Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odboj amortyzatora tył

Featured Replies

Napisano

czy wymiana samych odbojow amortyzatora tyl w punto2 wiaze sie z powazniejszym rozbebeszeniem pacjenta? co trzeba zrobic zeby wymienic same odboje, gdyz z jednej strony sie ulamal? urwal? i lata w sprezynie..

-----------------------------------------------------------------------------------

"ZŁOTA STRZAŁA" PUNTO 2 DYNAMIC 1,2 8V ' 02

Napisano

trzeba podnieść samochód ,odkręcić amortyzatory na dole ,pociągnąć troszkę w dół i wyciągnąć spężynę, wymienić odbój i po robocie

Napisano
  • Autor

> trzeba podnieść samochód ,odkręcić amortyzatory na dole ,pociągnąć troszkę w dół i wyciągnąć

> spężynę, wymienić odbój i po robocie

czyli troche roboty jest.. a ten "bałwanek" to stanowi calosc z ta podstawa? w moim przypadku on sie urwał? czy tak?

Napisano

odbój jest razem z podstawą plastikową , na pytanie co ci się urwało to raczej trudno mi powiedzieć bo nie widzę tego co masz urwane ale njprawdopodobniej uleciał ci odbój od podstawy czasami można go nasadzić bez demontażu ale nawet jak się uda to chwilowa naprawa lepiej wymienic na nowy

Napisano

Witam.

Wymieniałem u siebie, udało mi się kupić identyczne jak już zamontowane. Wymieniłem tylko odbój, bez rozbiórki zawieszenia. Aczkolwiek, z perspektywy czasu, lepiej było odkręcić dwie śruby od amorków. Wtedy tego nie wiedziałem. 10minut roboty. Jedyne co, sruby mocujące amorek są baaaaardzo długie, wspomogłem się kluczem pneumatycznym.

Napisano
  • Autor

> odbój jest razem z podstawą plastikową , na pytanie co ci się urwało to raczej trudno mi powiedzieć

> bo nie widzę tego co masz urwane ale njprawdopodobniej uleciał ci odbój od podstawy czasami

> można go nasadzić bez demontażu ale nawet jak się uda to chwilowa naprawa lepiej wymienic na

> nowy

jezeli odboj z podstawa plastikowa stanowia calosc i nie wklada sie jedno w drugie, to w moim przypadku odboj urwal sie od podstawy..

pewnie dobrze byloby wymienic dwa naraz, lewa i prawa strone, tak?

Napisano

> jezeli odboj z podstawa plastikowa stanowia calosc i nie wklada sie jedno w drugie, to w moim

> przypadku odboj urwal sie od podstawy..

> pewnie dobrze byloby wymienic dwa naraz, lewa i prawa strone, tak?

Tak, wymienic oba. Trzeba odkrecic oba amortyzatory aby belka opadla na tyle nisko zeby wyjac sprezyne, wiec jedna robota.

Napisano
  • Autor

> Tak, wymienic oba. Trzeba odkrecic oba amortyzatory aby belka opadla na tyle nisko zeby wyjac

> sprezyne, wiec jedna robota.

jeszcze jedno, czy odboj z podstawa faktycznie stanowia calosc,sa zwulkanizowane ze soba czy odboj sie wklada w ta podstawe i w moim przypadku odboj tylko wypadl z podstawy..

Napisano

> jeszcze jedno, czy odboj z podstawa faktycznie stanowia calosc,sa zwulkanizowane ze soba czy odboj

> sie wklada w ta podstawe i w moim przypadku odboj tylko wypadl z podstawy..

Stanowia calosc i tak sa sprzedawane. Jesli podstawa zostala, a reszta wypadla, to odboj jest rozerwany i nadaj sie tylko do wymiany.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Stanowia calosc i tak sa sprzedawane. Jesli podstawa zostala, a reszta wypadla, to odboj jest

> rozerwany i nadaj sie tylko do wymiany.

A jakaś firma nie robi gumowych zamienników ?? Bo u siebie będę musiał to zmienić frown.gif już obydwa poleciały a jak jedzie sie z kompletem pasażerów po dziurach to jest porazka ...

A ile mniej więcej to kosztuje ?? Kupował ktoś w serwisie ??

Napisano

> A jakaś firma nie robi gumowych zamienników ?? Bo u siebie będę musiał to zmienić już obydwa

> poleciały a jak jedzie sie z kompletem pasażerów po dziurach to jest porazka ...

Chyba nie ma. To jest element z plastikowa podstawa, a odboj jest z jakiejs pianki.

> A ile mniej więcej to kosztuje ?? Kupował ktoś w serwisie ??

Kupowalem ze 3 lata temu. W zeszlym roku kosztowalo ok 50zl/szt. Pewnie teraz jest troche drozsze, jak wszystko.

Napisano

> Kupowalem ze 3 lata temu. W zeszlym roku kosztowalo ok 50zl/szt. Pewnie teraz jest troche drozsze,

> jak wszystko.

46529067 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 27,36 PLN

46529067 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 27,36 PLN - wersja do bipower

46791495 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 52,93 PLN - sporting, hgt

46791495 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 52,93 PLN - VAN

Napisano

> 46529067 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 27,36 PLN

> 46529067 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 27,36 PLN - wersja do bipower

> 46791495 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 52,93 PLN - sporting, hgt

> 46791495 - WKŁADKA - Cena z VAT-em 52,93 PLN - VAN

Niestety dla tych dwoch pierwszych zeszloroczny eperek nie podawal mi ceny tongue.gif. Nie sadzilem, ze jest az taka roznica w cenie.

Napisano

> Chyba nie ma. To jest element z plastikowa podstawa, a odboj jest z jakiejs pianki.

