Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamyszek i szyba....

Featured Replies

Napisano

Witam, załóżmy ze jest taka sytuacja, jade samochodem, spod drugiego wylatuje kamyszek i robi ładnego pajączka na szybie czołowej, kogo wzywać i jakie są szanse na odszkodowanie jeśli droga była nieoznakowana o istniejącym zagrożeniu?

Szyba oryginalna auto z 2007r.

Napisano

> Witam, załóżmy ze jest taka sytuacja, jade samochodem, spod drugiego wylatuje kamyszek i robi

> ładnego pajączka na szybie czołowej, kogo wzywać i jakie są szanse na odszkodowanie jeśli

> droga była nieoznakowana o istniejącym zagrożeniu?

> Szyba oryginalna auto z 2007r.

Musisz mieć świadków i protokół policji z miejsca zdarzenia. Wtedy możesz się sądzić z zarządcą drogi. Po długich bojach masz szansę odzyskać część pieniędzy (szyba nie była nowa, więc zwrócą wartość 4-letniej).

Napisano
  • Autor

> Musisz mieć świadków i protokół policji z miejsca zdarzenia. Wtedy możesz się sądzić z zarządcą

> drogi. Po długich bojach masz szansę odzyskać część pieniędzy (szyba nie była nowa, więc

> zwrócą wartość 4-letniej).

sprawa trudniejsza od uszkodzonej felgi?

Napisano

> sprawa trudniejsza od uszkodzonej felgi?

Dziura jest że tak powiem trwale związana z jezdnią....

I nie ma klopotu żeby odowodnic ze jest nadal...

Napisano

Najlepiej to chyba miec na taka okazje ubezpieczenie "autoszyba" lub cos podobnego.

Mnie taka przyjemnosc kosztuje dodatkowe 13 euro rocznie.

W przeciagu poltorej roku juz 2 razy wymienialem przednia szybe.

Zero problamu - kamyczek strzelil, szyba poszla, jeden telefon i gosc podjezdza i wymienia. Zadnych kosztow, zadnych utrat znizek, itp.

Z tego co wiem w Polsce coraz wiecej firm ubezpieczeniowych zaczyna oferowac takie ubezpieczenie.

Napisano

imho zdecydowanie, jedyną opcją udowodnienia jest posiadanie kamery rejestrującej z dźwiękiem np. Jedziesz, trasa się nagrywa, uderza kamyk w polu widzenia kamery i wtedy masz dowód.

Inaczej nie ma opcji udowodnić

Napisano

> Dziura jest że tak powiem trwale związana z jezdnią....

> I nie ma klopotu żeby odowodnic ze jest nadal...

Tylko że zarządca Ci powie, że to w innej dziurze u innego zarządcy szybę straciłeś. I teraz mu udowodnij.

Napisano

Trzeba utrzymywać większy odstęp i kupić ubezpieczenie Auto-Szyba.

Napisano

ja w ten sposob stracilem lampe z przodu. Spod koła auta, z którym sie mijałem wyleciał kawałek asfaltu z dziury w drodze i uderzył mi w reflektor przedni. panowie milicjanci mnie totalnie olali, gdy zadzwonilem by zgłosic ten fakt i powiedzieli, iz jest to wypadek losowy. odmowili podjecia działan w celu spisania notatki.

Podobnie bedzie z kamieniem, który wyskoczy spod koła. Jedyna mozliwosc dochodzenia odszkodowania, to w wypadku, gdy auto przewozi ładunek, np kamienie i gdy jest on nieodpowiednio zabezpieczony doprowadzi do uszkodzenia innego pojazdu.

Napisano

>. Po długich bojach masz szansę odzyskać część pieniędzy

żadnych szans. wypadek nie do udowodnienia ponieważ losowy - brak winy zarządcy drogi

Napisano

> Z tego co wiem w Polsce coraz wiecej firm ubezpieczeniowych zaczyna oferowac takie ubezpieczenie.

bo tylko z tego tytułu jest szansa na odzyskanie kasy za straty...

Napisano

orientuje się ktoś ile u nas w PL kosztuje takie ubezpiecznie ?

właśnie przeglądam ofertę HDI - Szyby,

w przypadku szyby czołowej trzeba zapłacić 10% wartości szyby icon_rolleyes.gif

jaki rząd wielkości należy się przyszykować na roczne ubezpiecznie ?

Napisano

> Tylko że zarządca Ci powie, że to w innej dziurze u innego zarządcy szybę straciłeś. I teraz mu

> udowodnij.

Pisałem o feldze nie o szybie...

Napisano

> Trzeba utrzymywać większy odstęp i kupić ubezpieczenie Auto-Szyba.

Ze 20 lat temu dostałem burakiem cukrowym ktory spadł z ciężarówki jadącej z naprzeciwka....odstęp nie zawsze jest istotny...

