Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja Croma dzisiaj znow umarla... :(

Featured Replies

Napisano

Stalo sie po raz kolejny...

Jechalem sobie po czestochowie, dojechalem do Tesco i pod tesco Obroty na zero, silnik zgasl, na komunikacie Engine infuss, check oil pressure (standardowy komunikat jak silnik zgasnie).

Ja zdziwko, ale kluczyk przekreclem i auto odpalilo bez zajakniecia. Przejechalem 15 metrow i znow slabniecie - silnik zgasl. znow w glowie WTF. Odpalilem, dotoczylem sie na parking (o dziwo jechal normalnie) i zgasilem.

Telefon do Marcina, bo chyba tylko jemu ufam. Diagnoza na odleglosc: filtr paliwa bo wyglada to tak jakby silnik nie dostawal paliwa. Dodam ze zadne kontrolki sie nie swieca, nie wywalil zadnego bledu. Po prostu zgasl 2 razy. Po telefonie do CINKA, chyba sie Croma wystraszyla bo jezdzilem w kolko po parkingu przez 10 min i nic sie z nia nie dzialo. Ladnie pracowala, nie gasla. Pomyslalem, że moze to chwilowe. Zblizala sie 14 czyli godziny szczytu. Ruszam bo cale miasto do przejechania a stres zatrzymania sie na skrzyzowaniu ogromy. Miasto przejechalem, wyjechalem na zachodu, 4 km za miastem znow silnik slabnie, dodawanie gazu nic nie daje. Zatrzymalem sie na poboczu silnik zgasl.

Stwierdzilem ze nie ma sensu ryzykowac, wracam do dobrego ASO Fiata ktore jest w miescie ale od mojej strony, nie musze sie pchac do centrum. Poczekalem pare min, za 4 razem odpalil, normalnie nakrecilem - jade. Przejechalem 3 km zupelnie normalnie i znow slabniecie. Na pobocze.

Przeczekalem 2 min, odpalilem i znow auto pracuje normalnie, przejechalem 3 km i przed samym ASO (500 m) znow zaslabl i zgasl... Odpalilem ostatni raz i dojechalem frown.gif

Narazie zamowilismy filtr paliwa (goscia ktory przyjmuje znam i w miare im ufam) - koszt 80 zl. Robilem u nich nie raz Punto i problemow nie bylo. To nie jest aso przy salonie tylko samo aso z mechanika.

I teraz pytanie: co to moze byc, oprocz zawalonego filtra paliwa ktory nie byl przeze mnie nigdy wymieniany. Wyglada to ewidentnie jak brak doplywu paliwa.

DPF i EGR mam wyciete/zaslepione wiec to napewno nie to. Zreszta na AK jest moja modyfikacja ku przestrodze.

Ehh confused.gifbuu.gifbuu.gif

Napisano

Czujnik halotronowy położenia wału korbowego...

jeśli silnik po ostygnięciu pracuje normalnie to to... ale powinien byc komunikat hmm.gif Lost conection hmm.gif może jednak to filtr paliwa niewiem.gif A co examiner pokazał?

Napisano

stawiam na to co Lisek

miałem to samo

w ASO stała Cromcia 3 tygodnie bo nie mieli pojęcia co to

w końcu jakoś zdołali wykryć usterkę

nie dość że czujnik to jeszcze się upaliło gniazdo i trzeba było całą wiązkę wymieniać - kwota po rabacie coś koło 900 zł angryfire.gif

Napisano

> Czujnik halotronowy położenia wału korbowego...

> jeśli silnik po ostygnięciu pracuje normalnie to to... ale powinien byc komunikat Lost conection

> może jednak to filtr paliwa A co examiner pokazał?

Nie musi być komunikatu - miałem taka 159 z tymi samymi objawami - był czujnik wału... dwa miesiące szukania przyczyny poprzedziło wymianę czujnika

Napisano
Na początek filtr paliwa skoro nikt nie wie kiedy był wymieniany, czujnik położenia wału wali błędem zazwyczaj, jak nie wali to w diagnozie mozna sprawdzic brak synchronizacji między górą a dołem. Pamiętaj też o sprawdzeniu raila dynamicznie
Napisano
  • Autor

> Na początek filtr paliwa skoro nikt nie wie kiedy był wymieniany, czujnik położenia wału wali

> błędem zazwyczaj, jak nie wali to w diagnozie mozna sprawdzic brak synchronizacji między górą

> a dołem. Pamiętaj też o sprawdzeniu raila dynamicznie

Bede tam dzwonic do nich, tylko ze oni mnie nie chca sluchac... wink.gif

Napisano

> Bede tam dzwonic do nich, tylko ze oni mnie nie chca sluchac...

