Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plan zakupu auta. Vectra lub Astra w budzie kombi.

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu auta do

prowadzenia działalności gospodarczej. Potrzebuję trochę

przestrzeni do wożenia gratów typu skrzynka z narzędziami, parę

pudeł z towarem. Objętościowo do 300l i żeby troszkę miejsca

zostało.

Obecnie bagażnik w Punto mam non stop zawalony i muszę

korzystać z tylnej kanapy.

Zacząłem się rozglądać za Vectrą bo są po prostu tanie i kilka

osób mi je polecało bo duże, tanie, wygodne, mają ogromny

bagażnik, są ekonomiczne i niezawodne (przede wszystkim

w wersji silnikowej 1,9 CDTI 150KM).

Ale pomyślałem o Astrze.

Daję sobie budżet max 35 tys brutto.

Jakiej wersji Astry powinienem szukać, jakiej wystrzegać?

Zależy mi na ekonomicznym pojeździe do w miarę wygodnego

operowania w pracy (jeżdżę po całej Polsce), który po prostu

mnie nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie.

A przy okazji spełni funkcję w miarę wygodnego auta rodzinnego

na wyjazd 4-osobowej rodziny gdzieś na wakacje.

Mogę prosić o kilka porad?

Napisano

> Mogę prosić o kilka porad?

Polecam astrę H z silnikiem 1.9 konstrukcji fiata. Bardzo trwały mechanicznie silnik. Wersja kombi ma spory bagażnik więc spełni twoje oczekiwania, zawieszenie proste jak konstrukcja cepa nie to co w vectrze C (tył wielowahacz) Aczkolwiek Vectra większa i fajniejsze wnętrze ma moim zdaniem. Ja jako następne auto planuje vectrę C kombi ale raczej benzynę 1.8 +LPG bo przy moich przebiegach wyszłoby jednak taniej.

Napisano
  • Autor

Dziękuję.

Ale niepokoi mnie troszkę (i dziwi), że ta wersja nie ma wskaźnika

temperatury. Czy to nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu?

Wolałbym wiedzieć, czy auto się już nagrzało albo czy nie ma jakiś

problemów z temperaturą.

Napisano

> Dziękuję.

> Ale niepokoi mnie troszkę (i dziwi), że ta wersja nie ma wskaźnika

> temperatury. Czy to nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu?

> Wolałbym wiedzieć, czy auto się już nagrzało albo czy nie ma jakiś

> problemów z temperaturą.

wersje z komputerem mają mozliwośc -po wejściu głebiej w "menu" -odczytania temperatury i kilku innych rzeczy... wink.gif

klik

Napisano

> Dziękuję.

> Ale niepokoi mnie troszkę (i dziwi), że ta wersja nie ma wskaźnika

> temperatury.

hmm nie zwróciłem na to uwagi, jeśli faktycznie tak jest to jest to spory mankament. Oczywiście można założyć dodatkowo ale nie każdy chce mieć w aucie niefabryczne wyposażenie.

Napisano

> hmm nie zwróciłem na to uwagi, jeśli faktycznie tak jest to jest to spory mankament. Oczywiście

> można założyć dodatkowo ale nie każdy chce mieć w aucie niefabryczne wyposażenie.

Kup VC będziesz miał jeszcze większy bagażnik niż w AH i wszystko co powinno być w samochodzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kup VC będziesz miał jeszcze większy bagażnik niż w AH i wszystko co powinno być w samochodzie

Wiesz, to może zabrzmi śmiesznie, ale... VC to naprawdę duża krowa.

Jak sobie przypomnę ile problemów jest z parkowaniem Punto w sąsiedztwie... uch... wink.gif

Napisano

> Wiesz, to może zabrzmi śmiesznie, ale... VC to naprawdę duża krowa.

bardzo wygodna krowa, wewnątrz czułem się jakbym jechał jakimś krążownikiem szos.

