Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Większe lusterka zewnętrzne

Featured Replies

Napisano

Przyzwyczaiłem się ostatnio w Kia Picanto (dużym plusem tego samochodu są...) do całkiem sporych lusterek zewnętrznych.

Nie wiem co to za moda aby robić łądniusie, malusie lusterunia, pamiętam jeżdżąc kiedyś Sejakiem również mnie to troche drażniło...

Ale wracając do rzeczy, odkąd mam Pandę na stanie to oglądam się za jej podobnymi na tzw. mieście i wypatrzyłem, że niektóre modele mają całkiem spore lusterka zewnętrzne i teraz pytanie - czy większe lusterka są domeną VANów (w VANie widziałem), czy poprostu nowszych modeli?

Jeśli tak to czy idzie tanim kosztem przesczepić takie nowsze lusterko?

Aktualnie mam dość ubogą wersję Activ z 2004 roku i lusterka są dość małe, na dodatek owiewki szyb lekko ograniczają widoczność szczególnie w prawym lusterku.

Napisano

> wypatrzyłem, że niektóre modele mają całkiem spore lusterka zewnętrzne i teraz pytanie - czy

> większe lusterka są domeną VANów (w VANie widziałem), czy poprostu nowszych modeli?

Po "modernizacji" zwanej face liftingiem, Fiat Panda MY2009 (wszystkie Pandy, nie tylko Vany) mają większe lusterka boczne. Jak z przeszczepem - nie wiem, ale wątpie, by zmieniali profil drzwi - miejsca montażowe pod nowe lustra.

Napisano

Powiem Wam, że kiedyś pytałem o te większe lusterka, bo mam pandzie z 2008 z małymi i podobno da radę założyć większe (jak dobrze pamiętam), tylko odstraszyła mnie cena na salonie...

Napisano

> Powiem Wam, że kiedyś pytałem o te większe lusterka, bo mam pandzie z 2008 z małymi i podobno da

> radę założyć większe (jak dobrze pamiętam), tylko odstraszyła mnie cena na salonie...

Wszytko pasuje p&p- wystarczy odkręcić stary model.

Szukaj na allegro - ostatnio były po ok 100 pln /szt

• 4 tygodnie później...
Napisano

pasują idealnie w miejsce starych lusterek

robią wrażenie, są bardzo duże

widoczność boków i przestrzeni za autem bardzo dobra

nie żałuje dwóch setek które wydałem na większe lustra

Napisano

> pasują idealnie w miejsce starych lusterek

> robią wrażenie, są bardzo duże

> widoczność boków i przestrzeni za autem bardzo dobra

> nie żałuje dwóch setek które wydałem na większe lustra

a ja tak z ciekawosci.... co ci da ze bedziesz widzial w lusterku ze samolot leci?

pare dni temu poszedlem na jazde panda z tymi uszami slonia i.... jedyny efekt jaki osiagniety jest jak dla mnie to spaskudzenie linii samochodu i nic wiecej

a takie duze lustra.. maja tez jedna niemila ceche... jezdzac w nocy mozna je przeklac i to bardzo bo bardzo duzo swiatla dostarczaja z "za ciebie" wprost na twoje oczy....

jezdzac jepowatym (lustra wielkosci malego boiska) w nocy poza terenami oswietlonymi wrecz musze je przestawiac bo jestem oslepiany przez samochody jadace z tylu - w pandzie ze starymi lusterkami problem jest o wiele mniejszy

Napisano

> a takie duze lustra.. maja tez jedna niemila ceche... jezdzac w nocy mozna je przeklac i to bardzo

> bo bardzo duzo swiatla dostarczaja z "za ciebie" wprost na twoje oczy....

Ja się nie zgodze , w Pandzie mi zawsze przeszkadzały za małe lusterka. W GP powiem że jest super i nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas jazdy nocą nawet w deszcz, żadnego większego oślepiania. W "Tranzystorze" są nawet podwójne jak we większości dostawczaków i tez sobie chwale powierzchnię lusterek.

