Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaźniki z motocykla w samochodzie...

Featured Replies

Napisano

...czy ktoś przerabiał kiedyś temat?

czy są jakieś gaźniki z motocykla które da się zaaplikować do silnika o pojemności 2 litrów kręcącego się do okolic 7000 obr/min? Możecie polecić coś łatwego w aplikacji? ;-)

Albo jakieś forum gdzie można na ten temat poczytać?

Napisano

> Albo jakieś forum gdzie można na ten temat poczytać?

Centomania smile.gif

Tam chyba wrzucali do 4p gaźniki z motocykla jakiegoś.

Napisano

> Centomania

> Tam chyba wrzucali do 4p gaźniki z motocykla jakiegoś.

takich? cfaniaczek.gif

tnpg_1621335922.jpg

szukaj mojego watku na centomani ok.gif

Napisano

> Centomania

> Tam chyba wrzucali do 4p gaźniki z motocykla jakiegoś.

Ale autor pyta o silnik 2,0 kręcący się do 7k obrotów. To może oznaczać moc maksymalną rzędu 160-180KM. Na centomanii pewnie uzbrajano silnik 1,0 1,2 lub maks 1,4. Obawiam się, że potrzebne zdecydowanie większe gaźniki niż tam zastosowane. Ja bym najpierw zrobił listę motocykli z silnikami R4, gaźnikami i odpowiednio dużą mocą silnika. Kierując się listą szukałbym gaźników.

Napisano
  • Autor

> Ale autor pyta o silnik 2,0 kręcący się do 7k obrotów. To może oznaczać moc maksymalną rzędu

> 160-180KM. Na centomanii pewnie uzbrajano silnik 1,0 1,2 lub maks 1,4. Obawiam się, że

> potrzebne zdecydowanie większe gaźniki niż tam zastosowane. Ja bym najpierw zrobił listę

> motocykli z silnikami R4, gaźnikami i odpowiednio dużą mocą silnika. Kierując się listą

> szukałbym gaźników.

z mocą to nie aż tak, okolice 130KM prędzej :-)

generalnie chodzi mi o dźwięk 270751858-jezyk.gif

Napisano

Zmień układ wydechowy na przelotowy to dźwięk się zmieni wink.gif Jeżeli założysz gaźniki i znajdziesz magika, który wystroi to prawidłowo to licz się podwyższonym spalaniem x2 względem dotychczasowych danych wink.gif zresztą co ja będę pisał - niech pochwali się kolega z cento plusami i minusami takiej przeróbki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Zmień układ wydechowy na przelotowy to dźwięk się zmieni Jeżeli założysz gaźniki i znajdziesz

> magika, który wystroi to prawidłowo to licz się podwyższonym spalaniem x2 względem

> dotychczasowych danych zresztą co ja będę pisał - niech pochwali się kolega z cento plusami i

> minusami takiej przeróbki

mam już układ przelotowy i barany 4 w 1. Co do tego spalania to nie bardzo chce mi sie wierzyć bo widziałem dwa Dellorto DHLA 40stki które po poprawnej regulacji żarły na trasie 8 litrów w 1600 ccm więc da się ;-)

generalnie to najchętniej zamontowałbym dwa pionowe IDFy ale cieżko kupić coś fajnego i ciężko dostać kolektor...

Napisano

> Idąc Twoim tropem, to silniki powyżej 1,8 powinny mieć wiadra zamiast przepustnicy

Nie chodzi o pojemność, tylko o moc. Tu cudów nie ma, powietrze trzeba dostarczyć i musi być odpowiedni przelot.

Napisano

> Nie chodzi o pojemność, tylko o moc. Tu cudów nie ma, powietrze trzeba dostarczyć i musi być

> odpowiedni przelot.

Tak, tylko silniki motocyklowe kręcą się do kilkunastu tys. obr. więc powimmy wystarczyć gaźniki od silnika o 40-50% mniejszej pojemności niż docelowy.

Napisano

> ...czy ktoś przerabiał kiedyś temat?

> czy są jakieś gaźniki z motocykla które da się zaaplikować do silnika o pojemności 2 litrów

> kręcącego się do okolic 7000 obr/min? Możecie polecić coś łatwego w aplikacji? ;-)

> Albo jakieś forum gdzie można na ten temat poczytać?

poczytaj na racingforum.pl temat tam walkowany predzej tam sie dowiesz cos konkretnego niz tutaj od kogos kto slyszal ze ktos kiedy gdzies....

Napisano

peugeot 205 w silniku 1391ccm miał 4 gaźniki , w wersji gta bodajże , miało toto 100KM ok.gif

no i porsche Sobiesława Zasady , 911S , 1600ccm z 1966 roku (czerwone) ma 6 gaźników/6 cylindrów ok.gif

remontowaliśmy je na Omulewskiej w ówczesnym Centrum Mercedesa (dziś Audi, właściciel ten sam) u nas robiona była blacha i lakier , w Niemczech mechanika ...

Napisano

> z mocą to nie aż tak, okolice 130KM prędzej :-)

> generalnie chodzi mi o dźwięk

po zalozeniu 4P dzwiek niesamowity serduszka.gif

Problemem jest tylko dostarczenie do nich powietrza czyli najlepiej zamontowac ori airbox ew ciac maske i zamontowac kurnik (ja bede mial z subaru cfaniaczek.gif)

U mnie moc wzrosla ponad 10KM (1.2 8V z 93KM - 104KM)

ale za to silnik od 4000rpm do 7500rpm kreci sie jak szlifierka

Spalanie mnie nie obchodzi...wiec nie wiem ile chla...

Minusow nie ma bo auto nie uzytkowane na codzien

Potrafi szarpnac przy ruszaniu ...na pedal gazu reaguje agresywnie

Jak masz gaznik to szukasz gaznikow i potem magika od motorow ktory ci to wystroi

Jak masz elektroniczny wtrysk to przepustnice z Hayabusy, GSXR100 beda dobre...potem znalesc magika, ktory wystoi kompa

(tu trzeba zwrocic uwage na to by przepustnice odchylaly sie tak samo jak twoja ori by moc zaadoptowac ori TPSa)

Napisano

> Tak, tylko silniki motocyklowe kręcą się do kilkunastu tys. obr. więc powimmy wystarczyć gaźniki od

> silnika o 40-50% mniejszej pojemności niż docelowy.

Tak jak napisano - liczy sie moc. Co z tego ze silnik motocyklowy kreci sie do 15000rpm a samochodowy do 7500rpm (przykladowo, coby bylo 2x mniej) skoro ten z moto to np. 600cc i ma 100KM a z auta 2000cc i ma koni 150. Czyms je musisz wykarmic, z powietrza sie nie wezma i gazniki ze tej 600cc nie wystarcza.

Napisano

> na hayabusa 1300 pojemności i około 200 km

Gdyby tylko hayabusa miala gazniki to spokojnie by starczyly grinser006.gif

Ale jej indywidualne przepustnice bez problemu dadza rady w aucie o tej mocy.

Napisano

średnica przepustnic motocykla o poje4mności 1000 ccm to około 40mm a taki 2 l samochód ma może 65 -70 mm u mnie w s6 przy 4,2 l jest jakieś 84 mm a i zobacz jaka średnice maja przepusytice w np e36 m3 z 3,2 l albo lepiej w e30 m3 bo to 4 cylindry

Napisano
  • Autor

> ja zakładałem 4 przepustnice od cbr 900 co chcesz wiedzieć

do jakiej pojemności? jak z wolnymi obrotami? jak sobie poradziłeś z odpowiednim rozmiarem dysz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.