Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy - bedzie łatwiej. Ale czy na pewno.

Featured Replies

Napisano

Quote:

Największą wadą tego typu rozwiązania jest fakt, że po zdaniu egzaminu, w prawie jazdy wpisany zostanie kod "78". Oznacza to, że nasze uprawnienia do kierowania dotyczą wyłącznie pojazdów z automatycznymi przekładniami. W myśl obowiązujących przepisów osoba, która zdawała egzamin kategorii B na aucie z ręczną skrzynią biegów bez przeszkód prowadzić może również samochód z "automatem". Taka zależność nie działa jednak w drugą stronę. Jeśli zdawaliśmy egzamin na "automacie" nie mamy uprawnień do prowadzenia samochodów z ręczną skrzynią.

Czy urzędnicy muszą być naprawdę tak głupi?

Nie potrafię pojąć dlaczego stwarza się tak kretyńskie przepisy.

Kto będzie korzystał z możliwości zdawania samochodem z automatyczną skrzynią biegów, wiedząc, że nie będzie mógł jeździć samochodami ze zwykłą skrzynią?

Ktoś idzie do pracy:

- Ma Pan/Pani prawo jazdy?

- Mam.

- To świetnie. Od jutro Pan/Pani zaczyna.

Przychodzi do pracy, siada w samochód, a tam zwykła skrzynia biegów.

Witki opadają.

Napisano

> Kto będzie korzystał z możliwości zdawania samochodem z automatyczną skrzynią biegów, wiedząc, że

> nie będzie mógł jeździć samochodami ze zwykłą skrzynią?

Na pewno znajdą się chętne kobitki które zdadzą taki egzamin i spokojni będą mogły sobie wozić dzieci i jeździć na zakupy autkiem z automatem smile.gif

Napisano

Zasady jak w UK tam jest tak samo jak robisz prawko na automaty to jeździsz tylko automatami, jak na manuale to wszystkimi.

Jeszcze jak wprowadzą "P" to już będzie horror na drogach.

Napisano

w wielu krajach tak jest.

Ja patrząc jak moja matka jeździ szukam jej czegoś z automatem i po prostu... nie ma icon_rolleyes.gif auto klasy B w dieslu z automatem nie istnieje zlosnik.gif

Napisano

> w wielu krajach tak jest.

> Ja patrząc jak moja matka jeździ szukam jej czegoś z automatem i po prostu... nie ma auto klasy B

> w dieslu z automatem nie istnieje

Bo automat to raczej jakims przekladniowym sie zalewa wink.gif

A tak na serio to masz Polo 1.6TDI z DSG tylko w cenie Golfa.

Pytanie dlaczego upierasz sie na diesla Fabia czy Ibiza z 1.2TSI spala niewiele wiecej waytogo.gif

Napisano

> Bo automat to raczej jakims przekladniowym sie zalewa

> A tak na serio to masz Polo 1.6TDI z DSG tylko w cenie Golfa.

> Pytanie dlaczego upierasz sie na diesla Fabia czy Ibiza z 1.2TSI spala niewiele wiecej

szukam używki rocznej, to juz w ogóle hardcore zlosnik.gif

A nikt mi nie powie że te wszystkie małe turbawki palą niewiele więcej - 7-8 czyli standard.

Napisano

> Quote:

> Największą wadą tego typu rozwiązania jest fakt, że po zdaniu egzaminu, w prawie jazdy wpisany

> zostanie kod "78". Oznacza to, że nasze uprawnienia do kierowania dotyczą wyłącznie pojazdów z

> automatycznymi przekładniami. W myśl obowiązujących przepisów osoba, która zdawała egzamin

> kategorii B na aucie z ręczną skrzynią biegów bez przeszkód prowadzić może również samochód z

> "automatem". Taka zależność nie działa jednak w drugą stronę. Jeśli zdawaliśmy egzamin na

> "automacie" nie mamy uprawnień do prowadzenia samochodów z ręczną skrzynią.

> Czy urzędnicy muszą być naprawdę tak głupi?

> Nie potrafię pojąć dlaczego stwarza się tak kretyńskie przepisy.

> Kto będzie korzystał z możliwości zdawania samochodem z automatyczną skrzynią biegów, wiedząc, że

> Ktoś idzie do pracy:

> - Ma Pan/Pani prawo jazdy?

> - Mam.

> - To świetnie. Od jutro Pan/Pani zaczyna.

> Przychodzi do pracy, siada w samochód, a tam zwykła skrzynia biegów.

> Witki opadają.

