Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Simson s 51 electronic problem z odpaleniem pomocy cewka wn?

Featured Replies

Napisano

Witam kupiłem simsona był w malowaniu więc musiałem wszystkie kable łączyć od nowa wg schematu.

Więc jest kłopot z odpaleniem go światła są tył działają iskra jest tylko przednia lampa nie świeci pozatym wszystko działa.

Nie może odpalić iskra jest w każdym położeniu tłoka, dosyć mocna świece wymieniałem lełem benzynę do cylindra i nie odpala.

Gdy sprawdzałem świece trzymając o głowice i w miejscu iskry tylko lekko mnie kopał prąd czyli dało sie normalnie trzymać.

No i właśnie czy dlatego że iskra jest mocno widoczna a kopanie w palec elektrody z iskrą jest słabe, świadczy o tym że cewka WN jest uszkodzona?

No i przez to moto nie może odpalić?

No bo iskra jest benzyne lałem do cylindra a nie może odpalić?!

Simson s 51 electronic instalacja 6v iskra jest czy aku jest odłączony czy nie wiec musi odpalic a nie pali ani na moment.

Napisano

A iskra jest?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A iskra jest?

> mar00ha

Iskra jest cały czas mocna tylko jak przyłoże palec to słabo kopie.

A powinno chyba mocno napięcie z iskry kopać w palec nie? Że aż nie da sie utrzymać.

A ja mogę normalnie krecić kopką i trzymać palec na iskrze świecy.Dlatego podejrzewam cewke wn że daje za mały prąd.

Iskra jest benzyna też a nie odpala.

Napisano

> Witam kupiłem simsona był w malowaniu więc musiałem wszystkie kable łączyć od nowa wg schematu.

> Więc jest kłopot z odpaleniem go światła są tył działają iskra jest tylko przednia lampa nie świeci

> pozatym wszystko działa.

> Nie może odpalić iskra jest w każdym położeniu tłoka, dosyć mocna świece wymieniałem lełem benzynę

> do cylindra i nie odpala.

> Gdy sprawdzałem świece trzymając o głowice i w miejscu iskry tylko lekko mnie kopał prąd czyli dało

> sie normalnie trzymać.

> No i właśnie czy dlatego że iskra jest mocno widoczna a kopanie w palec elektrody z iskrą jest

> słabe, świadczy o tym że cewka WN jest uszkodzona?

> No i przez to moto nie może odpalić?

> No bo iskra jest benzyne lałem do cylindra a nie może odpalić?!

> Simson s 51 electronic instalacja 6v iskra jest czy aku jest odłączony czy nie wiec musi odpalic a

> nie pali ani na moment.

Zapłon masz ustawiony? Jak stwierdzasz, że iskra jest w każdym położeniu tłoka? Iskra po wykreceniu świecy ma być na minimum 4mm (dokładnie dziesięciokrotność przerwy między elektrodami), jeśli taka będzie to awarię układu zapłonowego bym wykluczył

Napisano
  • Autor

Sprawdzam iskre trzymajac swiece w fajce na głowicy i krece kopką i iskra jest ciągle gdy kopie kopką w każdym położeniu tłoka.

Iskra niby jest, benzyny lałem do cylindra kompresja dobra a nie może zapalić.

Może być tak że iskra jest ale cawka daje iskre o zasłabym napięciu bo jest uszkodzona??!

Bo w komarku jak sprawdzałem iskre to myślałem że mnie zabije jak mnie kopło a tu tylko tak lekko kopie ,,mrowi'' po palcu iskra z świecy pomimo tego że jest bardzo widoczna.

Napisano

Jaki kolor iskry ? Moze wymien profilaktycznie kondensator na pradnicy ? Pamietam jeszcze procedure odpalania simsona: kopnac 3 razy na ssaniu z wyłaczonym zaplonem i raz bez ssania na właczonym i palił smile.gif

Napisano

> Sprawdzam iskre trzymajac swiece w fajce na głowicy i krece kopką i iskra jest ciągle gdy kopie

> kopką w każdym położeniu tłoka.

