Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupiony, pojazd i nie rejestrowanie go

Featured Replies

Napisano

Sytuacja wygląda tak:

Pojazd zarejestrowany w 1990 roku, w 2007 sprzedany gościowi który do wczoraj go nie przerejestrował na siebie.

Ja zakupiłem owy pojazd wczoraj, otrzymałem oryginalny dow. rejestracyjny, umowę między właścicielem z dowodu rej. a tym od którego kupiłem, czarne tablice. Ubezpieczenia brak, przeglądu brak.

Teraz o co mi chodzi:

Pojazd chcę odremontować i chcę żeby sobie stał. Może będę go przepalał od czasu do czasu, lub przejadę się po łące wink.gif

Wiem, że mam wg prawa 30 dni na zarejestrowanie pojazdu.

Czy:

- mogę sobie go spokojnie remontować i zarejestrować np za rok na podstawie tych dokumentów które mam? w WK nie będą się czepiać?

- czy np jak mi się znudzi sprzedam następnemu podpisując z nim umowę K-S i przekazując wszystkie dokumenty które mam nie będzie jakiegoś przypału dla mnie?

- czy jeśli NIE zarejestruje tego pojazdu do 30tu dni to mam już się spodziewać kary z UFG lub gdy po roku od podpisania umowy zachce mi się rejestrować to wtedy dopiero mnie dopadną z UFG?

Napisano

> Sytuacja wygląda tak:

> Pojazd zarejestrowany w 1990 roku, w 2007 sprzedany gościowi który do wczoraj go nie

> przerejestrował na siebie.

> Ja zakupiłem owy pojazd wczoraj, otrzymałem oryginalny dow. rejestracyjny, umowę między

> właścicielem z dowodu rej. a tym od którego kupiłem, czarne tablice. Ubezpieczenia brak,

> przeglądu brak.

> Teraz o co mi chodzi:

> Pojazd chcę odremontować i chcę żeby sobie stał. Może będę go przepalał od czasu do czasu, lub

> przejadę się po łące

> Wiem, że mam wg prawa 30 dni na zarejestrowanie pojazdu.

> Czy:

> - mogę sobie go spokojnie remontować i zarejestrować np za rok na podstawie tych dokumentów które

> mam? w WK nie będą się czepiać?

> - czy np jak mi się znudzi sprzedam następnemu podpisując z nim umowę K-S i przekazując wszystkie

> dokumenty które mam nie będzie jakiegoś przypału dla mnie?

> - czy jeśli NIE zarejestruje tego pojazdu do 30tu dni to mam już się spodziewać kary z UFG lub gdy

> po roku od podpisania umowy zachce mi się rejestrować to wtedy dopiero mnie dopadną z UFG?

Nie zarejestrujesz auta bez ważnego przeglądu... W zasadzie WK nic Ci nie zrobi, chociaż mieli wprowadzić wyższe oplaty za rejestracje po terminie 30dni od kupna...

Możesz nie rejestrować auta na siebie i możesz go dalej sprzedać, ale pamietaj, że musisz przekazać nowemu właścicielowi DR i ciągłość umów...

Jeżeli kupiłeś auto bez waznego ubezpieczenia, a pojazd nie został czasowo wyrejestrowany (kiedyś można było) to MUSISZ zapłacić OC, żeby UFG nie dowalił się do Ciebie... Kary są wysokie więc nie warto się samemu podkładać...

Napisano

> to MUSISZ zapłacić OC, żeby UFG nie dowalił się do Ciebie... Kary są wysokie więc

> nie warto się samemu podkładać...

warto dodać, że należy zawrzeć ubezpieczenie z datą kupna pojazdu - czyli w dniu spisania umowy K-S

Napisano
  • Autor

> warto dodać, że należy zawrzeć ubezpieczenie z datą kupna pojazdu - czyli w dniu spisania umowy K-S

Nie wiem czy jest wyrejestrowany, nie widzę w dowodzie rejestracyjnym żadnej adnotacji (dowód starego typu, tablice czarne z 90tych lat)

Ubezpieczenie OC które przekazał mi sprzedający jest już nie ważne (jest jeszcze na właściciela z dowodu rejestracyjnego).

