Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o moc silnika 1.6 w Cruz

Featured Replies

Napisano

> Żona ma widoczną ciążę i nie ma obowiązku jeździć w pasach !

To zawsze mozna jej kupic specjalny pas dla ciezarnych waytogo.gifallegro

Chyba ,ze chcesz sie szybko pozbyc tak dziecka jak i zony no.gif nie musze Ci chyba tlumaczyc co moze sie stac nawet w przypadku ostrzejszego hamowania ,ze o kazdym zdarzeniu z uzyciem poduszek nie wspomne old.gif

Napisano
  • Autor

> Można tylko zmienić głośność bimbaja

A podpowiesz gdzie to ustawić hmm.gif

Aha jeszcze 2 pytanka.

1. Gdzie w tym aucie jest komputer, nie pokładowy tylko ECU, sterujący pracą silnika. W Nubie jest w kabinie i to super sprawa. Mam nadzieje, że tu nie wywalili go do komory silnika hmm.gif

2. Na myjni uwagę zwracać na coś? Tzn. gdzie nie lać wody za bardzo co by coś nie zalać, itp..

20.GIF

Napisano
  • Autor

> To zawsze mozna jej kupic specjalny pas dla ciezarnych allegro

O tym wynalazku nie słyszałem, dzięki za info waytogo.gif

> Chyba ,ze chcesz sie szybko pozbyc tak dziecka jak i zony nie musze Ci chyba tlumaczyc co moze sie

> stac nawet w przypadku ostrzejszego hamowania ,ze o kazdym zdarzeniu z uzyciem poduszek nie

> wspomne

Masz racje. Żona sie przydaje grinser006.gif a i ponoć ma być dziewuszka, czyli tak jak chciałem więc zastosujemy prewencję waytogo.gif

Napisano

> A podpowiesz gdzie to ustawić

Ustawienia komfortu o ile pamiętam. Dostępne tylko podczas postoju z włączonym zapłonem

> Aha jeszcze 2 pytanka.

> 1. Gdzie w tym aucie jest komputer, nie pokładowy tylko ECU, sterujący pracą silnika.

Chyba pod machą ale deszcz pada i nie pójdę się upewnić grinser006.gif

> 2. Na myjni uwagę zwracać na coś? Tzn. gdzie nie lać wody za bardzo co by coś nie zalać, itp..

To nie Uno wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ustawienia komfortu o ile pamiętam. Dostępne tylko podczas postoju z włączonym zapłonem

zaraz podejdę sprawdzę.

> Chyba pod machą ale deszcz pada i nie pójdę się upewnić

Skoro pod maską to w zimie w dupe nie dostanie za bardzo?

> To nie Uno

Czyli lać wode jak leci i drive.gif do domciu. Pytam bo muszę podjechać na myjkę. Wracałem przez las wczoraj i sie muchów i komarów nazbierało z przodu od wuja grinser006.gif

Napisano

> Skoro pod maską to w zimie w dupe nie dostanie za bardzo?

Epica ma pod machą i jest OK

Napisano
  • Autor

> Epica ma pod machą i jest OK

I tego sie trzymajmy mając nadzieje że będzie OK

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> F16D4 -> 124KM

A tak podrąże temat. W instrukcji do auta mam opisane silniki 1.6 jako 16XE i 16XER. Jak rozumiem, to żaden z nich w moim Cruzie nie siedzi grinser006.gif ( po co w takim razie są w książce obsługi niewiem.gif

Skoro mam F16D4, to jemu bliżej konstrukcyjnie do którego? 16XE czy 16XER.

Czym się różnią te silniki tak nawiasem mówiąc ( 16XE od 16XER)

Z książki wynika, że ten drugi mniej pali i np. rozrząd do wymiany po 150Kkm lub 10 latach dopiero boje_sie.gif

Napisano

> A tak podrąże temat. W instrukcji do auta mam opisane silniki 1.6 jako 16XE i 16XER. Jak

> rozumiem, to żaden z nich w moim Cruzie nie siedzi ( po co w takim razie są w książce

> obsługi

> Skoro mam F16D4, to jemu bliżej konstrukcyjnie do którego? 16XE czy 16XER.

Wygląda na to, że zunifikowali oznaczenia z Oplem, i czegoś takiego, jak F16D4 raczej nie będzie. hmm.gif

Wg instrukcji 16XE to silnik 1.6 w wersji na benzynę "91", czyli na naszym rynku był dostępny raczej tylko 16XER, z resztą podana moc 83 kW, to właśnie 113 KM, więc to by się zgadzało.