> Iskra niby jest, benzyny lałem do cylindra kompresja dobra a nie może zapalić.

> Może być tak że iskra jest ale cawka daje iskre o zasłabym napięciu bo jest uszkodzona??!

> Bo w komarku jak sprawdzałem iskre to myślałem że mnie zabije jak mnie kopło a tu tylko tak lekko

> kopie ,,mrowi'' po palcu iskra z świecy pomimo tego że jest bardzo widoczna.

Ale to juz pisałeś wcześniej. Ja za to wciąż nie wiem czy masz dobrze ustawiony zapłon oraz w jaki sposób stwierdzasz, że iskra jest akurat w DMP. Naprawdę te kilka czy kilkanaście iskier na sekundę potrafisz przypisac okreslonemu położeniu tłoka tylko za pomocą wzroku? I podaję jeszcze raz sposób na sprawdzenie tego czy iskra jest wystarczająca: ma nie zanikać podczas sprawdzania poza komorą spalania przy przerwie 10x wiekszej niż pomiedzy elektrodami świecy.

Napisano

> Wymień kondensator i będzie palił.

Przestańcie wymyślać, to już druga taka absurdalna porada. W temacie jest, że electronic a tam na prózno szukać kondensatora smirk.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzę jeszcze raz zapłon ale iskra jest mocno widoczna przy kopaniu kopką kolor białawo niebieski.

1Czy trzymając palec na świecy i sprawdzając iskrę powinno mnie mocno kopnąć w palec, bo ja normalnie moge trzymać palec na świecy w czasie sprawdzania iskry, czy to nie jest objaw uszkodzenia cewki wn lub innej?

2Czy jeśli iskra jest ale źle połączyłem ktoreś kable bo instalacje łączyłem od nowa jest możliwość że iskra bedzie dobra, a nie odpali przy złym połączeniu ktoregoś kabla? Czy jeśli iskra jest dobra to reszta kabli nawet jeśli źle połączyłem nie ma znaczenia, i jak iskra jest to musi odpalic?.

Co do modelu to simson s51 elektronik 6v odpalany na kopkę 4 biegi, bez obrotomierza i startera ele.

Napisano

> Sprawdzę jeszcze raz zapłon ale iskra jest mocno widoczna przy kopaniu kopką kolor białawo

> niebieski.

Tak jak pisałem przeskakuje na około 4mm?

> 1Czy trzymając palec na świecy i sprawdzając iskrę powinno mnie mocno kopnąć w palec, bo ja

> normalnie moge trzymać palec na świecy w czasie sprawdzania iskry, czy to nie jest objaw

> uszkodzenia cewki wn lub innej?

Nie wiem o co w końcu pytasz, czy o trzymanie za świecę podczas jej sprawdzania, czy o wsadzanie palucha do fajki. W przypadku pierwszej możliwości brak kopnięcia jest normalny.

> 2Czy jeśli iskra jest ale źle połączyłem ktoreś kable bo instalacje łączyłem od nowa jest możliwość

> że iskra bedzie dobra, a nie odpali przy złym połączeniu ktoregoś kabla? Czy jeśli iskra jest

> dobra to reszta kabli nawet jeśli źle połączyłem nie ma znaczenia, i jak iskra jest to musi

> odpalic?.

Jeśli jest iskra to już jest dobrze. Podłączenie kabli w różny sposób nie powinno powodować mniejszej bądź większej iskry a raczej jej zupełny zanik

> Co do modelu to simson s51 elektronik 6v odpalany na kopkę 4 biegi, bez obrotomierza i startera

> ele.

Czekaj, bo zaczynam mieć pewne wątpliwości. S51 nigdy nie występował ze starterem. Powiedz mi skąd wiesz, że masz model elektronik? Z naklejki na blaszanym boczku? Na pewno masz tam zapłon elektroniczny?

Napisano

> Czekaj, bo zaczynam mieć pewne wątpliwości. S51 nigdy nie występował ze starterem.

no i kolega napisał przecież wyraźnie:

Quote:

Co do modelu to simson s51 elektronik 6v odpalany na kopkę 4 biegi,
bez obrotomierza i startera > ele.

