać dwie zaślepki, nie

> lepiej zaślepić na wejściu spalin do egra, tzn. na dolnej rurce zaworu wtedy egr nawet ja

> będzie pracował to spalin nie uświadczy. Co o tym sądzicie?

miałem tak zanim nie wywaliłem rurki. ale tamta zaslepka byla z allegro, cienizna wiec nie wiem w jakim jest stanie. teraz mam forumowe porządne zeby.GIF

Napisano

A jak zdobyć te forumowe bo póki co mam tylko te z allegro. I jak w końcu zaślepiać by było dobrze?

Napisano

> miałem tak zanim nie wywaliłem rurki. ale tamta zaslepka byla z allegro, cienizna wiec nie wiem w

> jakim jest stanie. teraz mam forumowe porządne

Bo te z allegro to zaślepki które wkładasz pomiedzy egr a wąż ze spalinami, to przekładki i też się sprawdzają. Dopiero jak chcesz całkowicie wywalić waż to trzeba te grube blachy.

Napisano

> To jest oczywiste, skoro tam się blokuje od nagaru, to trzeba wyczyścić. Ten otwór po wierceniu

> zaślepiać czy można go pozostawić?

Ja tam wkręciłem śrubkę wink.gif

Napisano

> Ja tam wkręciłem śrubkę

Też tak myślałem aby zrobić smile.gif

Więc dziś zdjąłem samą cewkę, aby nie ściągać całego zaworu ponownie, gdyż tydzień temu go czyściłem. Oto co zobaczyłem:

35i4w8m.jpg

25hiz54.jpg

Wyczyściłem, złożyłem, zamontowałem. Nawet nie wiedziałem, że to auto tak potrafi przyspieszać smile.gifyay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.