Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multijet 3w1 -> przelew, odgłos silnika i co to za blaszka?

Featured Replies

Napisano

Sprawa tyczy się silnika 1,9 multijet 150 qni, 937 a5.000, wiem że nie ma ich za dużo na forum sciana.gif ale może ktoś coś wie.

1. Jako że pogoda dzisiaj idealna na parkingowe dłubanie, postanowiłem zrobić test na przelew. Podpiąłem wszystko jak należy, odpaliłem szczura i po 90 sekundach w strzykawkach było tak:

dscf0263j.jpg

od lewej

1....8 ml

2...10ml

3....7 ml

4...14ml

+ zawartość wężyka

Jako że rozbieżności są dosyć spore chyba trzeba oddać przynajmnej 2 i 4 do regeneracji??

W ogóle dlaczego się za to zabrałem?

Przy zimnym silniku zaraz po odpaleniu leci niezła chmurka niebieskiego dymu i przez 10-20 sekund silnik pracuje nierównomiernie. Świece żarowe sa nówki ;-).

2. Kolejna sprawa która mnie nurtuje to odgłos silnika rozgrzanego. Dla porówna niżej odgłos zaraz po dopaleniu i po przejechaniu się kilkunastu kilometrów po autostradzie.

Zimny

Rozgrzzzany

Nie jest to chyba normalne dla tego silnika? Wcześniej tego stukotu raczej nie słyszałem. Co to może być??

3. Ostatnie pytanie z cyklu Co to k.. jest?

Chodzi mi o ta powyginaną blaszkę z plastikowymy nasadkami. Jest to do szczęscia potrzebne? Aktulanie leży sobie ona luźno bo nie pasuje na dzyndzelki od korków, które się poprzekręcały :/. Do czego służą te cztery gumowe/plastikowe korki? Niezła breja tam jest.

dscf0266fe.jpg

dscf0267f.jpg

dscf0270u.jpg

Jak ktoś coś wie będę dzwięczny za jakiś trop.

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Sprawa tyczy się silnika 1,9 multijet 150 qni, 937 a5.000, wiem że nie ma ich za dużo na forum

> ale może ktoś coś wie.

> 1. Jako że pogoda dzisiaj idealna na parkingowe dłubanie, postanowiłem zrobić test na przelew.

> Podpiąłem wszystko jak należy, odpaliłem szczura i po 90 sekundach w strzykawkach było tak:

> od lewej

> 1....8 ml

> 2...10ml

> 3....7 ml

> 4...14ml

> + zawartość wężyka

> Jako że rozbieżności są dosyć spore chyba trzeba oddać przynajmnej 2 i 4 do regeneracji??

4 niedomaga trzeci trochę mniej

> W ogóle dlaczego się za to zabrałem?

> Przy zimnym silniku zaraz po odpaleniu leci niezła chmurka niebieskiego dymu i przez 10-20 sekund

to by trzeba sprawdzić jak z kątami wtrysków,

doładowaniem itd

> silnik pracuje nierównomiernie. Świece żarowe sa nówki ;-).

> 2. ...

/ciach/

nie bardzo mi się chce słuchać

> 3. Ostatnie pytanie z cyklu Co to k.. jest?

> Chodzi mi o ta powyginaną blaszkę z plastikowymy nasadkami.

dźwigienka klap wirowych

których już nie masz sprawnych

> Jest to do szczęścia potrzebne?

wyciągnij

obecnie juz ci nie jest potrzeba

ale licz się z wydatkami bo musisz albo wymienić kolektor ssący na sprawny albo dać ten do zaspawania aby wywalić klapy wirowe

> Aktulanie leży sobie ona luźno bo nie pasuje na dzyndzelki od korków, które się poprzekręcały

> :/. Do czego służą te cztery gumowe/plastikowe korki? Niezła breja tam jest.

jka już pisałem od klap wirowych w kolektorze

> Jak ktoś coś wie będę dzwięczny za jakiś trop.

> Pozdro

Napisano

Sporo na temat problemów z tymi nieszczęsnymi klapami wirowymi jest na forum Opla (chyba vectraclub).

Jak ja się cieszę, że w wersji 140KM tego nie ma (a na oko silnik identyczny).

Co do odgłosu na ciepło - mam podobnie, po rozgrzaniu w tle takie rytmiczne tyk-tyk-tyk cały czas, ginie na wyższych obrotach.

Kilku speców słuchało i stwierdzili, że to wtryskiwacz stuka, wykluczyli rozrząd (popychacz).