Możliwość uzyskania takich uprawnień nie jest nowością. Sam przepis jest raczej martwy biorąc pod uwagę popularność automatów na polskim rynku. Ale jakby się trafił pacjent wyjątkowo tępy na opanowanie trudnej sztuki zmiany biegów to dobrze, że ma taką możliwość wybrnięcia z sytuacji. Ogólnie nie widzę w takim rozwiązaniu nic dziwnego, są też np. kategorie A1, D1

Napisano

> szukam używki rocznej, to juz w ogóle hardcore

Może spróbuj poszukać Mercedesa A-klasy?

Napisano

przeciez to juz jest od dawna...

zawsze jak bedzie potrzeba moze zdac egzamin na manualu :-p

Napisano

> przeciez to juz jest od dawna...

> zawsze jak bedzie potrzeba moze zdac egzamin na manualu :-p

Dokładnie.

Niektórzy myślą że jedynym ograniczeniem jakie może być wpisane w prawie jazdy jest jazda w okularach. Ograniczeń jest dużo więcej niż jazda w okularach/soczewkach czy wspomnianym automatem.

ograniczenia w prawie jazdy

Napisano

>Taka zależność nie działa jednak w drugą stronę. Jeśli zdawaliśmy egzamin na

> "automacie" nie mamy uprawnień do prowadzenia samochodów z ręczną skrzynią.

Masz z tym jakis problem ?

Wiesz nie mam ochoty Cie obrazac ale jak sie ngdy poza Bydgoszcz nie wyjechalo to raczej cieko mowic cos po prawie europejskim grinser006.gif

Sorry ale tylko i wylacznie Twoj problem.

> nie będzie mógł jeździć samochodami ze zwykłą skrzynią ?

Takich osob jest cala masa !

> Ktoś idzie do pracy:

> - Ma Pan/Pani prawo jazdy?

> - Mam.

> - To świetnie. Od jutro Pan/Pani zaczyna.

> Przychodzi do pracy, siada w samochód, a tam zwykła skrzynia biegów.

Z innej strony, zmusza ktos kogos do robienia PJ na automacie ?

Jak sie nie posiada psyhomotoryki, dolnosci koordynacji, koncentracji to niestety treba sobie ulatwic, a okupione jest to tym o czym zalozyles temat.

Nie kazdy robi PJ majac lat 18 - proponowal bym Ci abys wsiadl do manuala z babcia 60 lat i zaczal ja uczyc - podejrzewam, ze szybko zmienil bys zdanie !

wink.gif

Napisano

> Dokładnie.

> Niektórzy myślą że jedynym ograniczeniem jakie może być wpisane w prawie jazdy jest jazda w

> okularach. Ograniczeń jest dużo więcej niż jazda w okularach/soczewkach czy wspomnianym

> automatem.

> ograniczenia w prawie jazdy

•05.08 – zakaz spożywania alkoholu,

jak takiego nie mam to co to oznacza smile.gifpiwo.gifdrive.gif

Napisano

> Może spróbuj poszukać Mercedesa A-klasy?

a wiesz że o Aśce nie pomyslałem? rzeczywiście myslę że warto popatrzeć waytogo.gif

Napisano

> Dokładnie.

> Niektórzy myślą że jedynym ograniczeniem jakie może być wpisane w prawie jazdy jest jazda w

> okularach. Ograniczeń jest dużo więcej niż jazda w okularach/soczewkach czy wspomnianym

> automatem.

> ograniczenia w prawie jazdy

Quote:

05.08 – zakaz spożywania alkoholu

To ciekawe, o co w tym chodzi?

Napisano

> Quote:

> 05.08 – zakaz spożywania alkoholu

> To ciekawe, o co w tym chodzi?

Pewnie chodzi o tych, którzy mają wpisaną w papiery lekarskie "chorobę alkoholową" wink.gif

Napisano

> Na pewno znajdą się chętne kobitki które zdadzą taki egzamin i spokojni będą mogły sobie wozić

> dzieci i jeździć na zakupy autkiem z automatem

Od wielu lat sie znajduja i wiele osob robi prawko tylko na automat. Wiec nie rozumiem dlaczego autor wątku robi z tego sensacje.

Napisano

> Możliwość uzyskania takich uprawnień nie jest nowością. Sam przepis jest raczej martwy biorąc pod

> uwagę popularność automatów na polskim rynku. Ale jakby się trafił pacjent wyjątkowo tępy na

> opanowanie trudnej sztuki zmiany biegów to dobrze, że ma taką możliwość wybrnięcia z sytuacji.