Napisano

> no i kolega napisał przecież wyraźnie: Quote:

> Co do modelu to simson s51 elektronik 6v odpalany na kopkę 4 biegi, bez obrotomierza i startera

No właśnie dlatego dziwię się po co to pisał. A zaraz może się okazać, że cały ten elektronik to naklejka na deklu clown.gif

Napisano
  • Autor

Ok Panowie cewka wn nowa kondensator w iskrowniku nowy i nic iskra troche mocniejsza ale dalej nie pali , odpalił na sekundę i zaraz zgasnął i nie odpali za h,,, .

Zobacze jeszcze raz zapłon ustawie, ale sam już nie wiem iskra jest paliwo leje do cylindra i nie pali .

A co się stanie jeśli podepnęźle kable pod cewke wn, iskra będzie też ale czy taka sama jak przy dobrym podłączeniu czy moto nie odpali?.

Napisano

To masz chyba zle ustawiony zapłon, albo brak kompresji (przy czym nie koniecznie moze chodzic o góre - moze uszczelnienia na wale puszczają i brak "przeplukiwania?)

Napisano

> Ok Panowie cewka wn nowa kondensator w iskrowniku nowy i nic iskra troche mocniejsza ale dalej nie

> pali , odpalił na sekundę i zaraz zgasnął i nie odpali za h,,, .

> Zobacze jeszcze raz zapłon ustawie, ale sam już nie wiem iskra jest paliwo leje do cylindra i nie

> pali .

> A co się stanie jeśli podepnęźle kable pod cewke wn, iskra będzie też ale czy taka sama jak przy

> dobrym podłączeniu czy moto nie odpali?.

No i tutaj jest mały problem - masz kondensator w układzie zapłonowym?? Jeżeli tak to wersje klasyczną i w jakiś sposób mogę Ci pomóc, natomiast jeżeli w miejsce kondensatora masz białą kostkę to jest to rzeczywiście elektronik z którym nie miałem za bardzo styczności.

Myślę ze wiedzą która wiele Ci pomoże to książka E.Wernera "Jeżdżę motorowerem Simson".

Napisano
  • Autor

mam tą książkę szukałem już przyczyny wszędzie no jest to wersja z platynkami, czyli zwykła ustawię zapłon i dam znać.

Nowa cewka wn, kondensator iskra jest paliwo jest a dalej nie odpala.

Napisano

> ustawię

> zapłon i dam znać.

> Nowa cewka wn, kondensator iskra jest paliwo jest a dalej nie odpala.

... że tak się zapytam nieśmiało: czy wiesz w ogóle jak się ustawia zapłon?

Bo z tego co piszesz to domyślam się, że nie masz o tym najmniejszego pojęcia!

Tyle postów nadrukowałeś, tyle czasu minęło, tyle niepotrzebnych czynności wykonałeś a teraz na koniec stwierdzasz, "że ustawisz zapłon".

Sprawdzenie i ewentualne ustawienie zapłonu to powinna być pierwsza czynność jaką powinieneś wykonać!

Sprawdzenie poprawności ustawienia zapłonu nie polega na macaniu reką świecy i ocenianiu siły "kopnięcia" przez prąd! yikes.gif

Napisano

> Sprawdzenie poprawności ustawienia zapłonu nie polega na macaniu reką świecy i ocenianiu siły

> "kopnięcia" przez prąd!

eee moze ma czujnik zaplonu dzialajacy na zasadzie oceny przesuniecia impulsu (je...cia pradem) w stosunku do sykniecia uciekajacej kompresji z cylindra grinser006.gif

Trzeba zadac konkretne pytania - jaka przerwa na przerywaczu i "na ile" ustawiony zapłon ?

(opcje ze to elektronic skreslilem jak kolega wymienil kondensator)

Napisano

> eee moze ma czujnik zaplonu dzialajacy na zasadzie oceny przesuniecia impulsu (je...cia pradem) w

> stosunku do sykniecia uciekajacej kompresji z cylindra

> Trzeba zadac konkretne pytania - jaka przerwa na przerywaczu i "na ile" ustawiony zapłon ?