Nie wiem co z tym dalej robić.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie :-). Poleciałem na parking i jeszcze raz pokrywę odkręciłem. Te klapy całkiem lekko się kręcą. Ustawiłem wszystkie w tym samym kierunku założyłem dźwignie, zrobiłem z 15 km i na razie nie spadło. Mam nadzieje ze mechanior podczas niedawnej wymiany świec przypadkowo to zdjął i nie założył. Ale i tak kaskę na Cinka zbieram sciana.gif.

Napisano

Silnik ten często w Cromie znajdziesz...

Co do wtryskiwaczy to jeszcze należałoby sprawdzić jak jest z ciśnieniem paliwa czy zadane jest odpowiednie do oczekiwanego oraz jakie sa korekty wtryskiwaczy.... masz Multijeta wiec te opcje sa... w FiatECUScanerze ...

Klapki wirowe jak pracują to tylko sie cieszyc a i o czyszczeniu zaworu EGR nie mozna zapomnieć...

Napisano

> Dzięki wielkie :-). Poleciałem na parking i jeszcze raz pokrywę odkręciłem. Te klapy całkiem lekko

> się kręcą. Ustawiłem wszystkie w tym samym kierunku założyłem dźwignie, zrobiłem z 15 km i na

> razie nie spadło.

i oby tak było

jak dźwigienka jest wyrobiona (a to przeważnie problem) to i tak spadnie

a klapy będą w miarę lekko chodzić

>Mam nadzieje ze mechanior podczas niedawnej wymiany świec przypadkowo to

> zdjął i nie założył.

raczej musiał by to specjalnie robić bo nei trzeba tego ściągać do żadnej pracy

>Ale i tak kaskę na Cinka zbieram .

hehe

Napisano
  • Autor

(...)

> Co do odgłosu na ciepło - mam podobnie, po rozgrzaniu w tle takie rytmiczne tyk-tyk-tyk cały czas,

> ginie na wyższych obrotach.

> Kilku speców słuchało i stwierdzili, że to wtryskiwacz stuka, wykluczyli rozrząd (popychacz).

> Nie wiem co z tym dalej robić.

Trochę mnie tym uspokoiłeś. Tezę ze stukającym wtryskiem obalę albo potwierdzę w tym tygodniu. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Silnik ten często w Cromie znajdziesz...

Zgadza się dlatego na ostatnim zlocie wsłuchiwałem się w Twój silnik ;-).

> Co do wtryskiwaczy to jeszcze należałoby sprawdzić jak jest z ciśnieniem paliwa czy zadane jest

> odpowiednie do oczekiwanego oraz jakie sa korekty wtryskiwaczy.... masz Multijeta wiec te

> opcje sa... w FiatECUScanerze ...

Na rail'u ciśnie jest wporzo, robiłem logowanie, na na korekty się wybieram do Chudego607 ale się zebrać nie mogę.

> Klapki wirowe jak pracują to tylko sie cieszyc a i o czyszczeniu zaworu EGR nie mozna zapomnieć...

OGRa ;-) mam zatkanego niestety blaszką z dziurkami ale może coś pomoże.

Napisano
  • Autor

> Sporo na temat problemów z tymi nieszczęsnymi klapami wirowymi jest na forum Opla (chyba

> vectraclub).

> Jak ja się cieszę, że w wersji 140KM tego nie ma (a na oko silnik identyczny).

> Co do odgłosu na ciepło - mam podobnie, po rozgrzaniu w tle takie rytmiczne tyk-tyk-tyk cały czas,

> ginie na wyższych obrotach.

> Kilku speców słuchało i stwierdzili, że to wtryskiwacz stuka, wykluczyli rozrząd (popychacz).

> Nie wiem co z tym dalej robić.

Wróciłem właśnie od mechanika i ten dźwięk to raczej nie wtryski. Kolejno odłączał każdy wtrysk i dalej tak stukało :-/. Po świętach będę robił rozrząd i mają też wałki obejrzeć.

Napisano

> Wróciłem właśnie od mechanika i ten dźwięk to raczej nie wtryski. Kolejno odłączał każdy wtrysk i

> dalej tak stukało :-/. Po świętach będę robił rozrząd i mają też wałki obejrzeć.

hej możesz opisać pod które końcówki się podłączyłeś a które zaślepiłeś ?

Napisano
  • Autor

> hej możesz opisać pod które końcówki się podłączyłeś a które zaślepiłeś ?