Napisano

> Ja się nie zgodze , w Pandzie mi zawsze przeszkadzały za małe lusterka. W GP powiem że jest super i

> nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas jazdy nocą nawet w deszcz, żadnego większego

> oślepiania. W "Tranzystorze" są nawet podwójne jak we większości dostawczaków i tez sobie

> chwale powierzchnię lusterek.

ja mam takie wrazenia i odczucia jak napisalem

a w lusterkach maly w panzie widac to co ma byc widac

poprzednie moje samochody tez mialy takie lusterka (cc, uniaki, 125, 126) i najbardziej wkurzajace bylo lusterko prawe w fabii - to jest porazka

Napisano

> a ja tak z ciekawosci.... co ci da ze bedziesz widzial w lusterku ze samolot leci?

najważniejsza jest moja wygoda, nie muszę obracać głowy przy cofaniu

> pare dni temu poszedlem na jazde panda z tymi uszami slonia i.... jedyny efekt jaki osiagniety jest

> jak dla mnie to spaskudzenie linii samochodu i nic wiecej

dla mnie to dupo wóz, linie mam gdzieś

> a takie duze lustra.. maja tez jedna niemila ceche... jezdzac w nocy mozna je przeklac i to bardzo

> bo bardzo duzo swiatla dostarczaja z "za ciebie" wprost na twoje oczy....

> jezdzac jepowatym (lustra wielkosci malego boiska) w nocy poza terenami oswietlonymi wrecz musze je

> przestawiac bo jestem oslepiany przez samochody jadace z tylu - w pandzie ze starymi

> lusterkami problem jest o wiele mniejszy

dupo wóz nie jeżdzi w trasy i nocą, problemu nie widzę tylko same plusy ich wielkości

Napisano

dobra dobra koledzy ale tych dużych to tak mało na allegro , a w aso to 300zł za szt pad.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

a ja mam takie pytanko... sam posiadam większe lusterka i nie idzie mi ustawić pod siebie lewego, wydaje mi się, że posiada za mały zakres regulacji... to jest tylko u mnie czy u wszystkich tak jest?

nie mówię, że nie da się jechać no ale przydał by się większy zakres, do prawego nie mam zastrzeżeń. wink.gif

Napisano

> a ja mam takie pytanko... sam posiadam większe lusterka i nie idzie mi ustawić pod siebie lewego,

> wydaje mi się, że posiada za mały zakres regulacji... to jest tylko u mnie czy u wszystkich

> tak jest?

a ręka próbowales ustawic szkło???

> nie mówię, że nie da się jechać no ale przydał by się większy zakres, do prawego nie mam

> zastrzeżeń.

Napisano

> a ręka próbowales ustawic szkło???

teraz, jak mi napisałeś, to byłem aż z ciekawości zobaczyć i też nie idzie dalej... będę musiał na jakimś spocie (o ile w końcu się wybiorę) obczaić jak to jest w innych pandach.

Albo przejadę się "przymierzyć" do pand, które stoją w salonie. wink.gif

Napisano

> teraz, jak mi napisałeś, to byłem aż z ciekawości zobaczyć i też nie idzie dalej... będę musiał na

> jakimś spocie (o ile w końcu się wybiorę) obczaić jak to jest w innych pandach.

Może kupiłeś z anglika? Jak na allegro to różne kwiatki sprzedają.

Napisano

ja mam pandę z 2010 nówkę z salonu, ale w tych czasach wszystko jest możliwe! grinser006.gif

Napisano

> ja mam pandę z 2010 nówkę z salonu, ale w tych czasach wszystko jest możliwe!

Zawsze mogli się walnąć na montażu, teraz te trudne czasy w FAP więc jedz na servis / salon i zobacz jak to w innych jest autach z lusterkami:)

Napisano

> teraz, jak mi napisałeś, to byłem aż z ciekawości zobaczyć i też nie idzie dalej... będę musiał na

> jakimś spocie (o ile w końcu się wybiorę) obczaić jak to jest w innych pandach.

> Albo przejadę się "przymierzyć" do pand, które stoją w salonie.

ee zmien na te ladniejsze (mniejsze) tam nawet jak nie idzie od srodka ustawic to reka jeszcze mozna sporo manipulowac smile.gif

Napisano

> ee zmien na te ladniejsze (mniejsze) tam nawet jak nie idzie od srodka ustawic to reka jeszcze

> mozna sporo manipulowac

za jakiś czas pewnie tak zrobię. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.