> Jak sobie przypomnę ile problemów jest z parkowaniem Punto w sąsiedztwie... uch...

parkowanie to inna para kaloszy. Ja odkąd mam zafirę też nie wszędzie się wcisnę.

Napisano

> parkowanie to inna para kaloszy. Ja odkąd mam zafirę też nie wszędzie się wcisnę.

kupujesz gumowe zderzaki i wszedzie sie wepchasz wink.gif

Napisano

> Wiesz, to może zabrzmi śmiesznie, ale... VC to naprawdę duża krowa.

Zgadza się i ma bardzo duży promień skrętu, sporo większy od VB

> Jak sobie przypomnę ile problemów jest z parkowaniem Punto w sąsiedztwie... uch...

Z VC nie będzie łatwiej

Napisano

> kupujesz gumowe zderzaki i wszedzie sie wepchasz

tu chodzi bardziej o to, żeby innym nie utrudniać wsiadania i nie powodować sytuacji że ktoś inny napieprza swoimi drzwiami o moje auto bo jest za ciasno grinser006.gif Ja gdy widzę coś takiego robię się bardzo agresywny więc lepiej się nie prowokować bo potem trzeba ponieść konsekwencje braku możliwości powstrzymania swoich emocji grinser006.gif

Napisano

> Kup VC będziesz miał jeszcze większy bagażnik niż w AH i wszystko co powinno być w samochodzie

Miałem VC i widzę jej kilka wad i zalet. Jedno co jest poważną wadą i zaletą w stosunku do AH to zawieszenie. zlosnik.gif Dużo bardziej komfortowe, ale za to znacznie droższe - wahacze "banany" z tyłu, aluminiowe wahacze z przodu, graty od stabilizatora z przodu, piasty i maglownica (choć "banany" i maglownice od RM '05 zdaje się już są poprawione, a sporo poprawek było od MR '04). W Astrze wrażliwe są ponoć drążki kierownicze i nic za bardzo więcej, belka z tyłu to w ogóle bezobsługowe jest. zlosnik.gif Wnętrze to prawie to samo pod względem dezajnu i jakość również podobna. zlosnik.gif Większa wewnątrz je VC najlepiej kombi, ale generalnie AH kombi źle nie wypada. Silniki to 1.9CDTI (w obu modelach), 2.2 nie direct, 1.8 140KM (w obu modelach), 1.6 105/115KM(to bardziej AH), 1.6T od 2007 w AH również mogę polecić. Generalnie jak zwykle w Oplu - oba samochody to solidne konstrukcje za pieniądze jakie trzeba za nie zapłacić. To czego mi brakuje w AH co było w VC - to uchwyty na napoje na tunelu środkowym, lepszego komfortu, doświetlania zakrętów statycznego żarówką przy skrętnych ksenonach i wskaźnika temperatury (w samochodach z komputerem pokładowym jest możliwość sprawdzenia temperatury przez tryb serwisowy tegoż).

Generalnie z VC kupiłbym Signum V6(nie CDTI)1.9CDTI 1.8 140KM, 2.0T, natomiast Astry H 1.7/19CDTI lub 1.8 140KM/1.6T 180KM.

Napisano
  • Autor

> Generalnie z VC kupiłbym Signum V6(nie CDTI)1.9CDTI 1.8 140KM, 2.0T, natomiast Astry H 1.7/19CDTI

> lub 1.8 140KM/1.6T 180KM.

Zauważyłem właśnie, że naprawdę sporo jest egzemplarzy z silnikiem 1'7. Opcje mocy to nie wiem jak na to patrzeć, bo różni sprzedawcy w internecie podają. Od 101 do 115 koni.

I ostro się zacząłem zastanawiać nad tym silnikiem, bo po prostu takich Asterek jest więcej.

Brak wskaźnika temperatury trąci mi tandetą... ale dla samego wskaźnika nie będę rezygnował z fajnego samochodu.