Najpierw mechanik na działającym silniku odłączał pojedynczo kolejne wtryski poprzez odpięcie złączki zasilającej wtrysk. Później luzował kolejne nakrętki od przewodów wysokiego ciśnienia zasilających wtryski, tak aby trochę przeciekały i wtrysk pracował na mniejszym ciśnieniu.

Niestety cały czas było słychać stukanie i stąd podejrzenie o rozrząd.

Napisano

> Później luzował kolejne nakrętki od przewodów wysokiego ciśnienia

> zasilających wtryski, tak aby trochę przeciekały i wtrysk pracował na mniejszym ciśnieniu.

Luzując nakrętkę na dowolnym wtrysku "upuszczamy" cisnienie w całym układzie paliwowym ( szynie ). Tak więc reakcja zawsze będzie identyczna czy poluzujemy nakrętkę na wtrysku sprawnym czy też uszkodzonym. Ten test sprawdzał się w starych dieslach ale nie w CR.

Napisano
  • Autor

> Luzując nakrętkę na dowolnym wtrysku "upuszczamy" cisnienie w całym układzie paliwowym ( szynie ).

> Tak więc reakcja zawsze będzie identyczna czy poluzujemy nakrętkę na wtrysku sprawnym czy też

> uszkodzonym. Ten test sprawdzał się w starych dieslach ale nie w CR.

Zgadza się, ten test nie był najmądrzejszy, w końcu to jest "wspólna szyna" mlot.gif.

Ale odłączanie kolejnych wtrysków też nie pomogło :/.

Napisano

Jeśli chodzi o dymek przy rozruchu i lekką trzęsiawkę przez kilka/kilkanaście sekund to niestety jest to dość nagminne w 150-kach. W Stilo było ich niewiele ale wystarczy poczytać na forum Vectry. Niestety często dochodzi do tego problem z rozruchem na zimno. Moje auto jest tego najlepszym przykładem. Kupiłem go jak miał 30 kkm i już rzucał jasnym dymkiem przy rozruchu i 2-3 sekundy lekko się potelepał. Teraz mam 120 kkm i te objawy są nadal z tym, że mninimalnie większe. Sprawdzałem wszytko- rozrząd, kompresję, wtryski, świece- wszystko ok. Na więcej szukania zawsze brak czasu bo samochody klientów są ważniejsze,.. i szewc bez butów chodzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o dymek przy rozruchu i lekką trzęsiawkę przez kilka/kilkanaście sekund to niestety

> jest to dość nagminne w 150-kach. W Stilo było ich niewiele ale wystarczy poczytać na forum

> Vectry. Niestety często dochodzi do tego problem z rozruchem na zimno. Moje auto jest tego

> najlepszym przykładem. Kupiłem go jak miał 30 kkm i już rzucał jasnym dymkiem przy rozruchu i

> 2-3 sekundy lekko się potelepał. Teraz mam 120 kkm i te objawy są nadal z tym, że mninimalnie

> większe. Sprawdzałem wszytko- rozrząd, kompresję, wtryski, świece- wszystko ok. Na więcej

> szukania zawsze brak czasu bo samochody klientów są ważniejsze,.. i szewc bez butów chodzi

Skoro mówisz ze Tobie się nie udało dojść do powodu porannego dymku, to mi nie pozostaje nic innego jak olanie tematu i przyklejenie etykietki TTTM.

Pytanko mam jeszcze o te nieszczęsne klapy wirowe robiłeś coś z tym, czy jeszcze Ci działają ;-)?

Napisano

> Pytanko mam jeszcze o te nieszczęsne klapy wirowe robiłeś coś z tym, czy jeszcze Ci działają ;-)?

Kolektor mam wymieniony. Ale niektórzy wywalają klapy, zaspawują po nich dziury i pozbywają się problemu raz na zawsze. W każdym razie trzeba go wymontować co w Stilo okazało się nie łatwe. Np. w Vectrach po odkręceniu nakrętek ze szpilek kolektora ( i wcześniejszym wymontowaniu pewnej ilości osprzętu ) kolektor można wysunąć. W Stilo jest jakiś debilny odlew, który blokuje wysunięcie kolektora ze szpilek. Przez to trzeba wykręcić szpilki. Sporo się namęczyłem przy wykręcaniu szpilek bo ciasno, krótko i żaden typowy wykrętak nie podchodzi. Drugi raz nie chciałbym tego robić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.