Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe tył

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z EPERem, może napisać ile kosztują klocki hamulcowe na tył do T-JET 150 KM Sport?

Kończą mi się i muszę jakieś założyć (przebieg 65 kkm).

Ile w ASO dodatkowo biorą za zmianę, jeśli ktoś wie?

Napisano
  • Autor

Drogo jak na tył.

Wydaje mi się że mniej płaciłem 1,5 roku temu za klocki na przód (też w ASO).

Na allegro są klocki na tył ATE za jakieś 130 PLN, np.:

http://moto.allegro.pl/klocki-tyl-ate-alfa-romeo-mito-1-4-fiat-bravo-1-9-i1530807004.html

Czy ktoś miał jakieś doświadczenie? Czy warto? Na siłę oszczędzać nie będę ale nie wiem czy gdzieś nie wyczytałem, że na pierwszy montaż idą właśnie ATE lub Bosch. Może to te same klocki tylko prawie 3 razy tańsze?

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś z EPERem, może napisać ile kosztują klocki hamulcowe na tył do T-JET 150 KM Sport?

> Kończą mi się i muszę jakieś założyć (przebieg 65 kkm).

> Ile w ASO dodatkowo biorą za zmianę, jeśli ktoś wie?

Jeśli są takie same jak w 1.4 90KM to:

Klocki hamulcowe tył 1 kpl. - 314,15 PLN

Tarcze hamulcowe tył 2 szt. - 414,26 PLN

Tarcze i klocki hamulcowe tył - 166,69 PLN

dodatkowo

Wymiana płynu hamulcowego - 151,54 PLN

Ceny z dużego ASO w Warszawie.

Napisano

> Drogo jak na tył.

> Wydaje mi się że mniej płaciłem 1,5 roku temu za klocki na przód (też w ASO).

chciales czysty detal z epera to masz, wez pod uwage fakt ze co nowy eper to ceny sa wyzsze na wiekszosc klamotow, a cena z rabatem a czysty detal to dwa swiaty

> Na allegro są klocki na tył ATE za jakieś 130 PLN, np.:

> http://moto.allegro.pl/klocki-tyl-ate-alfa-romeo-mito-1-4-fiat-bravo-1-9-i1530807004.html

> Czy ktoś miał jakieś doświadczenie? Czy warto? Na siłę oszczędzać nie będę ale nie wiem czy gdzieś

> nie wyczytałem, że na pierwszy montaż idą właśnie ATE lub Bosch. Może to te same klocki tylko

> prawie 3 razy tańsze?

oryginal nb byl trw i bosch, nie spotkalem sie w ate w nb, ale moze i ta firma teraz dostarcza klamoty do fabryki, dostawcy sie zmieniaja ok.gif

bosch to koszt ponizej 100zl za klocki, trw kolo 120zl, ate jak podales napewno wszystkie w/w klocki sa bdb

Napisano
  • Autor

Dzięki opti za informacje.

Myślę że w takim razie wymienię klocki poza ASO, zaopatrując się wpierw w TRW albo Boscha.

Napisano

> chciales czysty detal z epera to masz, wez pod uwage fakt ze co nowy eper to ceny sa wyzsze na

> wiekszosc klamotow, a cena z rabatem a czysty detal to dwa swiaty

> oryginal nb byl trw i bosch, nie spotkalem sie w ate w nb, ale moze i ta firma teraz dostarcza

> klamoty do fabryki, dostawcy sie zmieniaja

> bosch to koszt ponizej 100zl za klocki, trw kolo 120zl, ate jak podales napewno wszystkie w/w

> klocki sa bdb

możesz podać nr TRW

Napisano
  • Autor

Wymieniłem w weekend klocki w Norauto.

Za klocki Boscha zapłaciłem 160 zł, za wymianę 70 zł.

Także cenowo całkiem przyjemnie, skoro w ASO te same klocki kosztują 350 zł, a gdzie tu jeszcze wymiana.

Napisano

w weekend wyciągnąłem klocki, przeczyściłem zaciski. Zaskoczony byłem, że tłoczki dało się bardzo łatwo wcisnąć ok.gif zaciski były mocno zasyfione po przebiegu ok 23000 km, wiec warto co jakiś czas pobawić w czyszczenie

Napisano

> Wymieniłem w weekend klocki w Norauto.

> Za klocki Boscha zapłaciłem 160 zł, za wymianę 70 zł.

> Także cenowo całkiem przyjemnie, skoro w ASO te same klocki kosztują 350 zł, a gdzie tu jeszcze

> wymiana.

ASO za wymianę krzyczy 90zł

Ja chyba zapodam TRW bo z przodu wymieniłem na Boscha i po przelocie 15 tyś km potrafią zapiszczeć przy hamowaniu...

Napisano

> ASO za wymianę krzyczy 90zł

> Ja chyba zapodam TRW bo z przodu wymieniłem na Boscha i po przelocie 15 tyś km potrafią zapiszczeć

> przy hamowaniu...

U mnie oryginały Boscha, tez popiskiwały, ale przez zimę ustało, teraz po przeczyszczeniu cisza smile.gif

Napisano

> U mnie oryginały Boscha, tez popiskiwały, ale przez zimę ustało, teraz po przeczyszczeniu cisza

U mnie piszczą, tylko nie wiem które:

- tył: nowe tarcze i klocki oryginał z ASO wymieniany w ASO, przebieg 2-3 tys. km.

- przód: fabryczne tarcze i klocki TRW wymieniane w ASO, przebieg 50 tys. km.

Czyszczenie to standardowa procedura tzn. zdjęcie koła, wyjęcie klocków, oczyszczenie zacisków, założenie klocków i założenie koła czy coś bardziej skomplikowanego?

Napisano

> Czyszczenie to standardowa procedura tzn. zdjęcie koła, wyjęcie klocków, oczyszczenie zacisków,

> założenie klocków i założenie koła czy coś bardziej skomplikowanego?

trzeba odkręcić zacisk (2 sruby), odkrecic srubę spinajaca zacisk, druga poluzować, wyciagnac klocki, wyciagnac blaszki z prowadnic, oczyscic , złozyc i do nastepnego razu.

Robota prosta, ale czasochłonna

Napisano

> Ale jaka satysfakcja, że zrobiło się samemu i nie dało ASiO zarobić.

Pracuje 8 h od pn. do pt., wiec jak mam czas wole sam to zrobić, a za zaoszczędzona kasę kupić alkohol, albo kwiaty żonie zlosnik.gif. Generalnie wolę sam coś zrobić jak potrafię, niż płacić w ASO za coś, co będzie wątpliwej jakości. smile.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> klocki, wyciagnac blaszki z prowadnic, oczyscic , złozyc i do nastepnego razu.

Cz może wiecie gdzie można zdobyć blaszki do prowadnic?

Jedna mi się złamała.

Napisano

> Cz może wiecie gdzie można zdobyć blaszki do prowadnic?

aso kupujac osobno lub zakup klockow ricambi, w klockach ricambi blaszki sa w zestawie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.