Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup auta zagranicą

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zamierzam sobie w niedługim czasie kupić nowy samochód.

Zastanawiam się czy nie wybrać się po niego do Niemiec, i stąd moje pytania:

Biorąc pod uwagę na taki o to samochód:

Alfa Romeo 147 2.0 2002r za ok 2500 euro

na jakie wszystkie opłaty muszę być przygotowany?

od czego zależą te opłaty, rocznik, pojemność i cena to oczywiste, ale marka, region skąd przyjechał też??

Jeżeli mam zaoszczędzić na 500zl to raczej jest to gra niewarta zainteresowania.

pozdr.

Napisano

> Jeżeli mam zaoszczędzić na 500zl to raczej jest to gra niewarta zainteresowania.

> pozdr.

Ano niewarta, ostatnio gdzies wyczytalem, ze Niemcy na potege kreca liczniki.

Wychodzi wiec, ze tylko w UK oplaca sie kupowac cos, to sie bezproblemowo przerabia - bo tam krecic licznikow sie nie da, bo przebieg wpisuja do przegladu ok.gif

Swoja droga dziwne, ze w PL (i DE i wszedzie indziej....) na to nie wpadli?????

Napisano
  • Autor

> Ano niewarta, ostatnio gdzies wyczytalem, ze Niemcy na potege kreca liczniki.

> Wychodzi wiec, ze tylko w UK oplaca sie kupowac cos, to sie bezproblemowo przerabia - bo tam krecic

> licznikow sie nie da, bo przebieg wpisuja do przegladu

> Swoja droga dziwne, ze w PL (i DE i wszedzie indziej....) na to nie wpadli?????

auta z UK mają jedną znaczącą wadę:

ze względu na klimat panujący w UK korozja je wp*** aż miło cool.gif

Napisano

> auta z UK mają jedną znaczącą wadę:

> ze względu na klimat panujący w UK korozja je wp*** aż miło

Pozwole sie nie zgodzic - stare samochody, ktore tam jezdza, nie sa ani troche bardziej zardzewiale niz te w PL. A od soli to niby nie rdzewieja????

Napisano
  • Autor

> Pozwole sie nie zgodzic - stare samochody, ktore tam jezdza, nie sa ani troche bardziej zardzewiale

> niz te w PL. A od soli to niby nie rdzewieja????

rdzewieją wiadomo, ale doliczając klimat UK, później sól z naszych dróg to aż strach pomyśleć co będzie.

Zresztą dlaczego samochody w UK są tak tanie??

Na pewno nie z względu że mają kierownice po złej stronie...

Napisano

> Zresztą dlaczego samochody w UK są tak tanie??

> Na pewno nie z względu że mają kierownice po złej stronie...

A tu Cie zdziwie - wlasnie dlatego 001.gif

Napisano

> Ano niewarta, ostatnio gdzies wyczytalem, ze Niemcy na potege kreca liczniki.

dobre dobre, lipa moim zdaniem oni to mają gdzieś kręcą turasy i polczki.

Napisano

> Pozwole sie nie zgodzic - stare samochody, ktore tam jezdza, nie sa ani troche bardziej zardzewiale

widziałem astrę f z pierwszych roczników sprowadzoną z UK rdzy przynajmniej na poszyciu nie widziałem więc nie jest tak źle smile.gif Tylko kwestia przerabiania zawsze wiąże się z większym lub mniejszym druciarstwem.

Napisano
  • Autor

> A tu Cie zdziwie - wlasnie dlatego

no ok, być może się mylę,

mimo wszystko miał bym obawy poruszać się samochodem z tak znaczącymi zmianami w konstrukcji( chodzi mi o przekładkę)

Zresztą dobre przełożenie samochodu na normalną stronę, też generuję spore koszty

Napisano

> no ok, być może się mylę,

> mimo wszystko miał bym obawy poruszać się samochodem z tak znaczącymi zmianami w konstrukcji(

> chodzi mi o przekładkę)

> Zresztą dobre przełożenie samochodu na normalną stronę, też generuję spore koszty

Oplaca sie przerabiac tylko kilka modeli, poniewaz nie wymaga to zadnych ingerencji na poziomie struktury pojazdu. Reszta to druciarstwo bez sensu i ja bym takim samochodem jezdzic nie chcial.

Ogolnie to nie ma prostej recepty na kupienie samochodu - kazdy wybor to wybor mniejszego zla.

Na pewno nie warto kupic sprowadzanego auta od handlarza smile.gif

Napisano

no ale chyba nie mowisz ze ze wzgledu na pogode maja tansze auta boje_sie.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Ps. pogoda od miesiaca lepsza w UK niz w PL. a w zime na minus ze w PL sol nagminnie stosuja wiec bylbym daleki od takich stwierdzen

Napisano

Odnośnie dokładnych opłat nie pomogę bo nie pamiętam ale w necie jest tego pełno, bez problemu znajdziesz.

Na pewno zapłacisz musisz:

tablice próbne - aby dojechał do PL na kołach

Akcyzę - w zależności od pojemności - 2 stawki: 3,1% do 2000cm3 i 18,6% powyżej

opłatę recyclingową - 500 pln

tłumaczenia dokumentów

przegląd - tu się coś miało zmieniać słyszałem ale nie wiem czy już się zmieniło

deklaracje o zwolnienie z VATu

znaczki skarbowe i inne takie tam groszowe sprawy

Jak sprowadzałem swój samochód (sam po niego pojechałem) to po wszystkich opłatach wyszedł mnie podobnie jak w PL jednak kupowałem go z pierwszej ręki a nie już sprowadzonego do PL. Dlatego wiedziałem jak wygląda, że nie jest bity i kręcony. Był bardzo dobrze utrzymany, czysty.

To co przyjeżdża do PL w większości ma cofane liczniki lub jest powypadkowe ponieważ dobry samochód na zachodzie kosztuje zwykle podobnie jak w PL a jak dołożysz opłaty to wychodzi nawet więcej. Skoro ktoś ma jeszcze na tym zarobić to musi coś kombinować.

Jeszcze jedna kwestia - samochód o większym przebiegu z niemiec jest w lepszym stanie niż o niższym w PL głównie, ze względu na jazdę po lepszych drogach i pokonywanie dłuższych, autostradowych dystansów (oczywiście nie jest to reguła).

Polecam kupować od właścicieli bo komisy np. w Niemczech zwykle prowadzone są przez Turków, Rosjan, Polaków a więc klasycznych kombinatorów.

Napisano

Samochody tam są takie tanie bo przede wszystkim przechodzą prawdziwe przeglądy techniczne oraz spory jest tam koszt napraw. Anglicy nie mają też odpowiedniej świadomości utrzymywania pojazdów w dobrej kondycji: druty , lakiery w spreju i taśma klejąca to już takie bardziej zaawansowane wyposażenie osoby, której zależy na dbaniu o samochód tongue.gif

Napisano

> no ok, być może się mylę,

> mimo wszystko miał bym obawy poruszać się samochodem z tak znaczącymi zmianami w konstrukcji(

> chodzi mi o przekładkę)

> Zresztą dobre przełożenie samochodu na normalną stronę, też generuję spore koszty

Dlatego najlepiej by bylo jezdzic nieprzerobionym.

Niestety przepisy narazie na to nie pozwalaja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.