>

Ale po co skoro kolega grand1 stwierdził, że "mam tą książkę" (zakładam, że ją czytał, E.Wernera "Jeżdżę motorowerem Simson") tam wszystko jest napisane, oprócz wykresu siły jeb..ęcia w zależności od kąta wyprzedzenia zapłonu!

Przypuszczam, ze pan Werner nie przeprowadził stosownych badań a teraz przydały by się!

hehe.gif

Kolego grand1 jeśli nie potrafisz tego zrobić to zadaj konkretne pytanie" jak się ustawia zapłon w Simsonie" a nie mącisz, mieszasz a i tak nikt nie wie o co chodzi!

Napisano
  • Autor

Za kogo wy mnie macie gadam że jest dobrze to jest ustawiałem od nowa zapłon i dalej nie pali .

Czyli 1,8mm przed gmp wtedy przerwa na przerywaczu jest 0,4mm i iskra też jest więc zapłon jest ok .

Ściągąłem cylinder tłok jest odwrotnie założony tzn przerwy na pierścieniach są skierowane do okna spalin, zastanawia mnie czy to mogło wpłynąć na to że moto nie odpalał? benzyna uciekała do kolanka lub silnika??

Czy korba może mieć luz na wale prawie że od czopa do czopa czy ma mieć tylko wyczuwalny lekki luz ok 1mm na łóżysku/sworzniu korbowodu w lini prostej iskrownik sprzęgło?.

Napisano

> mam tą książkę szukałem już przyczyny wszędzie no jest to wersja z platynkami, czyli zwykła ustawię

> zapłon i dam znać.

> Nowa cewka wn, kondensator iskra jest paliwo jest a dalej nie odpala.

A wiesz jak go ustawić? Dodam, że nie ustawia się tylko przerwy na przerywaczu a le również kąt wyprzedzenia zapłonu zlosnik.gif

Napisano

> Czyli 1,8mm przed gmp wtedy przerwa na przerywaczu jest 0,4mm i iskra też jest więc zapłon jest ok

U siebie ustawiałem zwykle 3mm i prawie zawsze odpalał od strzała grinser006.gif

> Czy korba może mieć luz na wale prawie że od czopa do czopa czy ma mieć tylko wyczuwalny lekki luz

> ok 1mm na łóżysku/sworzniu korbowodu w lini prostej iskrownik sprzęgło?.

W linii iskrownik sprzęgło może mieć luz, w linii wykorbienie wału- sworzeń tłoka nie powinno być luzu.

Napisano
  • Autor

Wszystko ustawione według gmp przerwy 0,4 znaków i iskry.

Ściągąłem cylinder tłok jest odwrotnie założony tzn przerwy na pierścieniach są skierowane do okna spalin, zastanawia mnie czy to mogło wpłynąć na to że moto nie odpalał??? benzyna uciekała do kolanka lub silnika?

Napisano

> Wszystko ustawione według gmp przerwy 0,4 znaków i iskry.

> Ściągąłem cylinder tłok jest odwrotnie założony tzn przerwy na pierścieniach są skierowane do okna

> spalin, zastanawia mnie czy to mogło wpłynąć na to że moto nie odpalał??? benzyna uciekała do

> kolanka lub silnika?

A nie stracił przy tym zabiegu kompresji?

Napisano

> Wszystko ustawione według gmp przerwy 0,4 znaków i iskry.

> Ściągąłem cylinder tłok jest odwrotnie założony tzn przerwy na pierścieniach są skierowane do okna

> spalin, zastanawia mnie czy to mogło wpłynąć na to że moto nie odpalał??? benzyna uciekała do

> kolanka lub silnika?

na tłoku masz strzałkę, strzałka powinna być w stronę kierunku jazdy czyli do przodu ok.gif

Napisano

> Witam kupiłem simsona był w malowaniu więc musiałem wszystkie kable łączyć od nowa wg schematu.

