Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwarcie/zalanie czy może coś więcej...

Featured Replies

Napisano

Od wczoraj padlina (bo padaka to mało powiedziane grinser006.gif) stała na deszczu. Rano wsiadłem, odpaliłem bez problemu i dojechałem bez większych problemów do pracy (około 35km). Jedyne co wzbudziło moją wątpliwość to jakby gorsze niż normalnie podświetlenie tablicy rozdzielczej. Po pracy wsiadłem do padliny przekręciłem kluczyk - jedynie lekko paliła się kontrolka od poduszki. Pozostałe kontrolki nie dawały znaku życia po przekręceniu zapłonu również błoga cisza... Na początku pomyślałem, że aku powiedział bye bye. Niestety próba odpalenia na kablach nie zakończyła się sukcesem - po podpięciu drugiego aku reszta kontrolek zaświeciła ale baardzo słabo, rozrusznik jakby chciał kręcić ale tylko przez ułamek sekundy. Na dodatek zauważyłem, że lekko pali się lampka od ładowania. Co ciekawe okazało się, że akumulator jest OK - radio gra bez żadnych problemów.

Jak myślicie czy mam szczęście i jedynie coś zamokło/coś gdzieś się zwiera czy może coś większego się szykuje (już trzeci raz od początku roku...). Autko zostało pod pracą, akumulator odkręciłem i schowałem do bagażnika - mam nadzieje, że do jutra to coś wyschnie i odpali...

Napisano

> Od wczoraj padlina (bo padaka to mało powiedziane ) stała na deszczu. Rano wsiadłem, odpaliłem bez

> problemu i dojechałem bez większych problemów do pracy (około 35km). Jedyne co wzbudziło moją

> wątpliwość to jakby gorsze niż normalnie podświetlenie tablicy rozdzielczej. Po pracy wsiadłem

> do padliny przekręciłem kluczyk - jedynie lekko paliła się kontrolka od poduszki. Pozostałe

> kontrolki nie dawały znaku życia po przekręceniu zapłonu również błoga cisza... Na początku

> pomyślałem, że aku powiedział bye bye. Niestety próba odpalenia na kablach nie zakończyła się

> sukcesem - po podpięciu drugiego aku reszta kontrolek zaświeciła ale baardzo słabo, rozrusznik

> jakby chciał kręcić ale tylko przez ułamek sekundy. Na dodatek zauważyłem, że lekko pali się

> lampka od ładowania. Co ciekawe okazało się, że akumulator jest OK - radio gra bez żadnych

> problemów.

> Jak myślicie czy mam szczęście i jedynie coś zamokło/coś gdzieś się zwiera czy może coś większego

> się szykuje (już trzeci raz od początku roku...). Autko zostało pod pracą, akumulator

> odkręciłem i schowałem do bagażnika - mam nadzieje, że do jutra to coś wyschnie i odpali...

Sprawdź mase waytogo.gif30.GIF

Napisano
  • Autor

[update]:

Sprawdzanie masy nic nie pomogło... Jako, że akumulator był mocno rozładowany włożyłem inny (stary, dosyć słaby). Autko miało problem z odpaleniem, zaskoczyło dopiero na kablach po podpięciu do innego samochodu. Jednak paliła się kontrolka od poduszki, ładowania i nie działał obrotomierz. Postanowiłem spróbować wrócić do domu. W miarę kolejnych kilometrów "systemy" zaczęły się podnosić - obrotomierz zaczął działać kontrolki zgasły. Jedynie zapalały się (ładowanie i poduszka) kiedy stałem na światłach. Dzisiaj już jest za późno na podjechanie do jakiegoś mechanika/elektryka. Podejrzewam, że padł regulator napięcia bo chyba na padniętym alternatorze nie dałbym rady przejechać 35km ze starym, rozładowanym akumulatorem.

I teraz moje pytanie - gdzie w 1,4 szukać regulatora napięcia? Czy dobrze kojarze, że jest on gdzieś przy alternatorze? A może jednak pies jest pogrzebany gdzieś indziej hmm.gif

Napisano

> [update]:

> Sprawdzanie masy nic nie pomogło... Jako, że akumulator był mocno rozładowany włożyłem inny (stary,

> dosyć słaby). Autko miało problem z odpaleniem, zaskoczyło dopiero na kablach po podpięciu do

> innego samochodu. Jednak paliła się kontrolka od poduszki, ładowania i nie działał

> obrotomierz. Postanowiłem spróbować wrócić do domu. W miarę kolejnych kilometrów "systemy"

> zaczęły się podnosić - obrotomierz zaczął działać kontrolki zgasły. Jedynie zapalały się

> (ładowanie i poduszka) kiedy stałem na światłach. Dzisiaj już jest za późno na podjechanie do

> jakiegoś mechanika/elektryka. Podejrzewam, że padł regulator napięcia bo chyba na padniętym

> alternatorze nie dałbym rady przejechać 35km ze starym, rozładowanym akumulatorem.

> I teraz moje pytanie - gdzie w 1,4 szukać regulatora napięcia? Czy dobrze kojarze, że jest on

> gdzieś przy alternatorze? A może jednak pies jest pogrzebany gdzieś indziej

Może najpierw sprawdzić wartość ładowania ?

Napisano
  • Autor

> Może najpierw sprawdzić wartość ładowania ?

Sprawdziłem - ładowanie jest, ale >14,4V...

Teraz pytanie - czy ktoś wymieniał regulator napięcia jeśli tak to czy w 1,4 to dużo roboty i gdzie tego szukać?

Napisano

> Sprawdziłem - ładowanie jest, ale Teraz pytanie - czy ktoś wymieniał regulator napięcia jeśli tak

> to czy w 1,4 to dużo roboty i gdzie tego szukać?

To napięcie to w jakim stanie obciążenia i przy jakich obrotach? W/g mnie dobre.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj u elektryka - diagnoza się potwierdziła - regulator napięcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.