Napisano

> Zauważyłem właśnie, że naprawdę sporo jest egzemplarzy z silnikiem 1'7. Opcje mocy to nie wiem jak

> na to patrzeć, bo różni sprzedawcy w internecie podają. Od 101 do 115 koni.

> I ostro się zacząłem zastanawiać nad tym silnikiem, bo po prostu takich Asterek jest więcej.

> Brak wskaźnika temperatury trąci mi tandetą... ale dla samego wskaźnika nie będę rezygnował z

> fajnego samochodu.

Poza tą dziwną oszczędnością jest okej. Wersje mocy były zdaje się od 80KM do 125KM.

Napisano

co do mocy silników to chyba były wersje 80, 101, 115 i 125 KM. Jak sie myle prosze o wyprostowanie. Na kaciku astry na pewno beda wiedzieli dokladnie smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Zauważyłem właśnie, że naprawdę sporo jest egzemplarzy z silnikiem 1'7. Opcje mocy to nie wiem jak

> na to patrzeć, bo różni sprzedawcy w internecie podają. Od 101 do 115 koni.

1,7 jest OK, ale jeżeli zamierzasz kiedyś wywalić DPFa albo z czipsować motor, to tylko 1,9.

Mam dwie AH, jedna Cosmo z z17dtj i jedna zwykła (choć na skrętnych ksenonach) z z17dtr - obie z DPFami, i choć na razie nie sprawiają problemów to chętnie bym się tego pozbył.

Jeżeli masz budżet 35 kafli, to spokojnie starczy na Cosmo z 2008 roku - ładne auta, nie wymęczone i b. zadbane sprzedaje gość w Piastowie.

> I ostro się zacząłem zastanawiać nad tym silnikiem, bo po prostu takich Asterek jest więcej.

110/125km spokojnie wystarcza. Natomiast nie przejmuj się brakiem wskaźnika temp. - większość dizli ma dogrzewanie i motor naprawdę szybko osiąga temp. roboczą. Jeżeli natomiast jesteś b.ciekawski to można tę temp. sprawdzić w menu kompa pokładowego.

Natomast co do reszty: po AH nie spodzewaj się cudów jeżeli chodzi o wielkość auta. Kombi ma niby 4,5m i rozstaw osi 2,7 (większy niż HB), ale nie jest to duże auto w środku. Może jestem zboczony, bo wcześniej miałem Zafirę A, ale IMHO jest to auto nieduże. Nie wiem gdzie te cm się gubią, ale szer. wnętrza w Zafirze A to 142cm pomiędzy drzwiami, w Astrze H ZTCP 144, a auto wydaje się zdecydowanie węższe.

P.S. 1.7 ze sterownikiem denso mogą mieć problem z zaworem ciśnienia paliwa - objawia się to falowaniem obrotów i skokami ciśnienia paliwa na szynie CR od 24 MPa (prawidłowe) do 15 MPa (w skrajnych przypadkach gaśnie silnik). Koszt zaworu ok. 600zł, co i tak jest niską ceną bo w przeszłości wymieniali całe pompy wysokiego ciśnienia.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz budżet 35 kafli, to spokojnie starczy na Cosmo z 2008 roku - ładne auta, nie wymęczone

> i b. zadbane sprzedaje gość w Piastowie.

To ja poproszę jakieś namiary do niego (może być na priv)

> 110/125km spokojnie wystarcza. Natomiast nie przejmuj się brakiem wskaźnika temp. - większość dizli

> ma dogrzewanie i motor naprawdę szybko osiąga temp. roboczą. Jeżeli natomiast jesteś

> b.ciekawski to można tę temp. sprawdzić w menu kompa pokładowego.

> Natomast co do reszty: po AH nie spodzewaj się cudów jeżeli chodzi o wielkość auta.

