Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zgrzytająca 3 i wsteczny

Featured Replies

Napisano

no więc problem jak w temacie. Wciskam mocne sprzęgło wrzucam wsteczny i słyszę zgrzyt. Trzeci bieg nie zawsze zgrzytnie, ale potrafi. Sprzęgło (cały komplet) było wymieniane w październiku 2010r. Co więc jest grane? hmm.gif

Napisano

> no więc problem jak w temacie. Wciskam mocne sprzęgło wrzucam wsteczny i słyszę zgrzyt. Trzeci bieg

> nie zawsze zgrzytnie, ale potrafi. Sprzęgło (cały komplet) było wymieniane w październiku

> 2010r. Co więc jest grane?

prawdopodobnie synchronizatory

Napisano

> prawdopodobnie synchronizatory

Na wstecznym?

Napisano

> no więc problem jak w temacie. Wciskam mocne sprzęgło wrzucam wsteczny i słyszę zgrzyt. Trzeci bieg

> nie zawsze zgrzytnie, ale potrafi. Sprzęgło (cały komplet) było wymieniane w październiku

> 2010r. Co więc jest grane?

Podciągnij sobie linkę od sprzęgła i sprawdź czy dalej problem występuje cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Podciągnij sobie linkę od sprzęgła i sprawdź czy dalej problem występuje

podciagnąć... tzn. pedał ma iść na dół? spineyes.gif

Napisano

> podciagnąć... tzn. pedał ma iść na dół?

pedał w górę oink.gif270747800-sex.gif co by sprzęgło lepiej rozłączało, skoro teraz jest niezbyt... więc nurkujesz pod maskę i tam na lince kręcisz nakrętką tak, jak wskazówki zegara, czyli w prawo.

co do pedału - mój osobisty pedał sprzęgła też jest dość wysoko, bo na równo z tym drugim kolesiem - pedałem hamulca biglaugh.gif (a wg. mądrej książki sprzęgłowy powinien być ok. 10mm ? poniżej hamulcowego) i też wsteczny zgrzyta, więc ? TTTM ? niewiem.gif

Napisano

> pedał w górę co by sprzęgło lepiej rozłączało, skoro teraz jest niezbyt... więc nurkujesz pod

> maskę i tam na lince kręcisz nakrętką tak, jak wskazówki zegara, czyli w prawo.

> co do pedału - mój osobisty pedał sprzęgła też jest dość wysoko, bo na równo z tym drugim kolesiem

> - pedałem hamulca (a wg. mądrej książki sprzęgłowy powinien być ok. 10mm ? poniżej

> hamulcowego) i też wsteczny zgrzyta, więc ? TTTM ?

wsteczny zgrzyta bo skrzynia się jeszcze kręci - wciśnij sprzegło odczekaj ze 2 sekundy i wtedy zobacz czy będzie zgrzytał.

może być też tak że tarcza ciężko przesuwa się po wałku sprzęgłowym lub inny drobny defekt powodujący że samo sprzęgło minimalnie "ciągnie".

pozdr

Napisano
  • Autor

to najpierw podciągnę go do góry a potem się martwić będę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

No fakt, wsteczny odpada, zasugerowalem sie trzecim biegiem.

Co do wstecznego, to jak juz mowili, problem ze sprzeglem, ale w 3 biegu pewnie synchronizator.

Choc dziwne ze na 2 nie ma tego problemu. Mi czesciej chrupie 2 jak 3 przy ostrzejszym starcie. Choc moze po prostu ja za szybko chce to robic(lub nie dociskam do konca sprzegla)

Napisano

> No fakt, wsteczny odpada, zasugerowalem sie trzecim biegiem.

> Co do wstecznego, to jak juz mowili, problem ze sprzeglem, ale w 3 biegu pewnie synchronizator.

> Choc dziwne ze na 2 nie ma tego problemu. Mi czesciej chrupie 2 jak 3 przy ostrzejszym starcie.

> Choc moze po prostu ja za szybko chce to robic(lub nie dociskam do konca sprzegla)

No u mnie 2 chrupie jak olej nie rozmieszany jest... więc TTTM grinser006.gif

po kilku minutach jazdy już biegi chodzą elegancko wszystkie...

Napisano

U mnie jak wrzucam pierwszy raz 5 od odpalenia silnika to słychać nie może zgrzyt a coś takiego jakby sie kabel żarzył (lub zgrzy różnie to można nazwać). Po jakimś czasie jak wrzuce 5 to nie ma tego dźwięku. Na wstecznym też czasami ale to jest taki głośniejszy zgrzyt. Staram sie tym nie przejmować i wrzucać pomału biegi i spokojnie wciskać sprzęgło. Przy okazji słychać łożysko oporowe ale to przważnie zimą. Może kiedyś przyjdzie taki czas na naprawe wszystkiego za jednym razem.

Napisano

> nie zawsze zgrzytnie, ale potrafi.

Zbyt szybko i energicznie wbijasz biegi. Stary synchronizator - jak stary czlowiek - potrzebuje troche czasu aby zrownac predkosci kol zebatych icon_rolleyes.gif. W wolnym czasie poeksperymentuj, czy przypadkiem trojka nie zgrzyta po zakrecie - to czesty objaw. Jesli tak - redukuj na trojke przed zakretem 275123014-zielony.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.