Ten który mi sprzedał nic nie opłacał i nie rejestrował.

Pojazd kupiłem wczoraj, czyli już mam po potokach i kara z UFG?

Napisano

> Nie wiem czy jest wyrejestrowany, nie widzę w dowodzie rejestracyjnym żadnej adnotacji (dowód

> starego typu, tablice czarne z 90tych lat)

> Ubezpieczenie OC które przekazał mi sprzedający jest już nie ważne (jest jeszcze na właściciela z

> dowodu rejestracyjnego).

> Ten który mi sprzedał nic nie opłacał i nie rejestrował.

> Pojazd kupiłem wczoraj, czyli już mam po potokach i kara z UFG?

Zrób tak:

Przepisz umowę K-S z datą jutrzejszą i podskocz do człowieka podpisać ją raz jeszcze.

Napisz pismo do firmy w której do tej pory było ubezpieczenie, że wypowiadasz...

Jutro pojedziesz sobie spokojnie i zrobisz ubezpieczenie...

PS. Co kupiłeś??

Napisano
  • Autor

> Zrób tak:

> Przepisz umowę K-S z datą jutrzejszą i podskocz do człowieka podpisać ją raz jeszcze.

> Napisz pismo do firmy w której do tej pory było ubezpieczenie, że wypowiadasz...

> Jutro pojedziesz sobie spokojnie i zrobisz ubezpieczenie...

> PS. Co kupiłeś??

motór kupiłem :D

byłem w WK

mam 3 dni od podpisania umowy na zawarcie ubezpieczenie potem kara z UFG :/

Trochę jestem w d.. bo sprzęt nie sprawny, nie pojadę przecież na przegląd przed wyremontowaniem.

Nie zarejestruje bez przeglądu, nie ubezpieczę bez zarejestrowania.. kółko zamknięte sciana.gif

Napisano

> Nie zarejestruje bez przeglądu, nie ubezpieczę bez zarejestrowania.. kółko zamknięte

ubezpieczysz bez rejestrowania

Napisano

> mam 3 dni od podpisania umowy na zawarcie ubezpieczenie

Ciekawe skąd im się to wzięło? hmm.gif Ustawa mówi co innego...

> nie ubezpieczę bez zarejestrowania..

Dlaczego?

Napisano

>nie ubezpieczę bez zarejestrowania.. kółko zamknięte

nie prawda nono.gif

Napisano

> motór kupiłem :D

> byłem w WK

> mam 3 dni od podpisania umowy na zawarcie ubezpieczenie potem kara z UFG :/

Ja bym nie ryzykował tylko przepisał umowę... Dobrze radzę... skromny.gifskromny.gifskromny.gif

> Trochę jestem w d.. bo sprzęt nie sprawny, nie pojadę przecież na przegląd przed wyremontowaniem.

Ale po co chcesz przerejestrowywać na siłę??

> Nie zarejestruje bez przeglądu, nie ubezpieczę bez zarejestrowania.. kółko zamknięte

Bez problemu ubezpieczysz... Dzwoń do Link4. Masz umowę kupna, jesteś właścicielem więc ubezpieczasz... Co z tego, że masz stary numer rej.

Napisano

> Ciekawe skąd im się to wzięło? Ustawa mówi co innego...

> Dlaczego?

z okienka, w którym siedzi wielce znająca przepisy pani w UK

Napisano

> z okienka, w którym siedzi wielce znająca przepisy pani w UK

Sęk w tym, że zastosowanie się do tej "kompetentnej porady" może słono kosztować... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym nie ryzykował tylko przepisał umowę... Dobrze radzę...

raz juz dostałem kare z UFG za 14 dni zwłoki w ubezpieczeniu

z przepisaniem umowy trochę problem.. koleś mieszka daleko, on sam nigdy nie rejestrował tego moto

> Ale po co chcesz przerejestrowywać na siłę??

