Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dowód rejestracyjny potwierdzony notarialnie

Featured Replies

Napisano

> można tak?

Ale co ksero? Czy sam dowód?

Krawiec

Napisano

> ksero potwierdzone notarialnie

Notariusz Ci za zgodność poświadczy wszystko.

Napisano

> ksero potwierdzone notarialnie

Wg mnie wolno miec przy sobie ksero dowolnego dokumentu, tyle że, na mocy art. 38 kierujący musi mieć dokument stwierdzający dopuszczenie pojazdu do ruchu. Dokument a nie jego ksero, skan, kopię, zdjęcie czy rysunek.

Napisano

> Ale po co ?

zapewne 2 kierowcow , jeden samochod, nie chce im sie pamietac o przekazywaniu dokumentow, zwlaszcza ze kazdy ma swoj osobny kluczyk i jak bierze auto to drugiego kierowcy nie widzi...

mozna dowod rejestracyjny zostawiac w aucie, ale ja bym tak nie robil... jak ja mialem taka sytuacje to jezdzilem w ogole bez dowodu i bez OC bo za duzo bylo zachodu z tym przekazywaniem sobie dokumentow...

Napisano

> sytuacje to jezdzilem w ogole bez dowodu i bez OC bo za duzo bylo zachodu z tym przekazywaniem

> sobie dokumentow...

W przypadku OC to niewielki problem, gdyz mozna postarać się dodatkowy egzemplarz zaświadczenia o zawarciu polisy OC, czy też uzywać zarówno polisy (bądż jej kopii) jak i zaświadczenia ale dowód rejestracyjny jest tylko jeden.

Napisano

> W przypadku OC to niewielki problem, gdyz mozna postarać się dodatkowy egzemplarz zaświadczenia o

> zawarciu polisy OC, czy też uzywać zarówno polisy (bądż jej kopii) jak i zaświadczenia ale

> dowód rejestracyjny jest tylko jeden.

Ja sie krecilem tylko po miescie i dowiezienie przez kogos dokumentow to kwestia 5 minut, zwykle one jezdzily tez po miescie tylko w innym aucie... Ew. mandat za brak dokumentow to nieduzy wydatek.

Napisano

> zapewne 2 kierowcow , jeden samochod, nie chce im sie pamietac o przekazywaniu dokumentow,

> zwlaszcza ze kazdy ma swoj osobny kluczyk i jak bierze auto to drugiego kierowcy nie widzi...

U mnie jest ten sam problem, jeździ się tym co stoi na wylocie.

Też kiedyś miałem taką koncepcję, żeby wozić potwierdzone notarialnie xero.

Zostawianie dokumentów w samochodzie odpada ze względu na AC w razie kradzieży.

Ostatecznie staram się tego pilnować a jak jadę gdzieś kilka km po mieście to jeżdżę bez papierów tak samo jak Ty.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mozna dowod rejestracyjny zostawiac w aucie, ale ja bym tak nie robil...

A jaki problem jest w zostawianiu dowodu w aucie. Zawsze zostawiam dowód w aucie nie widzę potrzeby noszenia go wszędzie ze sobą. jak CI auto rąbną to nic im nie da bo trzeba mieć kartę pojazdu. Jak ich zatrzymają to i tak sprawdza czy nie kradziony.

Napisano

> jak CI auto rąbną to nic im nie da bo trzeba mieć kartę pojazdu.

> Jak ich zatrzymają to i tak sprawdza czy nie kradziony.

Zanim zdążysz zgłosić kradzież auto zostanie "sprzedane" a w umowie znajdzie się zapis, że karta pojazdu została zgubiona. "Nabywca" wystąpi o wtórnik. Ty będziesz się tłumaczył, czy aby na pewno nie sprzedałeś auta i nie chcesz wyłudzić kasy z ubezpieczenia. IMHO nie warto, lepiej mieć DR w ręce.

Napisano

> Zanim zdążysz zgłosić kradzież auto zostanie "sprzedane" a w umowie znajdzie się zapis, że karta

> pojazdu została zgubiona. "Nabywca" wystąpi o wtórnik. Ty będziesz się tłumaczył, czy aby na

> pewno nie sprzedałeś auta i nie chcesz wyłudzić kasy z ubezpieczenia. IMHO nie warto, lepiej

> mieć DR w ręce.

Oczywiście każdy kupi auto z samym dowodem rejestracyjnym nie widząc jakiegokolwiek dokumentu tożsamości sprzedającego hmm.gif

Napisano

> A jaki problem jest w zostawianiu dowodu w aucie. Zawsze zostawiam dowód w aucie nie widzę potrzeby

> noszenia go wszędzie ze sobą. jak CI auto rąbną to nic im nie da bo trzeba mieć kartę pojazdu.

> Jak ich zatrzymają to i tak sprawdza czy nie kradziony.

W przypadku kradzieży auta mogą nie wypłacić odszkodowania.

Napisano

> Zanim zdążysz zgłosić kradzież auto zostanie "sprzedane" a w umowie znajdzie się zapis, że karta

> pojazdu została zgubiona. "Nabywca" wystąpi o wtórnik. Ty będziesz się tłumaczył, czy aby na

> pewno nie sprzedałeś auta i nie chcesz wyłudzić kasy z ubezpieczenia. IMHO nie warto, lepiej

> mieć DR w ręce.

Nabywca nie zarejestruje samochodu. Tylko ostatni właściciel wpisany w kartę pojazdu może wnioskować o duplikat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.