Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z maglownicą chyba

Featured Replies

Napisano

otóż mam pewien problem z czymś w zawieszeniu lub układzie kierowniczym mianowicie przy skręcaniu słysze dziwne dzwięki, nie są to raczej typowe stuki jak w zawieszeniu ale takie jak by strzelanie jak by były jakieś naprężenia troche ciężko to opisać. Najbardziej słychać to w samochodzie, czuje to nawet pod nogami i boje się że to może być maglownica. Odrazu powiem że w zawieszeniu było wszystko wymienione oprócz drążków kierowniczych ale tam luzów nie wyczówam.

Napisano

> Odrazu powiem że

> w zawieszeniu było wszystko wymienione oprócz drążków kierowniczych ale tam luzów nie

> wyczówam.

Wszystko = łożyska kolumn mcphersona też wymieniałeś? Bo jeśli strzela przy kręceniu kierownicą to one by pasowały.

Maglownica to raczej luz + łomot na wybojach.

Napisano
  • Autor

a łożysk też nie wymieniałem (zapomniałem o nich) i jeszcze zapomniałem dodać że na dużych wybojach słychać że coś się tłucze. A co do tych łożysk jeszcze to wczoraj jak samochód podniosłem z obu stron i kręciłem kierownicą to słyszałem jęki tej gumy od łożyska przy prawym amorku.

Napisano
  • Autor

sprężyny raczej całe bo ja koszyków nie mam i opony całe ,a poza tym u mnie były wymieniane na tej akcji serwisowej. A pytanko jeszcze odnośnie maglownicy, czy da sie do niej gdzieś smaru napchać bo pamiętam że ktoś pisał o tym ale nie moge znaleść??

• 1 rok później...
Napisano

Odrzewam temat.

Przy kręceniu kierownicy w TYLKO w PRAWO, coś przeskakuje, tak jakby się naprężało i nagle metaliczny dźwięk jakby strzelania lub przeskakiwania. Dźwięk eweidentnie pochodzi z okolic wejścia przekładni do kabiny. Nie są to napewno łozyska amortyzatorów. Czy ktoś się spotkał z rozwiązaniem tego problemu. Przekładnie mam 100% sprawną. Dźwięk nie jest tyowym dla uszkodzenia przekładni tzn głuchy. Na nierównościach drobnych zero stuków i puków. Nie jest też to luz na krzyżaku łączenia maglownicy z kolumną kierwoniczą jak na filmiku kiedyś wstawionym na AK. Co to może być?

Nie wiem czy mogę ale temat podobny do tego KLIK

Napisano
  • Autor

ja rozwiązałem u siebie ten problem i objawy były bardzo podobne, przy manewrowaniu było słychać takie przeskakiwanie, jęki i na dużych nierównościach było stukanie, a na małych natomiast cisza. Przy kręceniu kierownicą w miejscu też nie było objawów. U mnie się okazało, że to sanki (belka przednia) się telepią, a maglownica była ok.

Napisano

> ja rozwiązałem u siebie ten problem i objawy były bardzo podobne, przy manewrowaniu było słychać

> takie przeskakiwanie, jęki i na dużych nierównościach było stukanie, a na małych natomiast

> cisza. Przy kręceniu kierownicą w miejscu też nie było objawów. U mnie się okazało, że to

> sanki (belka przednia) się telepią, a maglownica była ok.

Dziś na to popatrzyłem. Zdjąłem osłonę z prawej strony i na drążku raczej luzu nie ma. Listwa ma trochę luzu. Przykręciłem śrubę przekładni o 1/4 obrotu i pukanie metaliczne nieco się zmniejszyło. Coś mi się zdaje, że to tylko półśrodek i trzeba myśleć o wymianie przekładni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.