Napisano

> Pisałem o feldze nie o szybie...

U mnie gmina tak zbywała ludzi z pogiętymi felgami.

Napisano

> żadnych szans. wypadek nie do udowodnienia ponieważ losowy - brak winy zarządcy drogi

A podobno to kierujący jest odpowiedzialny za szkody spowodowane przez pojazd, którym kieruje...Ale ja się nie znam hehe.gif

Napisano

> U mnie gmina tak zbywała ludzi z pogiętymi felgami.

pisałeś o szybie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Quote:

u innego zarządcy szybę straciłeś.

Napisano

> A podobno to kierujący jest odpowiedzialny za szkody spowodowane przez pojazd, którym kieruje...Ale

> ja się nie znam

To mówimy o odpowiedzialności kierującego czy zarządcy?

Napisano

> A podobno to kierujący jest odpowiedzialny za szkody spowodowane przez pojazd, którym kieruje...Ale

> ja się nie znam

tego nie spowodował pojazd. To spowodował kamień. Gdyby odpadła jakaś część (klocek hamulcowy na przykład) i wybiłby ten klocek dziurę w szybie to wtedy mamy odpowiedzialność kierującego.

Jeśli jedziesz po drodze na której nie ma znaku A-28 i spod twojego koła wypadnie garść kamieni w szybę auta z naprzeciwka to jest wina tego, który wysypał te kamienie lub...

No właśnie. Tego, który zarządza drogą i stawia znaki?

Napisano

> pisałeś o szybie Quote:

> u innego zarządcy szybę straciłeś.

Bo nie ma znaczenia za co, skoro chodzi tylko o to, żeby nie zapłacić zlosnik.gif

Napisano

> Mnie taka przyjemnosc kosztuje dodatkowe 13 euro rocznie.

w PZU jakieś 75zł/rok, gdy OC masz gdzie indziej

Napisano

> w PZU jakieś 75zł/rok, gdy OC masz gdzie indziej

czyli jedna szyba przednia na 5-10 lat.

Opłaca się jeśli ktoś jeździ dużo "na zderzaku".

Napisano

> czyli jedna szyba przednia na 5-10 lat.

> Opłaca się jeśli ktoś jeździ dużo "na zderzaku".

wcale nie trzeba jezdzic "na zderzaku" aby stracic szybe. Obecne dorazne systemy napraw drog tj. wylewaja jakas smole i wysypuja kamyczkami, budowy dróg a co za tym idzie transporty zwiru itd powoduja, ze tyle jest syfu na drodze, iż szybe stracic jest b. łatwo szczegolnie jak sie sporo jezdzi.

Napisano

Witam. Mam pytanie.

Przed wykupieniem nowego OC kamień walną mi w szybę. nadawała się do naprawy, więc naprawiłem. Teraz wykupiłem OC +pakiet na szybę.

Da rade wymienić z tego pakietu naprawianą szybę?

Napisano

> tego nie spowodował pojazd. To spowodował kamień. Gdyby odpadła jakaś część (klocek hamulcowy na

> przykład) i wybiłby ten klocek dziurę w szybie to wtedy mamy odpowiedzialność kierującego.

> Jeśli jedziesz po drodze na której nie ma znaku A-28 i spod twojego koła wypadnie garść kamieni w

> szybę auta z naprzeciwka to jest wina tego, który wysypał te kamienie lub...

> No właśnie. Tego, który zarządza drogą i stawia znaki?

Ochlapiesz pieszego wodą z kałuży - kto jest odpowiedzialny? Woda, kamień, jeden kij, szkoda powstała w związku z ruchem pojazdu.

Napisano

Zdecydowanie trudniejsza, niestety crazy.gif

Napisano

> jaki rząd wielkości należy się przyszykować na roczne ubezpiecznie ?

Własnie sprawdziłem - przy pełnym pakiecie w PZU 50 zł dopłaty za "Autoszybę" (suma ubezpieczenia 2.000zł). ok.gif

Napisano

> Ochlapiesz pieszego wodą z kałuży - kto jest odpowiedzialny? Woda, kamień, jeden kij, szkoda

> powstała w związku z ruchem pojazdu.

icon_eek.gif

Nawet nie żartuj, że nie pojmujesz różnicy.

Kałużę widać. Kamyk na drodze niekoniecznie.

Napisano

> Nawet nie żartuj, że nie pojmujesz różnicy.

> Kałużę widać. Kamyk na drodze niekoniecznie.

Nawet nie żartuj, że nie wiesz, że szkoda związana z ruchem pojazdu to szkoda...Kamyk wcale nie musi leżeć na drodze-obejrzyj sobie swoje oponki i zobaczysz, ile tam kamyczków - i każdy z nich może szybę rozbić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.