>

Jak dla mnie to sytuacjas jest beznadziejna i na odległość nikt już nic nie pomoże.

Z pierwszego postu wynika, że to tylko kwestia błędnego połącznia przewodów a teraz okazuje się, że silnik byl rozbierany a co za tym idzie demontowany jego osprzęt!!!

Teraz to może już być wszystko, poprzez złe usczelki, złe spasowne i nieszczelne połączenia blok-cylinder, głowica, kolektor zsący, rozregulowany gaźnik i kto wie co jeszcze!

Może napisz czy ten Simson w ogóle jeździł przed malowaniem i rozbebeszeniem go i czy to widziałeś, czy to tylko zapewnienia poprzedniego własciciela?

:hehe

Napisano
  • Autor

Jeździłem nim po malowaniu ale gdy połączyłem nowe kable zaczęło sie że moto nie odpala, wcześniej bez kabli podłączyłem tylko zapłon wszystko chodziło na 2 kable czyli cewka iskrownik i palił.

A jak zrobiłem instalacje to zaczęło sie że nie chce odpalać, a iskre ma paliwo tez cewka wn kondensator nowy zapłon ustawiony no i nie pali dalej.

Napisano

> Jeździłem nim po malowaniu ale gdy połączyłem nowe kable zaczęło sie że moto nie odpala, wcześniej

> bez kabli podłączyłem tylko zapłon wszystko chodziło na 2 kable czyli cewka iskrownik i palił.

> A jak zrobiłem instalacje to zaczęło sie że nie chce odpalać, a iskre ma paliwo tez cewka wn

> kondensator nowy zapłon ustawiony no i nie pali dalej.

Załóżmy że:

1. Zapłon ustawiony prawidłowo (tak twierdzisz)

2. świeca sprzwna i odpowiedniego typu

3. Jest iskra białoniebieska

to czy po kilkuku, kilkunastu kopnieciach kickstarterem świeca jest mokra od paliwa czy sucha?

Jeśli sucha to zajmij się szczelnością kolektora ssącego i gaźnikiem,

Lanie paliwa wprost do cylindra niewiele powie!

Pozostaje jeszcze kwestia zczelności skrzyni korbowej, simeringów na wle, uszczelki itp.

Szczelność połączenia głowicy z cylindrem.

inne rzeczy o których nie wiemy.

Ogólnie trudno pomóc na odległosć nie mogąc na 100% zweryfikować podanych przez ciebie informacji frown.gif

Napisano

> strzałka powinna być w stronę kierunku jazdy czyli do przodu

hehe.gif chyba raczej okna wylotu spalin

Napisano

> na tłoku masz strzałkę, strzałka powinna być w stronę kierunku jazdy czyli do przodu

Tak czy siak, Simek z założonym odwrotnie tłokiem odpali.

Jeżeli kolega gmerał w instalacji to tam trzeba szukać przyczyny. Może podłączyłeś zasilanie cewki WN z przedniego światła albo ładowania aku? Na wszelki wypadek załóż nową świece, bo czasem sie zdarza ze przy zbyt bogatej mieszance świeca pada nagle, pomimo iz daje jakąś tam iskre nie da rady odpalić.

Napisano

> Ok Panowie cewka wn nowa kondensator w iskrowniku nowy i nic iskra troche mocniejsza ale dalej nie

> pali , odpalił na sekundę i zaraz zgasnął i nie odpali za h,,, .

> Zobacze jeszcze raz zapłon ustawie, ale sam już nie wiem iskra jest paliwo leje do cylindra i nie

> pali .

> A co się stanie jeśli podepnęźle kable pod cewke wn, iskra będzie też ale czy taka sama jak przy

> dobrym podłączeniu czy moto nie odpali?.

Zdecyduj się najpierw co tam masz i ile namieszałeś. Jakbyś chciał pomocy to już dawno sprawa byłaby załatwiona ale widać wolisz palca wsadzić w fajkę, kopać i po pierdyknięciu oceniać układ zapłonowy. Niestety Twoją metodą może potrwać zanim zdignozujesz to wszystko. Ja odpadam i powodzenia życzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.