Mi czujnik wału w Stilo padł po 145 tyś km ale osobiście sam wymienił bym w pierwszej kolejności filtr paliwa na dobru UFI

Napisano
  • Autor

Filtr ASO wymienilo, podobno jezdzili i wszystko gra. Auto wczoraj odebralem, pojezdzilem po Czestochowie, i wydawalo sie ok... ale wracajac do domu (mieszkam 26 km od miasta) prawie pod samym domem znow auto szarpnelo i czuje ze nie reaguje na pedal gazu... zrobilem reczna redukcje do 4 biegu i gaz zareagowal. Potem pojezdzilem troche po wsi i czasami dziwnie sie zachowuje i slabnie. Nie zdarzylo mi sie zeby zgaslo calkowicie ale zeslablo. Mam dziwne wrazenie ze to moze byc wziazane ze skrzynia. Bo pojezdzilem troche w trybie tip tronik i jak sobie sam biegi w gore daje to niczego zlego nie zauwazam. Ale jezdzilem tylko pare km wiec moze za krotko. Reasumujac:

1. Auto dalej slabnie ale nie gasnie tak jak poprzednio

2. Podejrzewam skrzynie biegow ale skrzynia nie powinna miec tutaj raczej zwiazku. auto nie powinno slabnac i gasnac przy walnietym sterowniku skrzyni

3. Dzisiaj troche wiecej pojezdze w trybie recznym i bede wiedzial czy tez szaleje

4. Powoli trace sily...

Napisano

> Filtr ASO wymienilo,

Jesli silnik nie szarpie nie ma alarmu błędu tylko jest brak reakcji na gaz to może to wynikać:

- problem z układem paliwowym a dokładnie z zadajnikiem na pompie

- problem z sterowaniem turbiną ( ale tu powinien jechać od 2300 obr/min )

- Problem z czujnikiem temperatury i ciśnienia powietrza na kolektorze ( można go łatwo wkręcić i przeczyścić )

- problem z przepływką .... nawet bym ją odłączył ( auto przejdzie w tryb awaryjny )

Tak naprawdę nie mając FES-a to nie zdiagnozuje to tobie nikt... bo u lekarza nic nie boli..... więc ściągnij darmowy soft + kabelek pod silnik za 70 zł i w trakcie jazdy gdy to sie stanie podłączyć i sprawdzić co jest przyczyną i jaka wartość jest poza normą.... iśnienie paliwa na szynie, powietrza, przepływ powietrza, korekty dawek paliwa na wtryskach itp....

Napisano
  • Autor

Rozwiazanie problemu:

Padla... klapa gaszaca.

Marcin jak zwykle pomocny 20.GIF20.GIF20.GIF

Najgorsze bylo ze Croma psula sie kiedy chciala, mogla jezdzic 2 godziny bez problemu a mogla zesrac sie po 15 min.

Napisano
  • Autor

> więc ściągnij darmowy soft + kabelek pod silnik za 70 zł i w trakcie jazdy gdy to sie stanie

> podłączyć i sprawdzić co jest przyczyną i jaka wartość jest poza normą....

Mozesz mi podpowiedziec jaki soft i jaka wtyczka ? Z checia z ciekawosci sie pobawie smile.gif

Napisano

> Rozwiazanie problemu:

> Padla... klapa gaszaca.

> Marcin jak zwykle pomocny

> Najgorsze bylo ze Croma psula sie kiedy chciala, mogla jezdzic 2 godziny bez problemu a mogla

> zesrac sie po 15 min.

Oooo prosze tego bym nie obstawiał.... a to widać gołym okiem bez osprzętu.... czyli gdzieś tobie podciśnienie uciekało lub brakowało..... hamulec nie twardniał ? hmm.gif

Co do softu i kabelka to tu..... miłej literatury :-)

Napisano

> Oooo prosze tego bym nie obstawiał.... a to widać gołym okiem bez osprzętu.... czyli gdzieś tobie

> podciśnienie uciekało lub brakowało..... hamulec nie twardniał ?

> Co do softu i kabelka to tu..... miłej literatury :-)

Klapa w cromie, grande, oplach, saabach itd nie jest sterowana podciśnieniem a elektroniką - tu nic nie widac ot tak smile.gif

Pozdro

Napisano

> Klapa w cromie, grande, oplach, saabach itd nie jest sterowana podciśnieniem a elektroniką - tu

> nic nie widac ot tak

> Pozdro

Juz to wiem.... mlot.gif wczoraj sobe luknełem na moją hehe.gif

Napisano

> Klapa w cromie, grande, oplach, saabach itd nie jest sterowana podciśnieniem a elektroniką

Hmm - czyli przyjmuje też położenia pośrednie oprócz skrajnych ? hmm.gif

Napisano

> Hmm - czyli przyjmuje też położenia pośrednie oprócz skrajnych ?

Tylko w przypadku reaktywacji DPF, tak jest cholerstwo dwustanowe. U Ełka problem klapy został raz na zawsze usunięty. Ten gadżet to kolejny debilizm otrzymany w prezencie od opla (na drugim miejscu za klapami wirowymi).

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Tylko w przypadku reaktywacji DPF, tak jest cholerstwo dwustanowe. U Ełka problem klapy został raz

Elk spy.gif czyli łoś po angielsku :D 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.