Dzięki. Aż takiego parcia na komfortowe wozidupstwo to ja nie mam. VC super i tak dalej, ale ten samochód ma być narzędziem do pracy (90%) i wozidłem dla rodziny (10%)

więc wielkość nie ma aż takiego znaczenia. Powinien być kombiasty, bo w mniejszy się nie mieszczę ze sprzętem do pracy. A dodatkowo w miarę niezawodny

Jeśli dostanę spoko wersję z silnikiem 1,9 to najchętniej tę wezmę. Najchętniej z silnikiem 150KM.

Napisano

> To ja poproszę jakieś namiary do niego (może być na priv)

Poszło - uprzedzam, gość specyficzny.

> Jeśli dostanę spoko wersję z silnikiem 1,9 to najchętniej tę wezmę. Najchętniej z silnikiem 150KM.

Optymalnie 1.9 120km - dają czasami i po 10% mocy w gratisie.

Napisano
  • Autor

> Poszło - uprzedzam, gość specyficzny.

> Optymalnie 1.9 120km - dają czasami i po 10% mocy w gratisie.

Akurat nie ma w ofercie.

A co w nim specyficznego? Strzela od klientów?

Napisano

> i b. zadbane sprzedaje gość w Piastowie.

mozna dostac namiary na tego specyficznego Pana?

Napisano

> Akurat nie ma w ofercie.

No ma przeca jedno Cosmo - 1.7, granat.

> A co w nim specyficznego? Strzela od klientów?

Jest opryskliwy.

Napisano
  • Autor

> No ma przeca jedno Cosmo - 1.7, granat.

> Jest opryskliwy.

Nie ma 1.9 w ofercie. O tym myślę.

Ba... opryskliwy... Ja też potrafię, jak trzeba devil.gif

Napisano
  • Autor

> No ma przeca jedno Cosmo - 1.7, granat.

> Jest opryskliwy.

Hej. Nie jestem z typu panikarzy... ale zerknij na linki poniżej.

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

Tyle mojego, że pooglądałem sobie fotki ładnych samochodów, kiedy pojawiały się kolejne oferty (śledziłem to przez cały czas odkąd dałeś mi namiar).

Uprzedzałeś, że specyficzny, bo opryskliwy... To, to byłby pikuś, ale na kręcenie liczników się nie piszę.

Napisano

A 2.2 z vectry z pośrednim wtryskiem o mocy 147 KM ? Ma łańcuch z tego co pamiętam z którym na początku były problemy - potrafił się wyciągać. Wart uwagi ? Z LPG dobrze podobno współpracuje.

Napisano

z tego co pamietam to 2.2 chyba mialy problemy z kolektorem - z powodu wady konstrukcyjnej lubil pekac (nie jestem pewein tylko czy to byly V B czy C). co do lpg nie mam pojecia ale tam chyba byl wtrysk bezposredni co niekoniecznie lubi sie z instalkami LPG.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> z tego co pamietam to 2.2 chyba mialy problemy z kolektorem - z powodu wady konstrukcyjnej lubil

> pekac (nie jestem pewein tylko czy to byly V B czy C).

W VB nie było nigdy 2.2 benzynowego. skromny.gif

Napisano

> z tego co pamietam to 2.2 chyba mialy problemy z kolektorem - z powodu wady konstrukcyjnej lubil

> pekac (nie jestem pewein tylko czy to byly V B czy C). co do lpg nie mam pojecia ale tam chyba

> byl wtrysk bezposredni co niekoniecznie lubi sie z instalkami LPG.

> Pozdrawiam

> Paweł

Te 147 konne mają, tak jak napisałem zresztą, wtrysk pośredni więc się gazować dają znanymi od lat instalacjami lpg - czytaj co napisałem. Były później nieco mocniejsze 2.2 direct czyli z wtryskiem bezpośrednim.

Napisano

> Były były. Zerknij tutaj.

Ciekawe. Człowiek uczy się przez całe życie icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.