Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Szarpanie kierownicy od 110KM/h

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przy wymianie opon na letnie, specjalnie zwróciłem uwagę na prawidłowe wyważenie kół, mimo to od prędkości 110 w górę występuje bicie kierownicy.

Co należałoby sprawdzić dodatkowo?

Napisano

> Witam,

> Przy wymianie opon na letnie, specjalnie zwróciłem uwagę na prawidłowe wyważenie kół, mimo to od

> prędkości 110 w górę występuje bicie kierownicy.

> Co należałoby sprawdzić dodatkowo?

Wyważyć jeszcze raz.

Ewentualnie doważyć na samochodzie.

Ewentualnie zdjąć koła obrócić o pół obrotu i założyć z powrotem.

Napisano

> Czyli przyczyny szukać tylko w kołach?

Jeśli przed wymianą było OK to raczej na pewno. Ale w sumie tego nie doprecyzowałeś...

Napisano
  • Autor

> Jeśli przed wymianą było OK to raczej na pewno. Ale w sumie tego nie doprecyzowałeś...

Autem na codzień jeździ żona, głównie do pracy, nie przekraczając 90, więc niczego nie zauważyła.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wcześniej na zimowym komplecie felg i opon też występowało bicie kiery.

Chciałbym wyeliminować pozostałe elementy.

Napisano

> Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wcześniej na zimowym komplecie felg i opon też występowało bicie kiery.

Łożysko koła.....

Napisano

Ja miałem takie bicie też po wymianie i okazało się że mocowania amorków z przodu do wymiany (łożyska w kielichach).

Napisano

Ja mam bicie na prawym przednim kole. Okazało się, że musiałem gdzieś w piękną Polską dziurę przydzwonić i mi się felga skrzywiła, ma bicie góra dół o kilka mm ale jednak przy wyższych prędkościach czuć.. Gumiarz powiedział, że można przełożyć do tyłu (mam świeże opony) albo wyprostować u jakiegoś fachowca.

PS Słyszał ktoś o prostowaniu felg aluminiowych?? Da się?

Napisano
  • Autor

> Łożysko koła.....

Padnięte łożysko zazwyczaj buczało.Tak na szybko, z możlwych powodów znalazłem jeszcze półosie napędowe, luz na flanszy półosi na skrzyni biegów, maglownica.

Napisano

> PS Słyszał ktoś o prostowaniu felg aluminiowych?? Da się?

Da się zlosnik.gif

Wpadnij do mnie na wioskę to pokażę ci fachowca od takich napraw

Napisano

> Padnięte łożysko zazwyczaj buczało.

12 lat temu jak miałem ascone zlosnik.gif i jak wysrało mi się łożysko w przednim kole to strasznie biło kierą powyżej 100km/h

Napisano

> Przy wymianie opon na letnie, specjalnie zwróciłem uwagę na prawidłowe wyważenie kół, mimo to od

> prędkości 110 w górę występuje bicie kierownicy.

> Co należałoby sprawdzić dodatkowo?

wellcome to the club devil.gif

ja mam tak w swoim aucie na dwóch kompletach kół (letnie alu i stalowe na zimę) i nie trafił się taki spec jak dotąd który by zdiagnozował przyczynę, przy czym bije z tyłu i z przodu (nie jest to jakieś mocne bicie ale wyczuwalne),

robiłem już różne cuda łącznie z wyważaniem koła na specjalnej wyważarce z tzw. testem drogowym (wirujący walec dociska do koła na wyważarce), w zawieszeniu luzów brak (zresztą jakie mogą być luzy w A- G z tyłu), z przodu zdążyłem już większość zawieszenia wymienić (i bije dalej) , amortyzatory, mocowania MCP, sworznie, jedną z piast, końcówki drążków,

dwie rzeczy pomogły - czyszczenie powierzchni wewnętrznej felg alu - tych które przylegają do piast (a właściwie tarcz na piastach) - to zmniejszyło bicie,

a druga skuteczna rzecz likwidująca całkowicie bicia przy prędkościach >130km/h to doważanie kół na aucie, niestety bywa to usługa dość droga (np w Krakowie obecnie są dwie firmy które mają maszynę do tego i obie zepsute) a na śląsku gdzie dzwoniłem facet mi powiedział śmieszną cenę (ze wzg. na jej wysokość) - 160zł / komplet (w KR 60-80zł/kpl),

brat

Napisano

raz jeden jedyny ostrzej przyhamowałem na ręcznym i wystarczyło. miękka guma sprawiła ze teraz mam jedno jajo z tyłu i bicie oczywiście. w tej sytuacji wyważarka nie pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.