Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motocykl a brak dokumentów

Featured Replies

Napisano

witam na tym kąciku

mam pytanie natury prawnej. Sprawa wygląda tak że otrzymałem od kolegi Jawe 250 z 1960r. ale ten motor nie ma żadnych dokumentów - poprzedni właściciel je zgubił i tak ten motor stał około 15 lat zamkniety w boksie , tak samo jest z ubezpieczeniem - pewnie nie było opłacane od tych 15 lat

no i mam motor - on bedzie odrestaurowywany a pozniej chciałbym go zarejestrować

jak wygląda ta sprawa w moim przypadku i jakie musiałbym mieć dokumenty

Pozdrawiam

Napisano

Najprościej byłoby gdyby ostatni właściciel figurujący w DR poszedł do WK i wyrobił wtórnik, następnie sprzedał Tobie motor.

Jeśli znasz nr rejestracyjny motoru to możesz spisać z poprzednim właścicielem z DR umowę i próbować na tej podstawie przerejestrować, ale zaznacz w umowie, że DR zaginął.

Pozdrawiam BAS

Napisano

bez dokumentów można zarejstrować jako zabytek. Wystarczy oświadczenie że jest Twoją własnością z tego co pamiętam. Musiał bym poszukać bo w którym Classic Auto było to opisane.

Napisano

> bez dokumentów można zarejstrować jako zabytek. Wystarczy oświadczenie że jest Twoją własnością z

> tego co pamiętam. Musiał bym poszukać bo w którym Classic Auto było to opisane.

To lepiej poszukaj i nie wprowadzaj w błąd. grinser006.gif

Napisano

tak samo jest z ubezpieczeniem - pewnie nie było opłacane od tych 15

> lat

Zebys sie tylko nie wkopal z ubezpieczeniem. nie wiem jak bylo 15 lat temu, ale teraz jesli umowa polisy nie zostanie wypowiedziana z automatu zostaje przedluzona na kolejny okres. Tak wiec jesli OC nie bylo oplacane przez tyle lat, a Ty staniesz sie wlascicielem to wydaje mi sie, ze w Twoim obowiazku jest uiscic zaleglosc.. Jesli sie myle prosze o sprostowanie smile.gif

Napisano

Jeśli nic się nie zmieniło po 2009r na gorsze to idziesz do wojewódzkiego konserwatora zabytków i wnioskujesz o zaświadczenie o stanie pojazdu. Jeśli je uzyskasz to z takim zaświadczeniem udajesz się do wydziału komunikacji i rejestrujesz na żółtych tablicach.

Napisano

> Jeśli nic się nie zmieniło po 2009r na gorsze to idziesz do wojewódzkiego konserwatora zabytków i

> wnioskujesz o zaświadczenie o stanie pojazdu. Jeśli je uzyskasz to z takim zaświadczeniem

> udajesz się do wydziału komunikacji i rejestrujesz na żółtych tablicach.

Że niby do 2009 r. tak było, co? hehe.gif

Napisano

> tak samo jest z ubezpieczeniem - pewnie nie było opłacane od tych 15

> Zebys sie tylko nie wkopal z ubezpieczeniem. nie wiem jak bylo 15 lat temu, ale teraz jesli umowa

> polisy nie zostanie wypowiedziana z automatu zostaje przedluzona na kolejny okres. Tak wiec

> jesli OC nie bylo oplacane przez tyle lat, a Ty staniesz sie wlascicielem to wydaje mi sie, ze

> w Twoim obowiazku jest uiscic zaleglosc.. Jesli sie myle prosze o sprostowanie

jesli sie nie zaplaci, to po 12 miesiacach juz sie nie wznawia

Napisano

> Najprościej byłoby gdyby ostatni właściciel figurujący w DR poszedł do WK (...)

Upoważnienie od niego powinno wystarczyć.

Napisano

> witam na tym kąciku

> mam pytanie natury prawnej. Sprawa wygląda tak że otrzymałem od kolegi Jawe 250 z 1960r. ale ten

> motor nie ma żadnych dokumentów - poprzedni właściciel je zgubił i tak ten motor stał około 15

> lat zamkniety w boksie , tak samo jest z ubezpieczeniem - pewnie nie było opłacane od tych 15

> lat

> no i mam motor - on bedzie odrestaurowywany a pozniej chciałbym go zarejestrować

> jak wygląda ta sprawa w moim przypadku i jakie musiałbym mieć dokumenty

> Pozdrawiam

Powodztwo o stwierdzenie prawa wlasnosci, wytaczasz je przed sadem miejsca wykonania umowy. Pozywasz kumpla ktory Ci motor sprzedal.

Powinno przejsc - ja ostatnio przerabialem taki temat z ciagnikiem rolniczym z 1953 roku, ktory nigdy nie mial zadnych papierow.

Napisano

> Że niby do 2009 r. tak było, co?

W 2009r była jakaś nowelizacja ustawy w tej kwestii. No ale lepiej się naśmiewać z innych niż napisać jak jest, zwłaszcza jak się ma wiedzę na ten temat, prawda?

Napisano

> W 2009r była jakaś nowelizacja ustawy w tej kwestii. No ale lepiej się naśmiewać z innych niż

> napisać jak jest, zwłaszcza jak się ma wiedzę na ten temat, prawda?

Nie, lepiej nie wypowiadać się w temacie, o którym się nie ma pojęcia. wink.gifok.gif

Napisano

> Nie, lepiej nie wypowiadać się w temacie, o którym się nie ma pojęcia.

Ustawa Prawo o ruchu drogowym

Art. 72 pkt 2b.

W przypadku pojazdu zabytkowego, zamiast dowodu rejestracyjnego, dopuszcza się przedstawienie oświadczenia właściciela pojazdu, złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania, że nie posiada dowodu rejestracyjnego.

Art. 72 pkt 3

Dodatkowo wymaga się dokumentu potwierdzającego spełnienie wymagań, o których mowa w art. 2 pkt 39 - w stosunku do pojazdów zabytkowych.

Art. 2 pkt 39

pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków, a także pojazd wpisany do inwentarza muzealiów, zgodnie z odrębnymi przepisami

Napisano

> Ustawa Prawo o ruchu drogowym

> Art. 72 pkt 2b.

> W przypadku pojazdu zabytkowego, zamiast dowodu rejestracyjnego, dopuszcza się przedstawienie

> oświadczenia właściciela pojazdu, złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe

> zeznania, że nie posiada dowodu rejestracyjnego.

> Art. 72 pkt 3

> Dodatkowo wymaga się dokumentu potwierdzającego spełnienie wymagań, o których mowa w art. 2 pkt 39

> - w stosunku do pojazdów zabytkowych.

> Art. 2 pkt 39

> pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru

> zabytków lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków, a także pojazd wpisany do

> inwentarza muzealiów, zgodnie z odrębnymi przepisami

Napisz jak ominiesz temat obowiazku wykazania prawa wlasnosci ?

Moim zdaniem w tej sytuacji jedynym ZGODNYM Z PRAWEM rozwiazaniem jest powodztwo o stwierdzenie prawa wlasnosci.

No chyba, ze ktos zna jeszcze jakas inna droge, o ktorej ja nie wiem - a co moze sie zdarzyc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.