> Ogólnie nie widzę w takim rozwiązaniu nic dziwnego, są też np. kategorie A1, D1

Martwy przepis? Zobacz jak wiele osob robi prawko tylko na automat. Zapytaj w szkolach jazdy gdzie szkola na automacie.

Martwy przepis to tak jak mowisz A1 czy D1. Moze nawet B1, choc tutaj sa kursanci.

Napisano

> Quote:

> 05.08 – zakaz spożywania alkoholu

> To ciekawe, o co w tym chodzi?

Obstawialbym dzialania alergiczne lub podobne niewiem.gif

A mnie bardziej ciekawi czy ktokolwiek slyszal zeby ktos mial te ograniczenia:

# 05.01 - jazda tylko przy świetle dziennym,

# 05.04 - jazda z prędkością nie większą niż X km/h

# 05.03 - jazda bez pasażerów,

# 05.05 - jazda tylko w towarzystwie osoby posiadającej prawo jazdy,

# 05.06 - bez prawa ciągnięcia przyczepy,

# 05.07 - bez prawa jazdy po autostradach,

hmm.gif

Napisano

Od lat bardzo duzo osob robi prawo jazdy tylko na automat. Na oko jakies 5-10% kursantow chce wlasnie prawo jazdy tylko na automat, manual jest im niepotrzebny.

Napisano

> Obstawialbym dzialania alergiczne lub podobne

No może tak ja mam straszną alergię na alkohol. Szczególnie jak wypije za dużo hehe.gif

Napisano

> No może tak ja mam straszną alergię na alkohol. Szczególnie jak wypije za dużo

To chyba jak wszyscy hehe.gif

Mi chodzilo bardziej o nieprzewidywalne reakcje na nawet malutkie ilosci alkoholu jak np sa czasami w "alkoholowych" cukierkach. Chyba ze ustwodawca mial na mysli osoby z sadowym zakazem spozywania. Ale czy cos takiego mialo kiedys miejsc to smiem watpic.

Napisano

> Martwy przepis? Zobacz jak wiele osob robi prawko tylko na automat. Zapytaj w szkolach jazdy gdzie

> szkola na automacie.

> Martwy przepis to tak jak mowisz A1 czy D1. Moze nawet B1, choc tutaj sa kursanci.

Po pierwsze to napisałem raczej martwy co nie wyklucza pojedyńczych przypadków. Po drugie gdyby porównać zainteresowanie A1, B1 i B automat to według mojego stanu wiedzy ta ostatnia kategoria będzie najmniej popularna. Po trzecie nie widzę sensu udowadniać czy posiadanie B na automaty jest sensowne czy nie. Ważne, że jest wybór i można skorzystać. W bardziej cywilizowanych krajach dostrzega się również zalety automatu, u nas tylko większe koszty i oczywiście wszechobecne przekonanie, że to się musi zepsuć.

Napisano

> Po drugie gdyby

> porównać zainteresowanie A1, B1 i B automat to według mojego stanu wiedzy ta ostatnia

> kategoria będzie najmniej popularna.

Z ciekawosci zapytam - masz jakies dane z osrodkow szkolenia czy tak "na oko"?

U mnie wlasnie kat. B automat z tych trzech jest najbardziej popularna.

Napisano

> Z ciekawosci zapytam - masz jakies dane z osrodkow szkolenia czy tak "na oko"?

> U mnie wlasnie kat. B automat z tych trzech jest najbardziej popularna.

Wiedza od właściciela szkoły nauki jazdy. Fakt, że małe miasto, więc i ludzie inaczej myślący moga być

Napisano

> Od lat bardzo duzo osob robi prawo jazdy tylko na automat. Na oko jakies 5-10% kursantow chce

> wlasnie prawo jazdy tylko na automat, manual jest im niepotrzebny.

Mozliwe ale powiem szczerze ze nigdy nie slyszalem o kims takim grinser006.gif

Napisano

> Mozliwe ale powiem szczerze ze nigdy nie slyszalem o kims takim

Ja takich spotykam na codzien zlosnik.gif glownie to osoby starsze oczywiscie.

Napisano

> Kto będzie korzystał z możliwości zdawania samochodem z automatyczną skrzynią biegów, wiedząc, że > nie będzie mógł jeździć samochodami ze zwykłą skrzynią?

no właśnie wszyscy ci, którzy nie mogą/nie chcą jeździć manualami/mają automat - ci będą korzystać z możliwości zdawania samochodem z automatyczną skrzynią waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.