> Czym się różnią te silniki tak nawiasem mówiąc ( 16XE od 16XER)

Porównując pojemność miski olejowej 16XE, to silnik zbudowany jeszcze na starym bloku pamiętającym Kadetta (Nexia->Lanos->Lacetti), natomiast 16XER, to już silnik wywodzący się z nowszych opli, konstrykcyjnie podobny do 1.8 z Cruze i nowszych Lacetti 1.8.

> Z książki wynika, że ten drugi mniej pali i np. rozrząd do wymiany po 150Kkm lub 10 latach dopiero

Z jednej strony fajnie, z drugiej, żeby po jakimś czasie nie okazało się, że ten interwał trzeba skrócić. smile.gif

Napisano

No dobra a kiedy będzie 1.4T?

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wg instrukcji 16XE to silnik 1.6 w wersji na benzynę "91", czyli na naszym rynku był dostępny .

Zgadza się, to jest najsłabszy silnik mający 108,7 KM, który nadal montują do Cruza w państwach bliskowschodnich facepalm%5B1%5D.gif

http://jo-en.chevroletarabia.com/vehicles/view_all_vehicles/cars/cruze/options_specs/engines.html

Napisano

> No dobra a kiedy będzie 1.4T?

W Europie zapewne nieprędko nono.gif bo tutaj Cruze z tym silnikiem mógłby jeszcze bardziej dołożyć Astrze, a tego GM nie chce ryzykować.

Poza tym chińskie Cruzy z silnikami 1.6T sprawują się lepiej niż amerykańskie z 1.4T więc byłyby one efektywniejszą alternatywa dla obecnych 2.0 VCDI.

Napisano

> W Europie zapewne nieprędko bo tutaj Cruze z tym silnikiem mógłby jeszcze bardziej dołożyć Astrze,

> a tego GM nie chce ryzykować.

Źródło? Jeśli to prawda to lipa bo liczyłem na wielowahacz z tylu.

Napisano

> Źródło?

Heh chyba nie sadzisz, że zacytuję Tobie obwieszczenie GM o tym, że tych silników definitywnie nie będzie w Europie smile.gif

takiego oświadczenia nie ma, ale są fakty i działania świadczące o tym, że nie jest i nie byłoby to zbieżne z polityką GM w Europie, szczególnie z podkopywaniem pozycji Astry IV.

Od początku dostępności Cruzów w Europie nie było możliwości zamówienia silnika benzynowego z turbosprężarką, nie ma również w obecnym roku modelowym.

O tym, że nie przewiduje się zmian w tej dziedzinie świadczy wyraźnie moim zdaniem również podnoszenie mocy w istniejących już w Europie silnikach w Cruzach: benzyny 1.6 z 113 KM do 124 KM oraz 2.0 VCDI z 125/150 KM do 163 KM. Takie działanie podnoszące atrakcyjność oferowanych jednostek raczej byłoby nonsensowne gdyby planowano wprowadzić takiego "hiciora" jakim jest 1.4T lub 1.6T cool.gif

> Jeśli to prawda to lipa bo liczyłem na wielowahacz z tylu.

Hmm... a skąd u Ciebie takie zdecydowane mentalne połączenie ewentualnego wprowadzenia turbodoładowanego silnika benzynowego

z równoczesnym wprowadzeniem tylnego zawieszenia wzbogaconego drążkami Watta? Moim zdaniem to wcale nie byłoby przesądzone.

Napisano

W USA wersja 1.4 ma inna zawieche. Trzeba bedzie rozejrzeć sie na aukcjach. Chociaz on za bardzo popularny w USA nie jest to szybko traci na wartości.

Napisano

> Źródło? Jeśli to prawda to lipa bo liczyłem na wielowahacz z tylu.

To nie jest klasyczny wielowahacz, tylko belka skrętna + drążki Watta poprawiające prowadzenie porzeczne zawieszenia.

Napisano

> To nie jest klasyczny wielowahacz, tylko belka skrętna + drążki Watta poprawiające prowadzenie

> porzeczne zawieszenia.

Liczę na to ze bedzie prowadził sie lepiej. Luk drogi, który przejeżdżam ceedem 160km:h bez problemu w cruze włączył sie ESP.

Napisano

> Liczę na to ze bedzie prowadził sie lepiej.

Powinno tak być.

>Luk drogi, który przejeżdżam ceedem 160km:h bez

> problemu w cruze włączył sie ESP.