nie chcę na siłę rejestrować

> Bez problemu ubezpieczysz... Dzwoń do Link4. Masz umowę kupna, jesteś właścicielem więc

> ubezpieczasz... Co z tego, że masz stary numer rej.

przejdę się do agentów ubezpieczeniowych na Wolności na przeciw Legro

cholera czuje, że wdepnąłem w goofno, stary moto za parę groszy a takie cyrki :/

Napisano

> cholera czuje, że wdepnąłem w goofno, stary moto za parę groszy a takie cyrki :/

A nie możesz go oddać na szrot płacąc za brakujące kilogramy?

Napisano

> raz juz dostałem kare z UFG za 14 dni zwłoki w ubezpieczeniu

> z przepisaniem umowy trochę problem.. koleś mieszka daleko, on sam nigdy nie rejestrował tego moto

To dalej nie widzę problemu... Zadzwoń do niego, że wysyłasz umowę pocztą z inną datą, żeby podpisał i odesłal. Przesyłasz 20zł na znaczek i przysłowiowe piwko...

> nie chcę na siłę rejestrować

> przejdę się do agentów ubezpieczeniowych na Wolności na przeciw Legro

> cholera czuje, że wdepnąłem w goofno, stary moto za parę groszy a takie cyrki :/

Napisano
  • Autor

> To dalej nie widzę problemu... Zadzwoń do niego, że wysyłasz umowę pocztą z inną datą, żeby

> podpisał i odesłal. Przesyłasz 20zł na znaczek i przysłowiowe piwko...

czyli reasumując,

postaram się o nową umowę,

ubezpieczam OC na dowod rej. stary ten od pierwszego właściciela,

data umowy musi być zgodna z data ubezpieczenia OC

czyli w tym momencie mam spokój z ew karą UFG

dalej mogę nie rejestrować?

Napisano

> czyli reasumując,

> postaram się o nową umowę,

Z datą, żebyś na spokojnie mógł ubezpieczyć tego samego dnia

> ubezpieczam OC na dowod rej. stary ten od pierwszego właściciela,

Nie. Dzwonisz do Link4, podajesz swoje dane jako właściciela (umowa) i stary numer rejestracyjny

Nie pokazuj nikomu dowodu bo może się okazać, że za brak przeglądu będzie drożej.

> data umowy musi być zgodna z data ubezpieczenia OC

> czyli w tym momencie mam spokój z ew karą UFG

Dokładnie tak.

> dalej mogę nie rejestrować?

Dokładnie tak...

Napisano

> motór kupiłem :D

> byłem w WK

> mam 3 dni od podpisania umowy na zawarcie ubezpieczenie potem kara z UFG :/

> Trochę jestem w d.. bo sprzęt nie sprawny, nie pojadę przecież na przegląd przed wyremontowaniem.

Mam motór z 1978. Ostatni przegląd był ważny do lat '80. Co prawda OC było opłacane na bieżąco i kupując dostałem ważną polisę, ale przerejestrować nie mogę - moto jest obecnie w częściach. Ubezpieczenie płacę w tej chwili na swoje nazwisko na podstawie umowy K-S.

Aha... jeżeli wprowadzą kary za nieterminowe przerejestrowanie - to chyba pójdę do sądu angryfire.gif - nie mam możliwości przerejestrowania, a przegląd nie jest obowiązkowy dla pojazdu, który stoi w piwnicy. A kara może być dla mnie wysoka, bo właśnie mija 3 rok od zakupu.... cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Z datą, żebyś na spokojnie mógł ubezpieczyć tego samego dnia

> Nie. Dzwonisz do Link4, podajesz swoje dane jako właściciela (umowa) i stary numer rejestracyjny

> Nie pokazuj nikomu dowodu bo może się okazać, że za brak przeglądu będzie drożej.

> Dokładnie tak.

> Dokładnie tak...

dzięki 20.GIF

Napisano

> z okienka, w którym siedzi wielce znająca przepisy pani w UK

aż do Anglii jeździł ? hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.