Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grubość lakieru?

Featured Replies

Napisano

Po stłuczce przyjechał rzeczoznawca z PZU i badał grubość lakieru i ku mojemu zdziwieniu wszedzie jest ok 240-280. Auto kupowałem jako roczne w ASO i teraz pytanie czy całe auto było malowane?

Napisano

> jest ok 240-280. Auto kupowałem jako roczne w ASO i teraz pytanie czy całe auto było malowane?

Wygląda na to że tak. Oryginalny lakier ma grubość pomiędzy 90-170. Tu wygląda jakby był podwójny bezbarwny bo gdyby była podwójn abaza to chyba byloby grubiej. Nie jestem lakiernikiem więc może inni profesjoinalniej się wypowiedzą.

Napisano

> Po stłuczce przyjechał rzeczoznawca z PZU i badał grubość lakieru i ku mojemu zdziwieniu wszedzie

> jest ok 240-280. Auto kupowałem jako roczne w ASO i teraz pytanie czy całe auto było malowane?

Mysle ze 150 do 180 mikrometrów świadczy o lakierze fabrycznym.

Mam ibize ale u mnie to jest nawet 600 w niektórych miejscach

.

Napisano

> Mysle ze 150 do 180 mikrometrów świadczy o lakierze fabrycznym.

> Mam ibize ale u mnie to jest nawet 600 w niektórych miejscach

> .

Masz 0,6 mm lakieru w niektórych miejscach?

Taki lakier nazywa się szpachla.

Napisano

> Masz 0,6 mm lakieru w niektórych miejscach?

> Taki lakier nazywa się szpachla.

No co ty smile.gif

.

Napisano

> Po stłuczce przyjechał rzeczoznawca z PZU i badał grubość lakieru i ku mojemu zdziwieniu wszedzie

Kolega miał służbową Toyotę Avensis i też wszędzie miała 250 um.

A sam ją z salonu odbierał.

Inne egzemplarze miały 120 um.

Widocznie coś się w fabryce nie udało i jeszcze raz malowali.

W sumie taka bryka potem chyba mniej koroduje hmm.gif

Napisano

na moim czujniku fabryka jest od 40-150

150-200 juz dokładniej badam i najczesciej juz podwójny bezbarwny wychodzi:)

lakierowane powierzchownie zdarzało mi sie juz od 170 do 250 najczesciej okoilice 220

szpachlunki 400+ grinser006.gif

zdazały sie tez pomiary ----- czyli powyzej 1000 grinser006.gif

Napisano

może był oklejony i po zdjęciu naklejek pociągnęli bezbarwnym?

Napisano

imho malowane drugi raz. Pierwsze malowanie fabryczne to jest jakieś 100-160 um teoretycznie. W praktyce nowe auta mają coraz cieńszą warstwę. Miałem okazję mierzyć kilka nówek z salonu i każde jedno miało w granicach 100, 90-100-110 um.

oczywiście auto może nie przejść w fabryce kontroli jakości i być ponownie lakierowane, wtedy norma wzrasta do ok. 300 wink.gif

W kwestii oszczędności mierzyłem ostatnio klapę tylną w pewnym aucie, kolor metalic, auto używane, gdzie było ok. 40 um.

W kwestii wartości maksymalnych, bardzo często na nówkach sztukach od dziadka z Wermachtu brakuje mi skali, czyli wartość grubości przekracza 1500 um, 1,5 mm lakieru, szpachli, betonu, kleju do płytek, smoły, lepiku, Poxipolu, SuperGlue, czegokolwiek hehe.gif

MASAKRA zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.