No wiem że to jest z tej pianki....... niestety frown.gif

> Kupowalem ze 3 lata temu. W zeszlym roku kosztowalo ok 50zl/szt. Pewnie teraz jest troche drozsze,

> jak wszystko.

Hmmm to sporawo, jak przeglądałem allegro to są ORI po ok 23 zł za sztukę no i plus przesylka tylko się zastanawiam jak długo te nowe posłużą confused.gif

Jest jeszcze alternatywa taka: BAŁWANEK hehe.gif to by pewnie dłuzej posłuzylo ale pewnie trzeba było by porzeźbić z deka rotfl.gif

Napisano

Podepnę się pod temat.

Czy są wersje prawa i lewa czy po prostu kupić 2?

Czy wymiana tych bałwanków pomoże na tarcie kół o nadkola przy ruszaniu z obciążonym tyłem? Byłem w SKP i amory nie wykazują nadmiernego zużycia.

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Czy są wersje prawa i lewa czy po prostu kupić 2?

kupić 2

odboje sa te same

> Czy wymiana tych bałwanków pomoże na tarcie kół o nadkola przy ruszaniu z obciążonym tyłem?

nie

>Byłem w

> SKP i amory nie wykazują nadmiernego zużycia.

a wiesz ze to badanie to se możesz zlosnik.gif

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Czy są wersje prawa i lewa czy po prostu kupić 2?

Nie ma roznicy.

> Czy wymiana tych bałwanków pomoże na tarcie kół o nadkola przy ruszaniu z obciążonym tyłem? Byłem w

> SKP i amory nie wykazują nadmiernego zużycia.

Moze pomoc, jesli stare masz totalnie rozwalone.

Napisano

> Moze pomoc.

nie pomoże na to pomogą tylko amorki z regulacja twardości

Napisano

> nie pomoże na to pomogą tylko amorki z regulacja twardości

Albo inne sprezyny wink.gif.

Ale jesli ktos ma rozwalone odboje, to kola bardziej chowaja sie w zakola podczas jazdy z obciazonym tylem. Dlatego jesli ktos duzo jezdzi zaladowanym samochodem, to odboje szybciej sie wykanczaja.

Napisano

Są specjalne gumy które wkłada się w zwoje sprężyny .

a jestem ciekaw o którą powierzchnię ocierają ci koła bo jak o pionową to może masz walnięte łożyska w wahaczu

Napisano

> Są specjalne gumy które wkłada się w zwoje sprężyny .

Za takie cos to powinni zabierac DR, bo samochod zachowuje sie jak pileczka.

> a jestem ciekaw o którą powierzchnię ocierają ci koła bo jak o pionową to może masz walnięte

> łożyska w wahaczu

W PII nie ma wahaczy, a tym bardziej lozysk. Jest jedna belka, wyposazona w dwie tuleje.

Napisano

> Nie sadzilem, ze jest az taka roznica w cenie.

w cento bylo to samo.

zolte (piankowe) ze sportingow byly duzo drozsze od gumowych ze zwyklych parchow.

zakladam, ze to w calej gamie Fiata tak jest... sick.gif

Napisano

> w cento bylo to samo.

> zolte (piankowe) ze sportingow byly duzo drozsze od gumowych ze zwyklych parchow.

> zakladam, ze to w calej gamie Fiata tak jest...

Jak zmienialem w PII, to kupowalem zwykle i tez byly piankowe, z reszta tak samo jak fabrycznie zamontowane. Jedne i drugie byly koloru jakiegos zoltawego. Byc moze w przypadku PII roznica jest w twardosci tej pianki albo tez w jej wysokosci niewiem.gif

Napisano

> W PII nie ma wahaczy, a tym bardziej lozysk. Jest jedna belka, wyposazona w dwie tuleje.

Kolego odpowiadałem koledze MILIARD który ma UNO i dołączył do tego tematu kilka postów temu

Napisano

> Ale jesli ktos ma rozwalone odboje, to kola bardziej chowaja sie w zakola podczas jazdy z obciazonym tylem. Dlatego jesli ktos duzo jezdzi zaladowanym samochodem, to odboje szybciej sie wykanczaja.

Dziękuję za info. Uściślając - pytanie dotyczyło Punto II.

Spróbuję wymienić na razie tylko odboje. Amortyzatory chyba są ok (badanie w SKP, o którym pisałem wcześniej).

Uściślając jeszcze bardziej - 90% tras jeżdżę sam lub w 2 osoby, przebieg to ledwie 52 kkm.

Napisano

> Kolego odpowiadałem koledze MILIARD który ma UNO i dołączył do tego tematu kilka postów temu

A czy to jest kacik UNO??

Napisano

> Dziękuję za info. Uściślając - pytanie dotyczyło Punto II.

> Spróbuję wymienić na razie tylko odboje. Amortyzatory chyba są ok (badanie w SKP, o którym pisałem

> wcześniej).

> Uściślając jeszcze bardziej - 90% tras jeżdżę sam lub w 2 osoby, przebieg to ledwie 52 kkm.

A tyl tak w ogole to nie siedzi jakos zbyt nisko?? Bo jesli tak, to moze byc problemem, zalozysz nowe odboje i one dlugonie pozyja. Jest LPG na pokladzie??

Napisano

> A tyl tak w ogole to nie siedzi jakos zbyt nisko?? Jest LPG na pokladzie??

Porównując z innymi P II to IMO siedzi normalnie.

LPG jest w miejscu koła zapasowego + dojazdówka w bagażniku. Faktycznie, to może robić dodatkowo do 50 kg przy pełnym zbiorniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.