Obyś doczekał momentu wprowadzenia lepszego zawieszenia do Cruza. hehe.gif

Napisano

> Powinno tak być.

> Obyś doczekał momentu wprowadzenia lepszego zawieszenia do Cruza.

Jak nie wprowadza to są inne marki, choć szerze to wybór jest mocno ograniczony do 65k.

Napisano

> Zgadza się, to jest najsłabszy silnik mający 108,7 KM, który nadal montują do Cruza w państwach

> bliskowschodnich

IMO całkiem niezły silnik. Proste konstrukcje są najlepsze. Co z tego że pali trochę więcej? Jest bezproblemowy, trwały i idealny pod LPG. No i ma normalną hydrauliczną regulację zaworów, a nie jakieś drogie wynalazki ze "szklankami". A różnica w mocy 109 vs 113 KM jest żadna.

Napisano

> W USA wersja 1.4 ma inna zawieche.

No jasne, ale do tej pory była ona tam jako opcja (poza LTZ gdzie była standardem), więc często Cruzaki np. 1LT z silnikiem 1.4T miały tradycyjne tylne zawieszenie.

Dopiero od MY 2011 jest ono w standardzie, ale też nie we wszystkich Cruzakach z 1.4T. Np. w Eco 1.4T jest ono wciąż jedynie opcją.

Myślę, że jeśli kiedykolwiek wejdzie to zawieszenie do montażu w europejskich Cruzakach to na pewno nie w połączeniu z nowym silnikiem benzynowym z turbosprężarką.

Napisano

> Liczę na to ze bedzie prowadził sie lepiej. Luk drogi, który przejeżdżam ceedem 160km:h bez

> problemu w cruze włączył sie ESP.

Osoby, które jeździły zarówno Cruzem z jedną jak i drugą wersją zawieszenia tylnego stwierdzają generalnie,

że według ich odczuć jest różnica na korzyść w prowadzeniu samochodu ale nieznaczna.

Czuć ją przede wszystkim w swoistej "elastyczności" oraz mniejszym hałasie (szczególnie na gorszych jakościowo drogach) przy prędkościach do 90-100.

Jednakże przy prędkości 120km/h różnica staje się nie do odczucia, a powyżej tej prędkości - na równych asfaltowych nawierzchniach - zdaniem tych osób Cruze z tradycyjnym, tanim tylnym zawieszeniem prowadzi się nawet lepiej niż ze zmodyfikowanym icon_rolleyes.gif

Więc jeśli chcesz jeździć 160 km/h po łukach to raczej nie kupuj Cruza.

ŻADNEGO! biglaugh.gif

BTW - ESP można zawsze wyłączyć cfaniak.gif

Napisano

Silnik Diesela jest świetny i dlatego mnie kusi. Niesety poza silnikiem i rozbudowanym komputerze nie oferuje nic wiecej niż ceed. Nawet przegrywa Jeśli chodzi o zawieszenie. Teraz chciałbym coś mocniejszego niż moj 115 KM diesel.

Napisano

> Silnik Diesela jest świetny i dlatego mnie kusi. Niesety poza silnikiem i rozbudowanym komputerze

> nie oferuje nic wiecej niż ceed. Nawet przegrywa Jeśli chodzi o zawieszenie. Teraz chciałbym

> coś mocniejszego niż moj 115 KM diesel.

Musze sie przejechac tym Ceed, ale na podstawie wiele innych marek nawet bardziej prestizowych nie uwazam zeby Cruze milal zle zawieszenie, a w porowaniu do Lacetti to juz przepasc. Tu jestem pewien kazdego swojego ruchu nie czuje zadnych niespodzianek. A przesiadka z 120 na 163 i do tego 360Nm daje naprawde frajde z jazdy. Wkurza tylko jedno - nazywaja go DPF. W lacetti nie byl tak wkurzajacy jak tutaj.

Napisano

Ale tylko 3D bo ma twardsze zawieszenie. Mówisz ze DPF sie często dopala? Oleju nie przybywa? Po gwarancji wyciąć i po problemie.

Napisano

> Ale tylko 3D bo ma twardsze zawieszenie. Mówisz ze DPF sie często dopala? Oleju nie przybywa? Po

> gwarancji wyciąć i po problemie.

Kazde tankowanie do pelna to prawie natychmiast uruchomienie funkcji wypalania. Zona niestety teraz nim jezdzi i musialem ja nauczyc jak ma sie zachowac jak nagle jej wzrosnie spalanie. Chyba prawie na pewno jak zostanie u mnie po 3 latach DPF pojdzie do utylizacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.